Dodaj do ulubionych

Dzwonek do drzwi

14.07.16, 10:13
czy istnieją dzwonki do drzwi, które można przyciszyć lub wyłączyć?
I drugie pytanie, czy może ktoś podpowiedzieć jak to zrobić, żeby jednym przyciskiem dzwoniącym zadzwonić na dwa dzwonki- to znaczy jeden dzwonek żeby był w przedpokoju, a drugi na tarasie (bo mam z drugiej części domu i zupełnie tam nic nie słychać)
I chciałabym móc ten na tarasie zupełnie na zimę wyłączać, a w domu i wyłącząć i przyciszać
No już od dłuższego czasu nie mogę nic znaleźć, sprzedawcy nie wiedzą, nie słyszeli o czymś takim, że to kosmos jakiś...
Dzwonek ma dzwonić głośno i bez możliwości wyłączenia, no paranoja jakaś...
Obserwuj wątek
    • autumna Re: Dzwonek do drzwi 14.07.16, 10:51
      Najbardziej "konfigurowalnym" dzwonkiem, jaki znam, jest Kakadu. Regulację głośności ma, aż do całkowitego wyciszenia. Na poniższej stronie masz opis i instrukcje (są dwie wersje dzwonka na różne zasilanie):
      www.sealcom.eu/index.php?lng=pl&page=3
      Moim zdaniem potrzebujesz 2 dzwonki powyższego typu i dobrego elektryka, który ci to sensownie połączy.
      • for.malina Re: Dzwonek do drzwi 14.07.16, 10:57
        Dziękuję, zaraz poczytam, ale myk jest jeszcze jeden - dzwonek tarasowy musi być zewnętrzny...
        • for.malina Re: Dzwonek do drzwi 14.07.16, 10:59
          A, i nie chcę żeby były bezprzewodowe - przewody mam wyciągnięte (nie chcę potem baterii wymieniac itp.)
    • autumna Re: Dzwonek do drzwi 14.07.16, 12:09
      Co prawda "my tu wszystko wiemy", ale bym z tym poszła na forum typu elektroda.pl. Sprzedawcy przeważnie wiedzą tyle, co mają napisane na pudełku i o nietypowe rozwiązania nie ma co pytać, zazwyczaj usłyszysz właśnie "nie ma czegoś takiego". Elektronik hobbysta od ręki rzuci paroma pomysłami.
      • for.malina Re: Dzwonek do drzwi 14.07.16, 16:20
        No napisze na elektrodzie, ale kurde nie sądziłam, ze to taka skomplikowana sprawa będzie
    • misiowazona Re: Dzwonek do drzwi 14.07.16, 16:05
      Elektryk - niech kupi i zainstaluje.
      • for.malina Re: Dzwonek do drzwi 14.07.16, 16:20
        Elektryk też powiedział, ze nie ma pojęcia jaki to dzwonek trzeba kupić. No masakra normalnie.
        Dlatego sama coś szukam, bo teraz kończy podłączenia wszystkie, i jak teraz nie dostarczę mu dzwonka, to potem będę go musiała wzywać dodatkowo, za dodatkową kase pewnie
    • juss47 Re: Dzwonek do drzwi 15.07.16, 10:23
      Też takich dzwonków szukałam. Przy istniejącej instalacji dzwonkowej na 220V może być taki dzwonek (kupiłam w markecie budowlanym):
      www.zamelcet.com/pl,151,516,gong_dwutonowy_bimbam_z_wylacznikiem_gns921n.html
      Jest też wersja na 8VAC.
      Przy dzwonkach bezprzewodowych są wersje z kilkoma odbiornikami. www.conrad.pl/Dzwonek-bezprzewodowy-Heidemann-70802-HX-Twin
      • for.malina Re: Dzwonek do drzwi 15.07.16, 10:29
        Chyba go widziałam, ale powiedzieli mi że nie można go przyciszać?
        Ja szukam przewodowych dzwonków.
        Polecili mi jeszcze taki:
        www.videotronic.com.pl/product,pl,dzwonek_elektroniczny_sonic,72.html
        ale na nim napisane jest że w pomieszczeniach stosować - a ja chcę na taras ...
        • juss47 Re: Dzwonek do drzwi 15.07.16, 11:13
          Ja marzyłam o dzwonku przewodowym z sygnalizacją optyczną i wyłącznikiem dźwięku ale niestety takich nie ma, są tylko bezprzewodowe z takimi funkcjami
        • autumna Re: Dzwonek do drzwi 15.07.16, 11:15
          > ale na nim napisane jest że w pomieszczeniach stosować - a ja chcę na taras ...

A te drzwi tarasowe masz otwarte czy zamknięte, jak jesteś na zewnątrz? Bo może nad nimi powiesić dzwonek, ale od wewnątrz. Dzwonek znoszący warunki atmosferyczne może być trudno znaleźć, to jednak jest zazwyczaj produkt do pomieszczeń.
          • for.malina Re: Dzwonek do drzwi 15.07.16, 11:37
            Zamkniete, mam klameczkę od zewnątrz i zamykam jak wychodzę, żeby mi jakieś koty i żaby nie wchodziły itp.
            Loty na księżyc są, już niedługo dla wszystkich chyba dostępne, a dzwonka nie ma co go można przyciszyć i wyłączyć i na taras zamontować....
            • autumna Re: Dzwonek do drzwi 15.07.16, 12:50
              Może jednak się zastanów nad tym bezprzewodowym na taras. Ten moduł, co dzwoni, mogłabyś po prostu wystawiać na zewnątrz w razie potrzeby. Sezon dłuższego przebywania na zewnątrz jest w naszym klimacie i tak nieszczególnie długi. Albo zaryzykuj na zewnątrz jakiś niedrogi dzwonek, przeżyje albo nie. Producent w instrukcji zawsze się będzie zabezpieczał informacjami o niestosowaniu w trudniejszych warunkach, jeśli urządzenie nie było specjalnie pod nie zaprojektowane.
              • for.malina Re: Dzwonek do drzwi 15.07.16, 13:13
                Ok, już wstępnie mam wybrany model, majątku nie kosztuje a można przyciszac.
                Tez myślałam o bezprzewodowym na taras, ale to nie wiem jak go podłaczyc do jednego przycisku przy drzwiach?? (razem z tym dzwonkiem w domu)
                dziekuje za wszystkie odpowiedziwink
                • ookaa Re: Dzwonek do drzwi 16.07.16, 10:42
                  Faktycznie, jak na taras, to lepiej dać tani bezprzewodowy.
                  Co do sprzęgnięcia obu dzwonków, tu masz taką dyskusję z elektrody:
                  www.elektroda.pl/rtvforum/topic2089887.html#9931234
                  Laikowi może trudno będzie wszystko zrozumieć, ale jak pokażesz ten wątek (kumatemu) elektrykowi, to myślę, że załapie bez problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka