Dodaj do ulubionych

Co na ból żołądka?

05.04.14, 09:33
Krople nie pomagają no-spa tez nie, mięta gorąca tez nie, mocna czarna herbata nie. Znacie inne sposoby na dorażną pomoc przy bólu żołądka? Słyszałam, że należy..zjeść łyżeczkę suchego suszu herbacianego, ale nie wiem ile w tym prawdy.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Co na ból żołądka? 05.04.14, 10:23
      To zależy skąd ten ból. Jak skurcze - to (jak no-spa nie działa) coś ciepłego na brzuch - przeprasowany ręcznik czy termofor. Jak zatrucie - to węgiel. A może to wyrostek czy inne zapalenie woreczka żółciowego? Jesteś pewna, że to żołądek?
      • anetapzn Re: Co na ból żołądka? 05.04.14, 10:27
        budzik11 napisała:

> To zależy skąd ten ból. Jak skurcze - to (jak no-spa nie działa) coś ciepłego n
        > a brzuch - przeprasowany ręcznik czy termofor. Jak zatrucie - to węgiel. A może
        > to wyrostek czy inne zapalenie woreczka żółciowego? Jesteś pewna, że to żołąde
        > k?
        Woreczka nie mam już dawno, najprawdopodobniej to po zjedzeniu czegoś. Niestety wiem,czego powinnam unikać, ale czasami....kusi, a czasami trafi sie coś nieświeżego, jak to w życiu.
        Węgiel rzeczywiście pomaga?
        • irenazu Re: Co na ból żołądka? 05.04.14, 10:45
          Tzw. szumiąca woda- gdy już ja słyszysz w czajniku, ale jeszcze sie nie gotuje. Jeżeli to błąd dietetyczny, to dużo zależy od choroby. A o tym nie piszesz. Może siemię lniane pomoże, jeżeli podrażniłaś chorobę wrzodową, kieliszeczek spirytusu lub czystej wódki z pieprzem naturalnym, jeżeli przeładowałaś czymś ciężkostrawnym i zalega.
          • irenazu Re: Co na ból żołądka? 05.04.14, 10:46
            No i nie jedz na razie tych boczniaków.
            • anetapzn Re: Co na ból żołądka? 05.04.14, 10:52
              irenazu napisała:

> No i nie jedz na razie tych boczniaków.
              Chyba te flaczki mi nie zaszkodzą, bo smażone odpadają.
              big_grinbig_grin tzn. nie w tym momencie mnie boli, tylko ostatnio zbyt często. Staram sie uważać, ale mam zespół jelita nadwrażliwego i stresujące mu sytuacje, których od początku roku u mnie nie brak, nie służą temu. generalnie powinnam do mineralnej i opłatka się ograniczyć, ale tak sie nie da.
              • budzik11 Re: Co na ból żołądka? 05.04.14, 12:32
                Tylko niegazową tę mineralną pij wink Albo miętę.
                Węgiel naprawdę pomaga - wchłania wszystko, wszelkie toksyny, bakterie, wiąże nadmiar kwasu itp. polecam takie do połykania (w kapsułkach lub tabletkach), nie trzeba rozgryzać jak kiedyś. Tylko jeśli bierzesz jakieś leki, trzeba zachowac min. 2h odstępu, bo leki też zwiąże.
                • ainafets Re: siemię lniane 05.04.14, 16:02
                  Siemię lniane jest rewelacyjne na ból żołądka. Robię tak: do małego garnuszka nalewam wody mniej więcej do połowy, do tego dodaję 2 łyżeczki siemienia lnianego (w ziarenkach) i to gotuję aż zrobi się taki jakby kisiel, i jak trochę przestygnie to wypijam. Siemię ma chyba dużo kalorii, ale na żołądek naprawdę jest rewelacyjne. Można jeszcze mielić siemię i zalewać wrzątkiem, ale moim zdaniem to gotowane jest skuteczniejsze. Mielić samemu - nie kupować zmielonego w aptece.
                  • budzik11 Re: siemię lniane 05.04.14, 17:16
                    ainafets napisała:

> Mielić samemu - nie kupować zmielonego w aptece
                    > .

Można kupować w aptece, jednak najczęściej jest ono odtłuszczone, czyli pozbawione cennego oleju lnianego. Ale "galareta", czyli to, co działa osłonowo na śluzówkę żołądka, robi się i z odtłuszczonego, jak komuś nie zależy na oleju, to można sobie zaoszczędzić kłopotu. Ja nie mam młynka do kawy, dlatego kupuję mielone siemię.
    • stara-a-naiwna Re: Co na ból żołądka? 06.04.14, 18:47
      Na niestrawnościowy ból brzucha polecam coca cole
      (szklanka kooli przeczyszcza wszystkie kichy)

Sprawdzony - na dzieciach i na sobie - bylam kiedys opiekunem kolonijnym smile
    • kwietniowka2011 Re: Co na ból żołądka? 07.04.14, 12:11
      przy braku pęcherzyka żółciowego możliwe jest jakieś tam zapalenie żołądka (tak mi internistka powiedziała, ale nie pamiętam jakie), bóle żołądka, zgaga, odbijanie, ucisk itp. często tak masz? może gastroskopię zrób,
      na tego typu dolegliwości można stosować controloc przez 2 tygodnie, ale to pomaga długofalowo nie natychmiast
      doraźnie najbardziej pomaga mi rennie (dużo), poza tym łykam tabletki na niestrawność
      no i nie jem prawie nic, suche pieczywo względnie z masłem, ewentulanie z szynką, biały ser
      do picia to najlepiej gorąca woda, bez niczego
      • kanga_roo Re: Co na ból żołądka? 07.04.14, 15:06
        jeśli po prostu boli, niezależnie od jedzenia, nie mdli, nie powoduje rozstroju, to spróbuj ranigast.
        pomaga - tyle, że jeśli pomoże, to najprawdopodobniej masz chorobę wrzodową.
        • julk_a33 Re: Co na ból żołądka? 07.04.14, 15:34
          Przy bólach żołądka stosuję Buscopan , mi pomaga .
    • squirk Re: Co na ból żołądka? 08.04.14, 16:41
      belvita7 napisał(a):

forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=&author=belvita7&title=&forum=
      To ładnie,że ktokolwiek dał zajęcie osobie tak, ujmę to łagodnie, odbiegającej od normy, ale dla takich też są kursy czytania, polecam, mniej się potem niedostatki rzucają w oczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka