Dodaj do ulubionych

dobra pralka - serio

13.10.11, 20:02
Jakie ma miec wymiary i funkcje, to juz wiem, ale jaka firma, do stu piorunow???? kazdy radzi co innego, help. Albo chociaz powiedzcie czego nie brac.
Obserwuj wątek
    • stara-a-naiwna Re: dobra pralka - serio 13.10.11, 20:28
      Nie ma pralek nie psujacych sie

Najlepiej jest zadzwonic do kogoś kto naprawia i zapytać
      - co jest bezawaryjne
      - co sie opłaca naprawića - zeby pół roku po gwarancji naprawa nie była droższa niż nowa pralka

Chyba niestety dłuższą żywotność mają "starsze" kilkuletnie modele niż obecne sad coraz częściej słysze że po upływie gwarancji komuś padł sprzet sad
      Nic tylko podziwiać umiejętności inżynierów - że tak precyzyjnie określaja jak długo musi coś działać
      • gazeta_mi_placi Re: dobra pralka - serio 12.12.11, 10:08
        >Chyba niestety dłuższą żywotność mają "starsze" kilkuletnie modele niż obecne.

Też to zauważyłam.
    • cibora Re: dobra pralka - serio 13.10.11, 20:42
      kellss napisała:
      > Jakie ma miec wymiary i funkcje, to juz wiem, ale jaka firma, do stu piorunow??
      > ?? kazdy radzi co innego, help. Albo chociaz powiedzcie czego nie brac.

Ja na swoim przykładzie mogę stwierdzić:
      9 lat bezawaryjnie pracowała mi pralka Bauknecht, wymieniłam ją tylko dlatego, że miała mało programów (i miałam pieniądze), stoi sprawna i czeka na domek letni smile
      5 rok pracuje tfu tfu smile bezawaryjnie AEG-ELEKTROLUX, a używam jej bardzo intensywnie, bo jestem szop pracz smile
      Pozdrawiam.
      Agnieszka
      --
      Staś (03.05.2008)
      • elka2712 Re: dobra pralka - serio 13.10.11, 21:19
        ja mam bezawaryjną i niezawodną od kilku lat AEG lavamat z funkcją min. prania ręcznego- polecam
      • b-b1 Re: dobra pralka - serio 13.10.11, 21:20
        Nie kupować z firmy Amica-naprawiałam kilka razy-oczywiście po gwarancji się rozchorowała..
        A polecić mogę Siemensa/Boscha-jedna firma produkuje podzespoły big_grin
        • hela6 Re: dobra pralka - serio 14.10.11, 09:34
          b-b1 napisała:

> A polecić mogę Siemensa/Boscha-jedna firma produkuje podzespoły big_grin

Do wszystkich pralek jedna firma produkuje podzespoły.
          Istotą rzeczy jest kontrola jakości.
          Już ze 100 razy powoływałam się na jeden przykład :silniki które nie spełniają norm dla WW odsyłane są do zakładu skody.

Wiec jednak marka jest istotna.
        • agawa70 Re: dobra pralka - serio 15.10.11, 01:44
          Amica pierze mi od 18stu lat tfu tfu bezawaryjnie do dziś!
          • elka2712 Re: dobra pralka - serio 15.10.11, 23:21
            a swetry wełniane lub b delikatne tkaniny też w niej możesz prać? Pranie ręczne też wykonuje? Takie kilku i kilkunastoletnie modele działają i kotłują pranie bo wtedy sprzęty się tak nie psuły. Nowe Amici to porażka
          • b-b1 Re: dobra pralka - serio 16.10.11, 09:57
            agawa70 napisała:

> Amica pierze mi od 18stu lat tfu tfu bezawaryjnie do dziś!

To masz szczęscie big_grin
            U mnie po dwóch latach siadł programator,(koszt był spory) następnie pompa, potem znowu pompa, a po sześciu latach poplamiła ubrania tak, że były do wyrzucenia-diagnoza-guma z kołnierza sparciała. Wywaliłam bez żalu-już nie naprawiałam. I tak koszt napraw przekroczył koszt pralki.
            • gazeta_mi_placi Re: dobra pralka - serio 12.12.11, 10:10
              Zauważyłam, że modele (nawet dokładnie tej samej firmy) sprzed kilkunastu lat a obecne to jednak inna bajka.
              Te obecne siadają maks do 2-5 lat.
              A dawne piorą bez awarii i 15 lat.
              Mi w Candy nowiutkiej od razu siadł jeden program.
              Koszmar co za szajs obecnie produkują. Chyba celowo, żeby ludzie musieli ciągle inwestować w nowy sprzęt uncertain
            • apra_live Re: dobra pralka - serio 15.12.11, 08:39
              Ja też swoja wyrzuciłam i zamieniłam na F1443KDS z funkcja prania parowego, oprócz tego 14 innych programów, no i klasa energetyczna A+++

• bedmiko Re: dobra pralka - serio 14.10.11, 09:40
      Ja i 4 osoby z mojej rodziny piorą od lat w Boschach - polecamy!!!
      • azjaodkuchni Re: dobra pralka - serio 14.10.11, 19:54
        Miele ale droga strasznie. W wynajętym mieszkaniu mamy Boscha z suszarką jest ok.
        • hela6 Re: dobra pralka - serio 14.10.11, 20:20
          ale dobrze miele smile
          Miałam kiedyś taką z niemieckiego śmietnika wyciągniętą, nasze nówki się nie umywały.
    • mitta Re: dobra pralka - serio 16.10.11, 00:20
      Na idealną jeszcze nie trafiłam, natomiast zdecydowanie nie polecam firmy polar. Wszystkie pralki miały problem z przeciekaniem wody - podczas prania i po nim spod pralki wylewała się woda. Ja miałam polar rosa, moja mama nowocześniejszą wąską, też ładowana od góry, a koleżanka z pracy jeszcze inny typ i wszystkie tak miały.
      • koralina5 Re: dobra pralka - serio 19.10.11, 08:30
        Najlepiej sprzedają się pralki LG i to nie tylko u nas ale w 50 krajach Europy, więc może zerknij na nie, LG big in jest dobra.
    • hamerykanka Re: dobra pralka - serio 16.10.11, 05:25
      Moja czteroletnia Frigidaire ma funkcje:
      pranie reczne
      pranie delikatne
      sportowe
      szybkie
      para wodna
      normalne
      ciezkie zabrudzenia
      namaczanie
      plukanie/ wirowanie
      odwirowanie
      Procz tego mozna ustawic opcje temperatury wody do prania i plukania jak : zimna/zimna; ciepla/zimna; ciepla/ciepla i goraca/ciepla. Do tego wirowanie od szybkiego do zera w czterech opcjach; do tego guzikii z ekstra plukaniem, wyjkatkow ciezkie zabrudzenia , opoznienie prania o osiem godzin.
      Energooszczedna, wodooszczedna, pobiera w zasadzie tyle zeby zmoczyc (maz na poczatku sie upieral ze wogole wody nie brala bo nie widzial w bebnie.)

Jako ze piore praktycznie codziennie, bo mam trzylatke i meza ktorzy brudza sie strasznie, szukalam z duza iloscia cykli do wyboru (mezowska garderoba z wielu materialow) i energoooszczednej z racji ze tyle sie pierze.
      • sajolina Re: dobra pralka - serio 19.10.11, 08:57
        Moja mama ma Boscha Maxx od lat ok. 10, jest cichutka i działa cały czas jak nowa i ja też zamierzam się wkrótce w Boscha zaopatrzyć. Natomiast teraz mieszkam z nowiuteńką Amicą - hałasuje masakrycznie!!! Nie wiem jak z trwałością, ale była tania i widać, że jest zrobiona z taniego plastiku ( to samo dotyczy nowej lodówki Amica). Podobno AEG są fajne, ale sporo droższe.
    • doxi_mara Re: dobra pralka - serio 20.10.11, 16:14
      mam aeg lavamat, super cicha, 7kg, swietny program na welne/reczny. nie ma juz nic co bym sie bala wsadzic do pralki. wiruje super na 1400 obrotow i nawet nie gniecie jakos mocno jak poprzedni bosch.
      • smutas13 Re: dobra pralka - serio 20.10.11, 18:14
        Na pewno, nie decyduj się na Amicę. Potwierdzam zdanie: b-b1, elki2712 i sajoliny.
        Nowe Amici, to porażka.
        Mam Amicę od trzech miesięcy. Kupiłam taką bo córka też ma ten typ i dobrze się sprawuje.
        Po miesiącu, pralka podczas wirowania zaczęła strasznie hłasować. Zadzwoniłam do serwisu, przyjechał mechanik, wymienił łożysko, poskładał i działała cicho przez dwa tygodnie.
        Teraz znowu hałasuje i znowu sytacja (chyba) się powtórzy? uncertain

• smutas13 Re: dobra pralka - serio 12.12.11, 09:32
          smutas13 napisała:

> Na pewno, nie decyduj się na Amicę. Potwierdzam zdanie: b-b1, elki2712 i sajoli
          > ny.
          > Nowe Amici, to porażka.
          > Mam Amicę od trzech miesięcy. Kupiłam taką bo córka też ma ten typ i dobrze się
          > sprawuje.
          > Po miesiącu, pralka podczas wirowania zaczęła strasznie hłasować. Zadzwoniłam d
          > o serwisu, przyjechał mechanik, wymienił łożysko, poskładał i działała cicho pr
          > zez dwa tygodnie.
          > Teraz znowu hałasuje i znowu sytacja (chyba) się powtórzy? uncertain
          >
          Dwa tygodnie temu, pralka ponownie przeszła naprawę w ramach gwaracji. Tym razem
          pan serwisant wymienił zbiornik. Na razie - jest bardzo dobrze smile pralka wiruje bardzo cichutko (odpukalam w niemalowane wink ) Jestem tylko ciekawa, jak pralka zachowa się po praniu w 90 stopniach? (zbiornik jest plastikowy, czy on czasami nie odkształca się po praniu w tak wysokiej temperaturze? i później słychać, jak w pralce coś o coś "trze" ? a, może tok mojego myślenia jest błędny tongue_out ?)
          • kamw1807 Re: dobra pralka - serio 12.12.11, 15:32
            pamiętaj, że po 4 naprawie w okresie gwarancji masz prawo ubiegać się o wymianę sprzętu na nowysmile
            • smutas13 Re: dobra pralka - serio 12.12.11, 17:10
              kamw1807 napisał:

> pamiętaj, że po 4 naprawie w okresie gwarancji masz prawo ubiegać się o wymianę
              > sprzętu na nowysmile
              smile Dzięki! Będę pamiętać.
    • misie.zelki Re: dobra pralka - serio 21.10.11, 15:51
      od ponad 5 lat mam LG i polecam model WD-10490NP
      prałam w niej wełnę, koce, nawet kołdry
    • emwu55 Re: dobra pralka - serio 21.10.11, 16:48
      od niedawna wprawdzie ale jestem bardzo zadowolona a to niezwykle trudne do osiągnieęcia jest, posiadam pralkę GORENJE. W pełni ocynkowana, łatwy do wyjęcia i umycia pojemnik na detergenty, wszystko pięknie wypłukane, funkcja samoczyszcząca, obsługa jak dla 5-latka, program do prania wełny i delikatnych tkanin, 1400 obrotów, wyświetlacz. jedyny mankament to jej niewielkie przemieszczanie się podczas wirowania. W prównaniu do wcześniejszego INDESITA to jak niebo a ziemia.
    • soova Re: dobra pralka - serio 21.10.11, 16:58
      Pierwszy Whirlpool działał 8 lat, kupiłam następny, chodzi bezproblemowo już 4. rok. W ogóle tak się złożyło, że mam sporo sprzętów Whirlpool i nie mam powodów do narzekań. Raz był problem ze zmywarką, ale jeszcze w okresie gwarancyjnym (zepsuła się bodajże elektronika), sprzęt wymieniono na nowy i też już ładnych parę lat działa.
    • gazeta_mi_placi Re: dobra pralka - serio 21.10.11, 20:46
      Raczej nie polecam Candy, dziwne rzeczy się z nią dzieją.
    • laminja Re: dobra pralka - serio 24.10.11, 21:18
      Mam od 10 lat Siemensa i choć bardzo bym już chciała nową (ze względu na większą ilość funkcji), ta póki co jest bezawaryjna, więc nie wymieniam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka