Dodaj do ulubionych

kupowanie sprzętu agd w internecie

05.02.08, 12:44
Kupujemy pralko-suszarke. Już wybraliśmy model (Ariston amd 129) i teraz zastanawiam się gdzie ją kupić. W sklepach internetowych cena jest nawet o 300 zł niższa niż w Media Markt, ale trochę się boję kupować w necie tak duży sprzęt. Generalnie większość rzeczy kupuję w sieci, ale tu mam obawy głównie co do ewentualnego zwrotu, napraw itp.
Wyczytałam, że część z Was kupowała tak pralki, jakie macie doświadczenia? A może możecie polecić sprawdzony sklep???
Obserwuj wątek
    • mikita10 Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 05.02.08, 12:51
      Ja osobiście to bym się bała kupować w MM. Do kuchni wszystko
      kupiłam w necie (pochodziłam po lokalnych sklepach, ale nie zeszli
      mi aż tyle z cen). Co do serwisu to się nie martwię, grunt, to aby
      serwis danej firmy był w Twoim mieście, bo łatwiej coś ewentualnie
      załatwić.

A co do sklepu - to kupowałam tam gdzie najtaniej. Nie kupowałam aż
      tak dużo, aby mi zeszli za całość z ceny, a za każdą rzecz i tak
      osobno koszty przesyłki liczyli. Ale po prostu nie nastawiałam się
      na rekojmię, ale na gwarancję.
      • f.l.y Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 05.02.08, 12:58
        myślę, że nie powinnaś mieć obaw..
        wybierz tylko taki sklep, gdzie trochę ludzi kupuje..

ja kupiłam przez internet telewizor i jest ok...

dorabiać sklep na grube setki, po co? lepiej sobie coś dokupić smile

sklepy internetowe też mają swój regulamin i powinny uznać
        reklamację a do napraw gwarancyjnych są przecież wyznaczone
        serwisy, mała więc konieczność zwrotu sprzętu do sklepu..
        • mywork Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 05.02.08, 13:29
          Przede wszystkim, kupując przez internet masz 10 dni na zwrot towaru bez żadnego
          tłumaczenia. Tylko za transport musisz zapłacić.
          Ale przeczytaj dokładnie regulamin sklepu. I sprawdź czy oni odpowiadają za
          sprzęt również podczas transportu, a nie tylko do czasu wyjścia z magazynu.

Sprawdź w sklepie internetowym ile będzie cię kosztował transport, bo czasem się
          okazuje, że cena+transport daje cenę sklepową. No trzeba to policzyć co się
          bardziej opłaca.

Z gwarancją myślę, że nie ma różnicy czy kupujesz w sklepie stacjonarnym czy w
          sklepie internetowym. I tak jak się sprzęt popsuje to kontaktujesz się z
          punktem serwisowym.Bo gwarancja jest producenta, a nie sklepu.

F.l.y ma rację, że trzeba kupować w sprawdzonym sklepie internetowym. Jeśli
          chodzi o AGD, to moje jedyne doświadczenie to kupienie odkurzacza samochodowego
          na www.hoopla.pl. Nie miałam zastrzeżeń do nich, wszystko było ok. Niestety
          innych sklepów internetowych nie znam.
    • truscaveczka Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 05.02.08, 13:24
      Mój mąż sprawdza ceny w necie i idzie z tym do sklepu. Jeszcze się nie zdarzyło,
      zeby mu z ceną nie zeszli ro rozsądnego poziomu wink Jeszcze mi się nie zdarzyło
      kupić agd za cenę z metki. A i na wózku-spacerówce stargowałam 100 zł, i na
      innych rzeczach... Cena w sklepie nie jest ostateczna. Nie będę targować rabatu
      na bluzkę za 50 zł, ale na coś drogiego i dostępnego gdzie indziej taniej na pewno.
      A w necie kupiłam m.in. kino domowe, żelazko, depilator, części do kompa,
      drukarkę...
    • iguana1972 Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 05.02.08, 13:48
      Kupiłam zmywarke, telewizor i opony zimowe do auta - nie było żadnego kłopotu jeszcze za niewielki napiwek człowiek zmywarke pomógł wtargac na 2 pietro.
      Ceny z internetu żaden stacjonarny market nie był w stanie pobić jeszcze trzeba było sobie poczekać... mam ich w nosie że tak powiem smile)
    • johana19 Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 05.02.08, 14:13
      W przeciągu ostatniego czasu kupowałam całe wyposażenie AGD do
      kuchni przez net właśnie (lodówka, zmywarka, piekarnik, płyta
      gazowa, okap...). Ceny nieporównywalne nawet jak policzy się koszt
      transportu.
      • wracajaca Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 05.02.08, 15:19

ja właśnie szukam mojego wymarzonego agd- możesz podać linki do
        sklepów, w których Ty kupowałaś?smile
        • johana19 Do wracajaca 06.02.08, 12:02
          Lodówkę kupowałam u tego sprzedawcy (ekspresowa wysyłka!):
          www.allegro.pl/my_page.php?uid=257112
          Zmywarkę u tego (był problem z terminowym doręczeniem ale w końcu
          udało się i doręczyli mi ją nawet w sobotę):
          www.allegro.pl/show_user.php?uid=7235031
          A piekarnik, płytę i okap u nich i ich ZDECYDOWANIE POLECAM!!! Są
          rewelacyjni, można negocjować cenę i dogadać się co do kosztów
          wysyłki: www.allegro.pl/my_page.php?uid=4102285
          • wracajaca Re: Do johana19:) 08.02.08, 09:30
            dziękuję bardzo bardzokiss
    • budzik11 Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 05.02.08, 14:15
      Ja nie mam obaw przed kupowaniem w sieci. Większość wyposażenia, min. WSZYSTKO
      do łazienek - wanny, umywalki, nawet szafki kupiliśmy w necie. Jak kupujesz w
      sklepie to też nie masz pewności co dostaniesz, przecież to nie jest ten
      egzemplarz, który oglądasz na wystawie, a nie sprawdzasz chyba w magazynie tego
      konkretnego, który ci przywiozą. Też może się okazać, że coś jest uszkodzone,
      nie działa itd. Handel internetowy jest objęty takimi samymi prawami jak w
      sklepie, można towar reklamować, można zwrócić, można żądać wymiany tyle, że
      często niestety ponosi się koszty przesyłki, ale to i tak taniej wyjdzie niż
      zakup w droższym sklepie w "realu". IMO sprzedawcy internetowi bardziej się
      starają (np. na allegro) bo można im wystawić negatywną opinię. W sklepie - jak
      kupisz bubla, to nikogo to nie obchodzi. A serwis sprzętu AGD jest zazwyczaj
      ogólnokrajowy, np. Ariston ma jeden numer telefonu na cały kraj, gdzie zgłasza
      się usterki i oni już przysłają lokalnego serwisanta i nie ma znaczenia, gdzie
      sprzęt był kupiony.
    • romanticca Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 05.02.08, 14:55
      Dzięki dziewczyny za rady.
      Czytając Wasze posty przypomiałam sobie, że w sierpniu kupiliśmy w internecie tapczan smile wszystko było w porządku.
      Zatem rozpoczynam przeszukiwanie sieci, a w międzyczasie zobaczymy co nam Media Markt ma do zaoferowania w temacie zniżek smile
      pozdrowienia
    • mazia kupiłam m.in. pralko-suszarke Ariston właśnie 05.02.08, 16:17
      tylko AMXXF 149
      Zaoszczędziłąm 800 złotych, przesyłka kurierem (kurier pomógł wtaszczyć ciężkie ustrojstwo na górę) kosztowała 60 zł.

Kupowałam tu: www.maximedia.pl/?c=pralko_suszarki&p=ariston_amxxf_149
      pół roku temu to było i sobie chwalę smile
    • asia_k_19 Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 05.02.08, 16:22
      my kupiliśmy przez internet pralkę
      wytypowaliśmy przez ceneo sklep z najniższą ceną, sprawdziliśmy opinie o tym
      sklepie i bez najmniejszych problemów pralka została dostarczona
    • hossa76 polecam stronę ceneo 05.02.08, 19:57
      www.ceneo.pl
      porównuje ceny ze wszystkich sklepów - zarówno internetowych - jak i
      tych w realu - różnice są nieraz kosmiczne. Od razu są linki do
      sklepów i opinie internautów.
      • loola_kr Re: polecam stronę ceneo 05.02.08, 21:51
        Ja właśnie przez Ceneo znalazłam cały sprzęt do kuchni, telewizor, drobne AGD
        itp. Wszystko kupiłam przez internet, w dobrych cenach i bez wychodzenia z domu.
    • jolantka Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 05.02.08, 21:59
      ja wybieralam na www.skapiec.pl, wybralam sklep internetowy tam
      gdzie mieszkam, bo po dodawaniu transportu wyszlo taniej niz z
      innego najtanszego sklepu
      i lodowke i pralke dostarczyli mi na 3 pietro, poradzili zeby nie
      wywalac opakowan bo jak by co to od reki wymieniaja
      na prawde swietny kontakt
      polecam bo to nie ma sensu przeplacac,
      aha, co do media m. to z tego co ja sie orientowalam to jakas obizka
      dopiero powyzej 4tysiecy (albo jakos tak) i szybciej wynegocjujesz
      fajna cene w jakims duzo mniejszym sklepie
      • romanticca Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 06.02.08, 13:44
        no w Media Markt rzeczywiście nie chcieli się targować, więc pies ich trącał. Mam na oku dwa sklepy internetowe tylko jakoś do tego Aristona mi zapał opadł uncertain wyczytałam w opiniach, że ubrania po suszeniu śmierdzą gumą sad ale może to tylko na początku?
        • mazia Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 06.02.08, 14:13
          smile
          U mnie nic gumą nie śmierdzi smile Aha, jak wiem, że będę suszyła w suszarce to nie uzywam płynu do płukania i mimo to nic nie śmierdzi.
          • romanticca Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 06.02.08, 15:15
            obejrzałam ten Twój model. Naprawdę super. Kupiłabym (skoro mówisz, że nie śmierdzi), ale ten wsad maksymalny 7 kg to dla mnie za dużo. Wiecznie robiłabym pół prania. Potrzebuję prać codziennie ale mniejsze ilości (ok 3-3,5 kg).
            • asiok1 Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 07.02.08, 10:28
              ja kupuję w www.max24.pl
              suszrkę ostatnio kilka stówek zaoszczędzonych, pod dom przywieziono,
              nic tylko kupować
              • mazia Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 07.02.08, 10:52
                Wsad maxymalny to nie wyrok. Teraz pralki są takie mądre, że same dostosowują ilość wody do ilości włożonego prania. Też nieczęsto piorę tyle na raz, raczej mniej, bo segreguję niemal wsztystkie kolory smile
                W suszeniu tez jest program auto, dostosowujący czas suszenia do wilgotności prania. I tak czasem suszenie trwa 2,5 godziny (jak sporo prania) a czasem ok. 40 minut (jak np. sama poszwa od kołdry).
                No takie to sprytne urządzenie smile
                • romanticca Re: kupowanie sprzętu agd w internecie 07.02.08, 19:42
                  Ja wiem, że nie wyrok smile ale żeby się wyprało to jednak te ubrania
                  muszą choć trochę się o siebie ocierać, jak będą tak luzem fruwać w
                  przestrzeni bębna to niewiele będzie z tego prania. Z suszeniem jest
                  z kolei odwrotnie. Im mniej tym lepiej (tak sądzę).
                  Kusi mnie sklep maximedia, ale nie ma podanych kosztów wysyłki i
                  boje się niespodzianki. Max24 bardzo mnie rozczarował. Podejście
                  pracowników było wyjątkowo beztroskie. Jeszcze szukam. Do niedzieli
                  chciałabym już się zdecydować.
                  Jeszcze raz wszystkim dziękuję za wpisy i rady.
    • romanticca Uprzejmie donoszę :) 17.02.08, 12:12
      że zakupu dokonaliśmy w sklepie www.electro.pl, który wszystkim serdecznie polecam. Bardzo tanio, do tego realizacja w ciągu doby (z przesyłką UPS trochę się ociągał). W międzyczasie zrobiłam tam już kolejne zakupy.

Co do Aristona to jest wspaniały. Przetestowałam już jakość suszenia względem ilości wkładu. Wreszcie pozbyłam się ogromiastego stosu rzeczy do prania, NIE zmieniając go jednocześnie w stos rzeczy do prasowania smile)) Nobla za ten wynalazak a baty dla mnie za tak późne jego odkrycie!
      • kreatywni Re: Uprzejmie donoszę :) 18.02.08, 22:56
        Maximedia raczej odradzam. W sumie nic od nich nie kupiłam i własnie dlatego odradzam. Mieszkam w Łodzi i tu maximedia mają jedną ze sowich siedzib. Planowałam u nich zakup zmywarki, ale wcześniej ich odwiedziłam. Siedziba ukryta, trudno trafić, na miejscu zastałam hmn... magazyn. Odpakowany sprzęt AGD, wszędzie leżały jakieś części. Pracownicy chyba byli zażenowani naszym przyjściem... Nie wzbudzili mojego zaufania. Kupiłam wkońcu w mediamarket czy marketmedia. Wszytko było ok.
        • minya Re: Uprzejmie donoszę :) 20.03.08, 19:25
          Do tej pory tylko przyglądałam się temu forum ale teraz musze zabrać głos bo mam
          pewne niemiłe doświadczenia z kupowaniem przez internet.
          Ktoś polecał sklep electro.pl. Rzeczywiście opinie ma pozytywne ja jednak
          zamówiłam u nich pralkę, która po rozpakowaniu okazała się uszkodzona- była
          mocno obita. Nie twierdzę że to wina sklepu,być może transportu. Zadzwoniłam do
          sklepu i dowiedziałam się że mam im ją odesłać na ich koszt. Musiałam znów ją
          zapakować i zamówić kuriera. Nie był to duży problem ale chyba nikt nie cierpi
          na nadmiar wolnego czasu. Przyszła nowa pralka.... niestety znów obita, może
          trochę mniej- jednak zauważalnie. Nie odebrałam jej ale na kolejną już nie
          chciałam czekac. Kupiłam na miejscu. Niby wszystko w porządku- Dostałam zwrot
          pieniędzy ale sporo było przy tym nerwów. Może miałam pecha ale to dziwne że dwa
          razy zdarzył się ten sam problem.
          Za to trzy lata temu kupiłam mikrofalówkę przez internet i wszystko było ok.
          Więc to wszystko kwestia szczęścia. Ważne żeby uważać przy odbiorze sprzętu, czy
          wszystko z nim w porządku, przynajmniej powierzchownie.
          • dzambii Re: Uprzejmie donoszę :) 20.03.08, 23:33
            Ja nie kupowałam sprzętu AGD w necie, ale ze stacjonarnym było
            fajnie. Zamówiłam lodówkę szer 50 cm (inna by nie wlazła). Płatność
            przy dostawie. Wtachali na góre - za duża (miała 55 cm) Kazałam
            zabierać. Za dwa dni przywieżli kolejną. Poleciłam panom na dole
            upewnienie się co do wymiarów. Wnieśli - 55 cm. Wynocha. Dopiero
            trzecia była właściwa. A to moje TRIO, o którym psałam w innym
            poście też ma dwie wersje i niektórym przysyłali tę gorszą.
            Czyli net nie musi być gorszy od sklepu stacjonarnego, ale przy
            różnych wersjach danego typu wskazane jest być ostrożnym -
            odsyłanie z pakowaniem może sporo kosztować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka