flurcia 04.12.12, 09:44 Dostałam wiaderko sera na sernik. Jest oryginalnie zapakowane. Termin ważności upływa jednak już w tym tygodniu. Czy mogę ten ser zamrozić? Mogłabym potem wykorzystać ten ser na sernik na święta. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: ser biały- mrożenie 04.12.12, 10:35 rozne opinie panują.... jedni mroza i nie narzekają, jednak większość twierdzi, ze ser robi sie po rozmrozeniu gumowaty. To juz sernik lepiej zamrozić Odpowiedz Link
squirk Re: ser biały- mrożenie 04.12.12, 10:43 Potwierdzam, że to loteria jest i zależy od sera, jeden (np. w farszu do ruskich) mroził mi się świetnie, z innego była El Paciaja plus woda. Zużyłabym ser przez ten tydzień na jakieś racuszki, podróbkę chaczapuri itp. Odpowiedz Link
irenazu Re: ser biały- mrożenie 04.12.12, 10:48 Ser mrozi się kiepsko. Gotowy sernik zamrożony jest dobry. Tylko trzeba go podzielić na porcje do zjedzenia na jeden dzień. Odpowiedz Link
squirk Re: Chaczapuri 04.12.12, 23:37 Zaznaczam, że jeszcze nie robiłam ale kupiłam już składniki (zwykły biały ser półtłusty i jakiś ser owczy) i zrobię na dniach więc jeśli nie chcesz zaryzykować poczekaj, proszę, do weekendu, zrobię i napiszę, co mi wyszło Planuję zrobić wg drugiego przepisu, tego z "Kuchni gruzińskiej", stąd - obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/chaczapuri-serowy-chleb - i podać z sosem ze świeżych pomidorów z chili, bo z takim dotąd jadłam chaczapuri zamawiane z gruzińskiej restauracji. Odpowiedz Link
krakowskim_targiem Re: ser biały- mrożenie 06.12.12, 14:55 ja mrożę taki prawdziwy, wiejski ser. mówiąc szczerze w smaku jest okej, ale do farszu czy na sernik już się nie nadaje, robi się potwornie sypki. Odpowiedz Link
squirk Re: ser biały- mrożenie 06.12.12, 15:18 W przypadku mrożonego robiąc wyrób chaczapuripodobny dodałabym coś, co ser zwiąże, trochę startej mozarelli najpewniej, ostatecznie jakiś inny topliwy ser. Odpowiedz Link
budzik11 Re: ser biały- mrożenie 04.12.12, 18:33 IMO jak masz zamknięte szczelnie wiaderko, to spokojnie do świąt postoi. Ja w każdym razie nic bym nie zrobiła, poza wstawieniem do lodówki. Odpowiedz Link
hela6 Re: ser biały- mrożenie 04.12.12, 22:10 Mrożę prawdziwy ser, nigdy nie mroziłam mielonego sernikowego z ew. dodatkami. Mój ser po odmrożeniu jest jak ser, ale odmrażam jak rybę - w lodówce. Odpowiedz Link
eufrazja Re: ser biały- mrożenie 05.12.12, 08:54 Dostaję dużo sera takiego robionego na wsi, prawdziwie wiejskiego i zawsze go mrożę. Rozmrażam zawsze w lodówce i nigdy nie odczułam żadnej różnicy. Może to zależy od sera nie wiem. Ja w każdym razie polecam mrożenie. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: ser biały- mrożenie 07.12.12, 19:14 Mam zaprzyjaźniony sklep nabiałowy i jak zbliża się koniec ważności sera twarogowego kupuję taniej i w porcjach po 0,5 kg wkładam do zamrożenia. Jak mnie najdzie na ser topiony wyjmuję z zamrażalnika , rozpuszczam, rozkruszam w metalowej misce solę, dodaję pół łyżeczki sody, pół kostki masła i ustawiam na garnku z niewielką ilością wody. Para powoduje, że ser rozpuszcza się na płynną masę. Ubijam w kubku dwa jaja i wlewam do masy w misce. Jeśli mam koperek to siekam drobno i wsypuję do masy. Czasami jak w lodówce jest za dużo wędlin drobno kroję podsmażam na patelni i też do masy serowej wkładam. Rodzina zjada z apetytem. aga Odpowiedz Link