najanaja2 15.01.08, 22:57 szukając dobrej bielizny pościelowej spotkałam się z tkaniną policotton-bawełna z domieszką poliestru. ćzy znacie taką pościel,jakie macie doświadczenia ?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soova Re: pościel dobrej jakości 17.01.08, 14:56 Jak dla mnie to każda pościel z domieszką sztucznej tkaniny jest nie do przyjęcia. Zdaje się, że taką pościel, o której mówisz, ma moja mama - można pod nią się przespać jedną, najwyżej dwie noce, potem nadaje się tylko do prania. Po prostu tkanina jest nieprzewiewna, co daje wiadomy efekt. Dostałam komplet satynowy w prezencie ślubnym - po jednej nocy z wyżej wymienionej przyczyny stwierdziliśmy z mężem, że nigdy więcej. Naprawdę warto odżałować pieniądze i kupić normalną pościel bawełnianą. Odpowiedz Link
asiok1 Re: pościel dobrej jakości 17.01.08, 18:55 ja kupuję w Ikei, niech mówią co chcą, jestem zadowolona, po kilku nocach wciąż pachnie świeżością. Odpowiedz Link
soova Re: pościel dobrej jakości 17.01.08, 19:58 Ja też mam kilka kompletów z IKEI. Oprócz jednego "działają" bez zarzutu. Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: pościel dobrej jakości 17.01.08, 22:50 Dla mnie pościel z IKEI ma jedną dyskwalifikującą wadę. Małe poduszki 50x60cm. Generalnie polecam pościel satynową - przy czym wyjaśniam, że satyna to nie włókno tylko technika splotu nitki (tak jak frotte). A satyna bawełniana (np. Bielbaw) jest jednym z najszlachetniejszych materiałów pościelowych. Może poza jedwabiem, ale to chyba dla oferta dla milionerów. Nie polecam poliestru, bo nie oddycha. Ja sama szukam od dłuższego czasu pościeli bawełnianej, której nie trzeba maglować. Kora IMHO wygląda zbyt turystycznie, dżersej raz widziałam i nie mogę trafić, a teraz kupiłam flanelę i zobaczę jak zachowa się po praniu. Odpowiedz Link
molla7 Re: pościel dobrej jakości 17.01.08, 23:09 a adamaszek?? To tez bawełna prawda? ja sie nie znam, ale gdzieś w skleie mignęła mi bardzo przyjemna posciel, mam ochote nabyc, tylko nie wiem czy warto, czy nie warto i ile ona wspołnego z adamszkiem, jaki drzewiej bywał??? Odpowiedz Link
turzyca Re: pościel dobrej jakości 19.01.08, 14:39 Nie, adamaszek to tez rodzaj splotu. Moze wiec byc adamaszek jedwabny czy lniany, ale pewnie i bawelniany. Odpowiedz Link
aankaa Re: pościel dobrej jakości 17.01.08, 20:47 pzeznacz 200-300 zł na rok/dwa na pościel z IKEI bez bólu wyrzucisz przedziwne mieszanki bawełny sprawdzają się jedynie w przypadku prześcieradeł (a i te po 2-3 latach nadają się na posłanie dla zwierza domowego) zapomnij, że kupisz pościel, która będzie Ci służyła dłuuuuuuuugie lata (jak naszym mamom czy babciom). Ot, choćby na skutek prania w automacie a nie (jak drzewiej ) bywało) ręcznego + cały rytuał krochmalenia, naciągania, prasowania Odpowiedz Link
jolunia01 Re: pościel dobrej jakości 18.01.08, 10:15 Przy sporej dozie samozaparcia można znaleźć pościel z tzw. dymki. Wymaga, co prawda, pewnego zachodu przy pielęgnacji (krochmalenia, naciaganie, magiel), ale warto. To naprawdę pościel na długie lata. Odpowiedz Link
popirna Re: pościel dobrej jakości 18.01.08, 10:27 Mój typ to: bawełniana! satyna, najlepiej biała z jakimiś również białymi wyszyciami (żeby nie było nudno). Daje poczucie czystości i pozwala się gotować. Z tego powodu nie kupiłabym pościeli z domieszką, bałabym się wsadzić ją do temperatury 90C. I jak się nie przesadza z częstotliwością prania (), stosuje metodę rzadziej ale za to dokładnie (z moczeniem, gotowaniem i prasowaniem), to jest tak samo długowieczna jak pościel babek. Może nawet bardziej, bo bawełniane koronki lubiły sie rozłazić, więc ja koronki sobie odpuszczam. Odpowiedz Link
tosina Re: pościel dobrej jakości 19.01.08, 13:34 bawełna i flanelka ale tylko z ikeii. NAwet po 3-4 latach nic sie z nimi nie dzieje a najbardziej intensywne kolory nie farbuja ani nie plowieja. Przyzwyczailam sie i nie zmienie tego za nic. Odpowiedz Link
turzyca Re: pościel dobrej jakości 19.01.08, 15:01 3-4 lata? Mamy 2 komplety poscieli kupionej w _pierwszej_ ikei w Polsce. Czyli w roku 1990 zapewne, moze w 1991. Przez dlugi czas byla to moja ulubiona posciel, wiec czesto uzywana. Oba komplety do dzis sa w dobrej formie. Moze gdyby porownac z oryginalem to okazaloby sie, ze jednak troche zblakla, ale jesli ktos nie wie, to nie podejrzewa, ze ta posciel dobija wlasnie pelnoletniosci. Odpowiedz Link
ana119 Re: pościel dobrej jakości 21.01.08, 22:56 z IKEA jest O.K. bo testuję posciele dla dziecka i po praniu jest bez supełków i kolory tez żywe. żałuję, że nie mają tam pościeli na na moją dużą kołdrę 200x220... Poście z satyny tylko z Bielbaw!!! Jest rewelacyjna - żadnych supełków czy utraty koloru przy wyższej temp. prania! mam juz 3 komplet i jest milutka, niezastąpiona w upały! nie polubiłam natomiast pościeli z kory (nawet tych lepszych firm po 80pln!) dlatego, że spierają się kolory i po jakimś czasie pościel wygląda szmatowato a satyna w Bielbaw prawie po 15 latach intensywnego użytkowania nadal kusi słyszałąm też pochlebne opinie o pościeli z Andropola ale narazie tylko oglądałam i wzorki całkiem-całkiem Odpowiedz Link
anatefka Re: pościel dobrej jakości 23.01.08, 13:09 słyszałąm też pochlebne opinie o pościeli z Andropola ale narazie > tylko oglądałam i wzorki całkiem-całkiem a ja mogę potwierdzić: Andropol ( ma sklep netowy) jest bardzo dobry, jakościowo i wzorniczo. Odpowiedz Link
soova Re: pościel dobrej jakości 18.02.08, 19:48 Muszę powiedzieć, że kupiłam na allegro pościel z satyny bawełnianej, bałam się, że niewysoka cena oznacza badziew, a jestem bardzo miło zaskoczona. Pościel jest wygodna, ładna i przewiewna. I kocica nie odczuwa potrzeby wyciągania z niej nitek. Odpowiedz Link
ana119 Re: pościel dobrej jakości 18.02.08, 20:47 może podasz więcej szczegółów: kto wyprodukował albo namiary na sprzedawcę Odpowiedz Link
soova Re: pościel dobrej jakości 20.02.08, 10:55 www.allegro.pl/search.php?string=lew74&country=1 www.allegro.pl/item315067975_posciel_satyna_bawelniana_160x200_duzy_wybor_.html Odpowiedz Link
ana119 Re: pościel dobrej jakości 20.02.08, 11:37 ci sprzedający mają dużo złych komentarzy... czy napewno jest to pościel z satyny bawełanianej? Odpowiedz Link
soova Re: pościel dobrej jakości 20.02.08, 14:52 ana119 napisała: > ci sprzedający mają dużo złych komentarzy... czy napewno jest to > pościel z satyny bawełanianej? Może nie znam się na odczytywaniu komentarzy na Allegro, ale sprzedający lew74 ma 21 negatywów na 26556 pozytywów i 95 neutralnych, a sprzedający zbychu (od niego kupiłam): ma 4 negatywy na 611 pozostałych. Pościel jest naprawdę z bawełny. Odpowiedz Link
ana119 Re: pościel dobrej jakości 21.02.08, 12:33 ja raczej czytam treść komentarzy, bo one najwięcej mówią. często pozytywne komentarze są wystawiane tuż po nadejściu paczki (czyli mówią o przebiegu samej transakcji) a jakość można ocenić po użyciu (wypraniu). W opisie aukcji jest info, ze to jest satyna bawełniana a nie bawełna... Odpowiedz Link
soova Re: pościel dobrej jakości 21.02.08, 15:53 Re: pościel dobrej jakości magdalaena1977 17.01.08, 22:50 Odpowiedz "Generalnie polecam pościel satynową - przy czym wyjaśniam, że satyna to nie włókno tylko technika splotu nitki (tak jak frotte). A satyna bawełniana (np. Bielbaw) jest jednym z najszlachetniejszych materiałów pościelowych." Zatem nadal twierdzę, że pościel jest bawełniana, zresztą na metce miała 100% bawełna. Poza tym mój poprzedni post był odpowiedzią na Twoje twierdzenie "mają dużo negatywnych komentarzy", stąd przytoczenie liczb. Odpowiedz Link
gabula777 Re: pościel dobrej jakości 28.02.08, 09:34 Dwa razy kupowałam pościel satynową, jedna jest w porządku,z suwakami, natomiast na drugiej z Park Lane porobiły się paskudne 'kulki', dziurki porobione pionowo (zamiast poziomo) poprzerywały się.Nadaje się tylko do wyrzucenia, po kilku praniach.Jak rozpoznać 'dobrą' satynę? Kiedyś miałam ( 15 lat temu) jakąś pościel z gęsto tkanej bawełny , podobnej do grubszej etaminy, była wspaniała, po wypraniu wystarczyło lekko przeciągnąć żelazkiem.Szukam teraz czegoś takiego, ale nie wiem o co pytać.Produkowane obecnie bawełniane są jakoś 'luźno' tkane i po wypraniu okropnie się gniotą.Koszmar! Nie wiem co kupić? Odpowiedz Link
ana119 satyna bawełniana 28.02.08, 14:35 juz pisałam na 100% Bielbaw ma taką jakość. mam ich pościel ponad 10 lat i żadnych supełków a używana jest ciągle na zmianę z innymi Odpowiedz Link
mamastefanka Re: pościel dobrej jakości 08.03.08, 06:03 Tylko flanela (nawet latem) lub frota, ale dobrej jakości. W Poznaniu jest super sklep z pościelami na Placu Kolegiackim zaraz przy Garbarach. Koszt dobrej pościeli (200x220) z dwoma poduszkami+prześcieradło to koszt ok 250zł.Drogo ale warto. Od 8 lat tam kupuję i do dzisiaj używam tych najstarszych kompletów; nic złego się z nimi nie dzieje. Gorąco polecam. Odpowiedz Link