Dodaj do ulubionych

wzdety brzuch

22.02.12, 12:03
Dziewczyny poradzcie cos na bolacy brzuch.Macie jekies sprawdzone ,lagodne potrawy, ktore nie powoduja wzdec?Ja jem malo a i tak po kazdym posilku czuje jakbym miala kamien zamiast brzucha,nawet rano jak wstaje juz mnie pobolewa.Wczoraj np. zjadlam na sniadanie grzanke z dzemem, w pracy obiad tj. na cieplo warzywa (pomidry,seler naciowy,marchewka ,por...),a na wieczor kolacje czyli salatka z sera feta z pomidorem,ogorkiem i rukola.Poza tym nic wiecej nie jadlam przez caly dzien.A i tak czulam ciezar w zoladku nawet rano po obudzeniu.Co byscie mi poradzily?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: wzdety brzuch 22.02.12, 12:10
      Zrobić badania i iść do lekarza, naprawdę. Bo jeżeli to się powtarza nie jesz dużo, ani też nie jesz niczego obciążającego żołądek, to jednak idź do lekarza.
    • 3_asiunia Re: wzdety brzuch 22.02.12, 14:09
      Iść do lekarza po skierowanie do gastrologa i zrobić sobie gastroskopię. Prawdopodobnie masz nadżerki, albo zapalenie błony śluzowej żołądka. Stąd mogą być objawy nawet po lekkim jedzeniu. Leczenie jest niekłopotliwe, ale nieleczenie może prowadzić do wrzodów.
    • hela6 Re: wzdety brzuch 22.02.12, 14:29
      I zastanów się czy problem jest w brzuchu czy żołądku bo z tego co piszesz to chyba mylisz pojęcia.
      Z grubsza to wygląda tak ze z żołądka jak wylatuje niezdrowo to górą a z brzucha dołem. Z żołądka się odbija zaś wzdęcia w jamie brzusznej powodują popierdywanie.
      • pamana Re: wzdety brzuch 22.02.12, 14:44
        Obstawiam problem z jelitami a nie żołądkiem.
        Jak u ciebie z wypróżnianiem ?
        regularnie?

Z doświadczenia wiem, że pomaga ruch, nawadnianie ale nie jakieś szalone ale rozsadne przyjmowanie np.soku,wody.
        Ew. na ww problem mogę polecić colon c, nie zbyt przyjemnie sie go przyjmuje bo trzeba wypic sok z tymi farfoclami ale jest bez smaku,lekki zapach-mnie nie przeszkadza.Ale nie jest to zwykle lykniecie tabletki.
        p.
        • hela6 Re: wzdety brzuch 22.02.12, 18:34
          Jak brzuch to odstawiłabym surowe warzywa. Nawet te "zdrowe" nie zawsze się dobrze trawią jeśli ma się gorsze dni i coś się nawarstwi.
          Owoce też potrafią dać do wiwatu.
          Dżem to cukier, też bym odstawiła bo może wspomagać fermentacje. Grzanka może z pieczywa tostowego czy może innego pszennego "marketowego"? Jeśli tak to poszukaj normalnej piekarni.
          Polecam ciepłe zupki warzywne, kasze oraz na popitkę zioła ułatwiające trawienie.
    • jestemeco Re: wzdety brzuch 22.02.12, 16:44
      mamcia2synow napisała:

> Dziewczyny poradzcie cos na bolacy brzuch.Macie jekies sprawdzone ,lagodne potr
      > awy, ktore nie powoduja wzdec?Ja jem malo a i tak po kazdym posilku czuje jakby
      > m miala kamien zamiast brzucha,

niestrawność?
      pytanie tylko z jakiego powodu.

nawet rano jak wstaje juz mnie pobolewa.Wczoraj
      > np. zjadlam na sniadanie grzanke z dzemem, w pracy obiad tj. na cieplo warzywa
      > (pomidry,seler naciowy,marchewka ,por...),a na wieczor kolacje czyli salatka z
      > sera feta z pomidorem,ogorkiem i rukola.

przyjrzyj się świeżym warzywom.
      Pomidor, ogórek, rukola, seler naciowy są uprawiane
      w szklarniach/namiotach. Poczytaj jak są futrowane
      chemią, brrrrrr.
      Zamiast nich proponuję warzywa, kt. były uprawiane
      w ziemi i są przechowywane w chłodniach.
      Ja korzystam z kapusty surowej, kiszonej, ogórki kiszone - nie świeże.
      Buraki czerwone, cebula........
      To są zdecydowanie zdrowsze warzywa.

Poza tym nic wiecej nie jadlam przez ca
      > ly dzien.A i tak czulam ciezar w zoladku nawet rano po obudzeniu.Co byscie mi p
      > oradzily?

colon c zaburza wchłanianie, a Ty masz już jeden problem.

Proponuję porozmawiać z lekarzem n/t badań pod kątem
      glutenu i laktozy.
      Podobno 95% społeczeństwa ma z powyższym problem
      nie zdając sobie sprawy.
      I jeszcze jeden ważny składnik naszych komórek to wit. D
      ostatnio nazwana prohormonem.
      Jej braki dają m.in. opisane przez Ciebie objawy.

• pamana Re: wzdety brzuch 22.02.12, 18:00
        Wchłanianie czego zaburza colon c?

Surowe warzywa generalnie mogą być nie wskazane dla wszystkich.
        Kiszonki ,owszem dobra sprawa , w życiu nie wezmę pomidora do ust zimą.
        Cebula.. mam pewne wątpliwości.

Nietolerancja laktozy-latwo sprawdzić, objawia sie raczej inaczej niz twardy brzuch ,przede wszystkim biegunka i gazy.

Na podstawie 2 zdań stawiasz diagnozę o nietolerancji i braku wit d? Wow ,lepsza jestes od lekarzy, który zaleci zmiane diaty i blonnik lub espumisan.
        p.
        • horpyna4 Re: wzdety brzuch 22.02.12, 18:27
          Z wymiemionych przez założycielkę wątku warzyw ciężkostrawny jest ogórek (jeżeli nie był kiszony) i por. Niezależnie od tego, czy były szprycowane chemią.

Aha, niektórym osobom szkodzą pomidory, jeżeli nie są sparzone i obrane ze skórki.

I niezależnie od wizyty u lekarza warto na kilka dni przejść na suche bułki z niesłodzoną herbatą. Choćby po to, żeby sprawdzić, czy brzuch się uspokoi.
        • jestemeco Re: wzdety brzuch 22.02.12, 22:01
          pamana napisała:
          >
          > Na podstawie 2 zdań stawiasz diagnozę o nietolerancji i braku wit d? Wow ,lepsz
          > a jestes od lekarzy, który zaleci zmiane diaty i blonnik lub espumisan.
          > p.

hmmm.
          chyba nadinterpretujesz moją wypowiedź.
          Nigdzie nie napisałam tego o co mnie posądzasz.
    • iwona402 Re: wzdety brzuch 22.02.12, 18:27
      Może masz tak jak ja - autoimmunologiczne zanikowe zapalenie śluzówki żołądka. Objawia się to wolnym trawieniem na skutek za małej ilości kwasu solnego, do tego koszmarne wzdęcia, szczególnie wieczorem. Wzdęcia również wywołane są za małą ilością kw. solnego, gdyż bakterie które zjadamy w posiłkach nie są zabijane w żołądku, tylko następuje nadmierny ich rozrost w jelicie, co prowadzi do wzmożonej fermentacji i uporczywych gazów.
      Po podanym przykładowym jadłospisie widzę, że jesteś wegetarianką. Przy niewielkiej ilości pokarmów zwierzęcych, oraz zbyt małej kwasowości w żołądku może łatwo dojść do niedoboru vit.B12 , co skutkuje m.in. wzdęciami. Tak jak ktoś wcześniej pisał - powinnaś wykonać gastroskopię oraz oznaczyć poziom vit.B12. U mnie zdiagnozowanie zajęło prawie 30 lat, leczono mnie na zespół jelita drażliwego, niepotrzebnie wycięto boczne migdały, gdyż nieustannie miałam bolące i czerwone gardło, żaden konował nie domyślił się że problemem jest żołądek ( nigdy mnie nie bolał). Mogłam cały dzień nic nie jeść , a i tak miałam straszne wzdęcia.

• klara551 Re: wzdety brzuch 23.02.12, 01:54
        Kiedyś to się nazywało niedokwaśność i jedyną metodą sprawdzenia była sonda żołądkowa. Teraz można sprawdzić poziom bodajże gastryny. Gastroskopia nie określi czy masz nadkwasotę czy niedokwaśność, służy do wykrywania zmian w żołądku. Ewentualnie po wizycie u gastrologa i wykluczeniu innych dolegliwości spróbuj zastosować tabletki z kompleksem bakterii .
    • jolanta534 Re: wzdety brzuch 23.02.12, 00:04
      Jeśli brzuch boli Cię krótko,to może się to skończyć tzw.grypą żołądkową właśnie jestem po chorobie...przedtem miałam wzdęty brzuch i lekkie bóle,potem doszedł ból głowy no i wymioty uncertain
      dzięki Bogu skończyło się po jednej dobie.
      Uważajcie bo wirus "jelitówki" się uaktywnił,miejcie colę w odwodzie wink
    • go-jab Re: wzdety brzuch 23.02.12, 05:19
      a woreczek? jeszcze nikt nie wspomnial nic na temat woreczka zolciowego! no to ja wspominam.... smile
      • paartycja Re: wzdety brzuch 23.02.12, 06:30
        no właśnie-ja takie objawy miewam jak podrażnię sobie drogi żółciowe
    • acid_rain88 Podepnę się pod pytanie 23.02.12, 15:48
      Mam podobny problem - czego bym nie zjadła i nie wypiła od razu robi mi się balon. Po głupiej herbacie nawet.
      Wzdęcia mam zdecydowanie w żołądku, występują praktycznie odkąd pamiętam.
      Espumisany i inne mi nie pomagają, jedyną poprawę widziałam po próbie przejścia na Dukana - ale wtedy z kolei mdliło mnie niemożebnie i ogólnie nie byłam w stanie wytrzymać na samym białku.
    • candymandyy Re: wzdety brzuch 28.06.12, 12:18
      Może skorzystasz z jakichś środków? Tutaj WzdetyBrzuch.pl/ masz zestawienie podobno najlepszych specyfików. Sama nie stosowałąm, ale ranking wskazuje, że chyba warto się nimi zainteresować. Może sprróbuj też domowych sposobów.
    • pyzzi Re: wzdety brzuch 28.06.12, 14:30
      Mamcia, Ty się nie lecz na forum tylko w przychodni ! Leć do rejestracji i to już smile
    • jagoda85 Re: wzdety brzuch 28.06.12, 16:12
      Nikt ci nic nie poradzi. Można mieć podobne objawy z powodu różnych chorób. Idź kobieto do lekarza, zrób badania, wtedy będzie jasność.
    • lilyrush Re: wzdety brzuch 28.06.12, 16:31
      Sprawdź czy nie masz jakiejś nietolerancji pokarmowej, laktoza, gluten, inne alergie
      • sajolina Re: wzdety brzuch 28.06.12, 21:31
        skoro żołądek ciągle Cię boli, niezależnie od tego kiedy, co i ile zjesz, no to raczej to jest poważniejszy problem wymagający lekarza, a nie wdpd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka