Dodaj do ulubionych

herbata Yerba Mate:(

19.10.13, 12:13
Otrzymałam takową -Argentyńską Rosamonte i niestety smakuje jak dziurawiec,wygląda jak siano/zaparzona/.Tyle dobrego słyszałam o niej ,więc córa spełniła moją zachciankę, i nie wiem co robię żle-czy żle ją parzę/dwie łyżeczki na szklankę zalewam wrzątkiem/czy mam zbyt ordynarnywinksmak i nie czuję całej tej poezji która w niej jestuncertain Macie jakieś doświadczenia w temacie?smile
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: herbata Yerba Mate:( 19.10.13, 12:20
      Po 1. nie wolno zalewać jej wrzątkiem - zdaje się 70st. ma mieć woda. Po 2. ona tak trochę smakuje jak siano - idzie się przyzwyczaić. Po 3. jej cudowne właściwości nie polegają na smaku, tylko na działaniu. Po 4. zalewa się ją kilka razy, są tacy, którzy pierwszy napar wylewają, a dopiero kolejne dolewki wody piją.
    • squirk Re: herbata Yerba Mate:( 19.10.13, 12:24
      ajaksiowa napisała:

> Otrzymałam takową -Argentyńską Rosamonte i niestety smakuje jak dziurawiec,wygl
      > ąda jak siano/zaparzona/.Tyle dobrego słyszałam o niej ,więc córa spełniła moją
      > zachciankę, i nie wiem co robię żle-czy żle ją parzę/dwie łyżeczki na szklankę
      > zalewam wrzątkiem/czy mam zbyt ordynarnywinksmak i nie czuję całej tej poezji kt
      > óra w niej jestuncertain Macie jakieś doświadczenia w temacie?smile

Poezji w tym imho niewiele, trzeba polubić, moje pierwsze zetknięcie z Rosamonte wyglądało tak samo, potem przywykłam i polubiłam. Polecam picie przez bombillę, brak herbacianych kłaczków w ustach zwiększa ilość ciepłych uczuć w stosunku do napoju wink, warto pić mate dla zdrowia a smak z czasem się "oswoi".
      smile
    • zajacowna Re: herbata Yerba Mate:( 19.10.13, 16:16
      no co tu mowic.. herbata jest obrzydliwa.
      Jednak jak sobie dobrze wpoisz jej mistycyzm do głowy, to po jakims czasie smak tez zaakceptujeszwink
    • august_mommy Re: herbata Yerba Mate:( 19.10.13, 16:51
      Po pierwsze, to nie jest herbatasmile Po drugie, akurat Rosamonte jest mocna i gorzka (niezbyt dobra IMHO), polecam wypróbować łagodniejszą albo z dodatkami (jest mnóstwo stron w sieci o yerbie). Jest bardzo zdrowa, a do smaku i tak się trzeba przyzwyczaićsmile)
      • horpyna4 Re: Yerba Mate:( 20.10.13, 13:28
        Otóż to. Yerba Mate nie ma nic wspólnego z herbatą. Jest to ostrokrzew paragwajski, a konkretnie jego liście; słowo "yerba" (łac. "herba") oznacza po prostu "ziele".
    • furtive_kitten Re: herbata Yerba Mate:( 19.10.13, 20:54
      Ma byc obrzydliwa, taka jej uroda.
      • ajaksiowa Re: herbata Yerba Mate:( 20.10.13, 10:58
        Dzięki za info,jak się zbiorę w sobie,zacznę oswajanie.smile
        • opium74 Re: herbata Yerba Mate:( 20.10.13, 11:52
          Ja swoją oddałam. Smakowało jak zalana gorąca woda popielniczka. Bleeee wink
          • squirk Re: herbata Yerba Mate:( 20.10.13, 11:55
            opium74 napisała:

> Ja swoją oddałam. Smakowało jak zalana gorąca woda popielniczka. Bleeee wink

Co Ty pijasz, aż mnie otrzepało..
            wink)
            Żartuję, po prostu za każdym razem kiedy czytam coś w rodzaju "okropne, smakowało jak zakurzona kostka toaletowa" moja pierwsza myśl to "kaman, ktoś zna smak zakurzonej kostki toaletowej - SKĄD?" wink))
          • ivora_pl Re: herbata Yerba Mate:( 31.10.13, 02:06
            na początku niektóre Yerby faktycznie tak smakują, tutaj troszke nam się miesza zapach ze smakiem... chyba stąd takie wrażenie smile trzeba wytrzymać tydzień picia, później jest z górki
    • ivora_pl Re: herbata Yerba Mate:( 31.10.13, 02:24
      Zalewanie Yerby wrzątkiem powoduje, że napar jest gorzki, jaką temperaturę powinna mieć woda jest napisane na każdym opakowaniu, na ogół 70-80 st.C
      Na początek poleciłabym CBS'e Siluete (wygląda tak), praktycznie nie smakuje jak Yerba, a to dzięki dodatkom ziół i na początek najlepsze są właśnie ziołowe, mięta bardzo skutecznie zmiękcza goryczkę

Poezją jest power jaki daje Yerba nieporównywalny z kawą smile red bulem, a przy tym jest to napój zdrowy i świetnie reguluje trawienie wink i zmniejsza apetyt
      no ale przy zaparzaniu dwóch łyżeczek moc może być ledwie wyczuwalna, normalnie zasypuje się co najmniej połowę naczynia, a zaawansowani dochodzą do 3/4, ale to już jest niezłe bagienko, miejsca na wodę jest niewiele

Jeśli nie chcesz pakować się w koszty możesz na początku wykorzystać zwykły zaparzacz do kawy/herbaty (znów pospamuje o np. taki) najlepiej o małej pojemności 300 ml, a nie 600 albo litrowy
      Do małego sypiesz tyle suszu jak do normalnego naczynia, możesz zacząć od 6 łyżek stołowych zalewasz raz... po około 4 minutach - no aż się "zaparzy" odlewasz sobie do filiżanki i zalewasz susz ponownie... zalewać można do 7 razy, w sumie to aż przestaniesz czuć smak
      Taki zaparzacz jest co prawda mało koszerny, ale się sprawdza (przetestowane)

Najmocniej kopią pierwsze zalania... Z takiego zalewania i picia Yerby jest jeszcze jeden duży plus, jesli ktoś mało pije to dzięki takim "rytuałom" zacznie dużo lepiej nawadniać organizm... wiem po sobie, chyba nigdy nie przyjmowałam tyle płynów w ciągu dnia.

Jeśli jest za gorzka można ją "dosłodzić" miodem, sokiem, stewią, czy po prostu cukrem.

Pozdrawiam
      Agnieszka

P.S. Yerba wciągnęła mnie równo rok temu smile na początku każdy tak odbiera jej smak, nie spotkałam się aby ktoś od początku był nim zachwycony, trzeba się do niego przyzwyczaić
    • ivora_pl Re: Yerba Mate:( 31.10.13, 02:27
      nie da się edytować postu, a miałam jeszcze dodać, abyś nie używała określenia herbata w połączeniu z Yerbą, bo "koneserzy" "zjedzą Cię z kapciami"
      Yerba robiona jest z ostrokrzewu paragwajskiego i przez to zachowuje się jak ziółka, czyli pływa po powierzchni - nie tonie, pić się jej z kubka nie da smile
      • shiva772 Re: Yerba Mate:( 31.10.13, 10:36
        Taka trochę zdrowa amfa? Nieźle... chyba można się przeczołgać ten tydzień dla efektu smile
        • ajaksiowa Re: Yerba Mate:( 31.10.13, 14:11
          big_grin big_grin Informuję że oswoiłam Yerbę,parzę po turecku dwie łyżeczki czubate i faktycznie daje kopa-jestem nią zachwycona i napewno będę kontynuowała znajomość smilesmile.Dołaczam do grona fanów: Yerby!big_grin
          • przeciwcialo Re: Yerba Mate:( 31.10.13, 16:17
            Aż sobie zalałam swoja mate wink
          • ivora_pl Re: Yerba Mate:( 02.11.13, 12:48
            hmy... a jak to jest po turecku w wykonaniu Yerby, przybliż troche sposob parzenia
            kopa daje big_grin przydaje sie szczegolnie w przypadku sprzatania... pracy i świąt, można całą noc spedzic w kuchni i nie czuc zmeczenia smile
            • ajaksiowa Re: Yerba Mate:( 02.11.13, 16:04
              Zalewam dwie łyżeczki wodą o temperaturze do70stopni,zaparzam parę minut i odcedzam przez sitko.To jest oczywiście moja uproszczona wersja zaparzania ,bo jak poczytasz w sieci, tak naprawdę to jest ciut skomplikowane i wymaga odpowiednich ,,narzędzi..Ale mnie wystarcza ten sposób i najważniejsze że ograniczyłam picie kawy do jednej łyżeczki dziennie i nieporównywalnie lepiej się czuję po Yerbie niż po kawie-inny rodzaj ożywienia !!smile
              • dzioucha_z_lasu Re: Yerba Mate:( 05.11.13, 14:52
                Do picia warto sobie kupić bombillę, najlepiej tego typu poyerbani.pl/249-425-large/bombilla-argentina-18.jpg Ma w środku gęste sitko, które skutecznie zatrzymuje wszystkie farfocle. Ortodoksi zalecają parzenie w tykwie, ale yerba pita ze zwykłego kubka smakuje identycznie, sprawdzałam big_grin
                • ajaksiowa Re: Yerba Mate:( 06.11.13, 16:34
                  Gdzie w Wawie kupię bombille?uncertain
                  • squirk Re: Yerba Mate:( 06.11.13, 16:38
                    ajaksiowa napisała:

> Gdzie w Wawie kupię bombille?uncertain

Stacjonarnie nie kupowałam ale na Allegro jest ogromny wybór wszystkiego domatowego wink i pewnie można kupić na aukcji a odebrać w sklepie gdzieś na mieście.
                    smile
                    • dzioucha_z_lasu Re: Yerba Mate:( 07.11.13, 13:07
                      Na wszelkich stoiskach sprzedających herbaty i kawy na wagę. Zwykle mają tam też yerbę i cały sprzęt do niej. Bez problemu kupisz też w Kuchniach Świata. No i oczywiście przez internet, teraz jest masa sklepów z yerbą i sprzętem
                  • ivora_pl Re: Yerba Mate:( 07.02.14, 21:45
                    w Warszawie możesz kupić w www.ivora.pl z odbiorem osobistym na Ursynowie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka