Dodaj do ulubionych

dżem dla leniwca

15.01.13, 11:24
Nie sezon na przetwory, ale wątek o thermomixie mnie zainspirował. Jakie jeszcze urządzenia pozwalają zrobić dżem bez stania nad garem? W automacie do chleba już robiłam truskawki - wyszło OK, ale to raptem dwa słoiczki, bo więcej jak kilo owoców nie wejdzie jednorazowo. Nie potrzebuję robić gigantycznych ilości, ale to jednak trochę za mało. Z 2 kg byłoby już w miarę OK.
Obserwuj wątek
    • misiowazona Re: dżem dla leniwca 16.01.13, 18:38
      Jeszcze miksersmile Kiedyś (w lecie) zrobiłam z czarnych porzeczek - zmiksowałam je z cukrem, do słoików i pasteryzowałam w piekarniku. Łatwe to było i dobre.
      • smutas13 Re: dżem dla leniwca 16.01.13, 18:54
        Ktoś, kiedyś, chyba na For. Kuchnia, pisał, że wszystko wkłada do garnka, garnek wstawia do piekarnika i dżem sam się produkuje.
        Nie próbowałam tej metody, nie wiem jaki jest rezultat.
        • hela6 Re: dżem dla leniwca 17.01.13, 17:46
          No to chyba w piekarniku gazowym bo elektryczny jest zamknięty i się upoci.
        • kruszysia Re: dżem dla leniwca 18.01.13, 12:04
          W garnku rzymskim (=glinianym, z pokrywą) robię powidła śliwkowe w piekarniku. Przygotowany garnek napełniam pokrojonymi śliwkami (czasami zagęszczam je wstępnie w garnku), nakładam pokrywę i wstawiam na 160-180 stopni do piekarnika. Mieszam jak sobie przypomnę. Po kilku godzinach przekładam do słoików.
    • 22pagoda Re: dżem dla leniwca 16.01.13, 20:52
      autumna to Ty? mam Ciebie zaznaczona z forum DiD smile jak milo spotkac starych znajomych smile
      • autumna Re: dżem dla leniwca 17.01.13, 07:36
        No pewnie że ja. Realizuję się jako gospodyni domowa tudzież twórczyni rękodzieła (patrz blog w sygnaturce).
        • 22pagoda Re: dżem dla leniwca 17.01.13, 18:14
          sliczne dziela! najlepszy stefan i znajomi! pozdrawiam Cie mocno!
    • horpyna4 Re: dżem dla leniwca 16.01.13, 21:21
      Istnieje coś takiego, jak płytka krzemowa na gaz firmy Kralipex. Robiłam na niej konfitury na gęsto, z długim odparowywaniem. Nic się nie przypaliło, w przeciwieństwie do innych podkładek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka