Dodaj do ulubionych

Faryzeusze Wschodu ???????????

IP: *.lbo.de.add / 10.145.112.* 19.09.03, 09:06

Czytajac te wpisy na Forum i wypowiedzi polskich politykow to mi sie
przypomina jak mi jedna pani napisala:
„ jak zrobisz rachunek sumienia, to zrob go jak celnik a nie jak faryzeusz“
Mysle, ze to bardzo trafne okreslenie , jak sobie przypominamy, polscy
biskupi „przepraszali i o przeproszenie prosili“
- wtedy o malo nie padli pastwa komunistycznej „inteligencji“ , ktora im
nigdy tego kroku nie przebaczyla.
Teraz dziesiatki lat pozniej, sytuacja sie wlasciwie nie zmienila, „ winni sa
ci co wywolali, a my jestesmy nieskazitelni“ , - „jak cos zlego, to
Niemcy, Austriacy, Ukraincy albo Rosjanie“ ale nie my, mysmy wojny nie
wywolali.
Oczywiscie, ze sie juz ktos do czegos przyznal, ale tylko i wylacznie wtedy
jak wyjscia nie mial , no i zaraz zaznaczyl, ze ta zbrodnia byla bardzo mala
w stosunku do zbrodni hitlerowskich.
Nawet ktos tez juz przeprosil, ale takie przeprosiny , to sa przeprosiny
FARYZEUSZA , bo jak ja kogos przeprosze, ale zaraz mu wyliczanke zrobie , co
on „naporchou“ no to prosze lepiej nie przepraszac.

Tak naprawde, to co Polacy „naporchali“ jest w stosunku do zbrodni
niemieckich naprawde bardzo malutenkie.
Problem dzisiaj maja ale Polacy a nie Niemcy, ciekawe dlaczego?
Problem lezy w ich mentalnosci, wiekszoosc Polakow uwaza , ze bez skazy sa,
a jak wiadomo nie ma czlowieka bez grzechu, - wiec co robia ukrywaja
swoje „wykroczenia“ , bagatelizuja je , albo probuja nimi innych obwiniac!
Wiadomo prawda zawsze na „wierch“ wyplynie a osoby typu „Moczulskich“ nawet
nie wyobrazaja sobie , byc moze nie sa wstanie zrobic „obrazek“ z tego jaka
szkode Polsce wyrzadzaja!

Pyrsk
ballest
Obserwuj wątek
    • Gość: Szwager Re: Faryzeusze Wschodu ??????????? IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.03, 09:42
      Ballest, jo mysla ize jak to ktos przeczyto bez uprzedzyn, to on niyma
      faryzeusz. Ale czasami mi sie zdo ize niykere niy som faryzeuszami, czasym mi
      sie zdo ize niykere som judaszami, a to juz je inkszo inkszosc.
      • Gość: Gryps Obludnicy z zachodu??????????? IP: 170.205.220.* 19.09.03, 10:27
        Gość portalu: Szwager napisał(a):

czasym mi sie zdo ize niykere som judaszami, a to juz je inkszo inkszosc.

???? judaszami? masz na mysli tych Slazakow co sie Polakami czuja?

czy moze chciales tak na sile cos madrego do wypowiedzi ballesta dopisac ?

Moze rozwiniesz temat?

• Gość: Szwager Do tego co lubi udowac IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.03, 11:50
          Ballest wiy o co idzie a Ty udowosz ize niywiysz. Powia Ci cosik, Ballest miou
          recht, ty udowosz swiyntego.
          • Gość: kaiser Re: Do tego co lubi udowac IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 19.09.03, 12:11
            Będąc gościem na NASZYM forum wysuwasz obrażliwe określenie wobec gospodarzy.
            Na sugestię Grypsa byś uzasadnił swoją postawę, wywijasz się jak piskorz.

Wisz, taką sytuację można określić, oględnie, tak:

Ej, puściłeś bąka Szwagier i siedź więc cicho, po co się pogrążasz?
            • Gość: Szwager Niy czadz. IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.03, 12:21
              Niyroz spominou sam Ballest o Polokach, kere wyjechali kajsik na zachod i
              niydosc ize udowajom wiynkszych np Amerykonow jak te co tam som rodzone, to
              jeszcze plujom na Polska. Na szczynscie niy wszyske som tak prymitywne. A co
              do tego kto kaj je gosciym to juz zech szkryflou sam pora razy - niy szanujesz
              ziymi na keryj miyszkosz to i "ona" cie niy bydzie szanowac.

Pyrsk!
              • Gość: achim Re: Niy czadz. IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 19.09.03, 12:55

> Niyroz spominou sam Ballest o Polokach, kere wyjechali kajsik na zachod i
                > niydosc ize udowajom wiynkszych np Amerykonow jak te co tam som rodzone, to
                > jeszcze plujom na Polska.

Podej ale pora bajszpilooooow, i ni fanzol ale.

"plujom na Polska" to ganc te kiej balesty, arnoldy sieben, "!", u.a.?
                • Gość: Szwager Re: Niy czadz. IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.03, 13:35
                  Achim, niy gniywej sie ale tego na serio niy biera, tak samo jak tego cos mi
                  dou do tuplikowania. Bez obrazy.
          • Gość: Gryps Re: Do tego co lubi udowac IP: 170.205.220.* 19.09.03, 12:32
            O rany Szwager ,
            czy mogl bys prosze rozwinac temat?
            Skoro kogos posadzasz ze jest Judaszem lub jak w moim przypadku "udaje swietego"
            To nie pisz tak ogolnie..
            Nie zaslaniaj sie Ballestem , co ktos kiedys o mnie powiedzial , tylko
            napisz jak jest. Ale tu nie wystarczy tak ot cos baknac zem swiety ..tylko
            powiedz o co "biega" ???

Ja jakos nie rozumie tej dygresji kto to ma byc tym Judaszem ( synonim zdrady )
            Czytajac Ballesta ..moze sie i nie zgadzam z tymi Faryzeuszami ..ale wiem co
            chcial przez to powiedziec ..
            Moze i mnie tez zaliczasz do tych Judaszow ..tylko ja z Twojego posta nie
            wynioslem zadnego wniosku czy mam sie juz czuc winny czy nie?

I kogo to ja mam niby udawac?

Szwager , urodzilem sie na Slasku .Gliwice to dla mnie moje rodzinne miasto.
            Przezylem tu 25 lat mojego zycia ..i jest to wiecej niz niejeden "Glywiczok"
            ktory tam tylko rok pomieszkal , lub 4 lata do szkoly chodzil..
            Choc akurat na tym forum to wylacznie tacy Gliwiczanie z wyboru ..
            chca ton nadawac. Ja w Gliwicach wyroslem z tym "rodzinnym " okresleniem
            MOJA ULICA ! Wiec skonczmy sie juz licytowac.

Czego Ty ..lub WY ( bo z Ballestem i krzyknikiem to juz WY)
            od nas oczekujecie ??
            Przepraszali juz Biskupi, przepraszal Prezydent,
            Ja pisalem kiedys tez ze mi przykro za to co sie stalo ,
            ostatnio wpisal to tez gdzies Tabaco ( i wielu innych)... ale co wiecej??
            Mamy dzien w dzien nasza tu obecnosc na forum zaczynac od uroczystych
            przeprosin za wypedzenia ?? czy co?
            Zaden z WAS nie wyrazil nigdy zalu za to co sie stalo .
            o przeprosinach juz nie wspomne.

Ja osobiscie zauwazam inna tendencje w przeprosinach "osobistosci"
            polityki Niemieckiej ... bo..
            bo .. W.Brandt klekal przed pomnikiem Getta Warszawskiego ..
            bo.. Bundespresident Herzog przyjechal na obchody rocznicy
            Powstania w Gettcie i tam skladal kwiaty i wyglaszal mowy..
            bo... Niemieckie lekcje histori do znudzenia opisuja Holokaust
            .......
            ale zaden "przecietny" Niemiec nie wie nic o Powstaniu Warszawskim,
            nic o lapankach , nic o zrownanej z ziemia Warszawie ( nie przez lotnictwo)
            nic o palmirach , nic o wypedzeniach na Zamojszczyznie
            .......
            i tak wogole to przecietny niemiec odrazu ucina dyskusje na te tematy mowiac ze
            o Holokauscie juz sie w szkole tyyyle nasluchal ze nie ma ochoty wiecej na te
            tematy dyskutowac .
            Tak ..bo dla mlodych przeklamanych .. II w Swiatowa to wylacznie Holokaust
            i straszliwa tragedia wypedzanych po wojnie Niemcow.
            ( bo Holokaust to zorganizowali jacys Hitlerowcy..nie Niemcy )
            Tak wiec zanim Ballest zaczniez znowu dolowac Polakow jakimis "Faryzeuszami"
            to powinnien jednak sobie wziasc do serca rade ( tej pewnej pani)
            „ jak zrobisz rachunek sumienia, to zrob go jak celnik a nie jak faryzeusz“
            i rozlicz sie sam ..zamiast odbijac pilke bezmyslnie spowrotem.

• Gość: Szwager Re: Do tego co lubi udowac IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.03, 12:37
              Niy rob filozofii tam kaj jyj niyma. Sam konsek wyzyj zech szkryfnou co
              miouech na mysli z tymi Judaszami. Bo faktycznie widza ize sie niy domyslous.
            • Gość: ballest Re: Do tego co lubi udowac IP: *.lbo.de.add / 10.145.112.* 19.09.03, 13:15
              To jest wlasnie , to co tez Szwager myslau i slusznie, bo ty napiszesz kto
              wszystko przeprosil ale w tym samym poscie, wymieniles hitlerowskie
              przestepstwa.
              To juz wlasnie raczej szczyt Faryzeustwa , a jak sie taki szczyt nazywa,
              szwager Tobie napisal.

To wlasnie to licytowanie, co mnie tak u takich jak Ty wkurza, nawet
              licytujecie sie , kto dluzej w Gliwicach mieszkal, a jak mniej to moze nie ma
              prawa tu pisac!
              Historii nie znasz, bo napewno nie wiesz do czego sluzyly lapanki ?
              One mialy dwie strony, jedna dobra a druga zla!
              Co robia USA w Iraku, to jest gorzej jak lapanki!

Pyrsk
              ballest
              • Gość: Gryps Re: Do tego co lubi udowac IP: 170.205.220.* 19.09.03, 14:11
                Gość portalu: ballest napisał(a):

> To jest wlasnie , to co tez Szwager myslau i slusznie, bo ty napiszesz kto
                > wszystko przeprosil ale w tym samym poscie, wymieniles hitlerowskie
                > przestepstwa.
                > To juz wlasnie raczej szczyt Faryzeustwa , a jak sie taki szczyt nazywa,
                > szwager Tobie napisal.
                >
                > To wlasnie to licytowanie, co mnie tak u takich jak Ty wkurza, nawet
                > licytujecie sie , kto dluzej w Gliwicach mieszkal, a jak mniej to moze nie ma
                > prawa tu pisac!
                > Historii nie znasz, bo napewno nie wiesz do czego sluzyly lapanki ?
                > One mialy dwie strony, jedna dobra a druga zla!
                > Co robia USA w Iraku, to jest gorzej jak lapanki!
                >
                > Pyrsk
                > ballest

ze licytacje Cie wnerwiaja to sie nie dziwie ..nikt nie lubi prawdy serwowanej
                na tacy.
                Jesli jestem faryzeuszem ..to podajmy sobie rece ballest.
                Ty bedziesz dziennie wyliczal Bromberg ,Lambinowice ..a ja
                to co juz wyzej wspomnialem ..
                Nie robisz nic innego faryzeuszu .

Dlaczego fakt ze sie urodzilem i 25 lat mieszkalem w Gliwicach az tak Cie
                podniecil?
                Piszecie tu jako "GOSCIE" forum Gliwice a nie jako Gliwiczanie..
                i NIKOMU to nie przeszkadza. ( mi tez nie)

Aha ..moze nas uswiadomisz o tych lapankach?

> One mialy dwie strony, jedna dobra a druga zla!

zla... bo zgarniano kogos z ulicy i wywozono na roboty albo obozu?
                dobra ... bo mial kto pracowac w niemieckich zakladach jak ojcowie
                na froncie za Führera granice przesowali? ( jesli nie trafil do obozu)

> Co robia USA w Iraku, to jest gorzej jak lapanki!

Argument godny Faryzeusza Ballesta .

A tak wogole to ciekawe ze Ty wiesz co Szwager myslal ???
                Ja mam czesem wrazenie ze on sam nie wie . Ale na szczescie ty mu zaraz
                wyjasniasz co mial na mysli ... i slusznie ;)

Ps.bardzo przepraszam faryzeusza Ballesta za Bromberg

>
                • Gość: Szwager Re Do tego kery niy poradzi czytac IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.03, 14:15
                  Jo widza ize Ty wiysz z nos wszyskich nojlepiyj co kto chciou pedziec i co tak
                  richtik bouo je i bydzie. Dyc swiynty sie niy robisz, tys juz je swiynty.
    • laguna15 Re: Faryzeusze Wschodu ??????????? 19.09.03, 13:08
      Sila przekonywan nie dowodzi ich slusznosci a prawda lezy zawsze posrodku,
      wiec przestan sie juz wysilac bo twoj problem zrobil sie naprawde nudny,ile
      mozna czytac o tym kto kogo jeszcze nie przeprosil i dlaczego,masz obsesje to
      lecz ja ale nie na tym forum!
      • Gość: Szwager Re: Faryzeusze Wschodu ??????????? IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.03, 13:29
        Suchej, Ballest niyroz sam podkreslou ize mo syntymynt do Polski i Polokow,
        ale to niy swiadczy ize mo z czyms problymy. On to widzie, ize tak powia "z
        boku" i z tyj perspektywy, czuowieka kery zou we Polsce i tera prawie zyje we
        Niymcach, moge sam sie wypowiadac. A ze niykere som uczulone abo przeczulone
        nacjonalisty, to juz niy je odniego problym, to je problym tych do kerych ,
        pewne rzeczy niy dociyrajom, bo oni sami tego chcom. Kodac cos otwarcie, to
        niyma zuozyczyc, sprobowous kedys, jedyn z drugim, zrozumiec co on (Ballest)
        chce sam przekozac. Onego samego dyc nerwujom te wieczne wypominania krziwd
        itd, itp. Ale jake je lekarstwo na pokonanie uprzedzyn i zadawninych ran
        wyleczynie? Ino o nich godac, ale godac(dyskutowac) tysz cza umiec, pra?
        • Gość: leo Re: Faryzeusze Wschodu ??????????? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 14:19
          Nie mógłbyś tego bełkotu przetłumaczyć na polski, w końcu piszesz na polskim
          forum, więc pisz tak, żeby cie mogli zroumieć. Może się przecież zdarzyć, że
          kotoś zrozumie cię opatrznie i znowu będziesz domagał się przeprosin, a czyja
          to będzie wina?
          • Gość: Szwager Re: Faryzeusze Wschodu ??????????? IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.03, 14:21
            A mog bys sie konsek poduczyc we godce ziymi na keryj miyszkosz?
            • Gość: leon Re: Faryzeusze Wschodu ??????????? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 14:22
              • Gość: Szwager Re: Faryzeusze Wschodu ??????????? IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.03, 14:23
                • Gość: leo Re: Faryzeusze Wschodu ??????????? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 14:30
                  Mówimy tu po polsku - nie wiedziałeś o tym, nikt ci nie powiedział?
                  • Gość: Ignor Re: Faryzeusze Wschodu ??????????? IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.03, 14:37
                    .
                    • Gość: ballest Re: Faryzeusze Wschodu ??????????? IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.03, 15:19
                      Zahl der Unternehmenspleiten erreicht Rekordniveau

Wiesbaden (dpa/WEB.DE) - Die Zahl der Unternehmenspleiten hat im ersten
                      Halbjahr 2003 einen neuen Höchststand erreicht. Von Januar bis Juni meldeten
                      knapp 20.000 deutsche U
                  • macpor Re: Faryzeusze Wschodu ??????????? 19.09.03, 16:46
                    leo - śląski JEST gwarą polską, warto by było się jego poduczyć mieszkając na
                    tej ziemi.
                    Szwager - leo ma trochę racji - warto tak pisać żeby cię oponenci mogli
                    zrozumieć, Ja nie znam niemieckiego i przytaczanie mi w argumencie jakiś
                    tekstów po niemiecku bez tłumaczenia jest bezsensowne.
                    • Gość: Szwager Re: Faryzeusze Wschodu ??????????? IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.03, 10:19
                      Wiez mi ize jo poradza wyczuc, komu powiniynech szkryfnonc cosik i po polsku.
                      A kej idzie o naszo godka, to Ty uwazosz ize je ona polskom gwarom. Mozno
                      kaszubsko godka tysz je wedug Ciebie polskom gwarom???
                  • Gość: 1 Re: Faryzeusze Wschodu ??????????? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.03, 10:47
                    Gość portalu: leo napisał(a):

> Mówimy tu po polsku - nie wiedziałeś o tym, nikt ci nie powiedział?

niedlugo bedzie musial dojsc do tego niemiecki jako 2-gi jezyk urzedowy ;-)
    • pistulka2 Do Szwagra i Grypsa 19.09.03, 15:20
      Szwager nie ignoruj bo to do niczego nie prowadzi. Odpowiedz Grypsowi wprost
      jak cie o to prosi a nie sciemniaj, chlop nie zrozumil tej dygresji z judaszem
      to czemu nie chcesz mu jej wyjasnic, czyzbys sie za mocno wychylil z twa
      wypowiedzia? Jak juz jestesmy przy biblijnych okresleniach to czymajmy sie tego
      czego nauczal Chrystus by nasza mowa byla jasna -tak albo nie.

Gryps nie chce wnikac w cala twa wypowiedz, ale ja tak ja ty jestem z Gliwic i
      zylem w nich wieksza czesc mego dzisiejszego zycia, nie zaliczam sie jedak ani
      to gliwiczokow ani do gliwiczan jestem gleiwitzer i nim zostane. Panowie
      Gliwiczenie przyjmijcie do wiadomosci, ze sa tez jeszcze tacy mieszkancy
      Gliwic, ktorzy sa Niemcami i sa zakorzenieni w tej ziemi od setek lat. Te forum
      jest dla wsystkich zainteresowanych Gliwicami, wiec jakies pisanie o Gosciach
      jest mocno nie na miejscu.

Nieskonczone i od czasu do czasu tez watpliwe wypowiedzi Ballesta napewnio
      przesycaja cala dyskusje na tematy polsko-niemieckie XX wieku. Mi osobiscie
      jest przykro za to co sie stalo i zostalo zrobione rzekomom w imiemego mego
      narodu, poszkodowanym moge jedynie przekazac wyrazy wspolczucia, przepraszac
      nie mam za co bo nic nikomu nie zrobilem, przepraszac moze tylko winny reszta
      to mydlenie oczu. Wiem co sie stalo i nie zaprzeczam faktom, czego jedak nie
      lubie to masowe przeklamania jakimi sie operuje. Gryps tez powtarza wciaz te
      stare zaklamane historyjki, powstanie warszawskie bylo bezsensem wiedzieli to
      nawet glownodowodzacy jedak szeregi tak sie rwaly do walki, ze zabardzo nie
      mogli tego powstrzymac, i co to dalo dziesiatyki tysiecy starcily zycie by dzis
      jeden czy drugi sie tym mogl chelpic, dlawienie powstanie to nie zbrodnia,
      kazdy okupant zrobil by to samo. Lapanki odbywaly sie zawsze przy jakis
      zajsciach by schwytac sprawcow, kto mial papiery w porzadku szedl do domu,
      ludzie przestancie powtarzac ciagle te same bzdury. Kazda wladza okupacyjna nie
      przebiera w srodkach przy objawach partyzantce. A co sie dzialo w Wietnami co
      cze Afganistanie? Jak bedzie w Iraku, czas pokaze. Co do Zamojszczyzny to jak
      sie niemyle wiecej ludzi wypedzono z Poznanskiego i Pomorza Gdanskiego jak z
      Zamojszczyzny. Co partyzanci wyprawiali na Zamojszczyznie to juz inna historia
      chcesz to chetnie podyskutuje na ten temat.
      Przcietny Niemiec tez nic niewie na temat wypedzen z Nimiec Wschodnich czy
      Czech.
      Jako Niemiec nie oczekuje zadnych przeprosin za wypedzenia, ktore zreszta duza
      czesc mojej rodziny dotknely, to by bylo naprawde faryzeuszowanie, zalezy mi na
      prawdze, by ludzie starali sie do niej docierac i ja akzeptowali nawet jak boli
      i nie pasuje do swiatopogladu lub jest sprzeczne z tam co zesmy zawsze za
      prawde uwazali.
      • Gość: Szwager Re: Do Szwagra i Grypsa IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.03, 15:51
        Dyc odpowiedz zech mu dou (on jyj chyba niy merknou), a w reszcie sie z tobom
        zgodzom na 100%
        • pistulka2 Re: Do Szwagra i Grypsa 19.09.03, 17:04
          To odpowiedz mu ty by merknou.
      • Gość: Gryps Do Pistulki 2 IP: 170.205.220.* 19.09.03, 16:24

Dobry post ...

z checia odpisze ..wieczorem

Pozdrawiam
      • macpor Re: Do Szwagra i Grypsa 19.09.03, 17:04
        Pistulka2
        niestety jak się czujesz częścią narodu niemieckiego jesteś również
        odpowiedzialny za jego czyny. Może nie ty osobiście, ale twoi ojcowie lub
        dziadkowie na pewno (nie znam twojego wieku). Odpowiedzialność mniej więcej
        taka jak przeciętnego polaka za zbrodnie komunizmu. Strach przed
        przeciwstawieniem się władzy, samooszukiwanie się względem zbrodni
        dokonywanych przez władze. itp. No chyba że się mylę Ty albo twoi przodkowie
        aktywnie walczyli w ruchu antyfaszystowskim - wtedy możesz powiedzieć, że
        mieli czyste sumienie - robili co w ich stanie aby złemu zapobiec. Ale bierne
        przyzwolenie na zbrodnie też jest winą.
        A co do działań względem ludności polskiej w czasie okupacji. To Niemcy i
        Japonia też zdajsię, że były okupowane (właściwe czy nie są do tej pory? ;).
        Jakoś nie przypominam sobie takich działań wojsk czy też policji alianckiej.
        Teraz też nie słychać żeby w okupowanym bądź co bądź Iraku, amerykanie
        rozstrzeliwali złapanych w czasie "łapanki" irakijczyków w odwecie za zabitego
        ich żołnierza. A może coś takiego się działo w Afganistanie?
        To że polacy nie są bez winy za to co się działo po II Wojnie Światowej wobec
        niemców, ślązaków, innych mniejszości narodowych (a także tych co się uważali
        za polaków ale im to wybijano z głowy)to inna sprawa - ale nie czyni to
        niemców ani trochę mniej winnymi, i to wszystkich niemców.
        • Gość: ballest Re: Do Szwagra i Grypsa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.09.03, 17:40
          Maciek z lapankami mylisz troche fakty, to byly normalne kontrolle, jesli ktos
          miou Ausweis to go puszczono do domu.
          - kogo wiec zatrzymano?
          Zatrzymano osoby, co ausweisu nie mialy !
          A ktore Ausweisu nie mialy ?
          Tylko osoby wyznania mojzeszowego i albo inne , ktore cos przeskrobaly !
          Tak naprawde, to Zydow calkowicie za darmo uwieziono, ale innych napewno nie
          Ta powyzsza konwersacje mialem w Gliwicach z moja profesorka historii
          Towarnicka, bo ona wiedziala do czego lapanki sluzyly ale uczyla, ze Niemcy
          zamykali ulice i zlapanych do Auschwitz wywozili.

Co do USA, to ich zolnierze rozwalaja ich opancerzonymi pojazdami bramy domow,
          niszcza siec elektryczna, czy wodociagowa, wchodza do domow i "przekopuja"
          mieszkania i zamykaja ludzi bez powodu i sadu!
          W Guantanamo nie beda wiezniowie sadzenie, bo byc moze sedzia by ich wypuscil.
          Trzymani sa jak bydlo, a nawet eksperci USA uwazaja, ze wiekszosc z nich nie
          wie co Al Kaida jest.#
          Tak naprawde, przed wkroczeniem USA do Iraku, al kaidy tam napewno nie bylo,
          teraz , to uwazam, ze juz jest!
          Wniosek, kto tworzy terroryzm?

U S A !

pyrsk
          ballest

Co do Pistulki, to uwazam,choc by jego rodzina w ruchu antyfaszystowskim udzial
          brala, to jako Niemiec, powinien sie czuc odpowiedzialny za zbrodnie
          niemieckie !
          • Gość: pontifex Re: Do Szwagra i Grypsa IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 19.09.03, 17:47
            Zauwazam na tym forum przedziwna tendencje...kilku forumowiczow co rusz zaczyna
            tematy niemiecko-polskie dotyczace wzajemnych pretensji historycznych i
            krzywd.Zamiast przerzucac sie oskarzeniami odpowiedzmy sobie na pytanie o
            przyczyne podobnych zajsc historycznych?? dlaczego mialy one miejsce i jaki byl
            ich powod?-odpowiedz: wszelkie tragizmy II wojny swiatowej wynikaja z tego, ze
            wojna ta byla, czy Polacy ja wypowiedzieli Niemcom?- nie oczywiscie..Polacy
            zostali zaatakowani bez wypowiedzenia wojny. Jako ofiara narod Polski zdobyl
            sie po wojnie na gest przeproszenia za wzajemne krzywdy, oraz po to azeby
            rozpoczac proces pojednania. Polacy poniesli zbyt duze krzywdy i wyniesli
            lekcje historii. Zdobylismy sie na przeproszenie!! po takich tragediach...
            Obecnie na forum niniejszym kilka osob przedstawia pewne fakty historyczne
            (niektore bardzo niejasne jak krwawa niedziela w Bydgoszczy)Ciagle domagajac
            sie przeprosin...
            Kto pytam dal Wam moralne prawo wypowiadania slow "oskarzam" ..
            Ofiara moze zdobyc sie na slowo przepraszam, co znamionuje wysokim poziomem
            szlachetnosci i rozbudzonego poczucia moralnosci. Jednakze nie moze
            podporzadkowac swojej egzystencji na ciaglym przepraszaniu kata, gdyz traci cos
            co nazwac mozna szacunkiem dla tragicznych ofiar tamtych czasow, HONOREM..
            Jesli wymagacie od nas czegos podobnego musicie spotkac sie z podobna reakcja
            jaka na tym forum sie pojawia.

Powtazam pojednanie i przeproszenie za tragiczne zdarzenia bedace wina Polakow
            tak, ponizanie sie nie!!
            Zarzucacie nam, ze na wasze przyklady odpowiadamy naszymi przykladami 1000-
            krotnie ciezszymi-moze na tym polega bezsens wzajemnych oskarzen-to do niczego
            nie prowadzi,nie widzicie tego?? Przerzucanie sie krzywdami nie posunie nas ani
            krok do przodu.
            Gryps wyzwal Cie Ballest na wyliczanki to smutne do czego sprowadza sie ta
            dyskusja:( ale nie jest to pozbawione sensu, jezeli Ty dalej bedziesz zarzucal
            Polakom krzywdy. Zrozum proporcje a pozniej pomysl nad slowem oskarzam.
            My nie oskarzamy, chociaz moglibysmy .Zauwaz, ze wyliczanie przestepstw Niemcow
            jest wynikiem wczesniejszej wyliczanki i dziwicie sie temu. Dlaczego wy mozecie
            a my nie mozemy odpowiadac?? (proporcje).
            Jesli chodzi o wypowiedz pistulki.
            Jesli wiesz Armia Krajowa w czasie II wojny swiatowej w Polsce liczyla okolo
            400 tys zolnierzy(lacznie z Batalionami Chlopskimi) sytuacja miedzynarodowa w
            przeddzien powstania warszawskiego byla nie najlepsza. Dowodztwo AK
            przygotowywalo w calym kraju operacje strategiczna pod kryptonimem "Burza"
            chodzilo o skoordynowanie atakow na Niemcow z oddzialami Radzieckimi. Okazalo
            sie jednak, ze AK walczyla wspolnie z bolszewikami na Wolyniu, Lwowie,
            Bialymstoku a nastepnie trafiali do radzieckich aresztow.np. Lublin zostal
            wyzwolony przez AK samodzielnie a gdy przybyla Armia Czerwona, zolnierze
            zostali internowani a miasto przeszlo w rece PKWN.
            Dowodztwo AK obawialo sie, ze jezeli nie wybuchnie powstanie w Warszawie
            bolszewicy przejma calkowita kontrole nad krajem. Wybuch powstania nie mial byc
            aktem samobojczym. Rozpoczeto go kiedy jednostki radziecki zaczely przekraczac
            Wisle. Okazalo sie, ze Rosjanie sprowokowali Polakow a pozniej nie udzielili
            jakiejkolwiek pomocy. Jesli piszesz, ze powstanie warszawskie zostalo wywolane
            po to, azeby jeden czy drugi mogli sie tym "chelpic" ja pytam kogo masz na
            mysli?? Poza tym splycasz nie tylko powstanie, ale idealy ludzi ktorzy
            poswiecali zycie nie po to, zeby zginac, ale dla wolnej Polski. Oni nie
            wiedzieli tego co Ty wiesz teraz, ze w Jalcie i Poczdamie nikt nie bedzie stal
            za nami, ze zostaniemy sprzedani po raz kolejny:( Walczyli po to, zebys Ty, ja
            i pokolenia mlodych Polakow mogli zyc w wolnej Polsce. Jeszcze dlugo po wojnie
            zakonspirowane komorki AK prowadzily walke podziemna z komunistami w nadziei,
            ze niedlugo pomiedzy aliantami a ZSRR wybuchnie III wojna.
            Co do zdlawienia powstania:( " kazdy okupant zrobilby to samo"?? podam pewiem
            przyklad, ktory juz raz zamiescilem w wypowiedzi na podobny temet-przyklad z
            Normana Davisa..."Zgodnie z rozkazami Hitlera, ktory kazal zetrzec Warszawe z
            powierzchni ziemi, niemieckie jednostki specjalne rozpoczely wysadzanie
            nielicznych ocalalych budynkow. Gdy 17 stycznia 1945 roku oddzialy Armii
            Czerwonej wreszcie wkroczyly miedzy ruiny, w miescie, ktore jeszcze szesc lat
            wczesniej liczylo 1 289 000 mieszkancow, NIE BYLO ZYWEGO DUCHA; 93% budynkow
            zostalo doszczetnie zniszczonych. Tak totalnej zagladzie LEDWIE dorownuja
            okropnosci Leningradu, Hiroszimy czy Drezna..."

Norman Davis "BOZE IGRZYSKO historia Polski str.936

Moze to uswiadomi ci to co piszesz na temat kazdego okupanta...
            Jesli piszesz o lapankach to po prostu rece opadaja..Zdarzaja sie zawsze, zeby
            schwytac sprawcow? jakich pytam?brudnych Polakow, ktorych trzeba wywiezc do
            pracy do niemieckich gospodarstw, obozow, czy Zydkow nadajacych sie tylko do
            komory?? o czym ty piszesz zastanow sie??
            Jesli chodzi o podawanie przez Ciebie przykladow Wietnamu i Awganistanu uff..sa
            gorsze przyklady naprawde,ale czy to kogokolwiek usprawiedliwia!!- nie.
            Mysle, ze dyskusje tego typu do niczego nie prowadza, ale jezeli juz mamy pisac
            na pewien temat trzymajmy sie faktow..
            Co do Iraku Ballest slyszales moze o czynach chemicznego Alego??
            Zamiast przerzucac sie oskarzeniami sklonmy glowy i podajmy sobie rece, gdyz
            kazdy z forumowiczow ma zapewne troche racji.
            Ktos kiedys powiedzial, ze nie ma jednej prawdy jest tyle prawd ile jest
            ludzkich wrazliwosci. pozdrawiam.
            • jodde Re: Do Szwagra i Grypsa 19.09.03, 18:32
              Brawo PONTIFEX, po raz pierwszy od dłuższego czasu powiało na tym forum
              prawdziwym duchem pojednania.
              • pistulka2 Na wschodzie bez zmian? 19.09.03, 19:10
                i znow to samo my ofiary a wy sprawcy, ludziki drogie tak nigdy nie zbuduje sie
                pojenania.
            • Gość: ! Re: Do Szwagra i Grypsa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.03, 10:45
              czy wine za wojne definiuje sie tak jak po 1 wojnie swiatowej? jak ktos nie
              wie, to przypomne: przegranej stronie po prostu przypisuje sie wine.

co do drugiej wojny, to radze zapoznac sie z polityka II RP. uwzglednic przy
              tym wplyw tzw. Freibrief (tzn, zapewnien rzadow francji i anglii) na
              ksztaltowanie polskiej polityki zagranicznej.
        • pistulka2 Re: Do Szwagra i Grypsa 19.09.03, 19:05
          Czemu mam byc za cos odpowiedzialny czego nie zrobilem, co to ma byc za
          zbiorowa odopwiedzialnosc dzialajaca do tego wstecz?
          Uwazasz, ze wszysc Niemcy zyjacy w tamtym czasie sa winni?
          Czy tylko antyfaszysci maja czyste summienie? Kto to jest twiom zdaniem
          antyfaszysta?
          Swietnie sie wytyka innym biernosc jak i brak odwagi przeciwstawiania sie
          totalitaryzmowi siedzac wygodnie w domciu przed kompem.
          Nie wiem czy jakby dzis byly czasy bierutowskie czy tez stan wojenny bys
          wyszedl sasiada ratowac gdyby bezpieka z mieszkania go wywlekala bo
          powiedzialem przeciwko wladzy ludowej. Chcialbym to naprawde widzeic
          szczegolnie jakbys mial rodzine? Nie kazdy jest bohaterem i nie badz taki za
          siebie pewny, bo moze i ty bys glowy sposcil i powiedzial, no trudno nic nie
          moge zrobic banda i tyle. Nie sadz nie bedziesz sadzony.

Jakby sie Alianici zachowali nie wiadomo, partyzantki w Niemczech nie bylo, co
          robili Sowieci chyba wiesz.
          Amerykanie odrobili lekcje z Vietnamu, ale jak sie opor nasili i nie beda
          wstanie zainstalowac jakiegos rzadu to beda musieli odpuscic i sie wycofac, nie
          wiadomo tez co sie dzieje dzis z schwytanimi partyzantami irakijskimi. To co
          robia w obozie na Kubie nie rzuca na nich dobrego swiatla.
          Jezeli chodzi o Afaganistan to chodzilo mi o Sowietow a nie o Amerykanow.
          • cyperstein Re: Do Szwagra i Grypsa 19.09.03, 23:54
            pistulka2 napisał:
            "...partyzantki w Niemczech nie bylo,..."

???????????? Nie chce przypominac w jakich miejscach dzialal ruch oporu! I jak!
            Na twoj poziom i banal Stirlitz bedzie za duzym argumentem!
            PS. Byl taki Jeden - wygonil faryzeuszy ze swiatyni i przez Niego Judasz sie
            powiesil!.. Zaniechaj wlasnej pychy nie wartej nawet 30 srebrnikow i zrewiduj
            personalny pseudopatriotyzm. I nie pieprz wiecej, bo sluchac` hadko!
            • tabacco Re: Do Szwagra i Grypsa 20.09.03, 00:06
              Ja bym jednak z chęcią dowiedział się coś więcej o niemieckim ruchu oporu w latach rządów nazistów.
              • Gość: ballest Re: Do Szwagra i Grypsa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.03, 02:38
                tabacco napisał:

> Ja bym jednak z chęcią dowiedział się coś więcej o niemieckim ruchu oporu w
                lat
                > ach rządów nazistów.

Na Slonsku jest taka miejscowosc "Krzyzowa" to tam Helmut Kohl pojechac musial,
                bo "Polacy" sie Sw.Anny wystraszyli!
                Tam jest podobno wystawa na ten temat.

Co do tego strachu przed Gora Sw.Anny,to dziennikarze europejscy widzac wtedy
                strasznie zaniedbane wioski Dolnego Slaska, napisali, "ze upor Polakow
                odstraszou investorow" bo kto investuje w kraju , gdzie wies sie "zalamala" a
                dla ich mieszkancow wybudowano obok bloki mieszkalne, ktore 10 X gorzej
                wyglondaja jak Slumsy w Sao Paulo albo Rio. Wtedy byla duzo wieksza debata na
                ten temat w mediach jak teraz i tez pisano, ze Polacy nie dorosli do tego.

Jak by Kohl na Gore Sw, Anny przyjechal, wtedy Swiat by zadbana wioski zobaczyl
                i by z innej strony na Polakow patrzyl, tak przypomniano wtedy tylko historie
                o malpce i zegarku.

pyrsk
                ballest
                • Gość: Szwager do wos IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.03, 10:26
                  A wy durch ino Niymcy - Polska. Polska - Niymcy. Jo je Slonzok i zodyn sie mie
                  ani mojego fatra, abo oupy niy pytou, eli jo ta wojna chca abo niy. Co
                  powiycie o tyj waszyj "winie" kej sie rozuazi o Slonzokow. Jo zodnyj winy
                  niymom i zodyn we mojyj familii tysz. Mogecie sie obwiniac wiela chcecia, ale
                  niy zapominejcie ize couki slonsk je wielki i ize wasze (polske i niymiecke)
                  winy to tak se do wszyskich sam niy przilepicie. Jo stowom, tam kaj cza po
                  stronie niymieckyj, jak idzie o prowda i fakty, ale stowom przedewszyskim sam
                  jako Slonzok. Przidzie czas ize te wasze podziauy bydom sztuczne.

Pozdrowiom!

Szwager
                  • Gość: ballest do wos IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.03, 10:44
                    Fajnie, ale nie wydaje sie Tobie, ze ta nagonka na Steinbach jest chnet takou
                    wielkou jak na Kohla, jak na Annaberg przez Nossola zaproszony zostou!
                    To ale mou cos ze Slonskym wspolnego, albo?
                    To je tera genau 14 lot tymu, o dziwo POLSA sie niczego nie nauczoua!

Pyrsk
                    ballest
                    • Gość: Szwager Re: do wos IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.03, 10:50
                      Jo by niychyntnie sam porownywou te dwie rzeczy - chociosz oczywicie ize mosz
                      recht - bo co mysla o E.S. toch sam juz szkryfnou, a co do Nossola to za fest
                      go szanuja coby go z niom porywnywac
                      • Gość: ballest Re: do wos IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.03, 11:18
                        Jou Nossola nie porownujam z Erika, tylko nagonak a na niom i na Kohla.
                        Dodou uech, ze Kohla Nossol zaprosiou a Polska nie pozwoloua na Annaberg i sie
                        wtedy we wlasne ciauo glymboko ucioua!

pyrsk
                        ballest
                        • Gość: Szwager Re: do wos IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.03, 11:28
                          Co do tego cza tysz dodac ize i do Glywic miou przijechac. Pamiyntom ize fest
                          mu wtedy Glywicziki nozdali we TV.

Ino sie mie niy pytej, kaj, co itd, bo to juz konsek czasu i niypamiyntom
                          dokuadnie. Mozno se jeszcze przipominosz?
                          • tabacco Re: do wos 20.09.03, 21:06
                            Porównywanie Eryki S. do bpa Nossola jest niewłaściwe i głupie. Eryka S. to skończona idiotka, a Nossol jest zbyt mądrym człowiekiem, by go do idiotów porównywać. Więcej zrobił dla Śląska i Ślązaków niż 100 Eryk S.
                            • Gość: ballest Re: do wos IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.03, 21:45
                              Jeszcze roz, nikt nie porownuje Nossola do Eriki i Erika tysz idiotkom nie
                              jest, jak ues widziou jej wystompienie w Polsce, to ues poznou idiotow !
                              Uona pokozaua Klassa z Ty strony jom nie znom, - dodom, ze nie jest uech jyj
                              zwolennikiem, ale tu umiala polskich dziennikarzy sprzedac , ale to nie byuo
                              trudno, jou by to jeszcze lepi zrobiou!
                              Mnie chodzi o fakt, ze Nossol zaprosiou Kohla na ANNABERG, a polski rzad i
                              polscy kombatanci(czytaj faryzeusze) na to nie pozwolili, D L A C Z E GO ?

pyrsk
                              ballest
                              • Gość: ballest pokorny Re: do wos IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.09.03, 22:15
                                "Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz; sami robimy to o niebo lepiej mnożąc
                                wrogów "

pyrsk
                                ballest pokorny
                                • Gość: ballest Pokorny, to tez Polak, ale kochany!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.03, 22:33
                                  "Ballest pokorny" to jest chyba jedyny klon do ktorego sie przyznac potrafie,
                                  powiem nawet,
                                  • Gość: ballest pokorny Re: 3700000 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.09.03, 22:52
                                    " nie można żyć do końca w oparach nienawiści"
                                    • Gość: ballest Re: 3700000 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.03, 23:01
                                      Pokorny a to Ty zdobyles ta trofee? to gratuluje !!
                                      Ciesze sie OGROMNIE, ze do nas zagladasz, my lubimy osoby z tych stron!
                                      Sa mile i nie takie zawziete jak nasi GLIWICZANIE!

pyrsk
                                      ballest
                                      • Gość: ballest Wiecej Kuroniow, PROSZE! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.09.03, 10:38
                                        "Polska prasa rozpisywała się też w tym czasie na temat kolaboranckiego rządu
                                        Vichy, za który dostało się bezpośrednio Lanzmannowi. "Odwraca uwagę od własnej
                                        niezbyt chlubnej przeszłości" - pisano. Nie wiadomo, co miano na myśli.
                                        Lanzmann, francuski Żyd, w czasie wojny nastolatek, miał - podobnie jak jego
                                        ojciec - fałszywe papiery i działał we francuskim ruchu oporu. Przypominano
                                        też, ilu Żydów pracowało w UB w czasie stalinowskim. Słowem, urządzono przy
                                        sposobności "Shoah" minipowtórkę z tego, co pisano w Marcu 1968 roku.

Filmu bronił Jacek Kuroń w podziemnym "Tygodniku Mazowsze", pisząc: "Jaka jest
                                        różnica między Polakami a Żydami w czasie okupacji? Ano taka, że ja jechałem
                                        przez getto tramwajem na basen i oglądałem po tamtej stronie muru umierających
                                        ludzi. Lanzmann umieścił kamerę w oczach tego Żyda, który wtedy patrzył na
                                        mnie. On musiał mnie widzieć tak, jak widzi Lanzmann tych Polaków, i trudno mu
                                        się dziwić".

Prasa pisała o Kuroniu jako o klakierze Lanzmanna, klakierze antypolskiej
                                        sprawy. Nie cytowała natomiast słów Papieża, który podczas audiencji udzielonej
                                        belgijskim i francuskim kombatantom z ruchu oporu mówił: "Autor "Shoah",
                                        gromadząc z tak niezwykłą starannością świadectwa ocalałych, a nawet ich
                                        oprawców, chciał, by ludzkie sumienie nie mogło nigdy zapomnieć".

W miedzyczasie Francja sie przyznala do grzechow rezimu Vichy, ale Polska dalej
                                        uwaza , ze bez skazy jest !

pyrsk
                                        ballest

• macpor Re: Do Szwagra i Grypsa 22.09.03, 05:39
            Za to czego się nie zrobi też się odpowiada. Prosta sprawa: idziesz ulicą
            patrzysz chuligani kogoś kopią, nie twoja sprawa, przechodzisz na drugą stronę
            ulicy. I co dalej czujesz się czysty? Niewinny? Nawet jak się dowiesz, że
            właśnie skopali twojego sąsiada, matkę, dziecko? Jasne - rozumiem tchórzostwo -
            raczej w takim wypadku starałbym się określić szansę - bezpośrednio
            interweniować, dzwonić po policję. Sam w mordę dostać nie chcę.
            Co do siedzenia wygodnie w domciu przed kompem. Sądze że robisz to samo i
            czujesz się usprawiedliwiony. Wiem jakie są granice mojego bohaterstwa i żałuję
            swojego lenistwa i tchórzostwa. Ty widać z twoi wadami żyjesz za pan brat, co?
            Należy też odróżnić bohaterstwo z głupotą (słynna szkolna "bohaterszczyzna").
            Rzucanie się na bandytów żeby kogoś uratować może się skończyć źle dla ciebie i
            dla ofiary. Lepiej lecieć po pomoc. Jak bezpieka kogoś z domu wywlekała - też
            bez sensu by było lecieć go ratować. Ale może... Jakby tak wszyscy sąsiedzi...
            Ostatecznie bezpieczniacy też gdzieś mieszkali...
            Władze totalitarne żyją tylko dzięki bierności i cichej zgodzie całego
            społeczeństwa (strach?).
            Kto to "antyfaszysta"? Może źle napisałem chodziło mi o przeciwników ówczesnych
            niemieckich rządów - lepiej co? To nie musiało być wiele, każdy mógł robić to
            na co go było stać. Ale coś robić, a nie odwracać się i odchodzić.

A co do amerykanów - to co robią w Iraku, co robią z jeńcami z Afganistanu nie
            stawia ich w najlepszym świetle. Ale wobec naszych idealistycznych wyobrażeń
            jak powinno być. Ale jednak jest SZALONA różnica między Guantanamo a Oświęcimiem
            • macpor Re: Do Pistulka2 22.09.03, 05:45
              Taki powinien być Temat ;)
              A co do odpowiedzialności zbiorowej. Nie uważam, że spoczywa na Tobie jakaś
              odpowiedzialność w sensie prawnym.
              Uważam tylko, że jak przyznajesz się do niemieckości powinieneś z niej brać
              wszystko - dobre i złe. Być dumnym z tego co kulturze niemieckiej wielkie i
              wstydzić się za to co było złe. Nie wybierać tylko co lepszych kąsków.
              Podobnie jak ktoś się czuje polakiem powinien być dumny z tego czym Polska może
              się chwalić, ale i wstydzić się np. Jedwabnego. A także wstydzić się sposobu
              traktowania ludności tzw. "ziem zachodnich".
              • Gość: ballest Re: Do Pistulka2 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.09.03, 06:07
                Maciek, fajnie to napisales, naprawde, ale mysle, ze Ty patrzysz na to z innego
                punktu widzenia jak inni Polacy.
                Byc moze sie myle , ale w Polsce wyznanie katolickie i nacjonalizm ida w parze.
                Nie kazdy potrafi cos takiego napisac:
                " Uważam tylko, że jak przyznajesz się do niemieckości powinieneś z niej brać
                wszystko - dobre i złe. Być dumnym z tego co kulturze
                niemieckiej wielkie i
                wstydzić się za to co było złe. Nie wybierać tylko co
                lepszych kąsków.
                Podobnie jak ktoś się czuje polakiem powinien być dumny z
                tego czym Polska może
                się chwalić, ale i wstydzić się np. Jedwabnego. A także
                wstydzić się sposobu
                traktowania ludności tzw. "ziem zachodnich"."
                Tu masz racje, my jestesmy za Oswiecim odpowiedzialni, a w tym wypadku nie
                gra roli czy czuje sie ktos Slazakiem, albo bral udzial w ruchu oporu, - wtedy
                Slazacy tez zamykali oczy a wiedzieli, co sie w Auschwitz dzieje.
                Podobnie jak Polacy za Jedwabne i Bydgoszcz odpowiedzialni sa.

Co do Guantanamo, to sie nie zgadzam z Toba, bo Niemcy lamali podstawowe prawa
                czlowieka, a to dzisiaj (za 50 lat chyba nikt nie uwierzy)takze USA robia , A
                tutaj pol swiata zamyka oczy, a jak ktos cos napisze to go chca zadziobac, to
                jest wlasnie ta pozywka , na ktorej Hitler rajtowal.
                Tu Polska jako sprzymierzeniec Agresora powinna USA zaatakowac.

pyrsk
                ballest

• Gość: Szwager A styknie wom tyla? IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.03, 06:44
                  Oooo! Momynt! Znom Slonzokow, kere musieli w czasie wojny isc "na ochotnika"
                  na front coby uratowac sie przed Oswiyncimiym. Znom Slonzokow kere musieli
                  odwiedzac brata w Oswiyncimiu w mundurze niymieckim. Znom Slonzokow kere
                  wychodzili w pasiakach z Oswiyncimia a Poloki ich zamykali tam nazod. Znom
                  Slonzokow kere zawsze byli ino Slonzokami i musieli umiyrac po Stalingradym i
                  w Katyniu. Znom Slonzokow, kere musieli godac ize som Polokami coby ich niy
                  wyciepli ze wuasnyj ziymi. Znom Slonzokow ... . Mog bych tak bez konca. Prosza
                  bezto o niymiyszanie tych ludzi w winy inkszych.
                  • pistulka2 Re: A styknie wom tyla? 22.09.03, 13:05
                    Amen Szwager, czyzby tworzyl sie nowy mesjasz narodow? Starcz ten co jest lub
                    te ktore sie za takich maja.
                    Po co ten patos. Slazacy nie sa lepsi ani gorsi od Polakow czy Niemcow.
                    Wszedzie jest dosc kanali jak i ludzi prawych. Chyba ze dla ciebie sa rowni i
                    rowniejsi?
                    • Gość: Szwager Re: A styknie wom tyla? IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.03, 13:31
                      Niy, to bouo uswiadomiynie coniykerym ize som Slonzoki, kere niypasujom obu
                      stronom i prawie tym wina za Niymcow abo Polokow za czs wojny abo powojynny
                      bych niy dowou, bo to to juz je richtik bezczelnosiom do potyngi.

Pozdrowiom i

Pyrsk!
            • Gość: Szwager Re: Do Szwagra i Grypsa IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.03, 06:45
              powiydz i ino poczamu to do mie kerujesz
              • meg_s Re: Do Szwagra i Grypsa (chyba do Macpora?) 22.09.03, 08:39

> powiydz i ino poczamu to do mie kerujesz

Re: Do Szwagra i Grypsa
                macpor 22.09.2003 05:39

Re: Do Pistulka2
                macpor 22.09.2003 05:45 odpowiedz na list

Taki powinien być Temat ;)

• Gość: Szwager Re: Do Szwagra i Grypsa (chyba do Macpora?) IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.03, 13:32
                  Dziynki Meg, trocha to bouo dziwnie szkryfniynte i w nerwach ech tego niy
                  merknou.

Pozdrowiom!

Szwager
            • pistulka2 Do macpora 22.09.03, 12:57
              Rzucony przez ciebie przyklad, akurat nie ma nic z tym wspolnego o czym pisze,
              dramaturgia nie zawsze jest celowa. Ciekawe jak mnie tak szybko oceniles,
              " widać z twoi wadami żyjesz za pan brat, co?" Co do osobistej kurateli, to
              mysle, ze mi jej nie barkuje, doswiadczenie uczy (z czasow jak komorek nie
              bylo), ze wzywanie pomocy czesto jest zbyt czasochlonne i trzeba dzialac
              samemu, nawet jak sie zdarzy, ze sie nie bez szwanku z tego calego wyjdzie.
              Jasne, ze jest bezsensem rzucanie sie na jakich wyciwiczonych bandziorow jak
              sie czlowiek na silach nie widzi lub sie boi, czasami zrobienie zwykelgo
              halasu tez czyni cuda.
              To jest cos innego, jak bandziorstwo ktore jest zarazem wladza. Masz racje
              jakby wszyscy, jakby, ale tak niestety nigdy nie jest albo bardzo rzadko. Jak
              wszyscy to pomaga, napewno np. w Berlinie w 1943 zony nie aryjskich mezczyzn
              zrobily afere bo chciano ich odtransportowac i po tej akcji dano im spokoj.
              Pozatym waznym aspektem tych systemow jest dezinformacja, czesto twiedzi sie ze
              przeciez wszysc musieli wiedziec, moge mowic tylko to o Gliwicach, wiekszosc
              wiedziala, ze istnieja jakis straszny oboz w Oswiecimiu ale nikt nie wiedzial
              dokladnie co i jak.
              Jak Zydow wywozono, to oficjalnie nazywalo sie, ze zostaja przesiedlani na
              wschod a nie ze ich wioza na smierc do obozow zaglady.
              Strach, tak niestety tak, biernosc tez ale przede wszystkim strach jak i
              niepewna systuacja wynikajaca z wojny.
              Tych co cos robili bylo jak mi sie wydaje wiecej jak sie oficjalnie teraz
              przyznaje. Ale napewno byli i tacy co wiedzieli i patrzeli w bok.

Dumnym mozna byc z wlasnych czynow ale nie tego jakiej sie jest narodowosci.
              Pokaz, gdzie ja sobie jakies lepsze kaski wybieram.
              Biore historie mego narodu jak jest, a co do przejmowanie odpowiedzialnosci za
              nie wlasne czyny juz pisalem. Stronie tez od oskarzania calych wczesniejszych
              pokolen, jest to dosc watpliwa przedura.
              Czemu wstydzisz sie Jedwabnego? Czy ty zabiles tych ludzi? Czy ty potrzales w
              bok? Dzis znajdziesz w Gliwicach czy w kazdym innym miejscu swiata zawsze dosc
              ludzi ktorzy zrobia to samo, nalezy stworzyc do tego tylko odpowiednie podloze
              a reszta sama przyjdzie.
              Za traktowanie ludzi na tzw. "ziem zachodnich" tez nic nie mozesz, ale mozesz
              • Gość: Szwager niyskonczono wypowiedz IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.03, 13:36
                a co z resztom tekstu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka