Dodaj do ulubionych

odkurzacz centralny - ktos uzytkuje?

26.10.12, 19:24
Jesli tak, to jakie macie jednostki centralne? Jaka firma? Na co zwracac uwage? Dzieki z gory za wszelkie sugestie!
Obserwuj wątek
    • grzech_o_1 Re: odkurzacz centralny - ktos uzytkuje? 26.10.12, 20:47
      Jak do tej pory, widziałem takie instalacje tylko w hotelach lub pensjonatach. Nowych. Przecież to wymaga instalacji ssącej ukrytej w ścianach.
      Dla domu jednorodzinnego jak oferują i widziałem na necie, to koszt rzędu 7 do 10 tysięcy złotych.
      • piegoosek Re: odkurzacz centralny - ktos uzytkuje? 26.10.12, 21:19
        Aktualnie, w domach jednorodzinnych, instalacja centralnego odkurzania, to praktycznie standard. Ja rowniez potrzebuje juz "tylko" jednostki centralnej. Dlatego pytam o doswiadczenia forumowiczow. Moze ma u ktos jakies swoje lub zaslyszane od znajomych, rodziny..
        • grzech_o_1 Re: odkurzacz centralny - ktos uzytkuje? 26.10.12, 21:37
          Tego nie wiem. U nikogo ze znajomych w domu jednorodzinnym nie widziałem.
          Ale..., jak się w google wpisze hasło - odkurzacz centralny
          to ofert jest mnóstwo. Przeróżnych.
          • piegoosek Grzech.. 26.10.12, 22:36
            Pliss.. wlasnie dlatego pytam uzytkownikow.. z googlowaniem to jest tak, ze jak wpiszesz np. "stolarz", to jest tysiace ofert z calego swiata, czy wezmiesz pierwszego lepszego, badz najdrozszego?
        • slim.fast Re: odkurzacz centralny - ktos uzytkuje? 26.10.12, 21:40
          Ja mam firmy Beam i oczywiście, że w nowo budowanych domach to już obecnie raczej standard jest, tak jak zmywarka w kuchni. wink) A koszt ze wszystkim to około 4,500 zł (rury, oprzyrządowanie i jednostka centralna)

Rury kładzie się na etapie budowy ścian albo zaraz po tym, a jednostkę centralną najlepiej dobrać u dystrybutora do powierzchni domu. Mam osobną rurę do domu i osobną do garażu i sprzątania samochodów oraz osobne oprzyrządowanie do tego, żeby nie latać ze szczotką "domową" do garażu, gdzie jak wiadomo, więcej się brudzi. Odkurzam nim również tarasy i schody. Wylotów w domu mam 3, w garażu 1, szufelkę mam w przedsionku i obok kominka, a w kuchni będzie (jak się kuchnia skończy robić wreszcie) taka zwijana samoczynnie rura 6 metrowa do opędzenia okruchów kuchennych.

Co warto od razu kupić to pokrowiec na rurę, żeby sobie mebli czy narożników ścian nie obijać, a do zestawu szczotek (zazwyczaj w standardzie jest 5-6) warto domówić taką miękką okrągłą do czyszczenia listew przypodłogowych i drzwi. Reszta cudów zbędna. wink
    • dds6 Re: odkurzacz centralny - ktos uzytkuje? 26.10.12, 23:32
      Ja również mam odkurzacz centralny. Mamy Allegro.
      Zrób sobie automatyczną szufelkę w kuchni w zabudowie, pomocna bardzo. Zamieciesz okruchy i poszło. U nas wadą odkurzacza centralnego jest to, że kiedy odkurzamy, słyszy to pół osiedla domków smile Niewątpliwym plusem jest to, że wymiata powietrze zasysane poza dom (odkurzając trzeba otworzyć okno), nie trzeba dziadostwa ciągnąć za sobą no i w domu podczas odkurzania jest cicho. Jednostkę centralną mamy w piwnicy.
      • piegoosek dds? 26.10.12, 23:43
        A powiedz, jak myslisz, dlaczego i co tak halasuje? Czy to instalacja, czy jednostka?
        • roseanne Re: dds? 27.10.12, 00:19
          mialam kiedys, w ontario, wiec nazwa firmy nic nie da
          silnik i pojemnik na smieci byl w garazu, buczalo strasznie, ale nie w mieszkaniu smile
          rura dluga, jak przypadkiem sie nadepnie to sie uszkodzi, ma rowniez tendencje zapychania sie
          poza zwykla rura mialam tez szczote rotacyjna, ktora wymagala dodatkowego zasilania

dzieci byly wtedy w wieku przedszkolnym, wiec troche rostrzepane, pare malych zabawek i skarpetek pozjadalo toto
        • dds6 Re: dds? 27.10.12, 00:31
          Jednostka. Może ma 60 parę decybeli, ale jest to jeszcze potęgowane piwnicą, wyłożoną kaflami pod sufit, niezagraconą. Nie ma co tego tłumić, a jeszcze kafle potęgują. W domu podczas odkurzania półroczne dziecko śpi słodko. Wchodzisz do piwnicy, a tam huragan.
      • slim.fast Re: odkurzacz centralny - ktos uzytkuje? 27.10.12, 19:32
        dds6 napisała:

> wietrze zasysane poza dom (odkurzając trzeba otworzyć okno),

Dlaczego trzeba otwierać okno? Nie rozumiem, nie masz wyrzutu powietrza poza ściany zewnętrzne domu??? U mnie jednostka centralna jest w garażu, panowie zrobili małą dziurkę w ścianie i całe zasysane powietrze leci poza chatę.

Mój Beam jest w miarę cichy, w sumie nawet cichszy niż większość odkurzaczów zwykłych używanych w domach, przynajmniej tych, które JA MIAŁAM. wink))
        • dds6 Re: odkurzacz centralny - ktos uzytkuje? 27.10.12, 20:43
          Przy odkurzaczach centralnych są zasysane duże masy powietrza, lepiej otworzyć okno, żeby po prostu od razu mieć dopływ świeżego, lepiej dla zdrowia. Nie jest to oczywiście obligo. Źle mnie odebrałaś. Producenci tak zalecają. U mnie odkurzacz działa podobnie jak Twój.

Co do poziomu hałasu to Beam'y też mają ok. 63 dB. Cichy zatem zanadto nie jest.
          Zresztą nie ma co dywagować, silnik musi furczeć, mieć moc, żeby pociągnąć te brudy 20 m rurą z całego domostwa.
          • slim.fast Re: odkurzacz centralny - ktos uzytkuje? 27.10.12, 20:55
            Kapewu z tym oknem, u nas nic na ten temat specjalnie nie mówiono, ale my mamy wentylację w każdym pomieszczeniu.

Yyyyyyyy ja nie chciałam z tobą dyskutować o tym który odkurzacz jest cichszy, 63 dB to i tak w porównaniu z niektórymi zwykłymi odkurzaczami po roku czy dwóch użytkowania to jest cud, miód i malinki. wink)) Powyżej któraś z dziewczyn pisała, że jej odkurzacz strasznie hałasuje, a dla mnie osobiście ten centralny w porównaniu z poprzednim zwykłym Zelmerem to naprawdę cichy jest. Ot i cała tajemnica big_grin

• kol.3 Re: odkurzacz centralny - ktos uzytkuje? 27.10.12, 08:42
      Moja znajoma ma mały dom i ma odkurzacz centralny. Nie pomogę w sprawie firmy, wiem tylko , że rura ma 9 m. Jednostka centralna jest w garażu.Znajoma zadowolona.
    • kluska2cv Re: odkurzacz centralny - ktos uzytkuje? 27.10.12, 11:34
      Moi dziadkowie mają i uważają że to najcudowniejsza rzecz w ich domu! Kładli rury chyba 5 lat temu do domu budowanego pod koniec lat 70. W piwnicy jest "serce" od niego pionowo przez dwa piętra idzie jakby komin - jest bardzo sprytnie ukryty nie trzeba bylo calego domu rujnować. W miejscu gdzie idzie ten komin jest jakby ścięty róg w pokoju. Od niego idą do kazdego pokoju rury tez sprytnie poukrywane. Babcia chodzi tylko ze ssawką i podłacza w odpowiednim pokoju. Całość kosztowała kilkanascie tysięcy- teraz myslę że może być to taniej.

Z tego co wiem łatwiej jest to zrobić właśnie w syuacji pionowej, ja mam parterowy dom i chyba jest to trudniejsze do zrobienia. Na razie moim "centralnym odkurzaczem" jest bardzo długi przedłużacz smile
      • slim.fast Re: odkurzacz centralny - ktos uzytkuje? 27.10.12, 19:28
        kluska2cv napisała:

> Z tego co wiem łatwiej jest to zrobić właśnie w syuacji pionowej, ja mam parter
        > owy dom i chyba jest to trudniejsze do zrobienia.

To mit wink Ja mam dom parterowy i wszystko jest w poziomie.
        • grzech_o_1 Re: odkurzacz centralny - ktos uzytkuje? 27.10.12, 21:27
          Bo sztuka polega na wyznaczeniu najdalszego punktu poboru, koniecznego podciśnienia ssącego, przekrój kolektorów i wtedy dobiera się jednostkę centralną co do wydajności. Nie ma znaczenia, czy kolektory idą pionowo, poziomo, z dołu do góry...., jeden diabeł. Tylko dobrana jednostka centralna [ssąca] do instalacji.
    • anika_ic Re: odkurzacz centralny - ktos uzytkuje? 27.10.12, 21:39
      Mam prośbę i przepraszam, że nie na temat odkurzacza centralnego, tylko zwykłego. Bardzo proszę o wypowiedzenie się w wątku Odkurzacz idealny - jaki powinien być? ponieważ chcę wystąpić do producentów o poprawienie ich funkcjonalności. Żeby służyły także do odkurzania różnych mebli (robię to, ale nie jest to zbyt komfortowe), o czym m.in. piszę w moim blogu.
    • fruzia80 Re: odkurzacz centralny - ktos uzytkuje? 29.10.12, 12:43
      Mam Beam, używam 4 lata, praktycznie co 2 dzień. W domu 4 gniazda plus szufelka w kuchni, centrala z dodatkowym gniazdem w garazu. Często odkurzam w nocy , jak rodzinka śpi, więc nie jest aż taki głośny. Ja nie mam pokrowca na rurę, meble mi się przez to nie niszczą, za to ma taki pokrowiec moja koleżanka i przestała używać, bo twierdzi, że cały syf jej się na tym zbiera. I koniecznie weź wąż z włącznikiem - są też opcje, że odkurzacz włącza się przy gnieździe. Bardzo często używam też okrągłej małej szczotki z długim włosiem do odkurzania w domu wszystkich kurzy i pajęczyn. Dokupiłam sobie kiedyś separatot do odkurzania kominka - takie jakby metalowe wiadro - nie polecam, dziadostwo, filtry są papierowe, a ja odkurzałam co prawda w wygaszonym kominku, ale się jakiś gorący kawałeczek dostał i separator mi spalił a przy okazji kawałek węża. Wąż niestety był cały do wymiany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka