dolmadakia 24.11.11, 11:39 Czy któraś z Was zna/używa? czy rzeczywiście jest to taki cud? i gdzie to można kupić-wiem,że w sklepach internetowych,ale czy nie można nabyć gdzieś malutkiej ilości,żeby wypróbować? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mi_nutka3 Re: olejek arganowy 24.11.11, 11:46 A do czego można tego olejku używać? Popytaj w sklepach zielarskich i aptekach w swoim mieście. Odpowiedz Link
alicez Re: olejek arganowy 24.11.11, 11:55 Ja przywiozłam sobie z Maroka, ale można kupić w necie albo w sklepach typu Mydlarnia. Ja używam raz na jakiś czas do włosów (mimo, że mam przetłuszczające), do ciała prawie na co dzień i jak mam chwilę, to nakładam na twarz zamiast maseczki. Skóra po nim jest miękka i gładziutka jak pupa niemowlaka Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: olejek arganowy 24.11.11, 12:42 Przywiozłam sobie ten olejek z Maroka i używałam do ciała - był fajny, ładnie pachniał, ale nic spektakularnego nie robił. IMHO nie jest wart ceny, jakiej chcą za niego na polskim rynku i dlatego przestawiłam się na migdałowy olejek z Rossmanna. Odpowiedz Link
budzik11 Re: olejek arganowy 24.11.11, 15:40 A do czego chcesz go używać? Bo do np. włosów lepszy jest kokosowy a jest tani i można dostać w każdym supermarkecie. Odpowiedz Link
dolmadakia Re: olejek arganowy 24.11.11, 16:29 Nooo... używać chciałam zgodnie z przeznaczeniem do skóry.Ew.włosów...choc tu nie wiem czy potem nie są tłuste? Czytalam o fantastycznych efektach.. A ten kokosowy to jak do włosów stosujesz? I konkretnie w jakich sklepach/stoiskach go kupujesz? Odpowiedz Link
budzik11 Re: olejek arganowy 24.11.11, 18:06 dolmadakia napisała: Ew.włosów...choc tu n > ie wiem czy potem nie są tłuste? Czytalam o fantastycznych efektach.. Nie są tłuste. Powiem więcej - od ponad miesiąca nie uzywam szamponu, włosy myję wyłącznie odżywką (bo jak się dowiedziałam, detergenty w szamponach bardzo szkodzą włosom, zwłaszcza kręconym - jak moje, bardzo je wysuszają) - a mimo to nie mam problemu ze zmyciem oleju. Dla zainteresowanych: www.laboratoriumurody.pl/forum/mycie-wlosow-odzywka,t736.html > A ten kokosowy to jak do włosów stosujesz? Smaruję suche włosy na noc, na to folia, na to czapka. Można bez folii i czapki, np. kładąc ręcznik na poduszkę, żeby jej nie zatłuścić. Ale w cieple olej lepiej działa. Rano zmywam odżywką, potem maska WAX (znów w folii, na to suszarka, potem ręcznik i tak z pół godziny), potem spłukuję, na to wcierka (w skórę głowy, nie we włosy) z wody brzozowej, a potem już tylko serum Radical Na szczęście takie szaleństwo tylko raz w tygodniu. I konkretnie w jakich sklepach/stois > kach go kupujesz? A konkretnie to w Leclercu na stoisku z produktami orientalnymi (tam, gdzie produkty do sushi, sos sojowy itp). Kupiłam buteleczkę 250ml. za 9,90 i to jest olej rafinowany, który nie pachnie i trudno go wydłubać z butelki, bo ma konsystencję smalcu, ale wystarczy odrobinę podgrzać buteleczkę w ciepłej wodzie - pięknie się rozpuszcza i wypływa. Wiem, że lepszy, a na pewno przyjemniejszy, bo pięknie pachnie, jest olej kokosowy nierafinowany. Wygugluj sobie "olejowanie włosów, mnie zainspirował ten wątek: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403302 Stosowałam też olejek rycynowy, oliwę z oliwek i naftę kosmetyczną z żółtkiem (tej nie zostawiaj na noc, bo mnie okropnie podrażniła skórę). Ale piszą, że najlepszy olej kokosowy, więc taki teraz stosuję. Odpowiedz Link
phial Olejek arganowy w Leclercu 08.12.11, 15:56 budzik 11, w jakim mieście ten Leclerc? W moim najbliższym nie było arganowego (żebyście mnie widziały, badającą uważnie stoiska: z sosami orientalnymi, olejami itp. z szalonym błyskiem w oku). Znalazłam olej lniany, z orzechów makademia, ryżowy, olej kokosowy na stoisku z produktami organicznymi. Niestety, dość drogie. Poza tym zafiksowałam się na ten arganowy, zwłaszcza w takiej cenie Pozdrawiam. Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: Olejek arganowy w Leclercu 08.12.11, 21:22 Myślę, że chodziło o olej kokosowy - pasuje cena i stoisko. Zresztą olejek arganiowy jest inny do jedzenia a inny do celów kosmetycznych. Chyba jeden jest na zimno a drugi na ciepło, czy jakoś tak. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Olejek arganowy w Leclercu 08.12.11, 22:35 magdalaena1977 napisała: > Myślę, że chodziło o olej kokosowy - pasuje cena i stoisko. > dokładnie - pisałam o oleju kokosowym. Czytałam na jakims blogu "włosomaniaczkowym" że olej arganowy wprawdzie jest świetny, ale nie warto przepłacać, bo równie dobry jest kokosowy. I tego się trzymam Odpowiedz Link
phial Re: Olejek arganowy w Leclercu 09.12.11, 10:49 Dzięki, tak się nakręciłam, że przeczytałam co innego, niż było napisane. Chyba wypróbuję w końcu ten kokosowy, może zadziała. Jak dotąd z olejów używałam głownie amli, ale nie widziałam szczególnych efektów. Jeszcze raz dzięki za info! Odpowiedz Link
vivyan Re: olejek arganowy 24.11.11, 16:21 Ja używam i bardzo lubię. Używam do twarzy i do ciała. Niestety rzeczywiście jest drogi, ja zwykle poluję na różne promocje. Jeśli chcesz wypróbować, to poszukaj zestawu miniproduktów Galenic, są różne, w tym jeden właśnie z tym olejkiem w małym atomizerze. Odpowiedz Link
szczeciniankawpoznaniu Re: olejek arganowy 08.12.11, 16:01 Ja mój kupuję w Biochemii Urody albo w sklepach ze zdrową żywnością w Niemczech. Prawdziwy olej arganowy nie pachnie, a wręcz śmierdzi. Taki zapach ma olej tłoczony na zimno i można go używać do oczyszczania twarzy metodą OCM (jako dodatek), do pielęgnacji włosów (ja nakładam ok. 2 łyżki na końce włosów, zaplatam warkocze i chowam w ciepły ręcznik na ok. 30 min.) Cudów nie robi. Do OCM lepszy jest olej z pestek śliwki a do włosów lepszy kokosowy, przynajmniej nie śmierdzi Odpowiedz Link