14.01.12, 17:46
Jakiego używacie?? - to pierwsze pytanie wink

Ja lubię gdy nie jest to sztywna, tłusta pozbawiona smaku masa, tylko lekko kremowa konsystencja a smak taki, że czuć tam coś oprócz oleju.
Mam wrażenie, że wszystko teraz idzie w takie tłuste bezsmakowe paciaje. Nie kupuję żadnych sosów smakowych, bo nie możemy jeść chemii. Który z normalnych klasycznych majonezów jest bardziej zdecydowany w smaku??

Jak sobie robię sama w domu majonez czy sos tatarski to przyprawiam i jest ok, ale czasem mi się nie chce i chciałabym mieć gotowca w lodówce.
Obserwuj wątek
    • ookaa Re: majonez 14.01.12, 18:04
      Od lat używam "majonezu kieleckiego".
    • pyzzi Re: majonez 14.01.12, 18:51
      Ja używam dekoracyjny Winiary, ale jak jest mi potrzebny taki bardziej kremowy mieszam go ze śmietaną. Doprawić można zawsze po swojemu.
      A jak robisz majonez sama? Kręcisz żółtko z kroplą czegoś kwaśnego i kapiesz olej ? Czy może całe jajko z olejem do wysokiego naczynia i blenderem miksujesz od dna do góry?
      • lirio Re: majonez 14.01.12, 19:34
        > A jak robisz majonez sama? Kręcisz żółtko z kroplą czegoś kwaśnego i kapiesz ol
        > ej ?

Dokładnie tak.
    • budzik11 Re: majonez 14.01.12, 18:55
      Od lat Hellmansa Babuni, czasem Oryginalnego (jest właśnie "oryginalny" w smaku, ostrzejszy).
      Jakiś czas, będąc na Montignacu, używałam tylko kieleckiego - fuuujjj - sam ocet. No ale on rzeczywiście nie jest dosładzany i nie ma żadnych sztuczności.
    • kol.3 Re: majonez 14.01.12, 19:05
      Hellmans jest ostry
    • hela6 Re: majonez 14.01.12, 19:10
      Majonez Świdnicki , do nabycia w Wrocławiu.
      To dziwne ale nie czuć w nimi smaku tłuszczu ani nie jest tak kwaśny jak Kielecki.
      Tylko w okresie kiedy robią go z oleju słonecznikowego/zdarza się sporadycznie a nie oznaczają tego na opakowaniu./, jest niesmaczny.
    • ka_thy Re: majonez 14.01.12, 20:18
      Jak dla mnie Kielecki ma zdecydowany smak. I jego jedynie używam. Spróbowałam kiedyś Winiary - to jest dla mnie właśnie tłusta, nijaka masa.
      • lirio Re: majonez 14.01.12, 20:25
        Kupię jutro kielecki, jeżeli ktoś tu pisał, że sam ocet - może to być mój typ.
        Nie lubię gdy majonez ma smak oleju z cukrem wink
    • asdaa Re: majonez 14.01.12, 20:20
      hellmans albo agrovita
    • kaskahh Re: majonez 14.01.12, 20:41
      najchetniej winiary
      • mitta Re: majonez 15.01.12, 08:14
        Majonez Pegaz - ma zdecydowany smak, konsystencję nie tak sztywną, jak Winiary, dla mnie lepszy od kieleckiego, tylko chyba nie wszędzie dostępny, bo robiony w Poznaniu, Zdaje mi się, że w PiP mozna kupić.
        • polikarpia Re: majonez 15.01.12, 15:22
          Napoleoński, a w płn-wsch Polsce kętrzyński /ale dawno nie używałam/. Napoleoński jest dostępny również w małych słoiczkach, można spróbować. Ma wyraźny smak, konsystencję podobną do śmietany. Nie odpowiada mi smak majonezu Winiary ani żadnego z Hellmansów.
          • smutas13 Re: majonez 15.01.12, 18:18
            Swój, domowy, bez chemii: 1 jajko - całe, 2- 3 łyżeczki musztardy, kilka kropli soku z cytryny lub octu, szcypta soli, szcypta cukru, ok. 1 szklanki oleju. Do wyższego słoja wbijam jajko - najpierw solidnie umyte i krótko sparzone wrzątkiem, dodaję musztardę i resztę składników,
            włączam blender, wlewam cienkim strumieniem olej. Kilkanaście sekund pracy blendera i majonez gotowy. W każdej chwili smak majonezu można poprawić dodając takiej przyprawy, jakiej w smaku majonezu nam brakuje. Gęstość majonezu też można poprawić dodając więcej oleju. Wyższy słój pozwoli utrzymać porządek na blacie kuchennym i nie ma potrzeby przekladania majonezu np. z garnka do słoika.smile
            Całe wieki nie kupowałam majonezu w sklepie.
            • smutas13 Re: majonez 15.01.12, 18:21
              big_grin
              ....no i wyszły mi dwie scypty, zamiast szczyptybig_grin
    • slim.fast Re: majonez 15.01.12, 20:35
      Kiedyś używałam "hellmansa babuni", ale faktycznie po spróbowaniu kieleckiego stwierdziłam, że hellmans to paciaja i przerzuciliśmy się teraz na kielecki (a poza tym kielecki jest bez dodatków typu "skrobia modyfikowana" itp.), ma bardziej zdecydowany smak smile
      • lowczyniglow Re: majonez 16.01.12, 15:26
        Tylko winiarysmile
        • toxicity1 Re: majonez 16.01.12, 16:04
          Prodym, wcześniej Prodrym.
          Pyszny.
          • evelak Re: majonez 20.01.12, 17:31
            Najlepszy na świeciesmile Majonez Kętrzyński, ale Kielecki też jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka