Dodaj do ulubionych

ćwikła z chrzanem- mój przysmak

09.01.14, 11:21
Chciałam się pochwalić na forum, że właśnie w poniedziałek zrobiłam najprawdziwszą ćwikłę z małych słodkich buraczków i świeżego chrzanu z własnej działki.
Pyszota! DLa mnie idealna alternatywa dla sztucznie pachnących ogórków i pomidorów w sezonie zimowym
Macie jeszcze taki swoje przysmaki?
Obserwuj wątek
    • feniks_z_popiolu Re: ćwikła z chrzanem- mój przysmak 09.01.14, 12:23
      Też lubię w okresie zimowym ćwikłę. Niestety i chrzan i buraki nie z własnej działki tylko ze sklepu. W doniczce w kuchni mam korzeń pietruszki, który właśnie wypuszcza natkę i kiełkujące cebule, z których za chwilę będzie szczypior. Jeszcze kiełki i rzeżuchę zasieję
      • 22pagoda Re: ćwikła z chrzanem- mój przysmak 24.01.14, 20:43
        feniksie - poszłam Twoimi sladami - sloik kiełków mieszanych - czerwona kapusta-rzodkiewka-brokuły właśnie w obrocie konsumowania!
        smacznego i dzięki za inspiracje!
    • aga7211 Re: ćwikła z chrzanem- mój przysmak 09.01.14, 12:28
      to podaj dokladny przepis bo ja uwielbiam ale najbardziej smakują mi sklepowe,a ten chrzan to wykopałaś z działki teraz czy jesienia
      • 22pagoda Re: ćwikła z chrzanem- mój przysmak 09.01.14, 12:35
        dosc fajny przepis jest tutaj
        www.dobra-rada.pl/cwikla-tradycyjny-polski-dodatek_1195
        ale przyprawy wg uznania

mozna kupic male buraczki na targu i chrzan na targu albo sprzedaja w lidlu
      • 22pagoda Re: ćwikła z chrzanem- mój przysmak 09.01.14, 12:35
        a chrzan wykopalam teraz z dzialki bo temperatury dodatnie od dawna
    • budzik11 Re: ćwikła z chrzanem- mój przysmak 09.01.14, 13:03
      22pagoda napisała:

> Pyszota!

Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać tongue_out forum.gazeta.pl/forum/w,77,139585079,139585079,Brzydkie_slowa_kuchenne.html
    • squirk Re: ćwikła z chrzanem- mój przysmak 09.01.14, 13:08
      Robię co roku mnóstwo przetworów, mamy ulubione sałatki, robię passaty, dużo kiszę. Przedwczoraj nastawiłam kolejną porcję buraków na zakwas i wrzucę link (niekomercyjny) do opisu właściwości takich kiszonek, może się ktoś też przekona - u.42.pl/2QqQ - sok z kiszonych buraków to jedna z najlepszych, także w smaku, rzeczy w moim życiu.
      Poza tym robię rewelacyjną sałatke ogórkową do słoików na zimę, domowe ogórki konserwowe, fasolkę szparagową też konserwuję, generalnie w lecie i jesienią lepiej nie stać między mną a stoiskami z warzywami.
      wink
    • niebieskooka11 Re: ćwikła 09.01.14, 23:43
      Masło maślane. Chyba, że robisz z jakimś podwójnym chrzanem, czy co... Bo jak ćwikła, to wiadomo,
      że z chrzanem. I proszę mi tu nie pisać, że w sklepie, na słoiku tak jest. Na murach też piszą z błędami tongue_out
      Ale się nawymądralowałam smile Pozdrawiam serdecznie, też lubię.

Ćwikła – sałatka warzywna z ugotowanych utartych buraków ćwikłowych. Przyprawiana na ostro tartym chrzanem, cukrem, solą, sokiem z cytryny, kminkiem, niekiedy winnymi jabłkami, czerwonym wytrawnym winem, goździkami i natką pietruszki. Podawana jako dodatek do mięs. Źródło: pl.wikipedia.org/wiki/%C4%86wik%C5%82a
      • 22pagoda Re: ćwikła 24.01.14, 20:42
        tak niebieskooka, masz racje .... nawet nie wiedzialam, u nas w domu mowilo sie blednie zatem.... cwikla z chrzanem
        dzieki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka