13.11.11, 16:02
Drogie WDPD, dynia obrodziła mi w tym roku wyjątkowo i przy tej klęsce urodzaju nie mam za bardzo pomysłu co z owej dyni, poza zupą oczywiście, zrobić. Macie jakieś pomysły, będę wdzięczna za każdy przepis.
Obserwuj wątek
    • edw-ina Re: Dynia 13.11.11, 16:08
      Bardzo cię proszę: www.kocham-jesc.pl/blog/?p=187 , www.kocham-jesc.pl/blog/?p=190 , www.kocham-jesc.pl/blog/?p=193 , www.kocham-jesc.pl/blog/?p=197

robiłam z tego zapiekankę oraz marmoladę dyniową ze śliwkami. Marmolada wyszła boska smile Raczej niezbyt słodka, ale pachnąca i delikatna. Zapiekanki były przebojem października. Przymierzałam się też do muffinek, ale wrodzone lenistwo wzięło górę nad chęciami smile
      • irenazu Re: Dynia 13.11.11, 16:35
        Można też zawekować na zimę a raczej na wiosnę i lato przyszłego roku, gdy świeżych już nie ma.
    • lirio Re: Dynia 13.11.11, 16:35
      Leczo z dyni - możesz zapakować w słoiki.
      Daję cebulę, dynię, przyprawę curry, pieprz, sól, czosnek i bazylię, opcjonalnie kiełbasę - proporcje na oko, w słoiki bez kiełbasy.
      Poza tym wszelkiego rodzaju sałatki dyniowe/marynaty do słoików na zimę.
      Przepisów jest full w necie - generalnie: dynia+ cebula (i marchew), zalewa octowa z ziołami - ziele angielskie, liście laurowe, goździki i ewentualnie odrobina cynamonu. Goździki dają dyni super smak, byle nie przesadzić.

Dynię najprościej pokroić w kostkę i zamrozić:
      codzisjemymamo.blogspot.com/2010/10/mrozona-dynia.html
    • kasia-em Re: Dynia 13.11.11, 17:12
      Właśnie przed kwadransem zamroziłam kilogram dyni, pokrojonej w drobną kosteczkę.
      Zimą dodaję do lecza, jest super.
      • jolusia2604 Re: Dynia 17.11.11, 21:00
        Ja zamroziłam 30 kg smile
    • budzik11 Re: Dynia 13.11.11, 19:41
      Zupa z dyni - na słodko lub na słono (ja uwielbiam na słodko, z mlekiem, do tego kluski), dynia w occie, dynia pieczona.
      • awanturnica_73 Re: Dynia 13.11.11, 22:59
        Budziku, jak tę dynię pieczesz?
        • budzik11 Re: Dynia 14.11.11, 11:11
          Obieram ze skóry, wywalam wnętrzności, kroję w dużą kostkę. Można upiec bez niczego (jest pyszna, słodkawa), można upiec na słono lub na słodko (świetnie pasują przyprawy piernikowe - np. kardamon, cynamon, gałka muszkatołowy, brązowy cukier). Można przed pieczeniem pokropić oliwą, ale nie trzeba. Dynia piecze się dość długo, jak ziemniaki.
          • awanturnica_73 Re: Dynia 16.11.11, 18:09
            Dziękuję bardzo za wszystkie pomysły. Budziku, dzisiaj dynię upiekłam z solą, oliwą, cynamonem w kawałkach i chili - wyszła pyszna.
    • kasiamat00 Re: Dynia 14.11.11, 08:28
      www.beawkuchni.com/2011/11/festiwal-dyni-podsum2011.html
      Nie, nie próbowałam tego wszystkiego, z tych przepisów robiłam tylko curry z dynią i owocami morza, dobre było.
      • awanturnica_73 Re: Dynia 14.11.11, 10:27
        Dziękuję za cudowny link - można się "zadyniować" na śmierć smile. Ruszam do kuchni.
        • w_kuchni Re: Dynia 17.11.11, 09:38
          Bardzo proszę (wersji kilka smile
          nocnakuchnia.blox.pl/tagi_b/288751/dynia-pieczona.html
        • vvrotka Re: Dynia 18.11.11, 13:14
          Ja też zamrażam dynię, używam jej do zagęszczania wszelkich sosów i zup, świetnie nadaje się do podsmażenia ze szpinakiem, czosnkiem i sezamem, pycha! Taki farsz szpinakowo-dyniowy można zawinąć w tortille, czy naleśnik, albo podawać z makaronem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka