Dodaj do ulubionych

domieszanie farb fluggera

12.12.12, 17:40
kupiłam dzisiaj supertrwałą zmywalną farbę fluggera mieszaną według wzornika i nie podoba mi się kolor - miała być terrakota a wyszedł ostry pomarańcz. Mam pomysł aby dokupić jakiś brąz i domieszać, żeby chociaż trochę złagodzić odcień. Czy jest szansa, ze się uda? Czy może któraś ZosiaSamosia mieszała samodzielnie te farby?
Obserwuj wątek
    • kamunyak Re: domieszanie farb fluggera 12.12.12, 21:37
      Nie radzę.
      Mnie zabraklo troche farby więc domieszałam białą od sufitu, której z kolei miałam za dużo. Spodziewałam się, że farba będzie ciut jaśniejsza ale to i tak miało być do ciemnej części przedpokojowej (z którą łaczył się, kolorystycznie ten sam, salon) więc nie przeszkadzało mi to.
      Jednak farba kiepsko sie połączyła, dużo gorzej malowała i wychodziły jakies smugi. Obie farby były fluggera ale to dwie inne farby, salon/przedpokój to jakaś satyna (też szorowalna), sufit coś zupełnie innego.
      Jeśli już to idź do sklepu i może domiesza ci taką samą jakosciowo farbę, w innym kolorze, i coś się uratuje.
      Z drugiej strony ja, te 3 lata temu, zdecydowałam się właśnie na Fluggera bo jako jedyny wówczas dawał małe próbki do domu. Wcześniej zmarnowalam dwa wiaderka farby innego producenta, który próbek nie dawał a w domu na scianie kolor bardzo mi sie nie spodobał
      Nie zaproponowano ci próbki?
    • araceli Re: domieszanie farb fluggera 12.12.12, 22:18
      Mieszanie far może wyjść kiepsko ale może spróbować barwnika/pigmentu? W sklepach budowlanych można kupić takie, które dodaje się do białej farby tworząc kolorową.
    • szarsz Re: domieszanie farb fluggera 13.12.12, 09:31
      Ja spróbowałabym z pigmentem. Są fajne, tanie, mocno stężone i ładne.
      Wadą ich jest tylko to, że trudno powtórzyć odcień, najlepiej jakby się udało całe malowanie wykonać z jednego pudła farby.

Ale z odcieniem nie ma najmniejszego problemu, bierze się pipetke i dolewa po 0.5 - 1.0 cm3.

Mam przepiękny odcień fluggera na ścianach w mieszkaniu i jak sprzedawaliśmy stare, to powtórzyłam go (plus minut) na ścianach przy odświeżaniu dzięki pigmentom. Wyszło dużo taniej.
      • iza.74 Re: domieszanie farb fluggera 15.12.12, 21:42
        i zrobiłam tak - zawiozłam pomarańczowy do flugera i pani za darmo domieszała mi brązu. mieszała w maszynie i wyszła idealna terakota smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka