alikate 07.10.11, 19:18 na kostce rosołowej Knorra? supermarket.blox.pl/2011/10/Przeswietlamy-produkty-Dzis-kostki-rosolowe.html Ja gotowałam. Ale, od jutra, już nie będę gotować na żadnych kostkach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
undoo Re: Czy WDPD gotują zupy 07.10.11, 19:31 Od lat nie uzywam kostek. Zwykle mam w zamrazarce jakis bulion, ktorego dodaje, gdy przepis jest sponsorowany. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Czy WDPD gotują zupy 07.10.11, 19:56 Jest tylko jedna zupa, jaką gotuję na kostce (ale raczej Winiary, nie Knur) - pomidorowa, bo to taka awaryjna zupa z gotowców. Normalnie gotuję prawdziwe zupy z prawdziwych składników. Odpowiedz Link
ja.dorcia Re: Czy WDPD gotują zupy 07.10.11, 20:39 Hmm... zupy gotuję co prawda nie 'na kostce' ale 'z użyciem'... tzn. używam tylko, gdy jakaś zupa potrzebuje jakiegoś dosolenia, mocniejszego aromatu. Normalnie jakoś mi tak wygodniej, bo z solą to już kilka razy zdarzyło mi się przesadzić, a tu wychodzi idealnie. Ale głównie używam, zamiast soli, jarzynek, kucharków i innych takich weget, zamiast wody jako wstępny sos do duszenia mięs. Wiem, że to nie jest ani dobre, ani zdrowe... ale szybsze Ale żeby sama woda, kostki i makaron... to już chyba te wszystkie gorące kubki wydają się być bardziej 'treściwsze'... Odpowiedz Link
mkaroli Re: Czy WDPD gotują zupy 07.10.11, 21:02 Od bardzo dawna nie używam kostek. Zupy albo gotuję na udkach (tak zwany obiad jednogarnkowy) lub zupy krem na wodzie z oliwą z oliwek.Zawsze dodaję mrożoną włoszczyznę w paski i przyprawy do każdej z zup zależnie od potrzebnego smaku. Odpowiedz Link
karlakarla Re: Czy WDPD gotują zupy 07.10.11, 22:28 Od dawna nie używam kosteki, weget czy kucharków, zamiast tego kupuje przyprawę bez soli, glutaminianu i innych wypełniaczy i poprawiaczy smaku. Ostatecznie ta przyprawa wychodzi taniej bo nie płacę 10zł za kg prawie samej soli. Odpowiedz Link
ka_thy Re: Czy WDPD gotują zupy 08.10.11, 07:16 Co to za przyprawa? Mogłabyś się podzielić? Ja do zup dodaję kostki ale na zasadzie dosmaczenia, czyli dorzucam ćwiartkę lub pół na garnek. Odpowiedz Link
karlakarla Re: Czy WDPD gotują zupy 08.10.11, 23:15 Kupuje w zielarniach lub sklepach ze zdrową żywnością, chyba najsmaczniejsza jest ta rafex.eu/index.php?main_page=popup_image&pID=54 nie jestem pewna czy na pewno mam taką samą przyprawę, wydaje mi się że moja ma więcej ziół w składzie, ale opakowanie już wyrzuciłam i nie sprawdzę. Odpowiedz Link
lirio Re: Czy WDPD gotują zupy 07.10.11, 22:47 Od lat nie używam niczego takiego jak kostki i wegeta oraz kucharki, ziarenka smaku. Poza tym mieszkałam jako dziecko niedaleko zakładu Winiary i mniej więcej wiem z czego się robi maggi i kostki Na maggi mówiło się u nas "kopytka" bo robili to z podłych odpadów kostnych, kopyt itd... Odpowiedz Link
mammajowa Re: Czy WDPD gotują zupy 07.10.11, 23:03 nie używam kostek i innych produktów typu kucharek, wegeta czy tego typu oparte o glutaminian sodu itp. to już wolę na kości zwyczajnej. ziół za to mam dwie półki różnych i dwie donice. ostatnio znalazłam na dnie szuflady kostki z datą ważności 2006 rok. Odpowiedz Link
ko_kartka Re: Czy WDPD gotują zupy 08.10.11, 03:51 Nie. Na kostce rosołowej Winiary. Ciekawa jestem, kto kupuje te wszystkie "niedobre świństwa", skoro nikt ich nie używa... Cud, ani chybi. Szkoda, że nie wypada się przyznawać do używania kostek rosołowych, ale za to Maggi jest nadal pierwszą przyprawą Rzeczypospolitej. Odpowiedz Link
feniks_z_popiolu Re: Czy WDPD gotują zupy 08.10.11, 06:12 Nie używam kostek żadnych. Z glutaminianów czasami proszku pod nazwą Biały barszcz i Żurek, jak nie mam pod ręką zakwasu własnej produkcji. Sporadycznie serwuję sobie chemię pt. zupki błyskawiczne, zawsze z poczuciem występku. Natomiast znam osoby, które do wszystkiego niemal ładują polepszacze, jedna z nich jest w tej chwili na kleiku, ze sporym problemem gastrycznym, to moja własna teściowa. Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Czy WDPD gotują zupy 08.10.11, 11:18 Ja czasem gotuję, ale bardzo się tego wstydzę i staram się ograniczyć. Odpowiedz Link
irenazu Re: Czy WDPD gotują zupy 08.10.11, 11:26 Ja używam, aczkolwiek niekoniecznie tej marki. Nagotowałam się tych zup na włoszczyźnie i mięsie i kościach w młodości to teraz zwyczajne lenistwo a może i brak psa, któremu te mięska i inne kosteczki bym oddała- szkoda wyrzucić a sama sobą skarmiać ich już nie chcę- powoduje,że idę na łatwiznę. I wcale się tego nie wstydzę. Ja kupuję kostki rosołowe!!! Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Czy WDPD gotują zupy 08.10.11, 11:30 Wstyd. Wegety też pewnie używasz? Odpowiedz Link
irenazu Re: Czy WDPD gotują zupy 08.10.11, 19:44 Niekoniecznie, "Kucharek" mi wystarczy Odpowiedz Link
malenkie7 Re: Czy WDPD gotują zupy 08.10.11, 19:59 dosyc dawno juz wyrzucilam wszelakie kostki, kucharki i warzywka. zup w proszku nie uzywalam nigdy, bo dla mnie sa paskudne. ale sklamalabym, gdybym napisala, ze nie uzywam pewnych wspomagaczy sklepowych. jesli zupa nie ma smaku, a zwykłe przyprawy typu sol/pieprz, ziola nie pomagaja, to dodaję Naturaty, takiej warzywnej przyprawy do kupienia w sklepach BIO. Jest chyba tez w Piotrze i Pawle. No i w internecie mozna ja kupic. Jest tez wersja bezdrożdżowa. Podobno glutaminian sodu dodany do papki wodno-tekturowej tak poprawilby jej smak, ze by nam smakowało. Odpowiedz Link
schiraz Re: Czy WDPD gotują zupy 08.10.11, 20:08 A ja się nie wstydzę, że jem czasem "zupki chińskie" Jem, bo lubię. Kostki używam czasem, nieczęsto ale jednak Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Czy WDPD gotują zupy 11.10.11, 19:52 Zupki chińskie to już totalny wstyd... Odpowiedz Link
madzioreck Re: Czy WDPD gotują zupy 08.10.11, 20:03 > Ciekawa jestem, kto kupuje te wszystkie "niedobre świństwa", skoro nikt ich nie > używa... Ależ to bardzo proste: ci, co nie mają internetu Odpowiedz Link
hela6 Re: Czy WDPD gotują zupy 11.10.11, 19:54 A nie prawda, żadne tam maggi. Polska przyprawa narodowa to "maga" Odpowiedz Link
madzioreck Re: Czy WDPD gotują zupy 08.10.11, 20:35 Akurat zup najczęściej nie gotuję na kostkach, czasem się zdarza, rzadko, jak mnie najdzie nagła wieczorna ochota na pomidorową albo coś Jarzynek, ziarenek też nie używam, bo nie mam takiej potrzeby, ale używam Maggi, i "przypraw do" z glutaminianem, a czasem nawet zupkę chińską wszamam (wszamię...? wszamę...?) Odpowiedz Link
malenkie7 Re: Czy WDPD gotują zupy 08.10.11, 21:02 gdybym nie miała dziecia na stanie, pewnie do dzisiaj uzywalabym kostek rosolowych czy vegety. na forum Lipcówek 2007 pojawil sie kiedys wątek o tym, jak ugotowac dobry rosol, troche mnie nauczyl. podsylam wam ten LINK DO WĄTKU Odpowiedz Link
irenazu Re: Czy WDPD gotują zupy 09.10.11, 06:51 No, ja też do rosołu, zupy jarzynowej i barszczu ukraińskiego nie używam kostek. Ale to tylko te zupy bo i tak w nich muszą być warzywa, no a rosół to taka inna zupa. Zresztą przy okazji rosołu to i drugie danie samo się gotuje. Więc nie mam problemu z mięsem. Zjada je mój mąż. Lubi gotowany drób i wołowinę Odpowiedz Link
beverly1985 Re: Czy WDPD gotują zupy 09.10.11, 12:03 Tak0 na tych bulionetkach knorra. Nie mam cierpliwości ani talentu do gotowania zupy na mięsie. Nie uzywam za to maggi ani zadnych przypraw typu warzywko. Odpowiedz Link
elle-joan Re: Czy WDPD gotują zupy 10.10.11, 14:31 beverly1985 napisała: > Tak0 na tych bulionetkach knorra. Nie mam cierpliwości ani talentu do gotowania > zupy na mięsie. > Nie uzywam za to maggi ani zadnych przypraw typu warzywko. Nie trzeba wielkiego talentu. Dodatkowa robota to tylko umycie mięsa. A z mięsa jest jeszcze drugie danie. Czasem wyciągam nie całkiem wygotowane i dopiekam, dosmażam, doduszam itd, czasem kroję z warzywami i jest potrawka a czasem (wołowina) mielę w maszynce z częścią warzyw podebranych z zupy i jest farsz do krokietów, a czasem pokrojone mięsko zostaje w zupie i wtedy nie ma drugiego dania.... Odpowiedz Link
otterly Re: Czy WDPD gotują zupy 09.10.11, 12:54 Do zup, które gotuję, nie dodaję żadnych "glutaminianów" (ani mięsa!), ale czasem grzeszę wieczorem skokiem buraczanym z kostką i czosnkiem. Taki niby-barszczy. Niezastąpiony, kiedy wpadam do domu zmarznięta, głodna i zmęczona. Ale wtedy wrzucam 1/3 kostki grzybowej na litr soku. Maggi też nie uznaję. Jak brakuje mi smaku w zupie, dolewam sosu sojowego. Odpowiedz Link
jolusia2604 Re: Czy WDPD gotują zupy 09.10.11, 13:13 Nie używam kostek rosołowych, wyjątkiem jest kostka grzybowa (1-2 w miesiącu). Używam jednak vegeta natur, nie potrafię bez niej ugotować dobrej zupy. Odpowiedz Link
elle-joan Re: Czy WDPD gotują zupy 10.10.11, 14:20 jolusia2604 napisała: > Używam jednak vegeta natur, nie potrafię bez niej ugotować dobrej zupy. Zupę gotuję zawsze na mięsku i od razu planuję co można z niego potem zrobić. Jednak niestety czasem też używam vegety bo nadaje dobrego smaku. I wcale nie chodzi o pójście na łatwiznę. Lubię przyprawy ziołowe i dużo zieleniny, ale jednak czegoś brakuje kiedy nie ma tej vegety. Może ktoś ma jakąś radę na dobry dodatek? Odpowiedz Link
szarsz Re: Czy WDPD gotują zupy 09.10.11, 14:45 Nie. Jak nie mam czasu na obieranie warzyw, to gotuję na mrożonej włoszczyźnie w słupkach i łyżeczce masła. Odpowiedz Link
brumming Re: Czy WDPD gotują zupy 09.10.11, 17:53 Podpisuję się pod poprzedniczkami - kostek nie używam; zmusiło mnie życie (dzieci maksymalni alergicy) gotuję na udkach i na kawałku biodrówki z kością. Odkąd kupiłam dzbanek/filtr do wody i na tej oczyszczonej wodzie gotuję, zupa wychodzi o niebo lepsza! smak jest taki... głęboki Pierwszego dnia zawsze czysty rosół; drugiego dnia wg życzenia domowników, najczęściej pomidorowa. Moja trzylatka nadal nie je zupy na wywarze; zjada z niej warzywa i mięso. Odpowiedz Link
misie.zelki Re: Czy WDPD gotują zupy 10.10.11, 17:39 Nauczyłam się gotować zupy jak byłam w ciąży, bo nic innego mi nie wchodziło. Wcześniej jedyną zupę, którą robiłam, to wegetariańska krem-zupa z dyni z pomidorami. Obecnie użyję "kostki" raz na 3 miesiące. Przypraw typu vegeta nie używam w ogóle, polecam za to susz z warzyw. Za to mój szanowny małżonek lubi maggi - jak se kupi to jest w domu Odpowiedz Link
alikate Re: Czy WDPD gotują zupy 11.10.11, 17:54 W niedzielę na TV4, jacyś Zachodni "magicy" uczyli jak ugotować bulion. Tylko na skrzydełkach "kurczakowych". Ponoć jest the best. Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach, sól, warzywa. I trzeba stać nad gotującym się bulionem i zbierać cały czas szumowiny. Kupiłam dziś skrzydełka. I będzie bulion Aha, jedna starsza kobieta powiedziała mi, że w skrzydełkach należy obciąć , tak z pół centymetra, czubki. Te większe i te mniejsze. Ponoć w tych czubkach "siedzi" zbieranina toksyn. Za co siedzi ta zbieranina, kobieta nie powiedziała Odpowiedz Link
kklekss Re: Czy WDPD gotują zupy 11.10.11, 19:33 No super jak zdrowo bez kostek a przecież prawie 8o% ? żywności jest nafaszerowana konserwantami .Nawet sól i cukier nie są od tego wolni. Odpowiedz Link
misie.zelki Re: Czy WDPD gotują zupy 12.10.11, 21:17 bleeee jak nie wyrośnie w swoim ogródku to sie nie nadaje... zresztą i tak nie wiadomo co w glebie i powietrzu... błędne koło Odpowiedz Link
hela6 Re: Czy WDPD gotują zupy 11.10.11, 20:01 W życiu nie gotowałam na "kostkach" Zawsze gotowałam na kości. I wolałabym żeby reszta społeczeństwa przy kostkach została bo jak nic mi ceny kości schabowej podniosą jak się naród przestawi Juz nie wspomnę o kościach wołowych "konsumpcyjnych" na które popyt wzrasta i mam kłopoty z pozyskaniem owych bez wcześniejszego zamawiania. Nie życzę sobie i już! A muszę wam powiedzieć że moja rzeźniczka ma w ofercie kości schabowe które jej stary za stodołą w naturalnej wędzarni osmala. Mniam - kapuśniorka, grochówka czy inny żur na wędzonych kościach. A ogórkowa to istny poemat. A na wołowych - barszcz pierwyj sort. Aż eis oślimaczyłam cała Odpowiedz Link
parole_parole Re: Czy WDPD gotują zupy 11.10.11, 20:56 Ja gotuje niektore zupy na kostkach (dyniowa, cebulowa), ale sa to "bio" kostki. A wiec bez glutaminianiu sodu. Wydaje mi sie jednak, ze jakis ekstrakt drozdzowy tam byl w skladzie, nie mam teraz jednak opakowania, zeby sprawdzic. Odpowiedz Link