Dodaj do ulubionych

Garnki, do których nie przywiera mleko

23.01.12, 17:48
Jak w tytule: czy są jakieś garnki, do których nie będzie przywierała owsianka? Codziennie jemy z mężem na śniadanie takie "musli" własnej roboty, z prawdziwymi płatkami owsianymi, otrębami, bakaliami itp, gotowane na mleku. Mieszam i gotuję na wolnym ogniu, ale i tak pozostaje taki mleczny gruby nalot, czasami lekko przypalony, który muszę ostro szorować, ponieważ zmywarka ma kłopot. Słyszałam, że garnki żeliwne są bardzo dobre, ale zawsze przerażał mnie ich ciężarsmile
Obserwuj wątek
    • smartlive Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 23.01.12, 17:53
      polecam garnek z podwójnym dnem,do kupienia w sklepie gospodarstwa domowego za ok.30zł
      przyklad z allegro(to nie moja aukcja)
      allegro.pl/garnek-z-gwizdkiem-do-mleka-hoffner-1-6-litra-i2050537977.html
      w tych garnkach mleko też nie kipi
      • anula36 Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 23.01.12, 17:57
        obstawiam garnki z powloka ceramiczna mieszac drewniana/z tworzywa lyzka. odmoczyc i umyc recznie, nie szorowac,ani pakowac do zmywarki, bo sie powloka zniszczy.
      • toya666 Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 23.01.12, 21:50
        smartlive napisała:
        > polecam garnek z podwójnym dnem,do kupienia w sklepie gospodarstwa domowego za
        > ok.30zł
        > przyklad z allegro

Koleżanka ma taki garnek, kilka razy w nim gotowałam mleko. Jest boski, mleko nie kipi ani nie przywiera. Polecam smile
    • pitahaya1 Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 23.01.12, 17:57
      A może takie garnki do gotowania mleka? Mają podwójne ściany między które wlewa się wodę. Są też garnki do mleka bez wlewania wody. Ostatecznie spróbuj garnka w garnku i do dolnego wlej wodę.
    • baba-baba Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 23.01.12, 17:57
      A w jakim garnku robisz?
      Może teflonowy da radę? A nie lepiej to musli namoczyc na noc a rano zalac gorącym mlekiem?Do mleka są specjalne garnki do których wlewasz wodę jak do czajnika,bo mają podwójne ścianki i się nie przypala i nawet nie wykipi.
      • kozetka83 Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 23.01.12, 18:04
        Nie używałam nigdy specjalnych garnków do mleka. Dzisiaj kupię na Allegrosmile
        Głównie używam garnków Bergoffa-seria Virgo. Niestety, trudno upilnować w nich mleko tak, aby nie przywarło.
        • schiraz Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 23.01.12, 20:33
          Patrząc na ceramiczną patelnię stwierdzam, że nic do niej nie jest w stanie się przykleić więc poszłabym w tą stronę. W ogóle od kiedy sprezentowałam sobie tą patelnię mogę smażyć wszystko, bo nic, ale to nic do niej nie przylega, nawet gdy nie naleję tłuszczu. Po usmażeniu jajecznicy i zdjęciu jej na talerz patelnia wyglądała jak nieużywana, to samo po usmażeniu ryby w panierce - cudo.
          • erichdaniken Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 23.01.12, 21:45
            a z mojej patelni ceramicznej jajecznica nie chce zejśćsad ogólnie wszystko mi sie na niej gorzej smaży niż na teflonie i wylądowała głęboko w szafcesmileżałuję wydanych pieniędzy
            Do mleka itp najlepsze garnki z podwójnymi ściankami.
            • ewenny58 Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 24.01.12, 08:19
              do ceramicznej patelni ryba w panierce nie przywiera ale jajecznica owszem
              moję swoją w zmywarce
          • awanturnica_73 Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 24.01.12, 10:15
            Schiraz, jakiej firmy jest twoja patelnia? Mam zamiar kupić sobie właśnie ceramiczną i zastanawiam się jaką.
            • schiraz off top 24.01.12, 15:08
              Osobiście zrobię jutro rano jajecznicę i zamieszczę zdjęcia jak wygląda patelnia w trakcie jej zdejmowania i po smile Do mojej nie przywiera, wstyd się przyznać, ale to patelnia z Biedronki, kosztowała 24,99 jeszcze chyba są. To moja pierwsza ceramiczna i wahałam się, bo ogólnie patelni mam zatrzęsienie (do teflonowych też nic mi nie przywiera) ale nie żałuję. Naprawdę ją polubiłam, dziś będę smażyć boczek z cebulką i ciekawa jestem jak z tym sobie poradzi, bo to mi się lubi przypalać.
              • szarsz Re: off top 25.01.12, 20:00
                oo, ja też sobie kupiłam ceramiczną w biedronce, parę razy było fajnie, a po miesiącu czy dwóch wszystko zaczęło przywierać sad Wywaliłam ją w diabły. Moja miała niestety dno w plaster miodu, może to przez to, bo te kawałki, które były gładkie działały bez problemu.
                • schiraz Re: off top 25.01.12, 20:27
                  Ta co jest teraz jest gładka, dam wam znać, czy w miarę użytkowania się pogorszy. Puki co jest ok.
                  • barba50 Re: off top 25.01.12, 21:00
                    Jestem zauroczona patelniami z powłoką ceramiczną big_grin Mam już komplet śr. 20, 24 i 28 cm suspicious
                    Takie jak na tej aukcji allegro.pl/ta-patelnia-aluminkowa-ceramiczna-ancora-26-cm-i2078649731.html
                    Rewelacja!
                    • barba50 Re: off top 25.01.12, 21:02
                      Aha - tyle, że takich patelni nie należy myć w zmywarkach. Ale naprawdę wystarczy miękka gąbka, kropla płynu do zmywania i jest jak nowa. Dno (spód) wymaga trochę pracy, ale to normalne.
            • edw-ina Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 24.01.12, 16:34
              Mam komplet garnków bioceramix, kilka patelni i nic nie przywiera, nie przypala się, a biała powłoka wygląda super schludnie.
        • agulica Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 24.01.12, 08:34
          kozetka83 napisała:

> Nie używałam nigdy specjalnych garnków do mleka. Dzisiaj kupię na Allegrosmile
          > Głównie używam garnków Bergoffa-seria Virgo. Niestety, trudno upilnować w nich
          > mleko tak, aby nie przywarło.

Jeśli znasz wyroby Berghoffa to moze warto skusić się na garnek do gotowania mleka tej firmy .
          allegro.pl/berghoff-garnek-do-gotowania-mleka-1-5-l-i2041894703.html
        • ada16 Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 24.01.12, 09:45
          ale w tym garnku z podwójnym dnem mleko się nie zagotuje , a jedynie podgrzeje
          • szczeciniankawpoznaniu Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 24.01.12, 16:36
            gotuje gotuje, bo ja gotuję w takim garnku ryż na mleku, czyli ryż zalany mlekiem z masłem i wanilią i wszystko się pięknie gotuje tylko nie przypala smile
    • budzik11 Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 24.01.12, 12:38
      Mam najzwyklejsze ze zwykłych stalowe garnki ze szklaną pokrywką i nigdy mi się mleko nie przypaliło ani nic mlecznego nie przywarło. Sposób jest prosty - przed wlaniem mleka do garnka trzeba zagotować w nim minimalną ilość mleka (ale dosłownie z łyżkę-dwie) i na ten wrzątek wlać mleko.
    • asdaa Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 24.01.12, 14:36
      Garnek (jakikolwiek) nalezy wypłukać zimną wodą i dopiero wtedy wlać mleko do gotowania.
    • melodija Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 26.01.12, 22:36
      Ja kocham ikeowe naczynia z serii Skanka, mam garnuszek właśnie specjalnie do mleka i patelnię:
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20129460/
      W garnku mleko się nie przypala (ale mieszkam drewnianą łyżką od czasu do czasu), a po gotowaniu wystarczy zostawić do wyschnięcia, i cała pozostałość mleka odpada (oczywiście później garnek myję normalnie wink )
    • robocop123 Re: Garnki, do których nie przywiera mleko 13.11.24, 10:24
      na przypalone dne jest prosty sposób, wlewam troszkę wody sypię łyżkę sody zagotowuję to i tyle teraz wystarczy popłukać, bez szorowania i płaczu, Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka