Dodaj do ulubionych

który odkurzacz "robot"

28.08.11, 21:27
Witam
Chce kupić odkurzacz samojezdny.
ma na co dzień pozbierać okruszki, sierść i paproszki.
Mieszkanie mam do tego idealne. Ogromna wykafelkowana przestrzeń bez progów.
Jak na razie w oko wpadły mi dwa:
allegro.pl/odkurzacz-irobot-roomba-564-pet-sam-sprzata-robot-i1771250403.html
oraz:
allegro.pl/promocja-odkurzacz-robot-samsung-navibot-sr-8855-i1772351449.html
i nie wiem który fajniejszy.
Czy któraś z Was ma takiego robota?
Ten Samsung wydaje sie fajny ale chyba głośny??
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: który odkurzacz "robot" 28.08.11, 22:00
      Mam roombę-faktycznie idealnie się nadaje do takiej podłogi jaką masz big_grin
    • claratrueba Re: który odkurzacz "robot" 29.08.11, 06:10
      Mam Roombę- rewelacja. Ale inny model.Samsunga nie znam. Istotna jest jedna kwestia- wysokość. Samsung ten z linka ma 10,5 cm czyli u mnie nie wjechałby pod kaloryfery,moja Roomba wjeżdża- ma jakieś 7 cm. Radziłabym zapytać sprzedającego o wysokość.
      • opium74 Re: który odkurzacz "robot" 29.08.11, 08:03
        na razie zapytałam tego od Roomby o poziom hałasu i wielkość tego niby powiększonego zbiornika.
        Samsung przekonuje niby tym inteligentnym systemem poruszania się /czy jak tam to nazwać wink /
        Romba - jako firma specjalizuje się w tego typu urządzeniach.

Do czego uzywacie tych wirtualnych ścian??
        Ja jak otworzę drzwi do wiatrołapu, łazienki i gabinetu to w sumie może sobie maszyna śmigac po całym dole - więc nie wiem czy takie ściany byłyby mi potrzebne....
        • b-b1 Re: który odkurzacz "robot" 29.08.11, 08:56
          Nie wiem co ma na myśli wyrażenie "inteligentny sposób poruszania się" -roomba skanuje pomieszczenie i zasuwa to tu, to tam, ale wszystko wysprząta. Ściany wirtualne stawiam tam, gdzie kończy się pokóji zaczyna następny, bo nie mam drzwi .Lepsze sprzątanie jest jeden pokój po drugim, niż wszystkie razem -wytestowałam big_grin . Przy zupełnym braku ścian mam wrażenie , że wszystko po łebkach odkurza i jakoś tak chaotycznie jeździ-, bo łatwiej planowac odkurzenie kwadratu, prostokąta, niż jeszcze dodatkowego pomieszczenia(czy dwóch, trzech) w jednym ciągu, jest również szansa, że nie da rady(bateria) wysprzątać wszystkiego na raz-(musi się doładować)więc puszczam najpierw do mniejszych pomieszczeń, a potem do salonu(gdzie jest stacja dokująca ) i wychodzę z domu big_grin.
          Poziom hałasu na kaflach , czy panelach jest wyższy niż na dywanie, ale jakoś tak strasznie nie jest.
    • indra11 Re: który odkurzacz "robot" 29.08.11, 09:16
      Roomba jest super, owszem, ale jeśli szukasz czegoś w niższej cenie to ja polecam Carneo. Mam taki, jestem naprawdę zadowolna. Relacja jakości do ceny jest świetna. Puszczam go codziennie, kiedy jestem w pracy. Naprawdę sporadycznie wlączam normalny odkurzacz, poprawiam nim trochę po kątach, bo w kątach takiemu odkurzaczowi nie jest łatwo posprzątać. Ma też taką lampę UV do dezynfekowania podłogi. Ścianę wirtualną ma jedną w zestawie. Ja jej w sumie nie używam, bo mieszkanie niewielkie. Z czystym sumieniem polecam. Dla mnie roomba jest po prostu za droga.
    • claratrueba Re: który odkurzacz "robot" 29.08.11, 09:19
      Wirtualna ściana przydaje mi się głównie żeby mi pod nogami nie jeździło jak w kuchni gotuję. Albo żeby jeździło po kuchni jak jem w pokoju smile.
      Syn odgradza kącik gdzie mogłaby zeżreć jakieś bezcenne śrubki, wkręty i inny złom.
      • opium74 Re: który odkurzacz "robot" 29.08.11, 10:51
        Dzięki za dotychczasowe głosy.
        A jak taki robot radzi sibie z ławą i stołem dookoła którego stoją krzesła??
        Trzeba krzesła podnieść??
        • claratrueba Re: który odkurzacz "robot" 29.08.11, 11:02
          Zależy od rozstawu nóg i odległości między krzesłami. U mnie w kuchni objeżdża swobodnie, w pokoju przejeżdża między nogami krzeseł ale odległość między krzesłami jest zbyt mała, Rozstawiam luźno po pokoju. Ława nie ma problemu, trzeba tylko odsunąć od kanapy, żeby posprzątał pomiędzy tzn. w rogu między kanapą a nogą ławy.
          • b-b1 Re: który odkurzacz "robot" 29.08.11, 11:50
            claratrueba napisała:

> Zależy od rozstawu nóg i odległości między krzesłami. U mnie w kuchni objeżdża
            > swobodnie, w pokoju przejeżdża między nogami krzeseł ale odległość między krzes
            > łami jest zbyt mała, Rozstawiam luźno po pokoju. Ława nie ma problemu, trzeba t
            > ylko odsunąć od kanapy, żeby posprzątał pomiędzy tzn. w rogu między kanapą a no
            > gą ławy.

Dokładnie tak!
            W pokoju rozsuwam krzesła(jak nie zapomnębig_grin) -bo rozstaw nóg mają taki że mieści się między nimi bezproblemowo, tylko jeśli stoją za ciasno-nie wjedzie, w kuchni krzesła mają wąski rozstaw-więc objeżdża naokoło.
      • kreatywneszycie.pl Re: który odkurzacz "robot" 29.08.11, 11:12
        wczoraj byl program na tvn style cos o gadzetach i wlasnie testowali 3 takie odkurzacze roombe, samsunga i jakeigos chinskiego, i roombe oczywiscie polecali jesli fundusze ktos ma wystarczajace, a samsung jest rownie dobry tylko neico tanszy, ten chinski skwitowali ze nei jest wart zakupu.Moze to cos pomoze.
        • opium74 Re: który odkurzacz "robot" 29.08.11, 13:36
          że też prtzegapiłam ten program... poczytam "rozkład jazdy" i może upoluję powtórkę smile
          Nie wiem tylko co na to zwierzęta big_grin
          Mam dwa koty - one pewnie się wyniosą na górną półkę drapaka ale pranuję jeszcze szczeniaka - on to pewnie będzie postrzegał jako super zabawkę big_grinbig_grin
          • b-b1 Re: który odkurzacz "robot" 29.08.11, 13:58
            opium74 napisała:

> że też prtzegapiłam ten program... poczytam "rozkład jazdy" i może upoluję powt
            > órkę smile
            > Nie wiem tylko co na to zwierzęta big_grin
            > Mam dwa koty - one pewnie się wyniosą na górną półkę drapaka ale pranuję jeszcz
            > e szczeniaka - on to pewnie będzie postrzegał jako super zabawkę big_grinbig_grin

Kot faktycznie znika, wielkopsy nawet tyłka nie ruszają, a szczeniak właził na roombę, dopóki go uniosła big_grin

imageshack.us/photo/my-images/560/pict0002az.jpg/
            • opium74 Re: który odkurzacz "robot" 29.08.11, 14:38
              na allegro sporo jest używanych roomb na sprzedaż i to bez ceny minimalnej.... trochę wygląda to jakby ludzie chcieli odzyskac kasę za coś co się kompletnie nie sprawdziło suspicious

Ja jak będę kupowac wolę jednak nowy z gwarancją bo to zawsze jakieś zabezpieczenie smile
              • b-b1 Re: który odkurzacz "robot" 29.08.11, 15:01
                opium74 napisała:

> na allegro sporo jest używanych roomb na sprzedaż i to bez ceny minimalnej....
                > trochę wygląda to jakby ludzie chcieli odzyskac kasę za coś co się kompletnie n
                > ie sprawdziło suspicious
                >
                > Ja jak będę kupowac wolę jednak nowy z gwarancją bo to zawsze jakieś zabezpiecz
                > enie smile

Ciesz się, że masz możliwość kupienia z gwarancją za taką cenębig_grin
                Ja kupowałam kilka lat temu(model 560) wyjścia były dwa-albo sprowadzona z Anglii, lub Niemiec bez gwarancji(nówka oczywiście) za cenę podobną do teraźniejszych, albo dystrybutor roomby-ok 4tyś +komplet garnków gratisbig_grin
                Dystrybutora wezwałam, sprzęt poogladałam-ale nie wart 4 tyś, więc kupiłam bez gwarancji.
                Jeśli jesteś pedantką, to nie dla Ciebie ten sprzęt, bo z podłogi jeść nie można po wyodkurzaniu.

Sierść(krótka) czasami się przedostaje do środka odkurzacza i blokuje szczotki(trzeba rozkręcić cały odkurzacz i wyczyścić-kilka śrubek-prosty zabieg. Sierść długa owija się o szczotki-więc tez czasami blokuje, ale z tym jest mniejszy problem-bo nie trzeba dostawać się do środka.
                Szczotki , filtry sa do kupienia na allegro.
                • indra11 Re: który odkurzacz "robot" 30.08.11, 11:20
                  Zajrzyj tutaj:
                  www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/roboty/2011/01/test-5-odkurzaczy-robotow.aspx
                  To Ci pomoże wybrać na pewno.
                  • julk_a33 Re: który odkurzacz "robot" 30.08.11, 20:34
                    a ja znalazłam takie cudo , tylko w głowe zachodzę czym to się różni od przedstawionych w postach modeli . Bo ,że cena dech w piersiach zapiera to widać od razusmile ale skąd taka rozbieżność .

Pozdrawiam
                    julk_a33
                    • julk_a33 Re: który odkurzacz "robot" 30.08.11, 20:35
                      linku nie wkleiłam smile

vacuumstar.pl/robot
    • agni.echa76 Re: który odkurzacz "robot" 01.01.15, 16:18
      Witam,
      Trochę się wetnę w rozmowę ,ale potrzebuję pomocy (opinii) .
      Zdecydowałam się na zakup iRobota oczywiście mam teraz problem co wybrać sad. Czytam i czytam i coraz mniej wiem. Zastanawiam się już nad dwoma opcjami a mianowicie :iRobot Roomba 620 i nieco tańszym Agait EC-01 lub Agait EC-02 z tym również mam problem jeśli ten drugi to który model ? Czy mogę liczyć na jakąś podpowiedź ?
      • mocno.zdziwiona Re: który odkurzacz "robot" 02.01.15, 18:59
        Ja mam Roombę i:
        1) nie używam wirtualnych ścianek - zamykam zwyczajnie drzwi do pomieszczenia
        2) nie używam programatora - włączam jak wychodzę a nigdy nie nastawiam na konkretną godzinę
        3) używając odkurzacza codziennie nie widzę potrzeby posiadania specjalnych bajerów na sierść zwierząt (no chyba że jest ich jakaś wielka ilość)
        4) trzeba pamiętać, że roombę też się czyści - my najczęściej odkurzamy ją zwykłym odkurzaczem z resztek włosów czy kurzu. A mniej więcej raz do roku mąż ją trochę rozkręca wydmuchując pozostałe resztki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka