mamakasia_ltd 03.01.12, 22:38 głowę i włosy? Może macie jakieś sprawdzone, domowe sposoby na wrażliwą i swędzącą skórę głowy? Albo mniej domowe, ale sprawdzone ? Brakło mi już pomysłów, a skóra swędzi po każdym myciu, buu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika3411 Re: Czym WPDP myje 03.01.12, 23:08 Myję szamponem Clear do swędzącej skóry głowy. Pomaga Możesz spróbować szamponów naturalnych. Dobrze robi na skórę głowy olejowanie. Odpowiedz Link
katarzyna4511 Re: Czym WPDP myje 03.01.12, 23:37 Clear spowodował u mnie koszmarne uczulenie. Dobrym pomysłem jest wizyta u dobrego (podkreślam - dobrego) dermatologa. Odpowiedz Link
monika3411 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 11:00 katarzyna4511 napisała: > Clear spowodował u mnie koszmarne uczulenie. To ryzyko występuje zawsze niestety ;-/ Odpowiedz Link
kk345 Re: Czym WPDP myje 03.01.12, 23:23 WDPD ze swędzącą skórą głowy idzie do dermatologa, by ustalić przyczynę swędzenia i wykluczyć choćby grzybicę... Odpowiedz Link
budzik11 Re: Czym WPDP myje 03.01.12, 23:27 Odżywką, i to taką najprostszą, bez cudów na kiju, silikonów, detergentów (jak w szamponach). Odpowiedz Link
johana75 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 00:06 Czarna rzepa z Polleny Eva bez silikonów. Olejuje włosy olejem kokosowym i innym i mam maski z helfy.pl farbuje henną. Używam naturalnych kosmetyków (przynajmniej staram sie). Polecam Odpowiedz Link
madzioreck Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 02:06 U mnie pomogła nie tyle zmiana szamponu na najzwyklejszy (rumiankowy Pollena-Ewa), co rozpoczęcie olejowania (rycyna, kokos, próbuję też innych) - ale podejrzewam, że metoda zależy od przyczyny swędzenia i to, co mnie pomogło, Tobie niekonieczni musi przynieść poprawę. Odpowiedz Link
claratrueba Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 05:39 Szamponem myje odpowiednim do potrzeb włosów ale potem wcieram w skóre głowy sok z cytryny (wycisniętym z połowy owocu). Likwiduje swędzenie (alergia w moim przypadku) i łupież. Odpowiedz Link
poziomka_84 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 08:57 ja z kolei polecam szampon dla niemowląt Oilatum Soft - dość drogi, ale jedyny, po którym nie mam koszmarnego uczulenia. ciężko się nim myje włosy, bo się nie pieni, ale mi bardzo odpowiada. jednak nie ukrywam, że gdyby nie uczulenie, z ulgą dla kieszeni powróciłabym do normalnych szamponów.. Odpowiedz Link
pyzzi Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 09:47 Szampon " Biały Jeleń". Trudno go wypatrzyć , bywa w Carrefourze. Kosmetyki Benedyktyńskie - np. Pomada ojca Grzegorza Odpowiedz Link
pamana Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 11:09 Nie lubię "zabaw" z włosami brr maseczek itp myje włosy Pantene prov lub jajecznym z bingospa. Robię wcierkę z wody brzozowej Isana, a 2-3 razy w tygodniu noszę maseczkę biovax dla wlosów wypadających. Wypada mi mniej wlosów odkąd stosuje tylko szczotkę Tangle Teezer, uwielbiam ją i na mokre i suche włosy . p. Odpowiedz Link
gosza26 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 11:14 Najchętniej tymi z salonów fryzjerskich. Nie ma porównania potem w strukturze włosa i jak przez to układa się na głowie (i nie chodzi tu wcale o dobre czy kiepskie obcięcie). ostatnie maska wystarczyła mi na pół roku więc są bardzo wydajne (szapmno oczywiście nie aż tak). Niestety to duży wydatek nie zawsze mogę sobie zaszaleć Odpowiedz Link
iksigrekzet111 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 11:31 Od kilku miesięcy w SYOSS i nie wrócę do poprzednich Odpowiedz Link
mammajowa Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 12:05 na swędzenie pomogło bardzo zmienienie szamponu na bez silikonów, sls itp czyli niby eko - alterra sensitive z migdałami i jojobą - do dostania w rossmannie. ma certyfikat bdih. dziecku też tym myje i zniknęła ciemieniucha. Odpowiedz Link
johana75 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 12:14 mammajowa dzieki na pewno wypróbuje jesli ma certyfikat Odpowiedz Link
hela6 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 12:26 Wizyta u dermatologa to jedyny skuteczny i bezpieczny sposób. Jesteś matką? Czekasz aż dziecko zacznie się drapać? Odpowiedz Link
mamakasia_ltd Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 13:09 Problem jest uczuleniowy, dermatolog wykluczył choroby. Dlatego szukam opinii, bo wszystkiego nie jestem w stanie wypróbować, chociaż zdaję sobie sprawę, że nie każdemu pomaga to samo Odpowiedz Link
hela6 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 13:16 No jak byłaś u dermatologa to kamień spadł mi z serca. Może korzeń mydlnicy lekarskiej? Odpowiedz Link
mamakasia_ltd Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 13:19 Yyy łopatologicznie poproszę, co z tym korzeniem robić ? Odpowiedz Link
hela6 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 15:39 Wygoglować. "Przepis 5 W wypadku złej tolerancji szamponów (przy podrażnieniu skóry) można myć włosy w korzeniu mydlnicy lekarskiej (garść ziół zalewa się litrem wody i gotuje 5 minut). Do ostatniego płukania przygotowuje się następującą mieszankę: skrzyp, korzeń łopianu, nagietek, rumianek, kora wierzby - 3 łyżki mieszanki zalać 1 litrem letniej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, odstawić pod przykryciem na 30 - 50 minut, przecedzić. Włosy płucze się jednocześnie masując lekko opuszkami palców skórę głowy. Nie osuszając, owiązać głowę ręcznikiem. Pozostawić tak przez 5 minut i dopiero włosy rozczesać. Do mieszanki tej można dodać liście szałwi, które nadają włosom puszystość. Przy swędzeniu skóry można także dołożyć mięty i rumianku. Pobudzające i powodujące lepsze ukrwienie skóry działanie ma kłącze tataraku i rozmaryn. Przeciwłupieżowo i pobudzająco działa pokrzywa. Poza myciem wskazane jest dodatkowe przecieranie skory głowy, między jednym myciem a drugim, wodą pokrzywową na zmianę z wodą brzozową. " www.ziola-leki.pl/doc/wlosy.html albo "....Do mycia włosów można używać szamponu z korzenia mydlnicy. Wystarczy wrzucić około 15 g rozdrobnionego korzenia do pół litra wody i gotować przez około 1/2 h. Przed myciem ostudzić i odcedzić. Taki wywar wystarczy do MYCIA włosów. Jeśli chcesz, żeby twój szampon miał właściwości pielęgnujące - możesz gotować razem z mydlnicą np. pokrzywę lub szyszki chmielu. Pamiętaj tylko że wywar z mydlnicy łatwo fermentuje - nie warto robić zapasów większych niż na kilka dni. Ponieważ jednak korzeń mydlnicy ma największą "moc" na jesieni - w lecie prawdopodobnie będziesz stosował liście lub kwiaty - nie trzeba ich gotować, żeby uzyskać myjącą pianę. Tylko nie zapomnij spłukać z włosów ewentualnych resztek liści!...." survival.strefa.pl/higiena.htm Dziwne ze dermatolog o tym nie wspomniał. Odpowiedz Link
lirio Polecam szampony Barwa bez silikonu 04.01.12, 16:31 Mnie to bardzo pomogło. Kosztuje mniej niż 4zł i jest bardzo dobry. Nie podrażnia nie przetłuszcza. Na przykład taki: barwa.com.pl/pl/produkty/cosmetics/barwa-ziolowa/barwa-ziolowa-birch-shampoo Odpowiedz Link
mamakasia_ltd Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 23:04 O, wielkie Wam dzięki. Spróbuje właśnie takich naturalnych ziółek i szamponów. Pomóc może, a okazuje się, że i tanio można. Dziekuję raz jeszcze. Odpowiedz Link
slim.fast Re: Czym WPDP myje 05.01.12, 08:55 Patrzę, aby w składzie szamponu nie było silikonu i SOLI, wbrew pozorom, to bardzo częste zjawisko, że do szamponów dodaje się sól, mnie po takich właśnie później potrafi nieźle swędzieć skóra głowy Odpowiedz Link
budzik11 Re: Czym WPDP myje 05.01.12, 09:25 A, jeszcze jedno - włosy i skórę głowy doskonale oczyszcza... soda Tylko koniecznie trzeba po jej użyciu przepłukać włosy wodą z octem lub z sokiem z cytryny. Nie wiem, jak to się ma do swędzenia głowy i czy soda może uczulać/podrażniać, ale do mycia jest dobra. Polecam wyguglować "oczyszczanie włosów sodą". Odpowiedz Link
mamakasia_ltd Re: Czym WPDP myje 05.01.12, 12:11 Czyli jak zawsze trzeba składy czytać. Jak w spożywce mam to odruchowo, tak w szamponach dopiero zaczynam, bo problemów nie miałam. Aż do teraz Odpowiedz Link
budzik11 Re: Czym WPDP myje 05.01.12, 19:59 Przeczytaj to: barwa.com.pl/pl/czy-wiesz-ze/szampony-bez-silikonu Przy czym składy są po łacinie, czasem po angielsku, i trudno się połapać, trzeba być chemikiem czy farmaceutą, żeby się orientować. Tu masz wypisane nazwy występujące w składach szamponów oraz polecane szampony bez silikonów: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=235025 Odpowiedz Link
hela6 Re: Czym WPDP myje 06.01.12, 10:59 Osobiście bym Ci poradziła parę razy myć ziołami do "zagojenia" a potem przejść na "wybrane" szampony. Odpowiedz Link
katarzyna4511 Re: Czym WPDP myje 06.01.12, 14:21 Niestety, często z kosmetykami bywa tak (zresztą nie tylko z kosmetykami), że objawy uczulenia nie występują od razu. U mnie objawy pojawiają się często po 3-4 tygodniach używania. Najlepiej jak najmniej substancji chemicznych - im mniej składników szamponu, tym lepiej. Zioła też pomagają. Odpowiedz Link
mamakasia_ltd Re: Czym WPDP myje 08.01.12, 12:19 Bardzo przydatne info, dzięki. Nawet nie przypuszczałam, że tyle pułapek czeka w szamponie. No ale to tak chyba jest, że dopóki nie ma problemu to się nie zwraca na to uwagi, niestety. Odpowiedz Link
anula36 Re: Czym WPDP myje 08.01.12, 13:33 mylam mydlem syryjskim,ale trzeba plukac woda z cytryna,zeby nie byly sztywne. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Czym WPDP myje 08.01.12, 15:30 Mąż tak ma. Kupuję mu szampon łagodzący z Ziaja med albo droższy z Pharmceris. Oba w aptece. Oba pomagaja. Zmiana na zwykły powduje swedzenie. Odpowiedz Link
dwapsyikot Re: Czym WPDP myje 08.01.12, 18:47 potwierdzam, pharmaceris biały jest bardzo skuteczny Odpowiedz Link
mamakasia_ltd Re: Czym WPDP myje 10.01.12, 09:22 Wczoraj wypatrzyłam jeszcze kosmetyki do włosów CeCe Med. Jest też seria dla wrażliwców. Czy ktoś coś o nich wie więcej? Odpowiedz Link
miriam_73 Re: Czym WPDP myje 10.01.12, 10:26 Kupuję kosmetyki bez silikonu, parabenów itp. Ostatnio korzystałam z Phenome, zarówno szamponu, jak i odżywki. Są do kupienia albo w ich sklepkichak firmowych, albo np. w Douglasie. phenome.pl/pl/main/produkty/1;121;head_in_heaven Odpowiedz Link