18.09.11, 09:19
Witam
Może ktoś potrafi mi odpowiedzieć na pytanie dlaczego ugotowane ziemniaki i przechowane lodówce na następny dzień robią się białe uncertain Czy to taka odmiana, czy przenawożone, czy jeszcze coś innego? Dobre ziemniaki powinny chyba pozostać żółte? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aaricia_szalona Re: Ziemniaki 18.09.11, 11:50
      Mam wrażenie, że to "białe" to skrobia. jej ilość zależy od gatunku ziemniaka, a jej zawartość zwiększa się wraz ze wzrostem temperatury (kosztem cukrów prostych). Tak naprawdę, to gotowanych ziemniaków lepiej nie przechowywać. Tracą wartości odżywcze i smak.
    • budzik11 Re: Ziemniaki 19.09.11, 12:56
      Może masz jakieś bardzo mączyste ziemniaki, na których wyłazi skrobia. Zależy pewnie od odmiany, bo moje pozostają żółte.
    • the_kami Re: Ziemniaki 19.09.11, 13:51
      Yyyyy... a mnie Rodzice zawsze uczyli (a w dawnych czasach to mieliśmy na działce nawet kawałek pola, na którym sadziliśmy ziemniaki), że _dobre_ kartofle są właśnie białe (i mączyste, żeby się rozsypywały). A żółte to pastewne...
      Tylko nie wiem, jak po ugotowaniu się ich kolor zmieniał, ale mam wrażenie, że były jasnokremowe cały czas, na pewno nie żółte...
      • pi.asia Re: Ziemniaki 21.09.11, 05:43
        Kolor ziemniaków zależy od odmiany - np. Denar jest jasnożółty, American biały z jasnoróżową skórką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka