Dodaj do ulubionych

Czym WPDP myje

03.01.12, 22:38
głowę i włosy? Może macie jakieś sprawdzone, domowe sposoby na wrażliwą i swędzącą skórę głowy? Albo mniej domowe, ale sprawdzone smile? Brakło mi już pomysłów, a skóra swędzi po każdym myciu, buu.
Obserwuj wątek
    • monika3411 Re: Czym WPDP myje 03.01.12, 23:08
      Myję szamponem Clear do swędzącej skóry głowy. Pomaga smile Możesz spróbować szamponów naturalnych. Dobrze robi na skórę głowy olejowanie.
      • katarzyna4511 Re: Czym WPDP myje 03.01.12, 23:37
        Clear spowodował u mnie koszmarne uczulenie. Dobrym pomysłem jest wizyta u dobrego (podkreślam - dobrego) dermatologa.
        • monika3411 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 11:00
          katarzyna4511 napisała:

> Clear spowodował u mnie koszmarne uczulenie.

To ryzyko występuje zawsze niestety ;-/
    • kk345 Re: Czym WPDP myje 03.01.12, 23:23
      WDPD ze swędzącą skórą głowy idzie do dermatologa, by ustalić przyczynę swędzenia i wykluczyć choćby grzybicę...
    • budzik11 Re: Czym WPDP myje 03.01.12, 23:27
      Odżywką, i to taką najprostszą, bez cudów na kiju, silikonów, detergentów (jak w szamponach).
      • johana75 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 00:06
        Czarna rzepa z Polleny Eva bez silikonów. Olejuje włosy olejem kokosowym i innym i mam maski z helfy.pl farbuje henną.
        Używam naturalnych kosmetyków (przynajmniej staram sie). Polecamsmile
    • madzioreck Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 02:06
      U mnie pomogła nie tyle zmiana szamponu na najzwyklejszy (rumiankowy Pollena-Ewa), co rozpoczęcie olejowania (rycyna, kokos, próbuję też innych) - ale podejrzewam, że metoda zależy od przyczyny swędzenia i to, co mnie pomogło, Tobie niekonieczni musi przynieść poprawę.
    • claratrueba Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 05:39
      Szamponem myje odpowiednim do potrzeb włosów ale potem wcieram w skóre głowy sok z cytryny (wycisniętym z połowy owocu). Likwiduje swędzenie (alergia w moim przypadku) i łupież.
    • poziomka_84 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 08:57
      ja z kolei polecam szampon dla niemowląt Oilatum Soft - dość drogi, ale jedyny, po którym nie mam koszmarnego uczulenia. ciężko się nim myje włosy, bo się nie pieni, ale mi bardzo odpowiada. jednak nie ukrywam, że gdyby nie uczulenie, z ulgą dla kieszeni powróciłabym do normalnych szamponów..
      • pyzzi Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 09:47
        Szampon " Biały Jeleń". Trudno go wypatrzyć , bywa w Carrefourze.
        Kosmetyki Benedyktyńskie - np. Pomada ojca Grzegorza smile
        • pamana Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 11:09
          Nie lubię "zabaw" z włosami brr maseczek itp myje włosy Pantene prov lub jajecznym z bingospa.
          Robię wcierkę z wody brzozowej Isana, a 2-3 razy w tygodniu noszę maseczkę biovax dla wlosów wypadających.

Wypada mi mniej wlosów odkąd stosuje tylko szczotkę Tangle Teezer, uwielbiam ją i na mokre i suche włosy .
          p.
        • gosza26 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 11:14
          Najchętniej tymi z salonów fryzjerskich. Nie ma porównania potem w strukturze włosa i jak przez to układa się na głowie (i nie chodzi tu wcale o dobre czy kiepskie obcięcie). ostatnie maska wystarczyła mi na pół roku więc są bardzo wydajne (szapmno oczywiście nie aż tak). Niestety to duży wydatek nie zawsze mogę sobie zaszaleć sad
    • iksigrekzet111 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 11:31
      Od kilku miesięcy w SYOSS i nie wrócę do poprzednich
    • mammajowa Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 12:05
      na swędzenie pomogło bardzo zmienienie szamponu na bez silikonów, sls itp czyli niby eko - alterra sensitive z migdałami i jojobą - do dostania w rossmannie. ma certyfikat bdih. dziecku też tym myje i zniknęła ciemieniucha.
      • johana75 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 12:14
        mammajowa dzieki na pewno wypróbuje jesli ma certyfikat smile
    • hela6 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 12:26
      Wizyta u dermatologa to jedyny skuteczny i bezpieczny sposób.
      Jesteś matką?
      Czekasz aż dziecko zacznie się drapać?
    • mamakasia_ltd Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 13:09
      Problem jest uczuleniowy, dermatolog wykluczył choroby. Dlatego szukam opinii, bo wszystkiego nie jestem w stanie wypróbować, chociaż zdaję sobie sprawę, że nie każdemu pomaga to samo smile
      • hela6 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 13:16
        No jak byłaś u dermatologa to kamień spadł mi z serca.
        Może korzeń mydlnicy lekarskiej?
        • mamakasia_ltd Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 13:19
          Yyy łopatologicznie poproszę, co z tym korzeniem robić ?
          • hela6 Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 15:39
            Wygoglować.

"Przepis 5
            W wypadku złej tolerancji szamponów (przy podrażnieniu skóry) można myć włosy w korzeniu mydlnicy lekarskiej (garść ziół zalewa się litrem wody i gotuje 5 minut).
            Do ostatniego płukania przygotowuje się następującą mieszankę: skrzyp, korzeń łopianu, nagietek, rumianek, kora wierzby - 3 łyżki mieszanki zalać 1 litrem letniej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, odstawić pod przykryciem na 30 - 50 minut, przecedzić. Włosy płucze się jednocześnie masując lekko opuszkami palców skórę głowy. Nie osuszając, owiązać głowę ręcznikiem. Pozostawić tak przez 5 minut i dopiero włosy rozczesać.
            Do mieszanki tej można dodać liście szałwi, które nadają włosom puszystość. Przy swędzeniu skóry można także dołożyć mięty i rumianku. Pobudzające i powodujące lepsze ukrwienie skóry działanie ma kłącze tataraku i rozmaryn. Przeciwłupieżowo i pobudzająco działa pokrzywa. Poza myciem wskazane jest dodatkowe przecieranie skory głowy, między jednym myciem a drugim, wodą pokrzywową na zmianę z wodą brzozową. "
            www.ziola-leki.pl/doc/wlosy.html
            albo

"....Do mycia włosów można używać szamponu z korzenia mydlnicy. Wystarczy wrzucić około 15 g rozdrobnionego korzenia do pół litra wody i gotować przez około 1/2 h. Przed myciem ostudzić i odcedzić. Taki wywar wystarczy do MYCIA włosów.
            Jeśli chcesz, żeby twój szampon miał właściwości pielęgnujące - możesz gotować razem z mydlnicą np. pokrzywę lub szyszki chmielu. Pamiętaj tylko że wywar z mydlnicy łatwo fermentuje - nie warto robić zapasów większych niż na kilka dni.

Ponieważ jednak korzeń mydlnicy ma największą "moc" na jesieni - w lecie prawdopodobnie będziesz stosował liście lub kwiaty - nie trzeba ich gotować, żeby uzyskać myjącą pianę. Tylko nie zapomnij spłukać z włosów ewentualnych resztek liści!...."
            survival.strefa.pl/higiena.htm
            Dziwne ze dermatolog o tym nie wspomniał.
    • lirio Polecam szampony Barwa bez silikonu 04.01.12, 16:31
      Mnie to bardzo pomogło.
      Kosztuje mniej niż 4zł i jest bardzo dobry. Nie podrażnia nie przetłuszcza.
      Na przykład taki:
      barwa.com.pl/pl/produkty/cosmetics/barwa-ziolowa/barwa-ziolowa-birch-shampoo
    • mamakasia_ltd Re: Czym WPDP myje 04.01.12, 23:04
      O, wielkie Wam dzięki. Spróbuje właśnie takich naturalnych ziółek i szamponów. Pomóc może, a okazuje się, że i tanio można. Dziekuję raz jeszcze.
    • slim.fast Re: Czym WPDP myje 05.01.12, 08:55
      Patrzę, aby w składzie szamponu nie było silikonu i SOLI, wbrew pozorom, to bardzo częste zjawisko, że do szamponów dodaje się sól, mnie po takich właśnie później potrafi nieźle swędzieć skóra głowy uncertain
    • budzik11 Re: Czym WPDP myje 05.01.12, 09:25
      A, jeszcze jedno - włosy i skórę głowy doskonale oczyszcza... soda smile Tylko koniecznie trzeba po jej użyciu przepłukać włosy wodą z octem lub z sokiem z cytryny. Nie wiem, jak to się ma do swędzenia głowy i czy soda może uczulać/podrażniać, ale do mycia jest dobra. Polecam wyguglować "oczyszczanie włosów sodą".
    • mamalgosia Re: Czym WPDP myje 05.01.12, 09:46
      Szarym mydłem lub mydłem rumiankowym
    • mamakasia_ltd Re: Czym WPDP myje 05.01.12, 12:11
      Czyli jak zawsze trzeba składy czytać. Jak w spożywce mam to odruchowo, tak w szamponach dopiero zaczynam, bo problemów nie miałam. Aż do teraz sad
      • budzik11 Re: Czym WPDP myje 05.01.12, 19:59
        Przeczytaj to: barwa.com.pl/pl/czy-wiesz-ze/szampony-bez-silikonu
        Przy czym składy są po łacinie, czasem po angielsku, i trudno się połapać, trzeba być chemikiem czy farmaceutą, żeby się orientować. Tu masz wypisane nazwy występujące w składach szamponów oraz polecane szampony bez silikonów: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=235025
      • hela6 Re: Czym WPDP myje 06.01.12, 10:59
        Osobiście bym Ci poradziła parę razy myć ziołami do "zagojenia" a potem przejść na "wybrane" szampony.
      • katarzyna4511 Re: Czym WPDP myje 06.01.12, 14:21
        Niestety, często z kosmetykami bywa tak (zresztą nie tylko z kosmetykami), że objawy uczulenia nie występują od razu. U mnie objawy pojawiają się często po 3-4 tygodniach używania. Najlepiej jak najmniej substancji chemicznych - im mniej składników szamponu, tym lepiej. Zioła też pomagają.
    • mamakasia_ltd Re: Czym WPDP myje 08.01.12, 12:19
      Bardzo przydatne info, dzięki. Nawet nie przypuszczałam, że tyle pułapek czeka w szamponie. No ale to tak chyba jest, że dopóki nie ma problemu to się nie zwraca na to uwagi, niestety.
      • monika3411 Re: Czym WPDP myje 08.01.12, 13:14
        Może przyda Ci się ta notka.
        • anula36 Re: Czym WPDP myje 08.01.12, 13:33
          mylam mydlem syryjskim,ale trzeba plukac woda z cytryna,zeby nie byly sztywne.
    • przeciwcialo Re: Czym WPDP myje 08.01.12, 15:30
      Mąż tak ma. Kupuję mu szampon łagodzący z Ziaja med albo droższy z Pharmceris. Oba w aptece. Oba pomagaja. Zmiana na zwykły powduje swedzenie.
      • dwapsyikot Re: Czym WPDP myje 08.01.12, 18:47
        potwierdzam, pharmaceris biały jest bardzo skuteczny
    • mamakasia_ltd Re: Czym WPDP myje 10.01.12, 09:22
      Wczoraj wypatrzyłam jeszcze kosmetyki do włosów CeCe Med. Jest też seria dla wrażliwców. Czy ktoś coś o nich wie więcej?
    • miriam_73 Re: Czym WPDP myje 10.01.12, 10:26
      Kupuję kosmetyki bez silikonu, parabenów itp. Ostatnio korzystałam z Phenome, zarówno szamponu, jak i odżywki. Są do kupienia albo w ich sklepkichak firmowych, albo np. w Douglasie.
      phenome.pl/pl/main/produkty/1;121;head_in_heaven

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka