Dodaj do ulubionych

mielone nieortodoksyjne

28.11.12, 09:26
Czy do tradycyjnych mielonych dodajecie jakieś dodatki które sprawiają że jest lepszy?
Po pożarciu smakowitego mielonego u koleżanki dowiedziałam się że dodaje musztardy i przecieru pomidorowego do masy mięsnej. Mnie się zdarza wrzucić natkę, moja mama dawała majeranek.
Umówmy się że klasyka to mięso, cebula, jajko, czosnek, bułka i woda/mleko, sól i pieprz.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 09:41
      Kumin, kolendra, świeża dymka, czasem obtaczam w startych orzechach albo panko.
      smile
      • nuta15 Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 11:13
        Dwie wersje moich "mielonych inaczej "; w pierwszej drobno pokrojona czerwona papryka zamiast cebuli , w drugiej mała kosteczka żółtego sera do środka.
    • szczeciniankawpoznaniu Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 11:19
      Parmezan! smile
      • kluska2cv Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 11:29
        Mi się zdarza dorzucać jakąś resztkę sera, pieczarek papryki coś co mi leży w lodówce i za malo tego na osobne danie.
        Lubie też jajka na twardo w mielonym- to znaczy całe jajko obtoczone w mielonym mięsie i usmażone, wydaje mi się że ta potrawa nazywa się jajka po szkocku ale być może to ja sobie tę nazwę wymyśliłam
    • mw144 Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 11:32
      Najczęściej dodaję startą pieczarkę.
    • aankaa Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 11:40
      w mojej "klasyce" nie ma żadnych płynów (tj ani mleka, ani wody)
      dodatki:
      cebula, por (zielona część) + czostnek zblendowane na jednolitą masę
      lub drobniutko pokrojone cebula i por zeszklone na maśle
      • hela6 Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 12:46
        Zaraz, zaraz w klasyce jest moczona buła, wiec płyn musi być. Jeżeli nie ma buły to nie jest to "mielony" smile
        • aankaa Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 12:59
          jak Budzik - dodaję tartą bułę
          wprawdzie mam suche (właśnie do tarcia) ale już wystarczająco "obślizgła" jest cała reszta żebym jeszcze mokrą bułę wciskała
        • budzik11 Re: mielone nieortodoksyjne 30.11.12, 16:42
          hela6 napisała:

> Zaraz, zaraz w klasyce jest moczona buła, wiec płyn musi być.

Ale odciśnięta na maksa.
    • budzik11 Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 11:44
      hela6 napisała:

>Umówmy się że klasyka to mięso, cebula, jajko, czosnek, bułka i woda/mleko, sól
      > i pieprz.

Jak widać i klasyka dla niektórych jest egzotyką - ja nigdy nie dodawałam czosnku ani żadnych płynów do mielonych smile Bułkę namoczoną w wodzie zastępuję bułką tartą (niemoczoną; nie dlatego, że coś to zmienia w smaku, a po prostu jakoś nigdy nie mam w domu suchej kajzerki; na to samo wychodzi), a do masy mięsnej daję, za radą p. Magdy Gessler - łyżkę majonezu - wtedy kotlety są soczyste i mięso nie wysycha.
      • kamunyak Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 13:14
        ale kiedy niedawno słyszałam jak p. Gessler mówiła, w któryś rewolucjach, coby do mielonych wody dodać żeby nie były suche. Na własne uszy słyszałam, nic o majonezie nie mówiła.
        Poza tym w klasyce faktycznie żadnego czosnku nie ma. Jest tylko cebula z takich dodatków.
        Ani u mnie w domu czosnku w mielonych nie było ani w zadnych dawniejszych stołówkach, barach, nie ma też w starszych książkach kucharskich.
        No i mielony to mielony, czego nie dodasz to zawsze będzie mielony. Ja kiedys zrobiłam szaszłyki z mielonego (wg książkowego przepisu) i kiedy zapytałam rodzinę jak smakowało to mi powiedzieli, ze to taki mielony na patyku. Więcej nie robiłam bo szkoda pracy.
        Widoczną odmianą (smakowo) są mielone zapiekane z mozzarellą. Nie dodajemy tu jednak bułki, ani do środka ani na zewnątrz kotleta. Obok obsmażonych kotlecików układa się cukinię i pomidory w plastrach, obkłada mozzarellą i zapieka. Danie smaczne jednak nie nadaje sie do odgrzania i jest to jego podstawowa wada.
        Można też podawać klasyczne mielone, lub trochę mniej klasyczne, z sosami. Np. jogurtowym - do małego kubka dodać łyżeczkę oregano i pół łyżeczki czosnku granulowanego.
        • budzik11 Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 13:41
          kamunyak napisała:

> ale kiedy niedawno słyszałam jak p. Gessler mówiła, w któryś rewolucjach
          > , coby do mielonych wody dodać żeby nie były suche. Na własne uszy słyszałam, n
          > ic o majonezie nie mówiła.

tak, też to słyszałam, ale o majonezie było daawno temu, nie wiem, czy w Kuchennych rewolucjach czy gdzieś indziej.

Co do cebuli, to ja dodaje podsmażoną a gdzieś ostatnio widziałam (nie wiem, czy nie w KR właśnie), że mielone z surową cebulą jakoś inaczej się nazywają.
          A mam pytanie - obtaczacie mielone w bułce tartej? Bo ja tak, ale spotkałam się z takimi saute.
          • aankaa Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 13:50
            nie obtaczam
            • kittykitty Re: mielone nieortodoksyjne 29.11.12, 08:52
              Ja obtaczam w otrębach żytnich - robią się fajnie chrupiące. Dodaję cebulę i sporo ziół - albo majeranek, albo oregano albo mieszankę "zioła prowansalskie".
              A bułki (ani moczonej ani tartej) od jakiegoś czasu nie dodaję wcale - są bardziej zwarte, ale rodzinie się to spodobało smile.
              Muszę wypróbować z tym majonezem.
          • hela6 Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 13:52
            U mojej mamy z Wielkopolski była smażona cebulka, ja z lenistwa i dla zdrowia przeszłam na surową ,jak je zwał tak zwał.
            Majonez to jaja z tłuszczem a te w mielonym już są.
            Może majonez dodaje Marta a Magda nie smile
            Z gołymi mielonymi się nie spotkałam, niektórzy obtaczają w mące ale to już raczej na klopsy do sosu.
        • katarzyna4511 Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 14:13
          O ile mnie pamięć nie myli (a czasem jednak myli wink), to Magda Gessler mówiła o dodawaniu wody do tatara, a nie do mielonych. Co do dodatków - rzeczywiście dowolność wielka, co tam fantazja na myśl przyniesie:
          - z kaparami i oliwkami w wersji "śródziemnomorskiej",
          - z solonym śledziem w wersji śląskiej,
          - z małą kostką oscypka lub innego sera w środku,
          - małe mielone z różnymi sosami (z sosem cebulowo-pomidorowym najpyszniejsze),
          - z grzybami itd.
          W tartej bułce nie obtaczam smile
          • kasia_wp Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 14:32
            Mój znajomy, u którego jadłam wyśmienite kotlety mielone, uświadomił mnie, że nie trzeba dodawać buły namoczonej. Wystarczy sama woda i długie wyrabianie masy. Ja dodaję cebulę, ząbek czosnku, obtaczam w bułce tartej.
            • czegos_mi_sie_chce Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 14:44
              ja widziałam odcinek Kuchennych, w których Magda Gessler dodawała majonez - własnoręcznie ukręcony (żółtko i oliwa)
              ja spróbowałam z Kieleckim wink, dodałam raptem łyżkę na całą masę - rzeczywiście wyszły puszyste i soczyste
    • roseanne Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 15:10
      natka i szczypiorek to klasyka w mojej kuchnii
      czasami dodaje przesmazone pieczarki, papryke, cukinia sie zdarzaly
      jako ze jestem bezglutenowiec to bulke zastepuje lyzka maki ryzowej, kukurydzianej, ugotowanym ryzem lub ziemniakiem - w zaleznosci co mam pod reka
      czesto tez ze szczypta oregano
    • budzik11 Re: mielone nieortodoksyjne 28.11.12, 16:48
      Znalazłam:
      CytatPrzecież nie ma przymusu spożywania go w sposób do tej pory znany i być może... nudny. Ile możliwości co do formy, nadzienia i dodatków! Z dodatkiem bułki, z czosnkiem, z ziołami - z mielonymi jest tak jak z bigosem - ile domów, tyle przepisów. W dodatku co kraj, to obyczaj.
      z magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,12718796,Kotlet_mielony_krotka_historia,,7.html
      • a_nonim Re: mielone nieortodoksyjne 29.11.12, 01:03
        O ile ktoś lubi smak sosu sojowego ewentualnie maggi w płynie to proponuję dodać trochę do wyrabianego mięsa , oczywiście sól dodać w mniejszych ilościach , bądź wcale , co kto lubi smile

smak sosu sojowego jest fajny w sajgonkach , stąd pomysł żeby wypróbować w kotletach mielonych smile
        • hela6 Re: mielone nieortodoksyjne 29.11.12, 07:55
          O ile dobrze kojarzę z jakiegoś programu kulinarnego to "maga" jest nieodłącznym składnikiem mielonych w jakimś regionie Polski smile
          • nie_wiem_nie Re: mielone nieortodoksyjne 29.11.12, 10:17
            łyżkę/dwie śmietany, są soczyste, matka pietruszki obowiązkowo, zamiast zeszklonej cebuli, por
            • hela6 Re: mielone nieortodoksyjne 30.11.12, 14:31
              Pora lubię. Surowy czy duszony?
              • aankaa Re: mielone nieortodoksyjne 30.11.12, 14:34
                może być taki lub taki, byle drobniutko pokrojony
          • a_nonim > hela6 30.11.12, 14:26
            A wiesz że zainspirowałaś mnie do 'przesłuchania' rodziny z różnych regionów kraju smile ale niestety nic z tego nie wynikneło ;> , nam pomysł z sosem sojowym podsuneła znajoma z Warszawy przy podawaniu przepisu na sajgonki .
            pozdrawiam , a_nonim.
            • hela6 Re: > hela6 30.11.12, 14:40
              Już mnie się przypomniało, żaden mielony ino śląski karbinadel /ew. karminadel/ wciskaszbig_grin
              kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=172&lp_przepisu=1
              A tu piękna scena z filmu "Perła w koronie" z krbinadlem w roli głównej.
              www.youtube.com/watch?v=uh9gpqtg8a4
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka