hbinko 04.06.12, 10:13 Poradźcie Drogie Panie, co zrobić, aby rabarbar nie chował się na spód ciasta podczas pieczenia, ba, a na środku pozostaje na wierzchu, ale z zakalcem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilyrush Re: rabarbar ucieka na dno ciasta 04.06.12, 11:25 chyba sie opruszało maka przed wsypaniem do ciasta.... Odpowiedz Link
hbinko Re: rabarbar ucieka na dno ciasta 04.06.12, 11:30 Nie, a powinnam? Wiem, że śliwki chyba w cukrze i skórką do/na ciasta/o kładłam. Odpowiedz Link
mdobra1 Re: rabarbar ucieka na dno ciasta 04.06.12, 12:03 Ciasto do rabarbaru musi być dość gęste. Moje np. ciężko spływa z miski, kiedy próbuję je wygarnąć. W ostateczności, jeśli i tak wszystko opada na dno - odwracam ciasto do góry nogami, posypuję cukrem pudrem. Na te 10 minut zanim zostanie pożarte i tak wystarczy Odpowiedz Link
robitussin Re: rabarbar ucieka na dno ciasta 04.06.12, 12:13 Dokładnie. Ciasto powinno być takie, jak na muffinki czy keks - gęste i niemal sztywne, ledwo wylewa się z miski, wręcz trzeba je łyżką wkładać do formy. Wówczas wszelkie owoce pozostają w środku ciasta, nie zdążą opaść. Oczywiście wkładamy do porządnie nagrzanego piekarnika. Jak nie zapomnę, to zapodam wieczorem przepis na takie ciasto. Pierwotnie to baza do bananowca, ale robiłam też z rabarbarem i truskawkami i wychodzi równie PYYYYYYSZZZZNNEEEE! Odpowiedz Link
hbinko Re: rabarbar ucieka na dno ciasta 04.06.12, 12:43 Ciasto było gęste, nawet nie chciało się równo rozłożyć w foremce, piekarnik był nagrzany do 150 st.C. Odpowiedz Link
jarka63 robitussin! 05.06.12, 14:47 robitussin napisał: > Dokładnie. Ciasto powinno być takie, jak na muffinki czy keks - gęste i niemal > sztywne, ledwo wylewa się z miski, wręcz trzeba je łyżką wkładać do formy. Wówc > zas wszelkie owoce pozostają w środku ciasta, nie zdążą opaść. Oczywiście wkład > amy do porządnie nagrzanego piekarnika. > Jak nie zapomnę, to zapodam wieczorem przepis na takie ciasto. Pierwotnie to ba > za do bananowca, ale robiłam też z rabarbarem i truskawkami i wychodzi równie P > YYYYYYSZZZZNNEEEE! Ja bym chciała ten przepis Odpowiedz Link
robitussin podaję przepis 05.06.12, 21:12 Ciasto jest proste jak budowa cepa i szybko się je robi. Pewnie niejedna z Was zna taki przepis, może lekko zmodyfikowany. Jak pisałam - pierwotnie to baza do bananowca, ale wrzucać można co się chce. Nawet bez dodatków smakuje Składniki na przeciętną keksówkę lub dwie mniejsze. Składniki suche: 300 g mąki (obojętnie jakiej, może być nawet krupczatka) 1.5 łyżeczki sody 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru opcjonalnie cukier waniliowy lub wanilia - daję na oko Składniki mokre: 150 g roztopionego, ale przestudzonego masła 150 g jogurtu (albo kwaśnej śmietany - robiłam i z tym i z tym, wychodzi równie dobrze; raz dałam jogurt grecki, gęsty i bałam się, że nie wyjdzie - wyszło 3 jajka (całe) Składniki suche mieszam osobno, składniki mokre miksuję również osobno. Do mokrych dodaję wsad*, o którym niżej i wlewam do składników suchych. Mieszam łyżką tylko do momentu połączenia składników, nawet niedbale. Żadne miksery czy roboty. Ciasto ma być gęste, łyżka powinna w nim niemal stać. Formę smaruję masłem, posypuję bułką tartą (można mąką), wlewam ciasto, na wierzch daję cukier muscovado (ale opcjonalnie) i piekę ok. 60 min. w temp. ok. 175-180 C (piekarnik wcześniej nagrzany, piekę bez termoobiegu). Sprawdzam patyczkiem czy upieczone, wyjmuję i ciasto zaraz znika * wsad - np. owoce - jeśli bananowiec, to 3-4 banany lekko rozgniecione widelcem na nieregularne kawałki; jeśli inne owoce, to na oko, jak kto lubi dużo, to da dużo, jak mało, to mało Rabarbar najpierw ciacham na kawałeczki, zasypuję cukrem aż puści sok i dodaję już taki lekko rozmiękczony. Wsad można dodać najpierw do mokrych składników albo można też najpierw połączyć składniki mokre i suche, a dopiero do wymieszanego ciasta dodać wsad - nie ma to większego znaczenia. Odpowiedz Link
jarka63 Re: podaję przepis 05.06.12, 21:45 Dzięki,to jak na muffiny ten przepis, powinnam dać radę Odpowiedz Link
robitussin Re: podaję przepis 06.06.12, 09:41 Dasz radę, spokojnie. Ja jestem kulinarna noga i robię wszystko tylko z prostych przepisów i to ciasto nie ma prawa nie wyjść Faktycznie jest to przepis zbliżony do muffinek. Odpowiedz Link
edw-ina Re: rabarbar ucieka na dno ciasta 04.06.12, 13:05 Ja robię z tego przepisu, rabarbar nie ucieka i jeszcze nie wyszło mi z zakalcem www.kocham-jesc.pl/blog/?p=102 Odpowiedz Link
hbinko Re: rabarbar ucieka na dno ciasta 04.06.12, 13:28 ale w tym przepisie rabarbar jest w środku ciasta, a ja chciałabym, aby był na wierzchu, ba, nawet go równiusieńko poukładałam, tworząc równe myślniki w poprzek... Odpowiedz Link
robitussin Re: rabarbar ucieka na dno ciasta 04.06.12, 13:47 hbinko napisała: > ale w tym przepisie rabarbar jest w środku ciasta, a ja chciałabym, aby był na > wierzchu, ba, nawet go równiusieńko poukładałam, tworząc równe myślniki w poprz > ek... A to Ty chcesz na wierzchu? Myślałam, że chodzi o to, żeby rabarbar był w całym cieście, ale nie opadał na dno. To by w takim razie musiało być półkruche lub drożdżowe ciasto, żeby faktycznie całość owoców została na zewnątrz. Inaczej zawsze będą wpadać. Ew. posyp ciasto grubym, brązowym cukrem (dobry jest muscovado, bo robi się z niego fajna skorupka) i delikatnie połóż ten rabarbar. Ale nie wróżę sukcesu, bo rabarbar jest ciężki, więc jak się uprze, to poleci niżej. Odpowiedz Link
hbinko Re: rabarbar ucieka na dno ciasta 04.06.12, 13:52 Właśnie chciałam żeby na wierzchu był, nawet go przekrawałam żeby był cienki, niezbyt ciężki; następnym razem wypróbuję pół na cukier, pół na mąkę. Dziękuję za odzew, za tydzień upiekę znowu, to powiadomię, pozdrawiam Odpowiedz Link