Dodaj do ulubionych

Czym mielić płatki owsiane/siemię lniane?

01.02.21, 20:47
Witam!

Wiele przepisów zawiera zdania typu:
- zmiel płatki owsiane na mąkę
- zmiel siemię lniane
- zmiel nerkowce
- zmiel migdały.

Pytanie brzmi: czym to się robi? Blenderem kielichowym? Jakimś młynkiem? Czy ten sprzęt powinien być odpowiednio mały (czy w za dużym nie będą miały ziarenka za dużo miejsca do ucieczki?)?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Czym mielić płatki owsiane/siemię lniane? 03.02.21, 12:47
      W dawnych czasach używano ręcznego młynka, takiego do kawy; z korbką i szufladką.
      • dar61 Korbka na półce 03.02.21, 14:53
        '...W dawnych czasach używano ręcznego młynka, takiego do kawy; z korbką i szufladką...'

Mamy takie, mamy - dwa, jeden po śp. Babci, drugi po śp. Mamie [mniej okazały] - zregenerowałem je i stoją dumnie na półce, obok np. żelazka na duszę.
        Nasz domowy senior wykopał gdzieś jeszcze większy, z gigakorbką, masywny, żeliwny - praktycznie kopia tego z obrazka [jakiego nie widać, bo adres bez hatepepees] - ale ten daje obraz potęgi obrotu:

https://mark4style.sklep.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_95b185265f57f921ab54605dcbec305d.jpg

Ale wszystkie one nie chciały właśnie siemienia lnianego zemleć ni zmielić - produkowały jakąś śrutę bardziej niż mączkę, choć próbowałem je regulować, nastawiać.
    • dar61 Czym zemleć 03.02.21, 14:39
      Zęby na tym temacie zjadłem.
      I spaliłem kilka młynków (senior * się wściekał).

Pytanie dodatkowe - jak grubo zemleć - warte jest postawienia.

Na mąkę, na wręcz pył zemleć jest najłatwiej - świetnie do tego posłuży młynek do kawy - tylko trochę to trwa, jeśli musimy owej mąki przygotować spory zapasik.

Wtedy warto mieć młynków ... dwa, nawet trzy, bo się grzeją i właśnie mogą skończyć swój żywot w trakcie blenderowania góry orzechów laskowych.
      Mają one - np. na dnie (i w instrukcji) znak kodujący liczbę minut, jaką maksymalnie mogą pracować - przynajmniej tak miały te kilka, */ jakich spory zbiór przytargał skądsiś nasz domowy Senior i trzymał w piwnicy. Niektóre miały nawet dziwne znaczki typu DDR i CCCP...
      Kupione młynki dwa następne - po ... awarii tych jw. - już kodów o czasie nie mają i działają nieźle.
      Jeno się tępią ich ostrza i trzeba je czasem podostrzać ręcznie - ku czemu dokupiłem ołówkopodobne ostrzałki i [...] - ale chyba te zabiegi przy produkcji mączki z płatków nie będą przeszkodą, bo te płatki to drobiażdżek dla młynka.

A! Zachwalam pewną porcję pierwszego zmełcia przeznaczyć na odpad, bo intensywnie używany do kawy młynek praktycznie nie daje się odwonić z aromatu i przechodzi tenże na urobek zemlony ... zmełty ... zmielony.

Produkowałem, tak dla odmiany, te właśnie mielonki, by smak płatków porannych nieco urozmaicić, ale lepiło się toto w berbeluchę i był kłopot kulinarny.
      Ale te kilkanaście deko orzechów do kutii świątecznej produkowałem dla domowych seniorów, jakim co większe ich kawałki bywały ... nie do zgryzienia i nieco psioczyli.

A mąki z czegokolwiek - owsiane, kukurydziane, ryżowe i inne co ciekawsze - są do odnalezienia w sklepach z mąkami.

Blenderem też próbowałem i płatki, i orzechy, i twardawe pigwowce - zwykle bez sukcesu, bo albo tępawe ostrza, albo silnika moc za mikra...
    • b-b1 Re: Czym mielić płatki owsiane/siemię lniane? 07.02.21, 09:08
      Płatki owsiane, siemię -do blendera kielichowego(mam nieduży)
      Nerkowce , migdały, orzechy trę robotem z przystawką do placków, jak miałam maszynkę do mięsa metalową-w niej mieliłam na mąkę.
      Mak do młynka do kawy-mam od nastu lat-nie zajechałam wink
    • kaga9 Re: Czym mielić płatki owsiane/siemię lniane? 07.02.21, 18:10
      Mój ręczny radzi sobie z płatkami. Używam tej miseczki zamykanej od góry, oczywiście, żeby pył nie fruwał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka