Dodaj do ulubionych

suchość skóry, oczu...suchość

07.03.13, 14:47
Od niedawna czuję suchość skóry, oczy mam zaczerwienione, suche...
Cera też mi się pogorszyła - oczywiście sucha, zaczerwieniona...
Czy to może być jakaś alergia? Przesilenie? Macie na to jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • misiowazona Re: suchość skóry, oczu...suchość 07.03.13, 14:55
      Klimatyzacja? Ogrzewanie? Nadczynność tarczycy? Zespół oka suchego + praca przy komputerze? Klimakterium?
    • budzik11 Re: suchość skóry, oczu...suchość 07.03.13, 16:57
      Ja bym stawiała na suche powietrze w pomieszczeniach w sezonie grzewczym. U mnie w domu bywa < 20% (mam higrometr), dlatego nawilżacz chodzi non-stop. Też mi okulistka powiedziała, że mam bardzo suche oczy, sama tego nie czuję.
    • dzedlajga Re: suchość skóry, oczu...suchość 07.03.13, 17:20
      Do oczu możesz zakraplać ziele świetlika lub choćby sól fizjologiczną do kupienia w aptece. Powinno trochę pomóc
      • jagoda_pl Re: suchość skóry, oczu...suchość 08.03.13, 22:01
        Sól fizjologiczna to raptem przepłucze, a nie nawilży. Polecam krople bez konserwantów, np. Hylo-Comod. One przynajmniej zostają na oku.
    • plecha1 Re: suchość skóry, oczu...suchość 07.03.13, 23:21
      Do skóry polecam dobre balsamy czy masła, np. Physiogel czy czyste masło shea. Drogeryjne to tylko ładnie pachnący cuś, który absolutnie nic nie robi. I oczywiście nawadnianie od wewnątrz. Koniecznie dbaj o odpowiednie ilości płynów.
    • mkaroli Re: suchość skóry, oczu...suchość 08.03.13, 13:05
      Moja Pani Ginekolog powiedziała, że tabletki antykoncepcyjne mogą powodować suchość wszelkich śluzówek sad mi nawet soczewki kontaktowe wypadają po jakiś 12-14 godzinach sad
    • marynika123 Re: suchość skóry, oczu...suchość 08.03.13, 16:50
      Do skóry poleciła mi pani w sklepie zielarskim "balsam ziemniaczany z olejkiem jojoba" prod.niemieckiej (Kartoffel Balsam). Opakowanie 500 ml za ok.15 zł, jestem b.zadowolona i też polecam.
    • anika_ic Re: suchość skóry, oczu...suchość 09.03.13, 01:48
      Ja też podejrzewałabym alergię, być może na skladniki kurzu domowego, a jest tego sporo. Do tego suche powietrze i mnóstwo mikropyłków sobie fruwa i podrażnia, wywołując najrózniejsze objawy m.in. te, o których piszesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka