18.11.14, 10:24
witam!
wielkimi krokami zbliżają się święta więc pora pisać list do św. Mikołaja wink Wymyśliłam sobie że chciałabym dostać jakieś porządne żelazko, które ułatwiłoby i umiliło mi niezbyt lubianego przeze mnie zajęcia. Kompletnie się na tym sprzęcie nie znam, nie wiem jakich parametrów szukać. Potrzebuję coś nieskomplikowanego (żeby mąż też umiał skorzystać z tego sprzętu smile ) i niewielkich rozmiarów (niewielkie mieszkanie to i sprzęt musi być kompaktowy).
Co możecie polecić? będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: ŻELAZKO 18.11.14, 10:46
      nie wiem ja u Ciebie, ale u mnie (5 osob w rodzinie), to zywotnosc zelazka u nas to 3 lata.. wiec zal mi zawsze wydawac duza kaske na zelazko wink ale i tak zawsze konczy sie na takim ok. 200-250zl, bo nie wyobrazam sobie juz zycia bez "strazaka", czyli funkcji samowylaczania sie zelazka!
      • piegoosek Re: ŻELAZKO 18.11.14, 10:57
        zapomnialam napisac: od lat uzywam Philipsa, ale czy jestem zadowolona? prasuje super, stopa super, nie przywiera, duzy wyrzut pary - co do prasowania jest super, ale za to pod deska mam zawsze kaluze wody... no i wlasnie po ok. 3 latach wysiada, wiec moze wypowie sie ktos, kto duzo prasuje i ma dluzej innej firmy? wlasnie musze wymienic..
      • a.lato Re: ŻELAZKO 18.11.14, 12:00
        ja jak dotąd kupowałam ubrania niewymagające prasowania, od święta wyprasowałam jakąś koszulę więc nie zwracałam zbytnio uwagi na żelazko. Teraz jednak z racji wieku (hi hi wink ) jak i zajmowanego stanowiska w pracy, noszę się bardziej elegancko co wymaga starannie wyprasowanego stroju więc chciałabym jakiś porządny sprzęt który kilka lat mi posłuży.
        A co myślicie o takim: Tefal GV 7096E0 Express Compact Anti Calc?
        www.mall.pl/zelazko/tefal-gv-7096e0-express-compact-anti-calc
        • piegoosek Re: ŻELAZKO 18.11.14, 13:11
          nie jako uzytkownik stacji parowej tez sie wypowiem wink od kilku lat tez sie napalalam.. bratowa wlasnie wymienila druga stacje, na klasyczne, dobre zelazko.. pierwsza stacje kupili lata temu za ok. 1tys. wiec sporo, zyla 2 lata.. zakamienila sie, nie dalo sie naprawic! kupili sporo drozsza trzy lata temu, mysleli, ze jak bedzie drozsza, to na pewno lepsza.. coz, wlasnie kupili zdaje sie Brauna, ale nie mam pojecia jakie.
          moje skromne zdanie? nie wazne jakie zelazko kupisz, ile wydasz, zywotnosc bedzie ta sama wink ale rowniez czekam na opinie uzytkowniczek!
    • roseanne Re: ŻELAZKO 18.11.14, 15:45
      tefal, z ceramiczna stopa
      nie ma opcji samowylaczania sie
      3 pozycje wyrzutu pary
      7 lat ma juz
      • piegoosek Re: ŻELAZKO 18.11.14, 16:56
        o, super slyszec, ze sa zelazka bardziej wytrzymale.
        a powiedz, nic a nic nie kapie? nie leci z niego woda?
        • roseanne Re: ŻELAZKO 18.11.14, 17:19
          jak sie postawi plasko na dluzej to kapie,przy normalnym uzytkowaniu nie
          a, jeszcze ma opcje dodatkowego spryskiwania - guzik
    • a.lato Re: ŻELAZKO 18.11.14, 23:59
      Interesują mnie następujące parametry: blokada kapania, automatyczne wyłączanie, prasowanie w pionie, funkcja samoczyszczenia.
      Albo wybiorę z tych najtańszych np www.mall.pl/zelazko/philips-gc-4890-02 albo z generatorem pary np www.mall.pl/zelazko/philips-gc-864130-perfect-care-aqua
      • wilma1970 Re: ŻELAZKO 08.12.14, 14:19
        Przez 6-8 lat miałam żelazko z generatorem pary Philipsa - już nie ma takiego modelu, kosztował troszkę ponad tysiąc. Zepsuł się latem, ale był nad wyraz dzielny. Rozśmieszyło mnie tylko hasło reklamowe - Możesz prasować JUŻ godzinę BEZ uzupełniania wody! no śmieszne, bo ja się dopiero po pierwszej godzinie rozgrzewam, a wody starczało na 45 minut.
        Teraz kupiłam Tefala - GV 8980 - nie staniały, niestety.
        Jako przebiegła konsumentka wzięłam przed zakupem na spytki pana z serwisu, wyznał, że teraz generatory pary reklamują się jako prasujące samą parą - ma być to lepsze i bezpieczniejsze dla tkanin (nie wierzę, że bez gorąca da się wyprasować dżinsy, wyjęte z suszarki),a to moje żelazko ma regulowaną temperaturę. Podobno jako jedne z nielicznych. Na możliwość regulacji temperatury zwracałabym uwagę.
        Czasami takie żelazko pluje rdzawą wodą. Częstotliwość plucia jest wprost proporcjonalna do wpółczynnika pośpiechu/czas, mierzonego w jednostkach "Jezu! i ty mi dopiero teraz mówisz, że masz być w szkole na galowo!!!"
        Do takiego żelazka trzeba kupić deskę do prasowania, która nie jest rozpięta na metalowej siatce. Ja ma taką z ... chyba mocnego styropianu - super odbija parę i zwielokrotnia moc żelazka.
    • a.lato Re: ŻELAZKO 07.12.14, 16:47
      Szukam bogatego Mikołaja smile chcę takie coś
      • anu_anu Re: ŻELAZKO 07.12.14, 22:30
        Ekstra!
        Ale cena chyba lepsza niż samo urządzenie...
    • a.lato Re: ŻELAZKO 09.12.14, 20:19
      Moje drogie WDPD a z jakiego materiału powinna być stopa żelazka? jaka jest najlepsza? bo widziałam ceramiczne, ze stali nierdzewnej, aluminium, tefllonu. Jakie znaczenie ma rodzaj stopy?
      • roseanne Re: ŻELAZKO 09.12.14, 20:46
        teflon mozna zadrapac, np suwakiem
        ceramiczna ladnie sunie po materiale, latwo wyczyscic, jeszcze mi niczego nie zazolcila
        stalowe ok
        aluminium nie mialam
      • leszkowa Re: ŻELAZKO 09.12.14, 21:48
        od dawna jestem wierna stopie szafirowej . Miałam 18 letniego ! Brauna ( aktualnie w akademiku) - przeszło wiele przy nastolatkach w domu- stopa wciąż w bardzo dobrym stanie. Mam kolejne 5 letnie - stopa super, grzanie ok, ale kilka razy przestało podawać parę...kosztowało ok 300 - o ile mnie pamięć nie myli
      • piegoosek Re: ŻELAZKO 09.12.14, 21:58
        ja kupilam wlasnie zelazko, z racji promocji na jednej ze stacji.. kupilam to:
        www.shell.philips.pl/ulotki/GC4860_37_PSS_POL_14052204dd.pdf
        to juz trzecie moje zelazko z ta stopa i powiem szczerze, ze zelazka moze sa nietrwale (moze z racji duzej generacji pary), ale stope maja rewelacyjna! bardzo zadko cos przywiera, latwo sie czysci, nie rysuje sie, prasuje bez wyswiecen! ale z czego jest ta stopa, to zabij mnie, ale nie moge znalezc wink nazywa sie "Steam Glide" uncertain
        • edziakrys Re: ŻELAZKO 10.12.14, 18:55
          A.lato, widziałam Panią Gadźet prezentującą to żelazko: boskie po prostu! Na YT są filmiki pokazujące co to to potrafi, niestety poza moim zasięgiem finansowym.... za taka kasę to powinno samo prasować i do szaf chować wink Tez jestem na etapie poszukiwań prezentu dla siebie pod choinkę więc temat w sam raz dla mnie.
          Szwagierka ma takie i bardzo sobie chwali, ma to co dla mnie ważne: nieużywane wyłącza się smile
          www.mall.pl/zelazko/bosch-tdi903231a?gclid=CIWO_YKEvMICFSfItAodbS4AxA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka