teresk.a 14.02.12, 20:34 Szukam rad na wiecznie zmarznięte stopy , szczególnie jakie pantofle polecacie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: Domowe pantofle 14.02.12, 20:44 Mam zwykłe, skórzane, za to ponieważ jest mi często zimno w stopy: na bawełniane skarpetki, nakładam grube frotowe lub wełniane. Od razu robi się ciepło. Odpowiedz Link
kasiak37 Re: Domowe pantofle 14.02.12, 20:45 z owczej skory z futrem w srodku.A najlepiej zaloz sobie ogrzewanie podlogowe.Ja mam i chodze po domu boso-stopy mam cieple. ---- Sygnaturka nie moze byc wyzsza niz 4 linijki tekstu-o tym mowi regulamin forum. Odpowiedz Link
keepersmaid Re: Domowe pantofle 14.02.12, 21:09 Klapki typu Scholl (albo Birkenstock) a do tego skarpety domowe angielskie kupione w tym jak mu tam DKMAXX cz co (w Marksie i Spencerze tez takie sa). To lepsze niz cieple kapcie, bo nie trzeba zdejmowac jak sie siedzi ze skulonymi nogami na kanapie Odpowiedz Link
alex_k U nas się na to mówi kapcie :-) 15.02.12, 09:20 Zimą z futrem w środku od górali, latem gumowe klapki. Odpowiedz Link
ookaa Re: Domowe pantofle 15.02.12, 10:14 Kupiłam sobie w Jysku kapcie puchowe, o takie: www.jysk.pl/97/491/495/4370002/a/catalog Fajne są, bo całe są z materiałów naturalnych, więc skóra swobodnie oddycha. Odpowiedz Link
maria10344 Re: Domowe pantofle 15.02.12, 11:26 Najlepsze góralskie.Zimą skorzane z futrem w środku na gumie.Latem też góralskie klapki perforowane. Odpowiedz Link
hela6 Re: Domowe pantofle 15.02.12, 11:31 Zimne stopy to styl życia Mnie nic nie pomaga wiec chodzę boso i mam to w nosie. Przyzwyczaiłam się. Reklamacje wnosi małżonek kiedy wskakuje do łóżka i pcham mu te giczały pod jego kołdrę Odpowiedz Link
anu_anu Re: Domowe pantofle 15.02.12, 11:41 Klapki Schol cały rok i grubaśne skarpety zimą a latem tylko klapki. Odpowiedz Link
pyzzi Re: Domowe pantofle 05.06.12, 09:17 Skarpety z prawdziwej wełny - 100 % lub tzw. skarpetkowej. Noszę sama, nosi rodzina , są świetne, kiedy nie można zasnąć , bo się ma za zimne nóżki . Robię je sama na 5 drutach. Jako ciekawostkę dopowiem, że bardzo ciepłe skarpety są z sierści psa husky lub wilka. Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: Domowe pantofle 05.06.12, 09:41 Skarpetki z wełną. Nawet dodatek 10% wełny sprawia, że grzeją. Żadne narciarskie, froty, bawełny czy jakiekolwiek inne. Muszą mieć trochę wełny. Są takie co nie gryzą. Odpowiedz Link
agiatami welna to podstawa 05.06.12, 14:38 wystarczy kupic 2 (jena sie nosi a druga schnie) bardzo drogie i bardzo cienkie welniane podkoszulki i kupowac tanie swetry i bluzki. skarpetki tez mozna kupic z welna, mieciutkie i delikatne. welna ma taka wlasciwosc ,ze po przepoceniu nie odczuwa sie takiego zimna jak przy bawelnie. Odpowiedz Link
agiatami sposob chodzenia 05.06.12, 14:53 przygladalyscie sie kiedys starszym kobietom, babciom jak chodza? wiekszosc koleboce sie na boki, chodza starsze panie jak pokraki zwlaszcza latem gdy ida w klapkach ,w ktorych pod wplywem slonca rozciagnely sie paski i nogi wypadaja na chodnik przodem. zupelnie inaczej chodza starsze panie ,ktore chodza w butach sportowych. kapcie sa dobre gdy sie wstaje z lozka, wychodzi z wanny, przez reszte dnia nawet jak sie "siedzi" w domu trzeba miec takie obuwie ,ktore wplywa na ksztalt postawy, kregoslup, biodra. ja zima chodze w domu w butach sportowych a moja mama w butach do zimowego zdobywania gor. mama jest bardzo zadowolona bo te buty naprawde trzymaja cieplo. sfilmujcie siebie i zobaczcie jaki macie chod w kapciach a jaki w "addidasach". mam zamiar kupic letnie baleriny do bardziej eleganckiego chodzenia po domu zima. Odpowiedz Link
kamunyak Re: sposob chodzenia 05.06.12, 22:00 Ha, ha, juz widzę siebie jak latam po domu w traperach, butach do zimowego zdobywania gór. itp Doskonały pomysł! Co prawda mozna złapać jakiegos grzyba przy okazji, w końcu chodzic 16 godzin w butach bez dostępu powietrza, ale co tam, da się wyleczyć (chyba). Przynajmniej bedę stąpać jak baletnica! Przy okazji tylko dodam, tak całkowicie mimochodem (nomen omen) że moja mama, będąc już babcią, wcale nie kolebała się na boki, mimo, ze preferowała klapki góralskie do chodzenia po domu. Może dlatego, że nie miała nadwagi i była szczuplutka. Jak ktos waży ponad 100 kg, lub blisko tego, a co jest domeną "babć, to i kolebie się. Ja, kiedy byłam w ciązy, także kolebałam się. A tak nawiasem to mam nadzieję, że nie macie pod sobą sąsiadów? bo w przeciwnym razie współczuję im tego łupania nad głową. Wracając do zimnych stóp. Najlepsze są faktycznie ciepłe skarpety, do jakichkolwiek przewiewnych klapek. Ja ostatnio miałam skarpety z moherem i w sposób cudowny grzały moje stopy. W ogóle nie "gryzły". Niestety, lidlowskie skarpety dosyć szybko poprzecierały się na piętach, zamierzam kupic podobne lepszej jakości. Wszelkie kapcie-botki, które też mam na stanie, powodują pocenie się stóp głównie. Także crocsy, szczególnie te z futerkiem. Trudno to nazwać grzaniem. No i rzeczywiscie, są niewygodne kiedy chcesz położyć nogi na fotelu, kanapie czy stanąć na krześle żeby po coś sięgnąć. Odpowiedz Link
pyzzi Re: sposob chodzenia 06.06.12, 08:17 Jakoś sobie nie wyobrażam chodzenia cały dzień w butach. Żeby się nie kolebać, wolę założyć zgrabne kapciuszki na koturnach i koniecznie z pomponikiem od razu czuję się jak dama i chodzę jak dama A jak mam ochotę odpocząć, to się kolebię - zakładam klapki plus wełniane skarpetki. Niektóre wełny nie gryzą w ogóle, np. merynosy, angora, kozi moher. Odpowiedz Link
autumna Re: sposob chodzenia 06.06.12, 08:43 Zazwyczaj w takich klapkach chodzą osoby otyłe, którym noga w nic nie chce się zmieścić. Mają opuchnięte nogi, żylaki, nic dziwnego, że ledwie się toczą. Odpowiedz Link
agiatami Re: sposob chodzenia 09.06.12, 11:37 chinskie buty daja takie atrakcje jak pod wplywem slonca rozciagniecie sie paskow. moja mama kupila sobie na targu klapki do chodzenia po domu ,na malym obcasie bo plaskie obuwie rowniez u mnie powoduje bole plecow. klapki byly tak wygodne ,ze wybrala sie do miasta, cale 30 minut w sloncu i pod gorke, wrocila umeczona butami, ktore w cieniu ,w domu wrocily do poprzednich rozmiarow. buty do chodzenia zima po gorach sa ze specjalnych materialow oraz projektowane tak ,ze warte sa kasy ,ktore trzeba za nie wydac. zima w domku z plytkami zamiast parkietu potrafi byc mrozno a starszym ludziom jest zimniej i nic nie zastapi takich butow. podeszwy wykonane sa roznych gum o czym przekonalam sie jak chcialam letnie buty sportowe z czarnego zamszu nosic zima, nie dalo sie, czuc bylo zimno plytek momentalnie. i tak powinno byc. letnie buty grzac nie moga . i tu przypomnial mi sie lezak ogrodowy z materacem wypelnionym czyms miekkim ale nie do uzytku latem. materac sluzy mi jako ciepla poducha w domu bo do ogrodu w lecie sie nie nadaje, w cieniu mozna sie od niego ugotowac. wazylam ponad 100kg i znam bol zakupow i chodzenia i dlatego nie mozna isc w byle klapki bo chodzic sie nie chce a trudno zauwazyc co utrudnia chodzenie. mnie wygodniej bylo chodzic w butach sportowych. Odpowiedz Link
turnesolka Re: Domowe pantofle 05.06.12, 16:39 najlepsze z owczej skóry, trochę gorsze z owczej wełny, najlepiej pełne i za kostkę Odpowiedz Link
kanga_roo Re: Domowe pantofle 06.06.12, 11:23 skórzane klapki (np scholl) plus skarpety albo crocsy plus skarpety. pamiętam z wczesnej młodości noszenie góralskich kapci czy innych skórzanych produktów z futerkiem - takie buty były przepocone po tygodniu używania, a stopa w środku - zmarznięta. Odpowiedz Link
autumna Re: Domowe pantofle 06.06.12, 11:31 Wg moich doświadczeń najlepszy na zmarznięte stopy (i ręce) jest ruch, szczególnie jeśli dużo czasu spędzasz w pozycji siedzącej, np. przy komputerze. Mnie wystarczy, że się do kuchni przelecę, tyle za ja mam tam po schodach Odpowiedz Link
krakowskim_targiem Re: Domowe pantofle 06.06.12, 13:53 ja zamiast pantofli noszę wełniane grube skarpety. są świetne na zimne dni. natomiast latem biegam na bosaka, najwygodniej i najchłodniej Odpowiedz Link
kass_1 Re: Domowe pantofle 09.06.12, 16:48 Ja polecam buty firmy Befado. Mają wygodne, świetnie wyprofilowane wkładki i spory wybór modeli na cały rok. Odpowiedz Link
kamunyak Re: Domowe pantofle 18.06.12, 10:18 widzę, że forum opanowali reklamodawcy, pora się wynosić. Odpowiedz Link