marysia460 07.07.14, 23:19 Zrobiłam dżem truskawkowy i chciałabym soki z malin, czy już nadszedł czas kupowania malinek ? Niby na ryneczku widziałam ale jeszcze drogie, jest szansa, ze stanieja ? A Wy co przetwarzaciec? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anirat Re: Robicie przetwory ? 08.07.14, 08:13 Wszystko co się da, ostatnio porzeczki czarne i czerwone i ogórki. Maliny spożywam tylko na bieżąco, sliwki, jabłka, gruszki, zależy co jest. Ja czerpie jednak zapasy głównie z ogrodu brata Malin nie przetwarzam. Odpowiedz Link
magda.tyl Re: Robicie przetwory ? 08.07.14, 08:20 Maliny późne są tańsze, przetwarzam ich dużo na soki. Robię ogórki kiszone dużo, kilkanaście słoików dżemu z truskawek, porzeczek, śliwek - to tak dla urozmaicenia w zimie, mrożę dużo bobu, węgierek na ciasto, dyni hokaido na zupy i tony fasolki szparagowej. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Robicie przetwory ? 08.07.14, 09:28 Ja jestem zdania, że robienie przetworów ma sens tylko i wyłącznie wtedy, kiedy ma się własne owoce i warzywa. Jak mam je kupić, kupić słoiki, cukier czy przyprawy do warzyw, stać godzinami przygotowując to wszystko, bać się, czy się nie zepsuje, zużywać prąd/gaz na gotowanie i pasteryzację - wolę kupić gotowy słoiczek kiedy potrzebuję. Przy okazji nie robię sobie z domu magazynu. Co innego, gdybym miała sad i ogród pełen wszystkiego, wtedy oczywiście tak. Sama robię tylko to, czego kupić nie można, jak konfitura z głogu, miód z mleczy czy sok z dzikiego bzu. Odpowiedz Link
jola_ep Re: Robicie przetwory ? 08.07.14, 17:04 Liczy się jeszcze smak. Dlatego wolę kupić wiśnie czy truskawki i zrobić własne przetwory. Wbrew pozorom nie wychodzi aż tak drogo - oczywiście porównując z _dobrymi_ przetworami owocowymi (z warzywnych uznaję tylko kiszoną kapustę i kiszone ogórki). Trudno jest znaleźć równie dobry dżem z czarnej porzeczki, co własnej produkcji (szukałam kiedyś do ciasta, jak mi się skończyły własne zapasy). Odpowiedz Link
furtive_kitten Re: Robicie przetwory ? 08.07.14, 15:46 Malinki się robi, nie kupuje Przetworów nie robimy, bo nie mamy miejsca na 1500100900 słoików, ale generalnie nie widzę przeciwwskazań. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Robicie przetwory ? 08.07.14, 16:43 Robię przetwory bo 1. Mam miejsce aby je trzymać 2. Lubię wiedzieć co jem 3. Pracę przy tym lubię więc zupełnie nie jest dla mnie dopustem bożym 4. Część owoców pochodzi z mojego ogródka Robię powidła (z moich owoców), przecier pomidorowy (pomidory kupuję) i ogórki kiszone (też kupuję). Po kilkadziesiąt słoików w każdej grupie , wszystko się zjada i nie zalega. Zastanawiam się jeszcze nad fasolką szparagową ... Odpowiedz Link
squirk Re: Robicie przetwory ? 08.07.14, 17:19 Zrób fasolke, bo warto, jest znacznie smaczniejsza, niż sklepowa, jędrniejsza, nie ciapciata taka. Zrobiłam na próbę kilkanaście słoików do obiadów w zeszłym roku - żaden otwarty słoik do obiadu nie dotrwał. Odpowiedz Link
moonshana Re: Robicie przetwory ? 08.07.14, 22:20 robię. truskawki, porzeczki - to do tej pory. dlaczego? chcę wiedzieć, co jemy. dźem truskawkowy zawierający tajemne składniki, których nie powtórzę oraz znikomy procent truskawek, dżem malinowy z aronii i czegośtam - mnie to odrzuca. mój dźem ma truskawki, cukier i tyle. jestem alergiczną mamą małej alergiczki - i jak wcześniej było mi lekko obojętne co kupuję ( najwyżej bolał mnie brzuch tydzień) tak teraz - czytam uważnie etykiety. czytam, i włosy mi stają dęba na głowie. reasumując - wolę postać przy garach. na marginesie- nigdy nie udało mi się kupić tak smacznego dżemu jak robię sama. a mistrzem kuchni nie jestem. tajemnica widać tkwi w składnikach. Odpowiedz Link
baba-baba Re: Robicie przetwory ? 08.07.14, 23:07 Robię kiszone ogórki,w zeszłym roku 60 słoików,w tym zrobię więcej,bo to za mało,nigdzie nigdy nie kupiłam lepszych.Do tego czarna porzeczka i maliny w cukrze,to idzie na koktajle lub do herbaty.Myślałam o kompotach ale na tym się skończyło Odpowiedz Link
feniks_z_popiolu Re: Robicie przetwory ? 09.07.14, 05:37 Dżem truskawkowy kompot z wiśni dżem z czarnych i dżem z czerwonych porzeczek. Dżem z borówki amerykańskiej. Sok z malin. Owoce z działki od rodziców i od teściów. Żal wyrzucić a w zimie się przyda. Chciałabym zrobić jeszcze czereśnie w syropie w zeszłym roku zrobiłam kilka słoików wyszły genialne. Fasolka. Przecier pomidorowy. Ogórki kwaszone w 5l butlach po wodzie. I mrożonki owoce z działki bób. Odpowiedz Link
zuzula1976 Re: Robicie przetwory ? 09.07.14, 13:17 Przerabiam tylko to, co mi urośnie w sadzie i ogrodzie, a rośnie tego tyle, że czasami dnia brakuje. O przepraszam, jak wypada niegrzybowy rok, to kupuję hurtem pieczarki za grosze i marynuję, bo wszyscy lubią. Odpowiedz Link
kr_ka_11 Re: Robicie przetwory ? 09.07.14, 16:47 Feniks podziel się proszę przepisem na kompot z wiśni. Mam wspomnienie z dzieciństwa, takiego babci. Może bym zaczęła robić? U nas robi się dżem porzeczkowy bo rośnie nam na działce i dżem truskawkowy. Nie ukrywam, że tylko dlatego, że od teściowej pozyczam termomix, jest dużo szybciej i nic się nie przypala. I ogórki kiszone robię, bo uwielbiam Jednak w tym roku przy pelzajacym po kuchni bąblu chyba odpuszczę. Odpowiedz Link
feniks_z_popiolu Re: Robicie przetwory ? 11.07.14, 04:24 Kompot z wiśni robię w najprostszy sposób. Wiśnie cukier woda gotuję. Proporcji nie podam bo robię " na oko". Gorący do słoików gotuję jeszcze z 15 min. i już. Odpowiedz Link
kr_ka_11 Re: Robicie przetwory ? 11.07.14, 07:26 Dzięki, zrobię parę słoików na próbę. Patrzyłam w sieci na przepisy, wszędzie w sumie kwestią jest tylko proporcja cukru do wody. Sądziłam, że to bardziej skomplikowane. Muszę zapytać mamę czemu ich nigdy nie robi, tylko Tymbark imitacje kupuje Odpowiedz Link
fantagiro30 Re: Robicie przetwory ? 11.07.14, 08:24 Ja nie dodaję wody, wiśnie są i tak bardzo soczyste. Zasypuję je cukrem, czekam jakieś 10-12 h aż puszczą sok, nakładam do słoików i pasteryzuję Z czereśniami tak się nie da, gdyż są twardsze i mniej soczyste, ale z wiśniami polecam ten sposób. Odpowiedz Link
yo_anka Wiśnie! 16.07.14, 07:40 > Kompot z wiśni robię w najprostszy sposób. Wiśnie cukier woda gotuję. Proporcj > i nie podam bo robię " na oko". Gorący do słoików gotuję jeszcze z 15 min. i j > uż. Potwierdzam i polecam Właśnie przerobiła 2 drzewa Kompoty , dżemy i nalewkę. Kompoty też robię na oko bez wody tylko zasypując cukrem jak puści sok i potem pasteryzuję Tylko jedna uwaga: wiśnie bez pestek! Pestki wiśni zawierają trujący kwas pruski dietto.pl/porady-%C5%BCywieniowe/uwa%C5%BCaj-na-wi%C5%9Bniowe-nalewki-mog%C4%85-zawiera%C4%87-amygdalin%C4%99/ Takie wydrylowane możesz też użyć do ciast, deserów lub jak zwykły kompot Odpowiedz Link
feniks_z_popiolu Re: Wiśnie! 20.07.14, 07:26 Doprecyzowujac sprawę kompotu wiśniowego to ja wiekuje go bez owoców. Sam ugotowany płyn. Wychodzę z założenia że zbyt wielu witamin to on i tak nie ma. chodzi bardziej o wygodę w zimę i jego walory smakowe. Wyrzucam wygotowane owoce i w ten sposób unikam drylowania no i kwasu pruskiego Odpowiedz Link
ivonn44 Re: Robicie przetwory ? 09.07.14, 14:18 oj aż mi ślinka cieknie. Proszę wrzućcie przepisy na : fasolkę szparagową, dżemy, ogórki kw. i co tam macie jeszce ... ??? Takie wypróbowane chętnie zrobię i ja. Odpowiedz Link
dolmadakia Re: Robicie przetwory ? 09.07.14, 17:33 Nalewki z: porzeczek,wiśni i mniszka lekarskiego /mlecza -znaczy/ Trochę mrożonek.Mama robi galaretkę z pigwy. Odpowiedz Link
anu_anu Może ktoś podać przepis na fasolkę szparagową? 11.07.14, 07:42 Oczywiście najlepszą Odpowiedz Link
squirk Re: Może ktoś podać przepis na fasolkę szparagową 11.07.14, 17:11 anu_anu napisała: > Oczywiście najlepszą Przegapiłam Twoje pytanie, przepraszam, jestem w podwójnej żałobie i choć staram się zaglądać na fora, żeby oderwać myśli i na czymś się skupić średnio mi to skupianie wychodzi, jestem solidnie rozkojarzona. Przepis mam z forum cincin - www.cincin.cc/index.php?showtopic=7516&hl=fasolka - w przepisie jest błąd, soli ma być 15 gramów lub szczypta więcej jeśli ktoś woli bardziej słone, pasteryzowałam w parowarze. Na forum są też inne przepisy ale testowałam tylko ten, niemniej ufam cincinowiczkom i inne też wypróbowałabym bez wahania. Odpowiedz Link
furtive_kitten Re: Może ktoś podać przepis na fasolkę szparagową 11.07.14, 22:46 > jestem w podwójnej żałobie Przykro słyszeć... Wspieram mentalnie. Odpowiedz Link
squirk Re: Może ktoś podać przepis na fasolkę szparagową 12.07.14, 02:44 furtive_kitten napisała: > > jestem w podwójnej żałobie > > Przykro słyszeć... Wspieram mentalnie. Dziękuję, naprawdę bardzo doceniam. ) Odpowiedz Link
mamagnoma Re: Może ktoś podać przepis na fasolkę szparagową 12.07.14, 21:57 Ja też Ci baaardzo współczuję! Odpowiedz Link
anu_anu Re: Może ktoś podać przepis na fasolkę szparagową 12.07.14, 22:48 Współczuję i wspierająco pogłaskuję... Odpowiedz Link
squirk Re: Może ktoś podać przepis na fasolkę szparagową 12.07.14, 23:20 anu_anu napisała: > Współczuję i wspierająco pogłaskuję... Dziękuję Wam bardzo. Dziś okazało się, że jedna z moich chomiczek, chorująca od jakiegoś czasu (nawracające guzki na boku) nie może już być operowana, została opieka paliatywna. Czasem myślę, że gorzej już być nie może, a potem taka "niespodzianka". Bardzo nasze Myszy kochamy, bardzo bardzo. Trudno mi się pozbierać, a muszę. Mam nadzieję, że macie ciepły, rodzinny weekend, lepiej mi i spokojniej jakoś w środku kiedy myślę, że komuś jest miło, ciepło a wokół bliscy, i wszyscy zdrowi i zadowoleni, oby tak było. Odpowiedz Link
feniks_z_popiolu Re: Może ktoś podać przepis na fasolkę szparagową 20.07.14, 07:34 Fasolka. Litr wody 2 dkg cukru 1 dkg soli. Fasolkę umyta włożyć do słoików. Zalać gorącą zalewa. Z zakręcić słoiki. Gotować jednego dnia 60 min. Od zagotowania się wody w garnku. Drugiego dnia 45 minut. Koniec. Odpowiedz Link
jag_2002 Re: Robicie przetwory ? 11.07.14, 22:55 robimy z tego, co w ogrodku, mrozimy troche kupnych truskawek i borowek Odpowiedz Link
mamagnoma Re: Robicie przetwory ? 12.07.14, 22:00 Poniewaz jestem ogromna fanką pomidorów to cała wczesną jesienią robię ogromne zapasy sosu pomidorowego z tymiankiem na zime. Za dzemami nie przepadam, poza jednym pomarańczowym, z chili i imbirem, ale to styczeń/luty jak cytrusy są tanie. Odpowiedz Link
ivonn44 do squirk 14.07.14, 10:00 Ja również Tobie bardzo współczuję i moęe napisać ,że wiem coś o tym bowiem 24 czerwca zmarł mój tata. Łapie się na tym,że robie jakieś dziwne rzeczy chociaz staram sie powrócic do pionu i funkcjonować normalnie. Ostatnio przeszłam przez ruchliwą ulicę na czerwonym świetle, zapomniałam ,że tam są światła ! o zgrozo !, sama sie przeraziłam tym co zrobiłam .... Odpowiedz Link
squirk Re: do squirk 14.07.14, 17:28 ivonn44 napisała: > Ja również Tobie bardzo współczuję i moęe napisać ,że wiem coś o tym bowiem 24 > czerwca zmarł mój tata. Bardzo współczuję , uważaj na siebie, wiem, że w takich chwilach trudno się skupić ale masz dla kogo żyć. Będę o Tobie ciepło myślała, niech czas złagodzi Wasz ból. Odpowiedz Link
yo_anka Co zrobić z agrestu czerownego? 16.07.14, 07:34 ma furę z paru krzaków i brak wizji Słodkie toto, ale w przetworach kwaśnieje Obdarowuję rodzinę i znajomych Kompoty do obiadu ciasta z owocami co 2-3 dni Ale co z resztą Mrozić? Dzem truskawkowo-agrestowy? Odpowiedz Link
furtive_kitten Re: Co zrobić z agrestu czerownego? 16.07.14, 10:04 Dżem z czerwonego agrestu jest pyszny, a jako element placka 'pleśniaka' to już w ogóle poezja. Odpowiedz Link
ivonn44 do squirk 18.07.14, 09:00 bardzo Tobie dziękujemy za miłe słowa. Ja również myślami jestem z Tobą i Twoimi bliskimi . Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
ivonn44 Re: porzeczka i inne owoce warzywka 18.07.14, 09:03 bardzo proszę o sprawdzone przepisy. Doświadczenie to podstawa.Chcialabym zatrzymać trochę lata w słoiczkach i powspominać..... zimą ... Odpowiedz Link
nafnaf4 Re: porzeczka i inne owoce warzywka 18.07.14, 22:20 A kiedy jest czas na czarną porzeczkę? Odpowiedz Link
ikka135 Re: Robicie przetwory ? 18.07.14, 22:34 Przetworów robię sporo. Mam małe dzieci, więc wiem, co daję. Kompoty z truskawek, czereśni, wiśni, śliwek, agrestu itp. Zaprawiam maliny, porzeczki, jagody, borówkę. najlepszy dodatek do kasz na śniadanie. Robię ogórki - kiszone i korniszony, ogórki z carry. Robię też kilkadziesiąt słoików pomidorów z ziołami i bez, sałatki z ogórków i czego się da. W słoikach mam cukinię, paprykę, grzyby. Obowiązkowo buraczki. W zeszłym roku na piwnicznych półkach wylądowało z 400 słoików. Odpowiedz Link
pyzzi Re: Robicie przetwory ? 20.07.14, 13:10 Robię. Oprzytomniałam jak zobaczyłam cenę dżemu z cukrem ( bez syropu glukozowo-fruktozowego) Truskawki już zrobiłam. Teraz robię śliwki - kompoty i konfiturę, mam owocowy ogródek. Odpowiedz Link