Dodaj do ulubionych

Muszki owocówki w firance

01.04.20, 14:46
Drogie Panie,

postanowiłam się zarejestrować w serwisie i zamieścić prośbę o pomoc z moimi firankami. Jestem początkującą panią domu i gdy mam jakiś problem, zaglądam na to forum i z reguły znajduję odpowiedź. smile
W zeszłe wakacje zawiesiłam w oknie firanki z woalu. Miałam wówczas inwazję muszek owocówek, których ostatecznie się pozbyłam, ale niektóre martwe okazy zostały w tzw. panelu firanki; w miejscu, w którym jest ona szyta podwójnie.
Czy któraś z Pań miała podobny problem?
Nie wiem już, jak się ich pozbyć. Boję się, że zniszczę firanki np. piorąc je w ostrzejszym płynie czy temperaturze (to woal z ciemnoszarą lamówką i dodatkami). Do tej pory wielokrotnie płukałam firanki (bez skutku, czy ręcznie, czy w pralce - powoduje to tylko przemieszczenie muszek) lub próbowałam je wycisnąć przez woal (jest za gęsty, bez skutku).
Może mają Panie jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • irenazu Re: Muszki owocówki w firance 01.04.20, 21:09
      Spróbuj na sucho odkurzaczem. Może trzeba najpierw delikatnie rozpruć kawałek przeszycia, jeżeli są w środku jakiegoś "tunelu".
    • pagoda22 Re: Muszki owocówki w firance 27.05.20, 19:54
      odkurzacz i systematycznie, może tam są jakieś fragmety soku owocowego?
      u mnie w mieszkaniu stał aloes w doniczce, który marniał, okazało się że jest on źródłem muszek (nie wiem do końca czy owocówek) btw
      • roseanne Re: Muszki owocówki w firance 28.05.20, 23:39
        przydoniczkowe to czesto zimorki, ile razy kupilam ziemie do doniczek to mialam nalot w domu, teraz kupuje na koniec sezonu i pozwalam przemarznac na zewnatrz, jest mniej
        tudziez tzw zolta tasma bardzo na to pomaga
        akurat do aloesu mi sie nie czepialy, ale wykoczylo wszystkie bluszcze, rozmaryn, rozyczke i mini dzwonki - nie mam juz tych gatunkow w domu
    • anu_anu Re: Muszki owocówki w firance 28.05.20, 19:00
      Odkurz to, oczywiście na sucho, wąską końcówką, żeby mocny ciąg był. Można też wziąć szczoteczką do rąk też suchą) jakoś lekko poruszyć resztki muszek, żeby się odczepiły od firanki a potem odkurzyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka