Dodaj do ulubionych

ser biały- mrożenie

04.12.12, 09:44
Dostałam wiaderko sera na sernik. Jest oryginalnie zapakowane. Termin ważności upływa jednak już w tym tygodniu.

Czy mogę ten ser zamrozić?

Mogłabym potem wykorzystać ten ser na sernik na święta.
Obserwuj wątek
    • momas Re: ser biały- mrożenie 04.12.12, 10:35
      rozne opinie panują.... jedni mroza i nie narzekają, jednak większość twierdzi, ze ser robi sie po rozmrozeniu gumowaty. To juz sernik lepiej zamrozić smile
      • squirk Re: ser biały- mrożenie 04.12.12, 10:43
        Potwierdzam, że to loteria jest i zależy od sera, jeden (np. w farszu do ruskich) mroził mi się świetnie, z innego była El Paciaja plus woda. Zużyłabym ser przez ten tydzień na jakieś racuszki, podróbkę chaczapuri itp.
        smile
        • irenazu Re: ser biały- mrożenie 04.12.12, 10:48
          Ser mrozi się kiepsko. Gotowy sernik zamrożony jest dobry. Tylko trzeba go podzielić na porcje do zjedzenia na jeden dzień.
        • yaga7 Chaczapuri 04.12.12, 20:19
          A możesz podrzucić przepis na podróbkę chaczapuri? smile
          • squirk Re: Chaczapuri 04.12.12, 23:37
            Zaznaczam, że jeszcze nie robiłam ale kupiłam już składniki (zwykły biały ser półtłusty i jakiś ser owczy) i zrobię na dniach więc jeśli nie chcesz zaryzykować poczekaj, proszę, do weekendu, zrobię i napiszę, co mi wyszło smile
            Planuję zrobić wg drugiego przepisu, tego z "Kuchni gruzińskiej", stąd - obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/chaczapuri-serowy-chleb - i podać z sosem ze świeżych pomidorów z chili, bo z takim dotąd jadłam chaczapuri zamawiane z gruzińskiej restauracji.
            smile
        • krakowskim_targiem Re: ser biały- mrożenie 06.12.12, 14:55
          ja mrożę taki prawdziwy, wiejski ser. mówiąc szczerze w smaku jest okej, ale do farszu czy na sernik już się nie nadaje, robi się potwornie sypki.
          • squirk Re: ser biały- mrożenie 06.12.12, 15:18
            W przypadku mrożonego robiąc wyrób chaczapuripodobny smile dodałabym coś, co ser zwiąże, trochę startej mozarelli najpewniej, ostatecznie jakiś inny topliwy ser.
            smile
    • budzik11 Re: ser biały- mrożenie 04.12.12, 18:33
      IMO jak masz zamknięte szczelnie wiaderko, to spokojnie do świąt postoi. Ja w każdym razie nic bym nie zrobiła, poza wstawieniem do lodówki.
    • hela6 Re: ser biały- mrożenie 04.12.12, 22:10
      Mrożę prawdziwy ser, nigdy nie mroziłam mielonego sernikowego z ew. dodatkami. Mój ser po odmrożeniu jest jak ser, ale odmrażam jak rybę - w lodówce.
    • eufrazja Re: ser biały- mrożenie 05.12.12, 08:54
      Dostaję dużo sera takiego robionego na wsi, prawdziwie wiejskiego i zawsze go mrożę. Rozmrażam zawsze w lodówce i nigdy nie odczułam żadnej różnicy. Może to zależy od sera nie wiem. Ja w każdym razie polecam mrożenie.
      • aga-kosa Re: ser biały- mrożenie 07.12.12, 19:14
        Mam zaprzyjaźniony sklep nabiałowy i jak zbliża się koniec ważności sera twarogowego kupuję taniej i w porcjach po 0,5 kg wkładam do zamrożenia.
        Jak mnie najdzie na ser topiony wyjmuję z zamrażalnika , rozpuszczam, rozkruszam w metalowej misce solę, dodaję pół łyżeczki sody, pół kostki masła i ustawiam na garnku z niewielką ilością wody. Para powoduje, że ser rozpuszcza się na płynną masę. Ubijam w kubku dwa jaja i wlewam do masy w misce. Jeśli mam koperek to siekam drobno i wsypuję do masy. Czasami jak w lodówce jest za dużo wędlin drobno kroję podsmażam na patelni i też do masy serowej wkładam. Rodzina zjada z apetytem. aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka