Dodaj do ulubionych

mole w kuchni

28.06.11, 21:05
witam serdecznie
w kuchni zauważyłam ostatnio latające stworzonka -mole spożywcze,
czy WDPD mają jakieś sprawdzone,skuteczne naturalne sposoby na pozbycie się tałatajstwa /preparaty gotowe chemiczne traktuję jako ostatnią deskę ratunku /
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lirio Re: mole w kuchni 28.06.11, 21:41
      Wywalić wszystkie mąki, kasze, kawy cappucino, przyprawy. Umyć szafki, wyjąć przy tym półki i odkurzyć odkurzaczem całe wnętrze szafki, posprzatać za szafkami w kuchni.
      Kupić na nowo małe zapasy i trzymać je przez 2-3 tyg. w lodówce, żeby mole nie miały dostępu.
      Wkleić pułapki do szafek:
      www.e-rosa.pl/expel-pulapka-na-mole-spozywcze-p-1198.html
      Zauważyłam, że od kiedy mam w oknach siatki na owady nie mam moli. Latem przylatują oknem od sąsiadek.
    • allija Re: mole w kuchni 29.06.11, 00:26
      ja wywaliłam, z żalem, z szafek wszystkie zapasy. Szafki oczywiscie, wysprzątałam. Nowe zapasy przesypałam do zamykanych słoików.
      W szafkach wkleiłam pułapki jak wyżej, na które przykleiło sie jeszcze kilka moli.
      Ale od tamtej pory jest spokój.
      Mole spożywcze mają ciekawy sposób rozwoju a mianowicie kiedy osiagną jakis jego etap to wydostają się z "gniazda" i uciekają jak najdalej niego. Mają wtedy postać pełzającego robala /nie motyla/. I otóż w takiej postaci przyuważył go mój kot, który nagle bardzo chciał atakować sufit. Szybko namierzylismy gniazdo, którym okazała się paczka z rodzynkami. Myślę, że dzięki czujności mojego kota nie doszło do rozpełznięcia się paskudztwa po kuchni i udało sie opanować plagę.
      • hela6 Re: mole w kuchni 29.06.11, 08:03
        Jak bym miała wyrzucać całe żarcie od kiedy zobaczę mola spożywczego to bym z głodu zdechła.
        Postawie gąsienic nie pojawiają się u mnie za to motyle i owszem. Wlatują oknami i drzwiami, czasem czają się na klatce schodowej zawieszone nad drzwiami do mieszkania. lepy są pełne tego dziadostwa nawet te przy oknach rozwieszone a nie w szafkach.
        Żarcie trzymam w szczelnych zamknięciach.
    • mala21wrzesnia Re: mole w kuchni 29.06.11, 10:12
      Tez miałam - wytępiłam dziadostwo.
      Standardowo przejrzałam każde opakowanie, woreczek pudełeczko - nawet nie pomyślałam że np w papryce suszonej będą sie gnieździć - uwielbiają orzechy. Co się nadawało to przesypałam do puszek słoików bo kartonik czy foliowa torebeczka to mały pikuś dla moli. Szafki w środku, pod spodem i na szafkach odkurzyłam odkurzaczem - inaczej larwy i jaja nadal maja pole do popisu. Później umyłam całość rozcieńczonym domestosem a jak skończyłam porozkładałam listki laurowe tu i ówdzie bo słyszałam że odstrasza. Od dwóch lat mam spokój, ale zanim coś kupię oglądam, i jeszcze raz zanim przełożę do docelowego pojemnika też oglądam - jakiś taki nawyk czy przewrażliwienie ale mam dość po 4 pościgu za molami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka