Dodaj do ulubionych

babka bez miksera

12.06.13, 15:11
Kochane WDPD, możecie podpowiedzieć jakiś przepis na babkę bez użycia miksera? Najlepiej z Moich Wypieków. Coś prostego, co wystarczy tylko z grubsza zbełtać w misce. A może orientujecie się, czy ciasto robione techniką muffinkową ma szanse się udać w keksówce, czy raczej wyjdzie zakalec?
Obserwuj wątek
    • autumna Re: babka bez miksera 12.06.13, 15:21
      I jeszcze zapomniałam dodać, że właśnie tylko keksówkę mam do dyspozycji, więc placki z owocami odpadają.
    • peggy_su Re: babka bez miksera 12.06.13, 16:59
      babka jogurtowa

Proszę bardzo. Babkę jogurtową robiłam jeszcze jak nie miałam w kuchni prawie nic, to mój pierwszy wypiek i zawsze wychodził. Jajka z cukrem bełtałam widelcem lub ubijaczką w miarę dokładnie, reszta też widelcem/szpatułką.

A tu masz: jeszcze prostszy przepis. Stosowałam na studiach nie mając także miarki czy wagi kuchennej smile
      • autumna Re: babka bez miksera 12.06.13, 20:04
        Upiekłam jogurtową, wyszła OK, choć musiałam zapoznać się z całkiem innym piekarnikiem (w domu mam gazowy, tu elektryczny z termoobiegiem). Już się obawiałam katastrofy, bo na wierzchu zaczęło się przypiekać, a w środku wciąż była surowizna, ale jednak się udało. Porady WDPD jak zawsze niezawodne!
        • peggy_su Re: babka bez miksera 12.06.13, 22:05
          Cieszę się smile
    • squirk Re: babka bez miksera 12.06.13, 17:54
      Nie z Moich Wypieków wprawdzie ale podzielę się sprawdzonymi przepisami:
      arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/12/keks-bananowy.html robiony x razy, także wczoraj, bardzo prosty.
      przystole.blox.pl/2008/09/Czekoladowe-ciasto-z-coca-cola.html też wielokrotnie robione, bardzo czekoladowe
    • stara-a-naiwna Re: babka bez miksera 12.06.13, 21:36
      jestem mistrzem zakalców wiec trudno mi cokolwiek polecić

ale możne jakieś drożdżowe?
      wygniatasz ręcznie więc mikser niepotrzebny
      • ulkahanka Re: babka bez miksera 25.06.13, 21:51
        Squirk, dzięki za namiar na przepis na ciasto czekoladowe z colą, bardzo dobre smile Dodałabym tylko, ze najlepsze jest dzień po upieczeniu - zaraz po wystygnięciu to po prostu suchawy murzynek z dobrą polewą (chyba, że ja przepieklam, ale trzymałam się dolnej granicy w przepisie), natomiast następnego dnia wilgotnieje i robi się znacznie lepsze. Poza tym rzeczywiście - trudno o prostsze ciasto. Jeszcze raz dziękuję smile
        • squirk Re: babka bez miksera 25.06.13, 22:22
          ulkahanka napisała:

> Squirk, dzięki za namiar na przepis na ciasto czekoladowe z colą, bardzo dobre
          > smile Dodałabym tylko, ze najlepsze jest dzień po upieczeniu - zaraz po wystygnięc
          > iu to po prostu suchawy murzynek z dobrą polewą (chyba, że ja przepieklam, ale
          > trzymałam się dolnej granicy w przepisie)

Piekę je zawsze kilka minut krócej - nie wychodzi tak dobrze jak brownie (czyli lekko rozpływające się na spodzie) ale jest wilgotne a polewa dodatkowo zatrzymuje wilgoć, fakt że na drugi dzień podobno jeszcze lepsze (nie wiem, nigdy nie jem tego, co piekę w wersji na słodko, ale wierzę oceniającym). Miło mi, że przepis się przydał, podrzucę jeszcze jeden bo to nasz hit na lato - www.mojewypieki.com/przepis/tarta-cytrynowa - kiedy tę tartę upiekę przyjaciółka dzieli ją na dwie części, pół dla siebie, pół dla reszty towarzystwa, niezależnie od ilości osób wink)
    • alicez Re: babka bez miksera 26.06.13, 09:07
      www.wielkiezarcie.com/recipe55405.html robione tysiące razy przez rodzinę, znajomych i znajomych znajomych. I ma tą zaletę, poza prostotą wykonania, że można zjeść bez dodatków a można też pokombinować z polewami, posypkami, masą.
    • autumna Re: babka bez miksera 27.06.13, 09:02
      Przypomniał mi się jeszcze ten przepis, tylko teraz nie pora na dobre jabłka:

www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-sypana
      • ulkahanka Re: babka bez miksera 27.06.13, 09:37
        Popieram, szarlotka sypana jest świetna, tyle ze to rzeczywiście przepis do wykorzystania za jakieś 3 miesiące smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka