Dodaj do ulubionych

Menu na przyjęcie ogrodowe

19.05.14, 15:06
Potrzebuję pomysłu na efektowne (wizualnie) i smaczne sałatki i przekąski. Muszą być vege no i żeby mnie ich przygotowanie nie zabiło!
Na pewno zrobię mus owocowy - czyli zmiksowane gruszki oraz brzoskwinie (osobno). Ale co jeszcze?
Z daniami głównymi i zupą nie mam problemu ale te sałatki i przekąski coś mi się nie chcą skomponować... Dodam, że imprezę mam w sierpniu, więc chcę wykorzystywać świeże warzywa i owoce. Acha, będzie 18 osób więc sporo tego potrzebuję...
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Menu na przyjęcie ogrodowe 19.05.14, 15:16
      anu_anu napisała:

> Z daniami głównymi i zupą nie mam problemu ale te sałatki i przekąski coś mi si
      > ę nie chcą skomponować...

Coś na listkach cykorii, może jakieś tofu zmiksowane z czymś do smaku albo hummus/pasta z ciecierzycy i czosnku albo inne takie, ozdobione oliwką czy orzechem? Ładnie wygląda, łatwo zrobić i wygodnie się to je.
      Szaszłyczki owocowe bym zrobiła albo z grillowanych warzyw, koreczki są zbyt banalne chyba ale to też jakaś opcja.
      Babeczki z kruchego ciasta z jakimś wytrawnym nadzieniem, faszerowane pieczarki, może małe quiche cebulowo-pieczarkowe, można gdzieś zamówić wcześniej żeby sobie oszczędzić pracy.
      Co do sałatek - na pewno zrobiłabym coś ze szpinakiem, może z grillowanymi szparagami póki sezon jest.
      • anu_anu Re: Menu na przyjęcie ogrodowe 19.05.14, 20:59
        A masz jakiś przepis, najlepiej z obrazkami?
        • squirk Re: Menu na przyjęcie ogrodowe 20.05.14, 01:25
          anu_anu napisała:

> A masz jakiś przepis, najlepiej z obrazkami?

Na które z wymienionych? Cykoriowych łódeczek szukałabym idąc za obrazkami u.42.pl/2TKm
          Na pastę z ciecierzycy mam przepis (www.ninawkuchni.pl/2011/03/pasta-do-chleba-z-ciecierzycy-z.html), szaszłyczki są dość oczywiste, jeśli nie chciałoby mi się bawić w osobne szaszłyczki zrobiłabym duże briami i podała po porcji - np. pieprzczywanilia.blogspot.ie/2009/04/briami.html
          Jeśli interesuje Cię coś innego napisz, postaram się pomóc.
          smile
    • mocno.zdziwiona Re: Menu na przyjęcie ogrodowe 19.05.14, 23:23
      Nie wiem czy widziałaś na eurowizji flagę Włoch z bazylii, pomidorów i mozarelli, ale była piękna! A robota żadna.

Sałatki fajne są np. z rukolą, suszonymi owocami i octem balsamiczym (a nawet kremem balsamicznym, ma inny smak i konsystencję).

Fajne są na przekąskę np. grzanki z serem rocpolem i winogronami, z serem kozim i dżemem niesłodkim.

Można też podać prażone migdały, oliwki, jakieś ciekawsze sery żółte. Na przystawkę.
    • pies-li-kot Re: Menu na przyjęcie ogrodowe 19.05.14, 23:30
      Mój przebój na tego typu okazje - wytrawne muffinki (ciasto oczywiście bez cukru , ale z pokruszona fetą, kawałkami suszonych pomidorów, pociętymi w kawałki czarnymi oliwkami, posiekanymi świeżymi ziołami - lub inne dodatki wg uznania, bo to tylko przykład vege). Wydrążone połówki pomidorów nadziane twarogiem. Humus, tabbouleh, baba ganousch z dodatkiem małych pit.
      Nieśmiertelna sałatka szopska. Chrupiąca sałatka, której bazowym warzywem jest kalafior podzielony na maleńkie różyczki (np. z prażonymi pestkami słonecznika).
    • magdalaena1977 Re: Menu na przyjęcie ogrodowe 20.05.14, 00:10
      kabanosy i warzywa do maczania w dipach
    • momas Re: Menu na przyjęcie ogrodowe 20.05.14, 09:07
      uznajesz jajka i mleko?

keks wytrawny ze szparagami:
      zmyslywkuchni.blogspot.com/2011/05/czas-na-piknik.html
      jeżeli nie uznjesz:
      mleko możesz zastąpic mlekiem roślinnym
      substytuty jajka tu (w mniej więcej w połowie strony):
      kuchniaweganska.over-blog.com/categorie-11514080.html

cheddar - jest żółty wegański smile
    • kittykitty Re: Menu na przyjęcie ogrodowe 20.05.14, 11:50
      Sałata z cykorią, pomarańczami, orzechami włoskimi i serem pleśniowym pokropiona oliwą i octem balsamicznym.
      Brokuł z jajkiem i koperkiem z sosem majonezowo-śmietanowym.
      • mitta Re: Menu na przyjęcie ogrodowe 21.05.14, 09:24
        Jeżeli prawdziwe wege (a nie tylko bezmięsne) - to raczej mleko, sery, jajka odpadają. No, i kabanosy też.
        Akurat mnie także czeka podobna impreza i to już w czerwcu. Od jakiegoś czasu proponuję gościom, aby sobie sami skomponowali sałatkę. Na półmiskach układam karczochy (ze słoika), świeże i suszone pomidory, oliwki, kapary, miks salat, szparagi, ogórki świeże i konserwowe, zgrillowane cukinie i bakłażany i co mi tam jeszcze przyjdzie do głowy (ja daję też różne sery, bo goście różni), stawiam przyprawy, oliwę i ze dwa sosy (czosnkowy i winegret) oraz robię stos grzanek lub daję świeże bagietki. Sprawdza się ten pomysł wyśmienicie.
        Proponuję też gruzińskie roladki z bakłażana - są pyszne, wegańskie, a w sierpniu bakłażany powinny być tańsze. Przepis wstawiłam do galerii, granat można pominąć
        W sierpniu będzie też tania papryka - proponuję upiec ją w piekarniku, a gdy skórka będzie miała czarne bąble zaparzyć w torebce foliowej, zdjąć skórkę i paprykę dać do zalewy z soku z papryki (zostanie z pieczenia), oleju/oliwy, czosnku, soli, cukru - można zrobić kilka dni wcześniej w słoikach i trzymać w lodówce, by się przegryzło - pychota.
        • anu_anu Re: Menu na przyjęcie ogrodowe 21.05.14, 10:14
          To jest świetny pomysł aby dać osobno składniki nie-vege bo część gości jada wszystko. Dzięki!
          A i na te bakłażany się skuszę na pewno!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka