Dodaj do ulubionych

piekarnik "traci moc"

25.08.12, 12:54
Mam kuchenkę gazową z elektyrycznym piekarnikiem, ma kilkanaście lat i sprawuje się nienagannie poza jednym - piekarnik kaby "wolniej" piecze. Nastawiony na określoną temperaturę żeby upiec ciasto sprawdzone wiele razy i z tej samej ilości składników zamiast 40 minut jak kiedyś potrzebuje dobrze ponad godzinę, kurczak wagi około 1,5-1,8 kg piecze się 3 godziny, a kiedyś 2 wystarczało, że świat. Poza tym nie mam zastrzeżeń, piecze równo, co ma się rumienić, to się rumieni - tylko wolno.
Czy to normalne? czy są na to jakieś domowe sposoby, coś sprawdzić, wyczyścić? Bo nie bardzo mi się uśmiecha zapłacić za dojazd pana z serwisu i albo stwierdzenie, że nic się nie da zrobić, albo propozycję wydania najmarniej kilkudziesięciu złotych. Kuchenka i tak w przyszłym roku będzie wymieniana przy remoncie kuchni, ale może coś mi do tej pory poradzicie.
Obserwuj wątek
    • babus2 Re: piekarnik "traci moc" 25.08.12, 13:17
      Witam

Mój piekarnik najpierw zachowywał się tak samo czyli piekł jakby nie mógł (po godzienie ciasto blade), a potem zaczął grzać na całego. Mąż wymienił termostat i już jest w porządku. Temperaturę w piekarniku sprawdził termometrem od miernika takiego do prądu, niestety nie mam jeszcze smile termometru do pieczeni.

Pozdrawiam
    • hela6 Re: piekarnik "traci moc" 26.08.12, 12:04
      Pewnie faktycznie termostat ale sprawdź też czy wszystkie grzałki działają.
      • baba-baba Re: piekarnik "traci moc" 19.09.12, 16:34
        U mnie był termostat do wynmiany.Kuchenka grzała tylko do 150 stopni i koniec.Po wymianie ok.
    • cibora Re: piekarnik "traci moc" 26.08.12, 19:26
      U nas było tak, jak padła jedna grzałka. Mąż kupił i sam wymienił.
      Pozdrawiam.
      Agnieszka
      • dresiek Re: piekarnik "traci moc" 19.09.12, 16:17
        Witam!
        Mam następuj acy problem. Mój piekarnik (gazowy) piecze jak ustawi sie go na 240 stopni lub wyżej. Poniżej 240 stopni wyłącza się. Co to moze byc, jakis czujnik, termostat, grzałka?

Pozdrawiam!
        • weisefrau Re: piekarnik "traci moc" 20.09.12, 00:48

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka