Dodaj do ulubionych

funkcje pieczenia

25.01.13, 12:17
eksperymentuje na elektrycznym piekarniku
mam takie funkcje:

grzalka dolna i gorna
grzalka dolna i gorna z nawiewem
grill
maxi grill
maxi grill z nawiewem
nawiew goracego powietrza
grzalka dolna
grzalka dolna z nawiewem
grill i grzalka dolna

Ktory z tych to tzw. termoobieg? i jakie ma zastosowanie termoobieg
cos napisane jest tu
forum.gazeta.pl/forum/w,49213,130856290,,Kuchenka_gazowo_elektryczna_funkcje_piekarnika.html?v=2&wv.x=2
ktora jest najbardziej energetycznie wydajna?

w instrukcji z funkcjami jest to dosc prostacko opisane
szarlotka - taka i taka funkcja, taka temperatura i taki a taki czas
a ja bym chciala wiedziec na czym najlepiej piec ciasta kruche, ciasta ktore maja rosnac, miesa itd...
moze podpowiecie cos?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: funkcje pieczenia 25.01.13, 12:39
      Termoobieg to inaczej nawiew. Powoduje, że 1. piekarnik szybciej się nagrzewa, 2. temperatura w całym piekarniku jest taka sama i np. nie przypiecze ci z jednej strony a z innej nie będzie surowe, wyrówna tez temp. pod blachą i nad blachą.
      Ja używam termoobiegu do pieczenia wszystkiego, przy czym stosuję temperaturę 10st. mniejszą niż w przepisie.
      • hela6 Re: funkcje pieczenia 29.01.13, 09:17
        budzik11 napisała:

> 2. temperatura w całym piekarniku jest taka sama i np. nie przypiecze ci z jedn
        > ej strony a z innej nie będzie surowe,

Raczej od strony śmigiełka może się zwęglić a strona przeciwna będzie wyglądała niewinnie więc należy obracać produkty.

Mam te wszystkie funkcje co i autorka wątku i powiem szczerze ze "przepłaciłam" wink
        Używam nawiewu do mięs bo lepiej rumieni, grzałki dolnej i górnej do ciast bo nawiew je wysusza i dochodzi jeszcze obracanie blachy w trakcie pieczenia a ciasto raczej tego nie lubi.
        Grilla do palenia cebuli na rosół ew. odgrzewania starej pizzy czy podgrzewania parówek /naciętych koniecznie/.
        Ot i wsio.
        • budzik11 Re: funkcje pieczenia 29.01.13, 13:58
          hela6 napisała:

> Raczej od strony śmigiełka może się zwęglić a strona przeciwna będzie wyglądała
          > niewinnie więc należy obracać produkty.

Mam piekarnik z termoobiegiem od września 2004r - czyli ponad 8 lat. Użytkuję bardzo intensywnie. Nigdy nic w piekarniku nie obracałam, zawsze piekę z termoobiegiem, nigdy nic mi się nie przypaliło "od strony śmigiełka".
          • plecha1 Re: funkcje pieczenia 29.01.13, 17:51
            Ja też od lat piekę z termoobiegiem wszystko poza chlebem - drożdżowe, kruche, muffinki, biszkopt. Nie wiem jak z mięsem, bo nie jem, natomiast potrawy obiadowe typu zapiekanki, naleśniki itp. też piekę z termoobiegiem. Nic mi się nie zwęgliło od strony śmigiełka.
            • hela6 Re: funkcje pieczenia 29.01.13, 19:19
              Jak boa kocham, jeśli nawiew ze strony grzałki nie powoduje szybszego rumienienia od strony najbliższej grzałce i śmigielku to wasze piekarniki obalają prawa fizyki. Zgłoście do jakiejś nagrody.
              Nawet przy użyciu grzałki dolnej i górnej a nie kołowej nawiew powoduje wysuszenie potrawy od strony bezpośrednio owiewanej a co za tym idzie szybsze przypieczenie.

A ciasto pieczone w termoobiegu mnie nie smakuje tak jak bez właśnie z powodu owego wysuszenia.
              W ogóle czy któraś z was jeździ długo samochodem z włączonym nawiewem klimatyzacji czy ogrzewania?
    • 22pagoda Re: funkcje pieczenia 29.01.13, 08:32
      podbijam, wierze ze na forum sa eksperci smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka