Dodaj do ulubionych

wchłanianie wapna

09.02.17, 19:07
Ja wiem, że nasze forum to nie forum dietetyków żywieniowych
Ale spróbuję.
Jakie macie sprawdzone naturalne źródła wapna dla organizmu?
Pomijam, że wykluczam mleko.

Ja zwracam uwagę na ryby, np. sardynki w puszce, dużo kefiru.
Obserwuj wątek
    • furtive_kitten Re: wchłanianie wapna 10.02.17, 12:29
      Przede wszystkim ser smile Oraz tofu, sezam, ciemnozielone warzywa.
      Tez nie pije mleka, ale jogurt i kefir jak najbardziej.
    • dzedlajga Re: wchłanianie wapna 10.02.17, 18:40
      Co do źródeł to się nie wypowiem. Ale ponoć większy problem niż z podażą wapnia jest z jego "wędrówką" do kości. A do tego trzeba wit. D3 i K.

Samego wapnia na ogół mamy wystarczającą ilość. Badanie kosztuje 7 albo 10zł - nie pamiętam. Więc bez problemu można sprawdzić. Za to D3 kosztuje 100zł ale suplementować można w ciemno bo tej z kolei wszyscy w naszym klimacie mamy za mało.
      • chris1970 Re: wchłanianie wapna 13.02.17, 13:39
        Bardzo dobra podpowiedź. Wchłanianiu wapnia do organizmu pomagają wspomniane przez Ciebie witaminy D3 i K, ale również cynk i witamina C. Przy osteoporozie, rzeszotnieniu kości czy utrudnionym wchłanianiu należy zadbać o te składniki pokarmowe. O witaminę C nietrudno, w przypadku witaminy D3 i cynku pomogą tłuste ryby morskie, a witaminę K wspomogą jogurty naturalne. Jeżeli nie mleko, to należy pomyśleć o naturalnych kiszonkach np. kapuście kiszonej, ale nie zakwaszanej, ogórki kiszone, buraki kiszone. Bakterie fermentacji mlekowej wytwarzają witaminę K w jelicie grubym.
        • olivkah Re: wchłanianie wapna 13.02.17, 14:18
          O ile wiem, w prawidłowym przyswajaniu wapnia pomaga witamina K2, a tej jest najwięcej w niektórych serach żółtych, natto (to kiszona soja) i wątróbce gęsiej smile.
          • jasnoklarowna Re: wchłanianie wapna 14.02.17, 22:27
            ponoć są też w kiszonkach domowej roboty.
            warto wiedzieć,że k2 bardzo szybko się z organizmu ulatnia, kilka godzin i jej nie ma
            kiszonki to super źródło ale niewystarczające ponoć. Jednak lepsze coś niż nic
            ja suplementuję.
            warto, bo moja mama ostatnio okazało się, że ma zwapnienie niektórych tętnic, przyjmowała b.dużo jogurtów bo lubi i jej wrzodowy żołądek je tolerował.
            Jednak wapń nie przedostał się do kości z braku tych pozostałych d i k2 i osadza się w naczyniach

• roseanne Re: wchłanianie wapna 14.02.17, 22:35
              tak to niestety jest, nie kazdy ma identyczny metabolizm i chemie w organizmie

niektorym pojdzie w kosci, niektorym w naczynia, niektorym np w kamice
            • olivkah Re: wchłanianie wapna 15.02.17, 07:49
              Ale ze zwiększeniem ilości przyjmowanej witaminy K trzeba uważać, jeśli bierze się niektóre leki na serce (przeciwzakrzepowe).
              • damdalen Re: wchłanianie wapna 15.02.17, 12:27
                Witamina K1 wpływa na krzepliwość krwi, K2 już nie. O K2 trudno w diecie, najlepsze źródło to ta fermentowana soja.

Wapń jest jeszcze w mięsie i jajkach.

Bardzo ważne jest jeszcze ograniczenie fosforanów w diecie, bo fosfor jest antagonistą wapnia. Jako społeczeństwo spożywamy fosforanów o wiele za dużo, bo związki te są dodatkami technologicznymi przy produkcji żywności. Czyli trzeba wyeliminować przede wszystkim przetworzoną żywność: wędliny, sery topione, Danonki, coca-colę, produkty instant (zupy, budynie, Śnieżki, itd.), niektóre sosy i dania gotowe, mleko w proszku, koncentrat pomidorowy. Fosfor w dużej ilości występuje też w zdrowych produktach jak chleb razowy.
                • olivkah Re: wchłanianie wapna 15.02.17, 13:34
                  >Witamina K1 wpływa na krzepliwość krwi, K2 już nie.
                  Ale chyba może wpływać na przeciwzakrzepowe działanie leków.
    • roseanne Re: wchłanianie wapna 11.02.17, 11:10
      migdaly, brokuly, wszelkie ziarna, plus pastylka D3- 1000 mg na dobe dla przyswajania i innych benefitow
      zolty ser jest tez dobrym zrodlem
    • olivkah Re: wchłanianie wapna 12.02.17, 10:53
      O wapń jest trudno. Jeśli nie jesz produktów mlecznych i masz odpowiednią podaż witamin, to pewnym rozwiązaniem mogą być zmielone skorupki jajek. Zebrać skorupki, opłukać, pogotować, osuszyć, zmielić.
      www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15018022

• horpyna4 Re: wchłanianie wapna 12.02.17, 11:07
        Potwierdzam. Moja mama była w ciąży krótko po wojnie, a wtedy nie były dostępne rozmaite suplementy diety. I lekarka-ginekolog poleciła jej właśnie takie mielone skorupki, tylko nie gotowane, ale wyprażone w piekarniku.

Dzięki temu mama nie straciła ani jednego zęba, zaliczając dwie ciąże.
    • 22pagoda Re: wchłanianie wapna 12.02.17, 18:15
      bardzo Wam dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka