10.08.12, 16:42
Uwielbiam, tyle że klasyczne jest kaloryczne przeokropnie; ale wczoraj zrobiłam wersję "lżejszą", jeśli tak można nazwać dalej zrobienie deseru z użyciem śmietany 30% big_grin
Podaję przepis znaleziony w necie, robi się migusiem, a pyszny wiele smile lżejsze tiramisu
Obserwuj wątek
    • sarahh7 Re: Tiramisu 10.08.12, 17:27
      marzeka1 napisała:

> Uwielbiam, tyle że klasyczne jest kaloryczne przeokropnie; ale wczoraj zrobiłam
      > wersję "lżejszą", jeśli tak można nazwać dalej zrobienie deseru z użyciem śmie
      > tany 30% big_grin

Bez żelatyny?
      Czy mi ten sernik nie klapnie przez noc?

• marzeka1 Re: Tiramisu 10.08.12, 18:02
        Ale ja zalinkowałam tiramisu bez jajek, nie sernik; nic nie klapło przez noc, wyszło pyszne, już zjedzone big_grin
    • mel.la Re: Tiramisu 10.08.12, 18:28
      marzeka1 napisała:

> Uwielbiam, tyle że klasyczne jest kaloryczne przeokropnie; ale wczoraj zrobiłam
      > wersję "lżejszą", jeśli tak można nazwać dalej zrobienie deseru z użyciem śmie
      > tany 30% big_grin

No chyba kpiny sobie robisz big_grin
      5 jajek - 250 kcal zastapilas smietana kremowka 30 % 150 ml = 450 kcal ???? smile))))
      Rzeczywiscie lajtowa wersja big_grin))))
      • marzeka1 Re: Tiramisu 10.08.12, 20:07
        Ale w moim przepisie było też więcej cukru zwykłego obok cukru pudru; fakt: kalorii nigdy liczyć nie umiałambig_grin za to deser pychota, kawałek bioder nie zrujnuje big_grin
        • mitta Re: Tiramisu 10.08.12, 21:46
          Ja właściwie zawsze tak robię (przeważnie jako masa do tortu, ale też tiramisu) i nie chodzi mi o lekkość, ale o to, że z jajkami masa czasem rzednie, a z kremówką nigdy.
          • mel.la Re: Tiramisu 10.08.12, 22:01
            Ja robie zawsze z jajkami, tylko ze na 5 jajek daje 5 zoltek ale tylko 3 bialka. Gotowe tiramisu wstawiam na kilka godzin do zamrazarki. Zawsze mi sie udaje i nigdy sie nie rozpuszcza. Cukru daje zawsze mniej niz jest w przepisie.
    • ladyjm Re: Tiramisu 13.08.12, 17:07
      ja korzystam z tego przepisu na niskokaloryczne tiramisu:
      www.channel4.com/4food/recipes/low-fat-tiramisu-recipe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka