Dodaj do ulubionych

ratunek dla drzwi DIY

22.05.13, 14:54
Drogie Dziewczyny,
Życzliwe, miłe, pomysłowe
Pomyślcie ze mną proszę....

Popsułam sobie drzwi.
Wg zasady: miało być dobrze, wyszło jak zawsze.
Mieszkanie w bloku, drzwi podwójne z czego wewnętrzne obite skajem w kolorze przetrawionej zupy dla niemowlaka. Ohyda. W związku z tym, że na razie ich nie mam jak wymienić, postanowiłam błysnąć kreatywnością i pomalować. Oczywiście lifting drzwi miał odbyć się w klasie ekonomicznej...
Nabyłam stosowna farbę do skór i skóropodobnych w kolorze szarym.
Niestety wyszło szpetnie, w łaty, plamy i maziaje.

Gorzej niż masakrycznie. Sto razy gorzej niż było....

Potrzebuje burzy mózgów:
czy je umalować kolejna warstwą farby (ale czy nie wyjdzie jeszcze bardziej łaciato?)
czy zerwać to badziewie i obić np. blachą,
czy..?

jak na razie próbowałam patrzeć na nie i płakać, żeby poczuły wyrzuty sumienia i wyładniały, ale nie zadziałało...
Pomóżcie ratować honor, bo domownicy nabijają się ze mnie przeokrutniewink

Obserwuj wątek
    • anu_anu Re: ratunek dla drzwi DIY 22.05.13, 15:01
      A skąd te maziaje? Czym to malowałaś (pędzlem, wałkiem)? Moim zdaniem najlepiej byłoby pomalować wałkiem, powinna powstać ładna powłoka. Bym pomalowała raz jeszcze.
      Kiedyś w niezłej furii pomalowałam drzwi obite skajem (jak to się dziś mówi - skórą ekologiczną) - zwykłą olejną farbą. Zieloną wink. I są ładne...
      • magdalena_pe Re: ratunek dla drzwi DIY 22.05.13, 15:04
        no właśnie, że malowałam wałkiem...
        na filmikach producenta wyglądało bosko.
        A ta olejna się nie kruszyła i nie pękała..?
        • grecz Re: ratunek dla drzwi DIY 22.05.13, 15:19
          Ja czytałam, że taką farbą najlepiej jest rozprowadzać gąbką, tak pacać punkt przy punkcie...I tak mówiła także osoba, u której kupiłam farbę i która zajmuje się tym zawodowo.

Spróbuj może nałożyć jeszcze jedną warstwę ale właśnie gąbką...Gorzej już chyba być nie może wink
        • anu_anu Re: ratunek dla drzwi DIY 24.05.13, 08:11
          Nie, farba trzyma się do dziś.
          Ale nie wiem jak by się trzymała na tej innej farbie.
          Ja bym kupiła jeszcze jedno opakowanie tego co już miałaś i machnęła je raz jeszcze, może faktycznie gąbką?
    • autumna Re: ratunek dla drzwi DIY 23.05.13, 12:33
      A sama farba dobrze się trzyma, nie łuszczy się?
      Ja bym spróbowała pomalować jeszcze raz, na małym kawałku, i zobaczyła, co wyszło. Może po prostu warstwa farby jest za cienka i dlatego jest w maziaje.
      • magdalena_pe Re: ratunek dla drzwi DIY 23.05.13, 14:16
        sama farba nie łuszczy się (po wyschnieciu), ale w trakcie nakładania już się marze, jakby nie miała przyczepności i nie kryła. A dylemat co dalej wynika też z faktu, że wypaprałam już całą zakupioną z efektem jak pisałam mizernym, stad moje wahanie, czy zamawiać kolejna porcję..
        • margatte Re: ratunek dla drzwi DIY 24.05.13, 15:52
          Pomysłu nie mam, chociaz ja kupiłam taką jakby okleine na drzwi (taka cieńka płyta nawet ze specjalnymi zdobieniami) poszukaj w sklepach stolarskich. Kosztowała około 70 PLN. I koniecznie proszę napisz jak to się skończyło.
          • annakate Re: ratunek dla drzwi DIY 24.05.13, 21:09
            a może dałabyś radę załozyć nową tapicerkę na drzwi? W LM kupisz za 50 zł
            www.leroymerlin.pl/drzwi-wewnetrzne-i-schody/akcesoria-do-drzwi/tapicerki-drzwiowe,a1841.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka