vippera 08.06.11, 16:17 Macie w domu zmywarke do naczyn Bosch'a? Jaki model i czy jestescie zadowolone?Planuje kupic i postanowilam zasiegnac Waszej opinii.pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex_k Re: zmywarka do naczyn 08.06.11, 16:30 Mam juz drugiego Boscha, jestem bardzo zadowolona, wcześniej wolnostojącą, teraz do zabudowy z ukrytym panelem sterowania. Ma 4 programy plus eco i to w pełni wystarcza. (używam stale dwóch) Odpowiedz Link
vippera Re: zmywarka do naczyn 08.06.11, 16:54 Drugiego Boscha ale w sensie, ze druga zmywarke?A co sie stalo z pierwsza?Ile lat Ci sluzyla? Odpowiedz Link
el-li Re: zmywarka do naczyn 08.06.11, 17:14 mam jednego boscha od 13 lat bardzo prosty model 45 (taki wtedy był). ma tylko płukanie i dwa programy dłuższy i krótszy(niewiele). ten dłuży ma więcej płukań wstępnych , na brudniejsze naczynia. Jestem zadowolona. Raz była naprawiana bo jakieś szkiełko utkwiło w przewodzie i nie wypompowywała wody. Jak zmywarka to tylko Bosch (wynaleźli takie urządzenie podobno) albo Simens ale to to samo prawie Odpowiedz Link
alex_k Re: zmywarka do naczyn 08.06.11, 17:34 Tak, w sensie dwóch zmywarek Wymieniłam, bo wymieniałam meble w kuchni i potrzebowałam zmywarki do zabudowy. Ta poprzednia służyła mi w zasadzie bezawaryjnie (odamałam klapkę od otworu na tabletki i trzeba było całość wymienić) ponad 9 lat, i służy nadal, ponieważ oddałam ją znajomej razem ze starymi meblami. Odpowiedz Link
kasiak37 Re: zmywarka do naczyn 08.06.11, 17:23 mialam Boscha 60 cm,mam AEG(nie polecam),bede miec Neff(to w sumie Bosch jest pod zabudowe).Jezeli chodzi o Boscha czy Siemensa kupuj w ciemno Odpowiedz Link
irenazu Re: zmywarka do naczyn 08.06.11, 21:26 Mam wolno stojącą 45-kę - jest nas dwoje.Całkowicie wystarcza.Jestem bardzo zadowolona. Polecam. Odpowiedz Link
ka_thy Re: zmywarka do naczyn 08.06.11, 21:37 Bosch ma świetnie rozplanowane przegródki - miałam okazję się przekonać, że w mojej zmywarce więcej się mieści naczyń niż w zmywarce innej firmy o tej samej szerokości. Odpowiedz Link
b-b1 Re: zmywarka do naczyn 08.06.11, 22:44 O to to-przegródki są naprawdę ekonomiczne, i możliwość zmiany ustawień poziomu górnego kosza. Mam 60cm jeszcze z pokrętłem od sześciu lat -jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link
ookaa Re: zmywarka do naczyn 08.06.11, 23:49 Tak, mam boscha (45 cm) w zabudowie i jestem zadowolona. Trochę długo trwają programy, ale może inne zmywarki też tak mają. Woda dość głośno bulgocze, ale to mi nie przeszkadza. Jeśli się dobrze ułoży naczynia, to myje bez zarzutu. Odpowiedz Link
martialis Re: zmywarka do naczyn 09.06.11, 08:22 Ja też polecam Boscha. A szczególnie dlatego, że kiedy zapomniałam wlożyć tabletkę, to ona i tak umyła naczynia na czysto. Mam 45, nie pamietam modelu, ale bierz najprostszą i tak się nie wykorzystuje cudacznych programów. Odpowiedz Link
ookaa Re: zmywarka do naczyn 09.06.11, 09:50 martialis napisała: > Ja też polecam Boscha. A szczególnie dlatego, że kiedy zapomniałam wlożyć table > tkę, to ona i tak umyła naczynia na czysto. No to chyba spróbuję . Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: zmywarka do naczyn 09.06.11, 10:18 Też mam, ale wkurza mnie "pipczenie" na końcu (10 razy głośnych "pipów" ), w poprzedniej Candy na zakończenie zmywarka wydawała tylko jedno ciche "pip", ale nie wiem czy te "pipy" są takie same w różnych modelach. Odpowiedz Link
alex_k Re: zmywarka do naczyn 09.06.11, 10:21 Moja też pipczy, dlatego nie nastawiam wieczorem, ale ustawiam czasowy włącznik na rano Odpowiedz Link
real.avalanche Re: zmywarka do naczyn 09.06.11, 14:49 Głośność pipczenia można ustawić, albo wyłączyć całkiem. Odpowiedz Link
3-mamuska Re: zmywarka do naczyn 09.06.11, 15:52 MOja te nie piszczy.ale mam taka co pobiera malo wody. Odpowiedz Link
autumna Re: zmywarka do naczyn 10.06.11, 13:19 Mam Boscha SMS 50E02EU. Nie zależało mi na jakichś wydziwianiach, byle miał aqua-stop i opóźniony start. Myje pięknie na najkrótszym programie w 45 stopni (tylko jak mam bardzo dużo garów i mocno zapaćkanych, np. ciastem, włączam EKO 50 stopni). Używam homeopatycznych ilości proszku (15 ml "Robota"). Jedyny minus to dość długi czas ulatniania się "fabrycznego" zapachu. Jak już kupisz, to po pierwsze zapuść ją z płynem do mycia zmywarek w najwyższej temperaturze - u mnie bardzo pomogło. Ale sama musiałam wpaść na ten pomysł. W serwisie twierdzili, że wyśmierdzi się samo po kilku myciach naczyń - figa z makiem. Niezmiennie jechało nie tylko od samej zmywarki, ale od umytych garów. Odpowiedz Link
belcia26 Re: zmywarka do naczyn 13.06.11, 10:45 ja mam pytanie odnosnie zmywarek i to obojętnie na firme.Słyszałam ze do małych pralek dawac polowe kapsułki do mycia,inni mi mówą ze lepszy jest proszek i sól oddzielnie od kapsułek 2 w 1.Co o tym myslicie?Nie do konca mam dobrze umyte naczynia i nie wiem czym to spowodowane. Odpowiedz Link
autumna Re: zmywarka do naczyn 13.06.11, 11:12 Zalety proszku są takie, że nic nie masz narzuconego "na sztywno": 1. Możesz dać tyle, ile chcesz, w zależności od stopnia wypaćkania garów i załadowania zmywarki 2. Na krótkich programach tabletki nie zawsze zdążą się rozpuścić (pewnie też stąd pomysł z krojeniem tabletki) 3. Sypiąc oddzielnie sól, ustawiasz jej dozowanie w sposób dostosowany do twardości wody. 4. Jeśli nie chcesz, nie używasz nabłyszczacza (ja nie leję - po co mi dodatkowa "chemia" na garach?) - a w tabletki jest chyba "wbudowany". Tabletki miałam w ręku raz, to jest przecież praktycznie rzecz biorąc proszek z jakimiś dodatkami, tylko zapakowany jako gotowe porcje. Odpowiedz Link
kr_ka_11 Re: zmywarka do naczyn 13.06.11, 12:12 ja mam Bosha ale od roku, póki co odpukać wszystko cacy Odpowiedz Link
ka_thy Re: zmywarka do naczyn 13.06.11, 13:03 Jeśli zmywarka nie ma opcji 3 w 1, to niezależnie czy używasz tabletek czy proszku musisz sypać sól. A używanie proszku jest po prostu tańsze. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: zmywarka do naczyn 13.06.11, 19:38 Opcja 3 w 1 nie ma nic do soli. Możesz mieć 100 w 1 a soli musisz używać bo ona chroni układ jonizujący. Ilość soki w tabletkach dla tego układu jest niewystarczająca, w każdym service ci to powiedzą. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: zmywarka do naczyn 13.06.11, 19:40 Oczywiście chodziło mi o sól nie o sok. Odpowiedz Link
ka_thy Re: zmywarka do naczyn 14.06.11, 09:14 Z tego co mi wiadomo w opcji 3w1 woda nie przechodzi przez wymiennik jonowy. I tylko wtedy nie musi być dozowana sól. W każdym innym przypadku sól musi znajdować się z zmywarce, niezależnie czy używamy proszku czy tabletek. Odpowiedz Link
goodnightmoon Re: zmywarka do naczyn 13.06.11, 21:31 Ja mam model SGS45E08EU i też sobie chwalę. Odpowiedz Link