Dodaj do ulubionych

olejek arganowy

24.11.11, 11:39
Czy któraś z Was zna/używa? czy rzeczywiście jest to taki cud? i gdzie to można kupić-wiem,że w sklepach internetowych,ale czy nie można nabyć gdzieś malutkiej ilości,żeby wypróbować?
Obserwuj wątek
    • mi_nutka3 Re: olejek arganowy 24.11.11, 11:46
      A do czego można tego olejku używać? Popytaj w sklepach zielarskich i aptekach w swoim mieście.
    • alicez Re: olejek arganowy 24.11.11, 11:55
      Ja przywiozłam sobie z Maroka, ale można kupić w necie albo w sklepach typu Mydlarnia. Ja używam raz na jakiś czas do włosów (mimo, że mam przetłuszczające), do ciała prawie na co dzień i jak mam chwilę, to nakładam na twarz zamiast maseczki. Skóra po nim jest miękka i gładziutka jak pupa niemowlaka smile
    • magdalaena1977 Re: olejek arganowy 24.11.11, 12:42
      Przywiozłam sobie ten olejek z Maroka i używałam do ciała - był fajny, ładnie pachniał, ale nic spektakularnego nie robił.
      IMHO nie jest wart ceny, jakiej chcą za niego na polskim rynku i dlatego przestawiłam się na migdałowy olejek z Rossmanna.
    • budzik11 Re: olejek arganowy 24.11.11, 15:40
      A do czego chcesz go używać? Bo do np. włosów lepszy jest kokosowy a jest tani i można dostać w każdym supermarkecie.
      • dolmadakia Re: olejek arganowy 24.11.11, 16:29
        Nooo... używać chciałam zgodnie z przeznaczeniem do skóry.Ew.włosów...choc tu nie wiem czy potem nie są tłuste? Czytalam o fantastycznych efektach..
        A ten kokosowy to jak do włosów stosujesz? I konkretnie w jakich sklepach/stoiskach go kupujesz?
        • budzik11 Re: olejek arganowy 24.11.11, 18:06
          dolmadakia napisała:

Ew.włosów...choc tu n
          > ie wiem czy potem nie są tłuste? Czytalam o fantastycznych efektach..

Nie są tłuste. Powiem więcej - od ponad miesiąca nie uzywam szamponu, włosy myję wyłącznie odżywką (bo jak się dowiedziałam, detergenty w szamponach bardzo szkodzą włosom, zwłaszcza kręconym - jak moje, bardzo je wysuszają) - a mimo to nie mam problemu ze zmyciem oleju. Dla zainteresowanych: www.laboratoriumurody.pl/forum/mycie-wlosow-odzywka,t736.html

> A ten kokosowy to jak do włosów stosujesz?

Smaruję suche włosy na noc, na to folia, na to czapka. Można bez folii i czapki, np. kładąc ręcznik na poduszkę, żeby jej nie zatłuścić. Ale w cieple olej lepiej działa. Rano zmywam odżywką, potem maska WAX (znów w folii, na to suszarka, potem ręcznik i tak z pół godziny), potem spłukuję, na to wcierka (w skórę głowy, nie we włosy) z wody brzozowej, a potem już tylko serum Radical big_grin Na szczęście takie szaleństwo tylko raz w tygodniu.

I konkretnie w jakich sklepach/stois
          > kach go kupujesz?

A konkretnie to w Leclercu na stoisku z produktami orientalnymi (tam, gdzie produkty do sushi, sos sojowy itp). Kupiłam buteleczkę 250ml. za 9,90 i to jest olej rafinowany, który nie pachnie i trudno go wydłubać z butelki, bo ma konsystencję smalcu, ale wystarczy odrobinę podgrzać buteleczkę w ciepłej wodzie - pięknie się rozpuszcza i wypływa. Wiem, że lepszy, a na pewno przyjemniejszy, bo pięknie pachnie, jest olej kokosowy nierafinowany.
          Wygugluj sobie "olejowanie włosów, mnie zainspirował ten wątek: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403302
          Stosowałam też olejek rycynowy, oliwę z oliwek i naftę kosmetyczną z żółtkiem (tej nie zostawiaj na noc, bo mnie okropnie podrażniła skórę). Ale piszą, że najlepszy olej kokosowy, więc taki teraz stosuję.
          • phial Olejek arganowy w Leclercu 08.12.11, 15:56
            budzik 11, w jakim mieście ten Leclerc?
            W moim najbliższym nie było arganowego (żebyście mnie widziały, badającą uważnie stoiska: z sosami orientalnymi, olejami itp. z szalonym błyskiem w oku). Znalazłam olej lniany, z orzechów makademia, ryżowy, olej kokosowy na stoisku z produktami organicznymi. Niestety, dość drogie. Poza tym zafiksowałam się na ten arganowy, zwłaszcza w takiej cenie smile
            Pozdrawiam.
            • magdalaena1977 Re: Olejek arganowy w Leclercu 08.12.11, 21:22
              Myślę, że chodziło o olej kokosowy - pasuje cena i stoisko.

Zresztą olejek arganiowy jest inny do jedzenia a inny do celów kosmetycznych. Chyba jeden jest na zimno a drugi na ciepło, czy jakoś tak.
              • budzik11 Re: Olejek arganowy w Leclercu 08.12.11, 22:35
                magdalaena1977 napisała:

> Myślę, że chodziło o olej kokosowy - pasuje cena i stoisko.
                >
                dokładnie - pisałam o oleju kokosowym. Czytałam na jakims blogu "włosomaniaczkowym" że olej arganowy wprawdzie jest świetny, ale nie warto przepłacać, bo równie dobry jest kokosowy. I tego się trzymam wink
                • phial Re: Olejek arganowy w Leclercu 09.12.11, 10:49
                  Dzięki, tak się nakręciłam, że przeczytałam co innego, niż było napisane.
                  Chyba wypróbuję w końcu ten kokosowy, może zadziała. Jak dotąd z olejów używałam głownie amli, ale nie widziałam szczególnych efektów.
                  Jeszcze raz dzięki za info!
    • vivyan Re: olejek arganowy 24.11.11, 16:21
      Ja używam i bardzo lubię. Używam do twarzy i do ciała. Niestety rzeczywiście jest drogi, ja zwykle poluję na różne promocje. Jeśli chcesz wypróbować, to poszukaj zestawu miniproduktów Galenic, są różne, w tym jeden właśnie z tym olejkiem w małym atomizerze.
    • szczeciniankawpoznaniu Re: olejek arganowy 08.12.11, 16:01
      Ja mój kupuję w Biochemii Urody albo w sklepach ze zdrową żywnością w Niemczech. Prawdziwy olej arganowy nie pachnie, a wręcz śmierdzi. Taki zapach ma olej tłoczony na zimno i można go używać do oczyszczania twarzy metodą OCM (jako dodatek), do pielęgnacji włosów (ja nakładam ok. 2 łyżki na końce włosów, zaplatam warkocze i chowam w ciepły ręcznik na ok. 30 min.)

Cudów nie robi. Do OCM lepszy jest olej z pestek śliwki a do włosów lepszy kokosowy, przynajmniej nie śmierdzi smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka