Dodaj do ulubionych

przypalający piekarnik

27.04.12, 09:05
Ma piec 3 lata i dotychczas piekł super. Od jakiegoś czasu ok 3 m-ce przypala mi gora. Wiec moje pyszne serniki wiecie jak wygladają. Można temu jakoś zaradzić. Jak obnizyłam ruszt na niższy poziom z kolei było niedopieczone.Można jakoś przyszcic piec?
Obserwuj wątek
    • johana75 Re: przypalający piekarnik 27.04.12, 09:25
      Ja od samego początku piekę ciasta u mnie na dolnym ruszcie i wychodzą ok. Jeśli był niedopieczony to może za krótko piekłaś. Ewentualnie możesz włączyć tylko dolną grzałkę, lub przykryć górkę folią , ja przykrywam folią chleb po 15 min. ponieważ spalił by mi się z góry, a piekę go 40 min i folia pomaga (piekę też na dolnym ruszcie)
      • a-rabka Re: przypalający piekarnik 27.04.12, 10:13
        testowałam już z folią, tyle że w przypadku sernika przynosi same straty. Przykrywam sernik na ostatniwe 10 minut pieczenia a on pod jej wpływem robi się kapec i połowa znika..w sensie opada
        • johana75 Re: przypalający piekarnik 27.04.12, 12:44
          Dziwne...ja też pod koniec przykrywam sernik i to dłużej niż 10 minut i nic się nie dzieje...
          • a-rabka Re: przypalający piekarnik 27.04.12, 13:46
            a jaki pieczesz? bo ja wiedeński
            • johana75 Re: przypalający piekarnik 27.04.12, 14:24
              Klasyczny, Nie wiem czy taki wiedeński , ale z fotek na googlach wyglądają podobnie. Piekę na kruchym spodzie, który podpiekam i dopiero na to wylewam masę serową z twarogu .
    • budzik11 Re: przypalający piekarnik 27.04.12, 13:51
      Przykryj sernik od początku, tylko właściwą (błyszczącą) stroną do góry (matowa przyspieszy pieczenie i sernik się przypali).
      • johana75 Re: przypalający piekarnik 27.04.12, 14:21
        Ciekawe z tymi stronami nigdy nie zwracałam na to uwagi i zawsze wynik był taki sam, czyli piekło sie wolniej...
        • budzik11 Re: przypalający piekarnik 28.04.12, 17:55
          CytatFolia aluminiowa ma dwie strony. Ważne jest, aby wiedzieć, która strona do czego służy. Strona lśniąca izoluje ciepło (odbija je), a matowa je przepuszcza (pochłania). Tak więc, jeśli chcemy utrzymać ciepło np. pieczeni, owijamy ją w folię błyszczącą stroną do wewnątrz (wtedy ciepło zostanie skumulowane wewnątrz foliowego pakunku).

Jeśli chcemy upiec potrawę np. ziemniaki lub rybę w folii - również owijamy ją w folię lśniącą stroną do wewnątrz, a matową na zewnątrz (ta strona przepuści ciepło z piekarnika do środka potrawy). Natomiast jeśli chcemy przechować produkty żywnościowe, aby dłużej zachowały świeżość - owijajmy je lśniącą stroną na zewnątrz. Wtedy ciepło nie będzie się dostawało do potrawy wewnątrz opakowania i nie będzie przyspieszało jej psucia.

www.magazyndomowy.pl/wlasciwosci-folii-aluminiowej/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka