awanturnica_73 13.11.11, 16:02 Drogie WDPD, dynia obrodziła mi w tym roku wyjątkowo i przy tej klęsce urodzaju nie mam za bardzo pomysłu co z owej dyni, poza zupą oczywiście, zrobić. Macie jakieś pomysły, będę wdzięczna za każdy przepis. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edw-ina Re: Dynia 13.11.11, 16:08 Bardzo cię proszę: www.kocham-jesc.pl/blog/?p=187 , www.kocham-jesc.pl/blog/?p=190 , www.kocham-jesc.pl/blog/?p=193 , www.kocham-jesc.pl/blog/?p=197 robiłam z tego zapiekankę oraz marmoladę dyniową ze śliwkami. Marmolada wyszła boska Raczej niezbyt słodka, ale pachnąca i delikatna. Zapiekanki były przebojem października. Przymierzałam się też do muffinek, ale wrodzone lenistwo wzięło górę nad chęciami Odpowiedz Link
irenazu Re: Dynia 13.11.11, 16:35 Można też zawekować na zimę a raczej na wiosnę i lato przyszłego roku, gdy świeżych już nie ma. Odpowiedz Link
lirio Re: Dynia 13.11.11, 16:35 Leczo z dyni - możesz zapakować w słoiki. Daję cebulę, dynię, przyprawę curry, pieprz, sól, czosnek i bazylię, opcjonalnie kiełbasę - proporcje na oko, w słoiki bez kiełbasy. Poza tym wszelkiego rodzaju sałatki dyniowe/marynaty do słoików na zimę. Przepisów jest full w necie - generalnie: dynia+ cebula (i marchew), zalewa octowa z ziołami - ziele angielskie, liście laurowe, goździki i ewentualnie odrobina cynamonu. Goździki dają dyni super smak, byle nie przesadzić. Dynię najprościej pokroić w kostkę i zamrozić: codzisjemymamo.blogspot.com/2010/10/mrozona-dynia.html Odpowiedz Link
kasia-em Re: Dynia 13.11.11, 17:12 Właśnie przed kwadransem zamroziłam kilogram dyni, pokrojonej w drobną kosteczkę. Zimą dodaję do lecza, jest super. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Dynia 13.11.11, 19:41 Zupa z dyni - na słodko lub na słono (ja uwielbiam na słodko, z mlekiem, do tego kluski), dynia w occie, dynia pieczona. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Dynia 14.11.11, 11:11 Obieram ze skóry, wywalam wnętrzności, kroję w dużą kostkę. Można upiec bez niczego (jest pyszna, słodkawa), można upiec na słono lub na słodko (świetnie pasują przyprawy piernikowe - np. kardamon, cynamon, gałka muszkatołowy, brązowy cukier). Można przed pieczeniem pokropić oliwą, ale nie trzeba. Dynia piecze się dość długo, jak ziemniaki. Odpowiedz Link
awanturnica_73 Re: Dynia 16.11.11, 18:09 Dziękuję bardzo za wszystkie pomysły. Budziku, dzisiaj dynię upiekłam z solą, oliwą, cynamonem w kawałkach i chili - wyszła pyszna. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: Dynia 14.11.11, 08:28 www.beawkuchni.com/2011/11/festiwal-dyni-podsum2011.html Nie, nie próbowałam tego wszystkiego, z tych przepisów robiłam tylko curry z dynią i owocami morza, dobre było. Odpowiedz Link
awanturnica_73 Re: Dynia 14.11.11, 10:27 Dziękuję za cudowny link - można się "zadyniować" na śmierć . Ruszam do kuchni. Odpowiedz Link
w_kuchni Re: Dynia 17.11.11, 09:38 Bardzo proszę (wersji kilka nocnakuchnia.blox.pl/tagi_b/288751/dynia-pieczona.html Odpowiedz Link
vvrotka Re: Dynia 18.11.11, 13:14 Ja też zamrażam dynię, używam jej do zagęszczania wszelkich sosów i zup, świetnie nadaje się do podsmażenia ze szpinakiem, czosnkiem i sezamem, pycha! Taki farsz szpinakowo-dyniowy można zawinąć w tortille, czy naleśnik, albo podawać z makaronem. Odpowiedz Link