nati_28 24.05.14, 13:18 Zwłaszcza na poddaszu gdzie jest baaardzo gorąco. Możecie polecić dobrej jakości i skuteczne wentylatory/wiatraki lub inne sposoby? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mocno.zdziwiona Re: Jak PPD schładza dom latem? 24.05.14, 14:01 Mieszkam w Hiszpanii więc upał jest masakryczny, ale są też żaluzje zewnętrzne. Podstawa to nie otwierać okna w ciągu dnia (bo się nagrzewa pomieszczenie), zaciągnąć żaluzje na maksa i przeczekać. W nocy można zostawić otwarte, najlepiej zrobić przeciąg. Wentylatory jeśli już to o dużej mocy. Ja kupiłam taki dla malarzy do suszenia farby na ścianach i łeb urywa Fajny jest. Ale u nas to raczej dorywczo bo wszędzie jest klima, śpię też w klimatyzowanym. Odpowiedz Link
furtive_kitten Re: Jak PPD schładza dom latem? 24.05.14, 15:05 Jak wyżej, robię przeciąg i/lub zamykam żaluzje. A w ogóle to wyjeżdżam na wakacje do zimnych krajów. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Jak PPD schładza dom latem? 24.05.14, 15:29 Przede wszystkim - nie nagrzewać. U mnie okna i drzwi są zamknięte, nie ma wietrzenia w upał, rolety (ciemne i zasłony zaciągnięte). Raz zapomniałam synowi zaciągnąć rolety na noc, ma okno od wschodu - kiedy weszłam rano, było jak w piekarniku, tak strasznie słońce nagrzało. Odpowiedz Link
dzedlajga Re: Jak PPD schładza dom latem? 24.05.14, 20:45 Potwierdzam, rolety, plisy, wszystko co zasłania słoneczko. Zainwestowałam w tym roku i naprawdę jest duuużo lepiej niż w poprzednich latach. Też słyszałam o nie otwieraniu okien, ale u mnie na stałe uchylone Odpowiedz Link
smutas13 Re: Jak PPD schładza dom latem? 25.05.14, 16:52 Też nie wyobrażam sobie nieotwierania okien. Musze mieć stały dopływ świeżego powietrza. Chyba, że jest klimatyzacja. Póki co, zasłaniam okna roletami. Nie tylko okna. W tym roku, wreszcie zainstalowaliśmy rolety także na balkonach. Innowacja ale jakże przydatna. Zdaje egzamin. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Jak PPD schładza dom latem? 25.05.14, 19:22 smutas13 napisała: > Też nie wyobrażam sobie nieotwierania okien. Musze mieć stały dopływ świeżego p > owietrza. Ja mam rekuperator (wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła), i okien wcale nie muszę otwierać. Odpowiedz Link
smutas13 Re: Jak PPD schładza dom latem? 25.05.14, 19:55 budzik11 napisała: > smutas13 napisała: > > > Też nie wyobrażam sobie nieotwierania okien. Musze mieć stały dopływ świe > żego p > > owietrza. > > Ja mam rekuperator (wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła), i okien wcale n > ie muszę otwierać. Na coś takiego, też zgodziłabym się. Bez zastanawiania Odpowiedz Link
nati_28 Rekuperator 25.05.14, 20:04 Właśnie jesteśmy na etapie rozbudowy domu, a przy okazji wpakowaliśmy się w taki remont, że była możliwość założenia rekuperacji. Ale jest to drogie rozwiązanie, a nie jestem do niego do końca przekonana. Bardziej mąż się upiera, a ja neguję ten pomysł. Czytałam, że przy rekuperatorze nie należy otwierać okien. Ja sobie tego nie wyobrażam. Takie powietrze, które przechodzi przez rury do mnie nie do końca przemawia. Czy mogłabyś coś więcej napisać o zaletach rekuperacji. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Rekuperator 26.05.14, 08:49 nati_28 napisała: > Czy mogłabyś coś więcej napisać o zaletach rekuperacji. Oczywiście. 1. nie trzeba otwierać okien, bo to zaburza pracę rekuperatora. Poza tym nie ma takiej potrzeby, bo taka wentylacja jest bardziej wydajna od tzw. grawitacyjnej, zależnej od ciśnienia na zewnątrz i w domu, od temperatury (czasem nie ma wcale ruchu powietrza) - a tu wymiana powietrza jest wymuszona i zawsze to świeże powietrze jest. 2. powietrze jest czyste, bo na czerpni są filtry, które zatrzymują nie tylko owady, kurz czy jakieś drobne zanieczyszczenia, ale nawet pyłki roślin (ważne dla alergików). Dzięki temu, jak np. mieszkasz w "brudnej", kurzącej okolicy, nie musisz otwierać okien a powietrze masz świeże i czyste, nie wpada kurz z zewnątrz 3. Ciepłe powietrze zimą, chłodne latem (my mamy czerpnię kilkunastometrową, 1,5m pod ziemią, dzięki czemu latem ciepłe powietrze chłodzi się przez przejście przez zimne rury, poza tym latem zmienia się kasetę na taką, która nie ogrzewa powietrza wpadającego, jak zimą. Zimą z kolei te 1,5 m. pod ziemią powietrze jest cieplejsze niż na powierzchni, więc to mroźne ogrzewa się 1. przez przejście przez czerpnię, 2. ogrzewa się przechodząc obok ciepłego powietrza wyrzucanego z domu, co daje oczywiście duże oszczędności (podobno nawet 70% ciepła się odzyskuje) na ogrzewaniu. 4. ponieważ nie trzeba otwierać okien, my mamy okna (poza tarasowym oczywiście) nieotwieralne, co jest tańsze (omija się cały mechanizm, jest po prostu rama i szyby) i bezpieczniejsze (nie ma opcji wyważenia okna, jak przy otwieranych czy po prostu przypadkowego zostawienia otwartego okna), co dla nas jest ważne, bo mamy dom parterowy. 5. dzięki nieotwieraniu okien, chłodzeniu powietrza w ziemi, latem mam różnicę 10st. (kiedy na zewnątrz jest np. 30-kilka, u mnie jest 20-kilka, ludzie często pytają, czy mamy klimatyzację ). 6. nawiew mozna sobie regulować (regulacja 3-stopniowa ogólnego nawiewu/wyciągu, poza tym w każdym pomieszczeniu można sobie bardziej odkręcić anemostat, czyli to, co nawiewa/wyciąga powietrze). Wad nie widzę (poza chwilowym brakiem prądu, wtedy oczywiście reku nie działa, ale musiałby pewnie nie pracować wiele godzin, żeby było czuć różnicę). Tu fajnie opisane, w miarę obiektywnie: www.rekuperatory.pl/dowiedz-sie-wiecej/za-i-przeciw-rekuperacji My mieszkamy już 10 lat z rekuperatorem Odpowiedz Link
julk_a33 Re: Rekuperator 27.05.14, 13:32 W chwili obecnej jesteśmy na etapie zakładania rekuperacji , niestety chyba mamy pecha bo już druga ekipa walczy z u nas z tym tematem. Na rekuperacje uparł się mój mąż , wydatek nie mały więc mam nadzieję ,że również będę mogła w samych pozytywach polecać to rozwiązanie. A czy jest coś na co trzeba szczególnie zwrócić uwagę przy tego typu inwestycji. julka_33 Odpowiedz Link
yo_anka Re: Rekuperator 30.07.14, 06:22 jak posiadacz rekuperatora z gruntowym wymiennikiem ciepła zaręczam że działa ale przy takich upałach na poddaszu to nie ma czasów z mleka na dole milo chłodno, na poddaszu mimo zasłoniętych rolet i tak upał. Cóż, i to minie..... Odpowiedz Link
kutia86 Re: Rekuperator 14.06.15, 10:32 Czy możesz powiedzieć jak zamontowany rekuperator sprawdza się u Ciebie? Obecnie jestem w trakcie budowy domu i jednym z modeli nad którym się zastanawiam to Alnor HRU Ergo. Według opisu akurat dość dobrze pasuje do budynku, ale chciałbym zapytać się o praktyczną stronę codziennych efektów. Odpowiedz Link
smutas13 Re: Jak PPD schładza dom latem? 27.05.14, 17:44 smutas13 napisała: > Też nie wyobrażam sobie nieotwierania okien. Musze mieć stały dopływ świeżego p > owietrza. > Chyba, że jest klimatyzacja. > Póki co, zasłaniam okna roletami. Nie tylko okna. W tym roku, wreszcie zainstal > owaliśmy rolety także na balkonach. Innowacja ale jakże przydatna. Zdaje eg > zamin. a, zapomniałam dodać, także wentylatory mamy w każdym pomieszczeniu. Odpowiedz Link
doral2 Re: Jak PPD schładza dom latem? 14.06.15, 18:49 smutas13 napisała: > Też nie wyobrażam sobie nieotwierania okien. Musze mieć stały dopływ świeżego powietrza..." jeżeli na zewnątrz jest cieplej niż w pomieszczeniu, otwieranie okien mija się kompletnie z celem. bowiem pomieszczenie i powietrze zewnętrzne dążą do wyrównania temperatury. zatem jeśli w pomieszczeniu jest np. 25 stopni, a na zewnątrz np. 30, to po kilkunastu minutach masz w pomieszczeniu 30 stopni, czyli osiągasz efekt odwrotny do zamierzonego, kosztem dopływu świeżego powietrza. co robić zatem? na dzień okna zamykać i zasłaniać (w szczególności te od południowej strony), otworzyć okna/drzwi od strony północnej (jeżeli jest taka możliwość) i włączać wiatraki, wieczorem okna otwierać i wietrzyć pomieszczenia. od poniedziałku już ma być chłodniej. upały w naszym pięknym kraju nie trwają wiecznie. Odpowiedz Link
linn_linn Re: Jak PPD schładza dom latem? 20.07.15, 09:26 www.twojediy.pl/5-sposobow-na-upal/ Odpowiedz Link