Dodaj do ulubionych

Ręczniki- zapach

05.03.12, 09:04
Mam problem ostatnio z ręcznikami: zawsze prałam na 40 lub 60 stopniach; ale od niedawna ręczniki po praniu i krótkim użyciu, nieładne pachną- co poradzić?
Kupiłam już proszek wizir, w którym można prać w 95 stopniach- chcę ręczniki wygotować. Może jeszcze jakies rady?
Dodam , że z resztą ubrań nie ma takiego problemu- po praniu dalej ładnie pachną.Od lat też nie używam proszku, a płynu do prania.
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Ręczniki- zapach 05.03.12, 09:17
      Prawdopodobnie masz zbyt chłodno w łazience.
      • sajolina Re: Ręczniki- zapach 05.03.12, 09:31
        Czasem też choroby skóry powodują przykry zapach ręczników osoby chorej, może ktoś z domowników na coś cierpi. A druga rzecz to rozwieszanie ręczników po kąpieli w miejscu, w którym będą mogły swobodnie wyschnąć.
        • magda.tyl Re: Ręczniki- zapach 05.03.12, 10:03
          Wyprać w 90st, porządnie wysuszyć(ja dosuszam na kaloryferach aż są sztywne). U mnie też tak jest, że starsze ręczniki po prostu trzeba wymienić na nowe.
    • kasia-em Re: Ręczniki- zapach 05.03.12, 10:42
      Może schną w nieprawidłowym miejscu, gdzie zamiast dobrze wyschnąć łapią wilgoć, zatęchają (nie wiem czy tak to się odmienia big_grin )
      Btw, ja ręczniki zawsze gotuję. Suszę w przewiewnym miejscu, nigdy w łazience, nie mam suszarki łazienkowej nawet.
    • gazetowy.mail Re: Ręczniki- zapach 05.03.12, 12:03
      Myć się dokładnie (przepraszam nie sugeruje żeście brudasy) ale może dzieci ochlapią przysłowiowy czubek nosa i wycierają się.
      No i suszyć ręczniki po kąpieli. Często widzę u ludzi 3-4 haczyki w odległości 10 cm każdy i ręczniki domowników wiszą ściśnięcie i wilgotne.
      • kamw1807 Re: Ręczniki- zapach 05.03.12, 12:07
        U mnie cała rodzina zmienia ręcznik, po każdej kąpieli
        podsuszam i do prania, problemu z zapachem nie ma.
        piorę w 60, co jakis czas w 90st.
        • agnik_mk Re: Ręczniki- zapach 05.03.12, 13:51
          o rany, a ile masz ręczników i co jaki czas je pierzesz?

Moje wykończyłyby się po trzech dniach, a prania na dwa razy smile))
          • kamunyak Re: Ręczniki- zapach 05.03.12, 14:06
            zważywszy, że u mnie też wszyscy kapią się, lub biorą prysznic (ale to dla ręcznika to samo) codziennie, a "wszyscy" to 4 osoby, to właściwie moje pranie i suszenie ograniczałoby się niemal wyłącznie do ręczników. To juz lepiej chyba jednorazowych używać...smile
            a waściwie to dlaczego nie ma takich jeszcze?
      • azjaodkuchni Re: Ręczniki- zapach 06.03.12, 02:08
        A myślałam, że tylko moje dziecko ma taki talent i potrafi się umyć tylko pod jedną pachą.
        • gazetowy.mail Re: Ręczniki- zapach 06.03.12, 21:15
          no ba....
          i tylko jedną nogę wsadzić do umywalki i umyć.
          albo siedzieć na wannie, odkręcić wodę i jednym palcem ruszać strumień żeby mama słyszała, że się dziecko myje

smile
          • polikarpia Re: Ręczniki- zapach 06.03.12, 22:48
            "albo siedzieć na wannie, odkręcić wodę i jednym palcem ruszać strumień żeby mama słyszała, że się dziecko myje", a sądziłam, że tylko moja młodsza siostra była tak pomysłowasmile
    • horpyna4 Re: Ręczniki- zapach 05.03.12, 12:55
      Ja ręczniki piorę w 60 stopniach, program 100 minut. A potem trzeba je w miarę szybko i skutecznie wysuszyć, więc czasem używam termowentylatora. Piorę w proszku vizir absolute.

Dla porównania - codzienną bieliznę piorę w 30 stopniach, 30 minut i chwatit. To też zresztą zależy od pralki, poprzednia mi gorzej dopierała.
    • dido_dido Re: Ręczniki- zapach 05.03.12, 13:39
      Dodaj do prania vanisha czy czegoś podobnego. Ja dodaję biedronkowego oxy. Zdecydowanie pranie ładniej pachnie.
      • kasiek-kd Re: Ręczniki- zapach 05.03.12, 16:37
        a ja mi m o prania w 90 st.
        w dobrym płynie
        i solidnego suszenia miałam problem z 2 mężowymi recznikami - po praniu było ok, ale juz po pierwszym uzyciu zaczynały wonieć....wyrzuciłam, przy okazji
        skojarzyłam, ze
        to były nasze 2 najstarsze ręczniki (ładne i mąz je lubił, ale leciwe....no, z 10 letnie)
    • lirio Re: Ręczniki- zapach 05.03.12, 16:46
      Miałam ten sam problem, wyparłam w 90 stopniach z vanishem i przestały śmierdzieć, teraz piorę co 2 pranie w takiej temperaturze.
    • marzeka1 Re: Ręczniki- zapach 05.03.12, 17:45
      Dzięki za rady: na razie gotuję, tylko w proszku, nie dodawałam nawet płynu do zmiękczania. Zobaczę, jak nie pomoże: wymienię.
      • smutas13 Re: Ręczniki- zapach 06.03.12, 09:00
        marzeka1 napisała:

> Dzięki za rady: na razie gotuję, tylko w proszku, nie dodawałam nawet płynu do
        > zmiękczania.
        Nigdy nie płuczę ręczników (ścierek także) z dodatkiem płynu zmiękczającego. Nigdy.
    • headvig Re: Ręczniki- zapach 05.03.12, 21:56
      ręczniki generalnie capią jak są stare. nie ważne że wyprane, po pierwszym użyciu śmierdzą. widzę to u mojej mamy - ona to ma niektóre po 25 lat uncertain a nowe w szafie zachomikowane, bo je "szanuje"
      • horpyna4 Re: Ręczniki- zapach 06.03.12, 07:50
        Najbardziej capią, jak są wieszane na haczyku, a nie na pręcie. Porządne wysuszenie między kolejnymi zawilgoceniami nie dopuszcza do zbytniego rozwoju bakterii gnilnych.
        • smutas13 Re: Ręczniki- zapach 06.03.12, 09:04
          horpyna4 napisała:

> Najbardziej capią, jak są wieszane na haczyku, a nie na pręcie. Porządne wysusz
          > enie między kolejnymi zawilgoceniami nie dopuszcza do zbytniego rozwoju bakteri
          > i gnilnych.
          Zgadzam się. I nic nie ma do rzeczy wiek ręczników. Mogą mieć nawet sto lat, ale trzeba
          umieć obchodzić sę z nimi odpowiednio.
          • kamw1807 Re: Ręczniki- zapach 06.03.12, 12:11
            Jesteśmy w dwie osoby, jedno pranie w tygodniu to cały wsad ręczników + ścierki itp.
            pralka na 6kgsmile więc spokojnie dajemy radęsmile
            u mnie po prostu cała rodzina tak ma, bo nie chcą wycierać się raz jeszcze ręcznikiem już użytym i tyle,
            • madzioreck Re: Ręczniki- zapach 07.03.12, 01:40
              > Jesteśmy w dwie osoby, jedno pranie w tygodniu to cały wsad ręczników + ścierki
              > itp.

No popatrz, my też we dwoje, a do pralki 5kg nijak nie chce mi się zmieścić 14 sztuk ręczników, nie mówiąc o dodatku ścierek.
              To nie fakt używania ręczników więcej niż raz powoduje ich brzydki zapach.
              • joanna-pl Re: Ręczniki- zapach 07.03.12, 08:53
                Droga kamw,je,sli jesteś taka higieniczna jak piszesz,ze reczniki uzuwasz tylko raz a potem pierzesz.Powinnasz więc wiedzieć o innej higienicznej zasadze,że nie pierze się ścierek kuchennych z ręcznikami ani majtkami!
                • kamw1807 Re: Ręczniki- zapach 07.03.12, 20:14
                  jak zwykle zaczynacie niepotrzebne złośliwości, każdy ma swoje upodobania i przyzwyczajenia i należy je szanować.
                  u mnie akurat cała rodzina, włącznie z dziadkami w podeszłym wieku tak robi i tego jesteśmy nauczeni.
                  • madzioreck Re: Ręczniki- zapach 08.03.12, 00:42
                    Kam, nie chciałam być złośliwa - po prostu nie mam pojęcia, jak upychasz na raz do pralki 14 ręczników, bo u mnie nie wejdzie nawet połowa, chyba, ze upchnę nogą.
                • madzioreck Re: Ręczniki- zapach 07.03.12, 22:57
                  Kamw to raczej drogi wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka