Dodaj do ulubionych

pralkosuszarka

04.03.14, 20:41
Czy macie dziewczyny jakieś doświadczenie w uzytkowaniu? Warto to coś kupić?
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: pralkosuszarka 05.03.14, 08:05
      Zależy, czy zamierzasz korzystać z suszarki okazjonalnie, czy każdorazowo. Jeśli każdorazowo, to takie rozwiązanie jest do bani, bo ta suszarka nie spełni podstawowych wymagań.
      Będziesz musiała prać/suszyć małe wsady, albo po praniu wyjmować połowę i połowę tylko suszyć-inaczej pranie będzie masakrycznie pogięte.
      Jeśli masz miejsce-(suszarka może stać również na pralce) kup dwa osobne urządzenia z tym, że suszarkę o większej pojemności wagowej.
    • niebieskaa4 Re: pralkosuszarka 05.03.14, 16:40
      Mam pralko suszarkę od kilku lat a od paru miesięcy oddzielną suszarkę. No cóż porównania nie ma. Jeżeli możesz to kup dwa oddzielne urządzenia. Pralko suszarka zużywa więcej wody i energii. Możesz suszyć tylko połowę wsadu pralki czyli niewiele. Kołdrę jest problem wysuszyć z pół dnia schodzi ( i to cienką kołdrę). Nie odkłacza , nie ma typowych ustawień jak suszarka - u mnie jest tylko czas suszenia a już nie dobierasz rodzaju tkaniny, nie ma czujnika wilgotności itp. Może dzisiejsze pralko-suszarki są "inteligentniejsze" ale ja uważam, że oddzielnie jest dużo lepszym rozwiązaniem.
      • kasiak37 Re: pralkosuszarka 05.03.14, 21:06
        nie zgadzam sie z Niebieska ale cozwink
        Mam i polecam.Odklacza, ma rozne funkcje i uzywam czesto. I pralka i suszarka w A+ klasie.
        • teane Re: pralkosuszarka 05.03.14, 21:26
          Mam i używam w sezonie "zimno - balkonowym", gdzie nie da się wystawić suszarki na słoneczko. Nie mam porównania z 2 urządzeniami, wiec trudno jest mi porównywać, aleee ... kupując to cudo wiedziałam, że musi mieć duży wad suszarki, nie tylko pralki, no i oczywiście energooszczędna. I taką znalazłam - Nie narzekam na wsad, piorę i susze całą pralkę jednocześnie. Ale suszarki mają też swoje minusy niestety. Z ciekawości przetestowałam kiedyś najsuchszy program, ze słoneczkiem w znaczku, no i spodnie trochę mi się skurczyły... nie było tragedii na szczęście, bo już były rozciągnięte, ale mam wrażenie że po całej zimy bawełniane ubrania ciutke się niszczą. Ubrania lubią się odrobinę kurczyć, kolory też się szybciej wypierają, bledną. Mimo wad teraz nie wyobrażam sobie życia bez suszarki, zwłaszcza w bloku i z 2 dzieci. Wcześniej wiecznie mieliśmy rozstawianą suszarkę z mokrymi ciuchami w salonie.
          Jak masz miejsce i pieniądze na 2 dwa urządzenia to super, ale 2 w 1 też jest ok.
      • sangrita Re: pralkosuszarka 07.03.14, 15:46
        Podepnę się - czytam wszędzie, że pralkosuszarka zużywa więcej wody. Może ja tam jestem posta baba ze wsi i nie rozumiem się na tych nowoczesnych technologiach, ale jakim cudem i do czego suszarka zużywa wodę?
        • klara551 Re: pralkosuszarka 01.04.14, 07:45
          Suszarka/kondensacyjna/ ma specjalny wymiennik w którym powietrze do suszenia ogrzewa się chłodząc wilgotne i gorące powietrze wydmuchiwane po suszeniu. W czasie chłodzenia skrapla się para a woda ze skroplenia zbiera się w pojemniku. Pralko-suszarka schładza gorące wilgotne powietrze wodą pobieraną z instalacji więc stąd większe zużycie wody w pralkosuszarkach. W pralkosuszarce nie ma pojemnika na skropliny bo one są razem z wodą do chłodzenia wylewane do kanalizacji/większy koszt ,bo po za energią płacisz też za większe zużycie wody /. A suszarka jako odrębna/przy takim samym wsadzie/ ma też większy niż pralka bęben,inny przepływ powietrza i krócej suszy.
    • ewik-mysza Re: pralkosuszarka 05.03.14, 21:49
      mam i używam dość często z funkcją suszarki, mam indesita z wsadem 7kg do prania i 5 do suszenia.. chyba nie zdarzyło mi się prać aż 7kg..
      wiadomo, że im mniej wsadu tym mniej się gniecie smile ale absolutnie nie narzekam...
      rzeczy typu bluzki czy koszule - nie dosuszam do końca, żeby nie było b. pogniecione, natomiast bielizna/pościel/ręczniki nie muszą być niepogniecione, i do tego najczęściej stosuję suszenie..
      • yaga7 Re: pralkosuszarka 06.03.14, 16:27
        Ja też mam taką 7 / 5 kg i też nie narzekam.

Najczęściej stosuję w sezonie zimowym, gdy suszenie na balkonie odpada i właśnie do bielizny/ręczników/pościeli. Dla tych zastosowań u nas sprawdza się super.

Na 2 urządzenia miejsca absolutnie nie mam, zresztą nie wiem, czy i tak przy moich zastosowaniach byłyby potrzebne.
        • klara551 Re: pralkosuszarka 01.04.14, 07:52
          Przy aktualnych wymaganiach /pranie większości ciuchów to 30-40 stopni / suszarka spełnia rolę dezynfekcyjną co jest ważne przy bieliźnie,czy ciuchach dziecięcych. No i wysuszone w suszarce rzeczy są mięciutkie a nie jak zdjęte z suszarki sztywne i ze śladami sznurków.
    • jagoda_pl Re: pralkosuszarka 06.03.14, 18:36
      Ja mam dobre, ale nie mam też dużych potrzeb. Używam od jesieni do wiosny do grubych bawełnianych bluz (aby nie zaczęły śmierdzieć) i do pościeli (nie mam suszarni, a wiszące pranie mnie denerwuje).
      • zeliczka Re: pralkosuszarka 07.03.14, 00:31
        dziękuję za odpowiedzismile
    • jadowita71 Re: pralkosuszarka 07.03.14, 13:33
      Kupiłam niedawno. Z założenia miała być do używania okazjonalnego, gdy mży, leje i pada przez kilka tygodni i nic nie schnie; wiedziałam zatem, że nie działa tak dobrze ani tanio jak suszarka osobno. Wypróbowałam z ciekawości (pogoda wszak przepiękna do suszenia smile), bardzo fajna rzecz, pranie jest mięciutkie i miłe. mam wsad 8/5, firma na C.
    • monikar26 Re: pralkosuszarka 31.03.14, 17:27
      Podepnę się pod wątek, bo własnie mi padła 10-letnia pralka.
      Czy może któraś z Was ma doświadczenie z pralko-suszarką Elektrolux? Znalazłam taką z wkładem 9 kg prania i 7 kg suszenia (czyli od biedy, jeśli się nie naładuje do pełna, to można razem uprać i wysuszyć wszystko).
      Warto kupować sprzęt tej firmy? Obiło mi się o uszy, że pralki z obrtotami 1600 są bardziej awaryjne.
      Najchętniej kupiłabym 2 oddzielne urządzenia, ale miejsca brak...
      • klara551 Re: pralkosuszarka 01.04.14, 07:58
        Im wyższe obroty ma pralka tym krótsze suszenie bo bardziej odwirowane pranie to mniej wody do odparowania w czasie suszenia, a więc niższy koszt. Mam od 5 lat pralkę która może odwirowywać nawet do 1800 obr/min i to jest to. Suszarkę mam osobno i po wysuszeniu nie ma śladów zagnieceń o ile nie zostawię w suszarce wysuszonego prania.
        • zeliczka Re: pralkosuszarka 02.05.14, 17:21
          Dzięki za informacje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka