Dodaj do ulubionych

Czym uzyskać blask paneli?

20.10.14, 10:42
Witam. Jaki środek do mycia paneli zastosować, żeby był żywy kolor, żeby panele błyszczały, a przy tym nie były śliskie? Efekt jaki chciałabym uzyskać mogę porównać do takiego wyglądu paneli, jak wtedy, kiedy są mokre. Wypróbowałam różne sidoluxy i pronto, a podłoga nadal jest matowa i nijaka, a kolor mdły. Dodam, że podłoga jest nowa. Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • rapunzel72 Re: Czym uzyskać blask paneli? 20.10.14, 11:32
      Z tego co wiem, panele nie lubią jakichś zabiegów, powinno się je nawet myć tylko letnią wodą. U mnie by się to nie sprawdziło raczej, bo przy 5 osobach i psie jest po prostu za brudno. Używam płynu przeznaczonego do paneli, jak się da sidoluxu, a jak nie mam kasy, to innego do paneli, ale wybieram taki z woskami, które chronią panele przed przemoczeniem. Myślę, że te woski działają też trochę nabłyszczająco.Warto poszukać na opakowaniu lub w necie informacji odnośnie tego nabłyszczania, czy w ogóle jest zalecane, bo szkoda nowej podłogi.
    • b-b1 Re: Czym uzyskać blask paneli? 20.10.14, 12:48
      Trudno mi uwierzyć, że po sidoluxie nie ma efektu-stosuję na starych(ponad 10 letnich) i nowych panelach i efekt jest ten sam -mają piękny połysk-choć fakt, są bardziej śliskie(przynajmniej dla psów, ja nie odczuwam różnicy.
      Stosuję sidolux expert ochrona i nabłyszczanie do paneli-nakładam go po umyciu szmatką co kilka tygodni, a myję sidoluxem all in one (mycie, pielęgnacja, nabłyszczanie powierzchnie niedrewniane).
      • satia2004 Re: Czym uzyskać blask paneli? 20.10.14, 18:12
        Po środkach do mycia z Sidoluxa błysku nie będzie. Po żadnym środku myjącym nie będzie tylko właśnie po środkach nakładanych po myciu. Ja też używam Sidoluxa do nabłyszczania - średnio pewnie raz na kwartał. Myję czym popadnie, zwykle Ajaxem.
    • claratrueba Re: Czym uzyskać blask paneli? 20.10.14, 19:44
      Sidolux Płyn do nabłyszczania paneli. tak to się nazywa. Ale w tę warstwę wnika brud- panele ciemnieją, wzór staje się niewidoczny. Usunięcie jest masakrą. Spójrz:
      forum.gazeta.pl/forum/w,630,123474401,,jak_usunac_sidolux_z_paneli.html?v=2
      Mi zeskrobanie zajęło dwa dni- na kolanach, skrobaczką do szyb samochodowych, po laniu preparatu "do usuwania". Nigdy więcej.
      • b-b1 Re: Czym uzyskać blask paneli? 23.10.14, 10:30
        claratrueba napisała:

> Sidolux Płyn do nabłyszczania paneli. tak to się nazywa. Ale w tę warstwę wnika
        > brud- panele ciemnieją, wzór staje się niewidoczny. Usunięcie jest masakrą. Sp
        > ójrz:
        > forum.gazeta.pl/forum/w,630,123474401,,jak_usunac_sidolux_z_paneli.html?v=2
        > Mi zeskrobanie zajęło dwa dni- na kolanach, skrobaczką do szyb samochodowych, p
        > o laniu preparatu "do usuwania". Nigdy więcej.

Niczym nie zdzieram, raz na mniej więcej pół roku "odtrawiam" mopem parowym i tyle. Panele mają normalny swój wzór(mam jasne "bukowe") nie ciemnieją, plam nie ma. Hm...
        Wcześniej traktowałam je sidoluxem do drewna(też po umyciu, nakładałam szmatką)-efekt w sumie był ten sam i problemów tez nie było. Może chodzi o pierwotną fakturę/powierzchnię paneli? Ja mam matowe, bez połysku, połysk nadaje tylko to co nakładam.
    • aliso12 Re: Czym uzyskać blask paneli? 20.10.14, 21:09
      mam błyszczące panele o strukturze drewna, te z rowkami... po sidoluxach i innych pod,łoga była niefajna, jakaś taka lepiąc w dotyku, od kilku lat myję wodą z octem - połysk jest i czystość również, dezynfekcja delikatna również
      jeden minus to zapach ale jak dla mnie po kilku minutach przestaje być wyczuwalny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka