Dodaj do ulubionych

woda w "kieszonce" pralki

28.11.14, 13:20
Mam pralkę bosch kids, pierze już jakieś 5 lat i do tej pory nie narzekałam lecz od jakiegoś czasu zostaje mi woda w kieszonce na płyn do płukania. Wyjęłam szufladę, wyczyściłam szczoteczką do zębów i patyczkami i nic-nadal zostaje. Macie może pomysł co z nią? Jeszcze bardziej rozebrać?
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: woda w "kieszonce" pralki 28.11.14, 14:48
      Jaka to pralka, jak ładowana?
      • rapunzel72 Re: woda w "kieszonce" pralki 28.11.14, 15:18
        Płyn do płukania zwłaszcza koncentrat tworzy w pojemniku pralki okropny osad, wg mnie nie do usunięcia.
        W każdym razie ja nie dałam rady, bo dostał się między dwie ścianki, co chyba wynika z konstrukcji tego pojemnika.
        Być może taki osad oblepił jakieś elementy pralki, których nie widać.
        Z rozkręcaniem byłabym ostrożna, ja swój pojemnik na detergenty ledwo skręciłam.
        W nowej pralce płyn do płukania wlewam przeważnie korzystając z funkcji zatrzymanie płukania. W ostateczności włączam dodatkowy program płukania i wtedy płyn umieszczam w bębnie w arieletce.
        Jeśli nie pokonasz tej usterki, to polecam powyższe metody. smile
    • roseanne Re: woda w "kieszonce" pralki 28.11.14, 15:40
      moja 3 latnia LG czasami zatrzymuje wode w szufladce, po praniu w zimnej wodzie, jak jest dosc chodno
      po normalnym praniu w cieplej wodzie wszystko wraca do normy
      • edziakrys Re: woda w "kieszonce" pralki 29.11.14, 10:36
        Pralka ładowana normalnie "z boku". Bardzo rzadko piorę na 30st, przeważnie na 40, a ostatnio coś tam wstawiłam na 60 i też została. U mnie szufladkę się łatwo wyjmuje i łatwo wkłada. Wodę mamy nadzwyczaj paskudną to fakt, ale staram się czyścić co jakiś czas. puszczę może ręczniki na 90 i zobaczę co wyjdzie.
        A słyszałam ostatnio, że co jakiś czas trzeba zrobić pranie sypkim proszkiem (piorę w płynie), prawda czy fałsz?
        • tymoteusz.a Re: woda w "kieszonce" pralki 29.11.14, 13:08
          W pojemnikach na środek zmiękczający jest coś w rodzaju syfonu/fajki. Spróbuj zdjąć przedni panel szufladki. Jest chyba na zatrzaski. I potem do zmywarki. Jak tak robię. Tylko mam elektroluksa.
          • schiraz Re: woda w "kieszonce" pralki 29.11.14, 19:38
            Mam dokladnie to samo!! Tez,bosch Kids i zostaje woda. Szuflada jest wyszorowana i nic tam nie ma, na sto procent. Akurat byloby widac bo ta szuflada co prawda upierdliwie sie czyści ale da sie ja doczyscic bez problemu. Daj znac co sie udalo ustalic, ja piorę na 60, 40 a teraz mam noworodka wiec na 90 i bez zmian, woda zostaje. I proszku uzywam i plynu.
    • 22pagoda Re: woda w "kieszonce" pralki 30.11.14, 12:47
      u mnie też zostaje woda, ale jest niewidoczna przy lekkim wysunięciu szufladki (bosch również)
      myślę że to znamienne dla wielu pralek, żadna usterka itp.
      dopiero jak wyjmę całą szufladkę i odwrócę do góry nogami - woda wylatuje
      polecam rozważenie rezygnacji z płynu do płukania - jest jeden z ostatnich, ciekawszych wątków na naszym forum WDPD,
      przy korzystaniu z płynu również paskudziła się bardziej kieszonka tejże szufladki
      • linn_linn Re: woda w "kieszonce" pralki 30.11.14, 12:49
        Ja tez odwracam: nawet jesli na sciankach zostaja krople, to warto je wysuszyc.
        • schiraz Re: woda w "kieszonce" pralki 30.11.14, 14:45
          Tyle, że tej wody zostaje po brzegi. Jeżeli puszczę pranie bez płynu to po praniu mam po brzeg wypełnioną wodą szufladkę na płyn. jeżeli puszczę z płynem - płyn jest niepobrany a jedynie uzupełniony wodą po brzeg. Tak jakby woda tam wlatywała ale nie umiała wylecieć już. Jak pragnę zdrowia, że drożna jest tulejka do pobierania płynu.
          • edziakrys Re: woda w "kieszonce" pralki 30.11.14, 20:10
            Schiraz-dokładnie tak! Puściłam pranie na 40st i wody nie ma! Magia! no więc poszło kolejne-woda jest... Znów magia ale czarna tym razem...
            Bez płynu nie mogę prać bo wodę mamy tak paskudną, że jak piorę bez, to pranie mam takie "cierpkie" i okropne w dotyku brrr.
            PS. Wątek o płynie śledziłam z zainteresowaniem; Moje pranie nie śmierdzi po płynie, ale płuczę w przywiezionym z Niemiec.
            • beata985 Re: woda w "kieszonce" pralki 03.12.14, 12:55
              rozwiązałaś problem??
              tak mi się przypomniało, bo czysciłam ostatni swoją szufladkę i po wyczyszczeniu została mi woda, przekonana byłam, że wszystko dobrze powkładałam a woda nadal zostaje,....no ki diabeł??
              no i okazało się, że jednak nie tak jak trzeba powkładałam-odwróciłam tą rureczkę przez którą wlata i wylata woda-a przekonana byłam że odwrotnie to jej sie nie da zamontować ..a jednak...i wszystko wróciło do normy..
              piore w proszku a płynu do płukania leję dosłownie naparstek.
    • linn_linn Re: woda w "kieszonce" pralki 01.12.14, 06:58
      Plunu-koncentratu nie rozcienczacie? Ja prawie nie uzywam, ale jesli tak, to zawsze rozcienczam przed wlaniem do szufladki.
      Tu jest troche rad dot. problemu "Płyn do płukania nie wypływa ze zbiornika na środki piorące":
      moveto.pl/20130811/pralka-nie-dziala-problemy-z-pralkami/

• rapunzel72 Re: woda w "kieszonce" pralki 01.12.14, 07:22
        Dokładnie o tym pisałam, że skoncentrowany płyn tworzy warstwę nalotu praktycznie nie do usunięcia w miejscach, gdzie nie można go mechanicznie zdrapać.
    • ilikekimi Re: woda w "kieszonce" pralki 01.12.14, 10:05
      miałam to samo, wyczyść sitka na obu końcach węża od pralki albo w ogóle wymień cały wąż - ten co łączy pralkę z miejscem poboru wody, nie ten który wylewa wodę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka