Dodaj do ulubionych

Regał Billy na książki

05.09.12, 00:01
Muszę kupić regał na książki. Zastanawiam się nad regałem z IKea - Billy. Czy macie może taki regał w domu? Jestem ciekawa, czy półki nie wyginają się pod naciskiem książek, bardzo tego nie lubię.
Obserwuj wątek
    • magdalaena1977 Re: Regał Billy na książki 05.09.12, 00:04
      IMHO Billy to najlepsza i najtańsza metoda na przechowywanie książek - jest tani, łatwo dostępny i na tyle neutralny, że sprawdza się w wielu wnętrzach.
      Mam ten regał od od 6 lat i półki się nie wygięły.
      • squirk Re: Regał Billy na książki 05.09.12, 12:43
        Podpisuję się, mam 3 regały Billy z dostawkami, na książki właśnie, świetne są.
        smile
    • anu_anu Re: Regał Billy na książki 05.09.12, 08:23
      Mam takowe w sypialni - duuuużo lat, nic się nie wygięło. Jedynie zrobiłam tak, że największe (więc i najcięższe) książki stoją na dolnej półce.
      • aganiok32 Re: Regał Billy na książki 05.09.12, 09:07
        Dzięki. W takim razie kupuję smile
    • ginger.ale Re: Regał Billy na książki 05.09.12, 09:11
      mam od niedawna ciemnobrązowego billego z nadstawką i szklanymi drzwiami - mój jedyny mebel z ikei smile i jest naprawdę ok, zarówno pod względem gabarytów jak i pojemności, najcięższe książki wymiaru encyklopedii trzymam na samym dole, grunt to przymocowac regał do ściany
    • semi-dolce Re: Regał Billy na książki 05.09.12, 09:45
      Mamy. Półki nie wyginają się. Fajne jest to, że w razie potrzeby mozna dokupić kolejny regał pasujący do juz posiadanych, albo nadstawkę.
      • at.at Re: Regał Billy na książki 05.09.12, 12:17
        Z tym dokupieniem jest tak sobie. Wprawdzie w ofercie kolor nazywa się tak samo, ale w rzeczywistości dwa regały kupowane w innych latach (rzekomo takie same) różnią się od siebie. Ale fakt, wytrzymałe są.
        • ginger.ale Re: Regał Billy na książki 05.09.12, 12:57
          at.at napisała:

> Z tym dokupieniem jest tak sobie. Wprawdzie w ofercie kolor nazywa się tak samo
          > , ale w rzeczywistości dwa regały kupowane w innych latach (rzekomo takie same)
          > różnią się od siebie. Ale fakt, wytrzymałe są.

wiadomo - inna seria, a poza tym meble stojąc parę lat w pokoju trochę zmieniają barwę pod wpływem światła
          • panda74 Re: Regał Billy na książki 09.09.12, 10:34
            Ja mam regały Billy w kolorze buk. Chciałam dokupić kilka, bo książek przybywa.. i tu niemiła niespodzianka: IKEA wycofała ten kolor. Czuję się zawiedziona, gdyż zdecydowałam się na te regały przed laty zmamiona reklamą, że jest to hit od 20 czy 30 lat i że zawsze można będzie sobie dokupić... Niekoniecznie, jak się okazuje.. uncertain
            Wracając do meritum: jakość świetna.
            • magdalaena1977 Re: Regał Billy na książki 09.09.12, 10:53
              Tak samo wycofali regały 60 cm, nadstawkę dokupiłam w ostatniej chwili.
              • panda74 Re: Regał Billy na książki 11.09.12, 18:25
                Ewentualnie dokupić używane na allegro... smile
    • porzeczka_mocna Re: Regał Billy na książki 05.09.12, 10:21
      Mamy już 5 lat, jest ok. Półki się nie wyginają - ale my tez wrzucilismy największe (najwyższe) książki na dół (jest bardziej stabilny dzięki temu). Jedyny nasz problem jest taki, że chcielibyśmy kupić nadstawkę (żeby "podwyższyć" regał, bo książki nam już się nie mieszczą), ale niestety tego koloru już nie ma sad.
    • zooba Re: Regał Billy na książki 05.09.12, 11:15
      Mam od 13 lat ciemny regał i 8 lat biały, nic się nie dzieje. Jest załadowany po brzegi, ale oczywiście przymocowany do ściany. Polecam.
      • orchard_in_bloom Re: Regał Billy na książki 06.09.12, 19:34
        Dziewczyny, przepraszam za głupie pytanie - to mocowanie do ściany to ze względu na bezpieczeństwo dzieci, czy regał jest po prostu tak niestabilny, że wyładowany książkami może się wywrócić?
        • jul-kaa Re: Regał Billy na książki 06.09.12, 22:54
          Bezpieczeństwa wszystkich. Moim zdaniem mocowanie jest absolutnie konieczne.
        • porzeczka_mocna Re: Regał Billy na książki 10.09.12, 09:14
          My mamy nieprzymocowany, regał jest stabilny (ale najcięższe książki na dole).
    • jarka63 Re: Regał Billy na książki 05.09.12, 14:58
      Ja również polecam regały Billy, używam od 8 lat, nic mi się nie wygina.
    • plecha1 Re: Regał Billy na książki 05.09.12, 15:20
      Mam dwa od paru lat - wszystko ok, a znoszą ciężar mnóstwa książek.
    • ziuniek Re: Regał Billy na książki 05.09.12, 20:56
      Mam Billy'ego od 1,5 roku.
      Jestem bardzo zadowolona.
      W tym roku dokupywałam kolejnego.
    • turnesolka Re: Regał Billy na książki 05.09.12, 22:37
      Półki się nie wyginają ale przygotuj się, że jest to produkt tani, co widać. Ostatnio nawet zrobił się tańszy i w cenie i w wykonaniu: tylna płyta w wersji białej to po prostu trochę lepszy i gruby karton z białą powłoką.
      Jest to dobre rozwiązanie ale w mniej eksponowanym miejscu.
    • raszefka Re: Regał Billy na książki 06.09.12, 10:49
      A jakiej szerokości macie te regały?
      • ginger.ale Re: Regał Billy na książki 06.09.12, 12:59
        raszefka napisała:

> A jakiej szerokości macie te regały?

bodajże 80 cm
      • squirk Re: Regał Billy na książki 06.09.12, 19:38
        1x 60 cm, 2x 80 cm.
        smile
    • jul-kaa Re: Regał Billy na książki 06.09.12, 12:48
      Jak robiłam regały w mieszkaniu, to liczyłam, czy Billy mi sie opłaca i wyszło, że nie. Mam 5 metrów regału od sufitu do podłogi i lepiej (taniej i raczej porządniej) wyszedł Komandor, co mnie wtedy zaskoczyło. Fakt, że zależało mi na regale od sciany do ściany i od podłogi do sufitu. Dokładnych cen nie podam, bo po prostu nie pamiętam, było to 5 lat temu.
    • anu_anu Ale kup z drzwiami 06.09.12, 20:28
      Koniecznie z drzwiami! Bo otwarte regały na książki to zły pomysł, wiem co mówię sad
      • squirk Re: Ale kup z drzwiami 06.09.12, 21:13
        Oj, niekoniecznie, żaden z moich nie ma drzwi, stoją w przedpokoju, fakt, kurzą się regularnie jak wszystko inne ale od czasu do czasu machnę miękka ściereczką i jest dobrze, poza tym w wąskim przedpokoju drzwi byłyby tylko problemem.
        smile
      • magdalaena1977 Re: Ale kup z drzwiami 07.09.12, 06:31
        IMHO drzwi do Billego wyglądają już znacznie gorzej. Robi się z tego wtedy mało ekskluzywna biblioteka a nie neutralne półki na książki. Plus przed książkami zawsze możesz coś postawić, odstawić.
    • ginalina Re: Regał Billy na książki 09.09.12, 13:32
      Jest ok. Z tym, ze segregator już nie wejdzie, trzeba stawiać go bokiem, ponieważ regał jest płytki.
      Polecam założyć drzwi, bo jeśli w domu kurzy Ci się dość mocno, to drzwi ochronią książki (mniej odkurzania).
      • aganiok32 Re: Regał Billy na książki 10.09.12, 12:18
        Billy ma 2 rodzaje regałów pod względem głębokości, podejrzewam, że do głębszego segregator by wszedł. Ja kupiłam płytszy - na książki dziecka wystarczy smile
        • kamiljada Re: Regał Billy na książki 12.07.16, 14:51
          Jak głęboki jest ten płytszy ?
    • kaskahh Re: Regał Billy na książki 09.09.12, 17:43
      wlasnie patrze, ze sie wygiela jedna
      ale stoja same albumy
      inne chyba ok
    • deleine Re: Regał Billy na książki 09.09.12, 23:09
      w moim zawalonym książkami mieszkaniu tylko billy jako regał daje rade
    • papczynski Re: Regał Billy na książki 14.07.16, 11:12
      Główna wada to ograniczony zakres regulacji wysokości półek, bo ta środkowa jest umocowana na stałe. Tył lubi odpadać i wyginać się, ale może to kwestia mało profesjonalnego skręcenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka