Dodaj do ulubionych

Gofrownica-najlepsza

28.12.12, 18:41
Bardzo proszę zróbmy ranking gofrownic. Jaką polecacie? Chcę kupić gofrownicę, przeglądam na allegro, te 1200W i zonk, jest tyle firm: first,severin,botti.Nie wiem jaką kupić, a tą co stoi w szafce i robi gumowo surowe gofry paszoł wont.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Gofrownica-najlepsza 28.12.12, 18:58
      mam ten model
      www.epinions.com/prices/hmgd-Waffle_Irons-Black_and_Decker-Belgian_Waffle_Maker
      bezglutenowe musze piec na 3-4, ale wychodza super
      • berciunia1 Re: Gofrownica-najlepsza 28.12.12, 19:14

ja mam evolt 1200 i severin 1000 - obie robią suche gofry ale trzeba zrobić ciasto jak na biszkopt- z ubitymi osobno białkami.
        wiem jednak że ani jedna ani druga nie dorówna gofrownicy firmy DEZAL - jak się dorobię to na bank ją zakupię- gofry z niej są jak te z wakacyjnych budek smile
        • iwona402 Re: Gofrownica-najlepsza 28.12.12, 20:23
          - gofry z niej są jak te z wakacyjnych budek
          Tajemnica chrupkich gofrów tkwi bardziej w składzie ciasta, niż w samej gofrownicy. Aby byłly chrupkie dajemy na jedno rozmieszane jajko ok. 200g najtańszej mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie), ewentualnie 1 łyżkę oleju, aby gofry nie przyklejały się do płyt grzewczych. Wszelkie dodatki typu śmietana, masło, margaryna, większa ilość jajek powodują gumowata konsystencje. Gofry pieczemy na jasno brązowy kolor , wyjmujemy z urządzenia i stawiamy na boku, aby do obu powierzchni był dostęp powietrza, jemy jeszcze cieple, po wystudzeniu mogą zrobić się lekko gumowate.
          Moja gofrownica pamięta jeszcze czasy Edwadra Gierka, ma 1200W. firma Dezamet, teflon ma trochę porysowany, ale za nic nie zamienię jej na nowszy model
          • sylwionka5000 Re: Gofrownica-najlepsza 01.02.15, 21:02
            No własnie o tym mowa ,Pani ma gofrownice Dezamed ,ktora teraz nazywa sie Dezal i dlatego tak dobre gofry u Pani mozna zjesc z PRLowskiich czasów ,a dzis kupujcie Dezala bo nie ma leoszej gofrownicy na rynku .
        • autumna Re: Gofrownica-najlepsza 31.12.12, 07:41
          > ja mam evolt 1200 i severin 1000 - obie robią suche gofry ale trzeba zrobić ci
          > asto jak na biszkopt- z ubitymi osobno białkami.

Z ubitymi białkami to i w moich 700W wychodzą suche smile
    • satia2004 Re: Gofrownica-najlepsza 28.12.12, 19:26
      rabika napisała:
      > przeglądam na allegro, te 1200W i zonk, jest tyle firm: first,severin,botti.
      > Nie wiem jaką kupić,

Wydaje mi się, że każda z wymienionych będzie taka sama, byle dobrą moc miały. Aż przeszłam się do kuchni - mój 'no name' ma napisane Stalman na sobie - jak kupowałam na Allegro to identycznie wyglądający model był pod kilkoma nazwami. Wyróżniać się tu może Dezal ale jest 3-4 razy droższy i chyba nie opłaca się tyle wydawać na domowy użytek.
      • budzik11 Re: Gofrownica-najlepsza 28.12.12, 20:31
        satia2004 napisała:

> Wydaje mi się, że każda z wymienionych będzie taka sama, byle dobrą moc miały.

Jestem tego samego zdania. Jak masz wybór kilku o tej samej mocy, to kup najtańszą i tyle. Ja mam jakiegos no-nama z dużą mocą i robi super gofry, a był kupiony w supermarkecie za jakieś śmieszne pieniądze.
        • catalina81 Re: Gofrownica-najlepsza 28.12.12, 21:11
          mam dezal z pięć lat, moja mam ma dezal lat pewnie koło 10. obie działają i robią super gofry.
          u nas gofry (niestety robię na oko):
          jajko
          1/2 masła roślinnego (rozpuścić i dodać do mąki)
          odrobina mleka
          łyżeczka proszku do pieczenia
          mąka pszenna
          trochę mąki ziemniaczanej (są bardziej chrupkie)
          ciasto ma być gęste
          • myrtille Re: Gofrownica-najlepsza 29.12.12, 12:49
            Też mam Dezal, korzystałam z niezliczonej ilości przepisów, ale na gofry idealne nie trafiłam.
            Pewnie ja nie mam do tego ręki.
            • myrtille Catalina81 Offtop 29.12.12, 12:52
              Parokrotnie "widziałam Cię" na tym forum i zawsze zastanawiam się czy Ty jesteś tą Kasią, którą znam ze studiów?smile
              • catalina81 Re: Catalina81 Offtop 30.12.12, 21:26
                hmm trudno powiedzieć. napisz do mnie: catalina81@o2.pl
    • kkowalska1 Re: Gofrownica-najlepsza 29.12.12, 12:53
      allegro.pl/listing.php/search?sg=1&string=dezal&category=67414 mam gofrownicę firmy dezal i z niej wychodzą rewelacyjne gofry jak z wakacyjnej butki ,ale trzeba uważać bo są dwa modele jeden ma tzw GRUBA KRATKA gofra (4x7 kratek), a drugi (6x10)kratek
      • berciunia1 Re: Gofrownica-najlepsza 29.12.12, 13:12

• kkowalska1 Re: Gofrownica-najlepsza 29.12.12, 14:32
          ja mam tą 6x10- jak kupowałam jakieś 2 lata temu i wtedy tej 4x7 nie było albo była dużo droższa-nie pamiętam, myślę jednak ze lepsza jest ta 4x7, mnie korci aby sprzedać tą 6x10 i kupić tą 4x7, teraz jak bym miała wybór to wybrałabym 4x7 teraz to tylko 30 zł różnicy
    • vandene Re: Gofrownica-najlepsza 29.12.12, 16:15
      polecam gofrownicę dezal,
      a przepis ten z "moich wypieków" www.mojewypieki.com/przepis/gofry---lekkie-i-chrupiace
      • beniutka_bo Re: Gofrownica-najlepsza 30.12.12, 11:24
        tez polecam DEZAL, bez chwili namysłu.
        Rodzice mają ze 20 lat- przy odrobinie rozsądku (nie skrobiemy nożem...) będzie służyła drugie tyle. Zarówno ja,jak i siostra dostałyśmy własne na pierwsze rocznice ślubu (rok u dwa lata temu) i w miarę intensywnie użytkowane zapowiadają się równie dobrze, co starsza.
        Dezale są ciężkie jak pieron, ale pokrywa nie wstaje jak ciasto rośnie.

A żeby gofry były chrupiące- prosty sposób- zamiast mleka daję wodę (może być gazowana mineralna) smile ewentualnie pół-na-pół woda+mleko.
    • krypteia Re: Gofrownica-najlepsza 30.12.12, 16:00
      tylko Dezal, kiedyś mocno się interesowałam tematem i gdybym kupowała to wybrałabym Dezala
      • dolores12 Re: Gofrownica-najlepsza 30.12.12, 17:04
        Rodzice mają starego dezala i jest super. Ja mam gofrownicę kupioną w promocji Tchibo w zeszłym roku(za chyba 60 zł), serduszka - ze względu na dzieci które 'jedzą oczami' jak wiadomo. W tych tańszych gofrownicach też wyjdą dobre gofry, trzeba tylko ustawić na max temperaturę i długo trzymać, a potem studzić na kratce. Największa wada tanich gofrownic - pokrywa jest lekka i podnosi się, gdy gofry rosną.
        • kein_engel Re: Gofrownica-najlepsza 02.02.15, 00:00
          Myślę, że suszenie na kratce- z dostępem powietrza z obu stron może być kluczowe- jak leży na talerzu to się "uparuje" od spodu, bo wilgoćnie ma jak uciec.

Jakby ktoś chciał mnie zaprosić na gofryyyyyyyyyyy smile

__
          gott weiB ich will kein Engel sein
    • amoremundi Re: Gofrownica-najlepsza 02.02.15, 13:27
      ja polecam firmy first. służy mi parę dobrych lat i robi pyszne gofry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka