jerrykot1 18.02.08, 12:42 Macie może jakieś doświadczenia? Bo dostalam nastepujące zapytanie; czy z czarnego można poprzez farbowanie zrobić czerwone? mnie się wydaje, że nie ale ja w ogóle niczego nie farbuję, więc nie wiem nic na ten temat... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.va Re: farbowanie ubrań 18.02.08, 12:47 Z tego, co wiem, to nie. Ale już kilka lat nie farbowałam, więc może na rynek weszły przez ten czas jakieś mega_turbo_super_farby Odpowiedz Link
irenazu Re: farbowanie ubrań 18.02.08, 13:10 Może gdyby najpierw poddać materię jakimś silnym środkom wybielającym lub odbarwiającym to może by coś z tego wyszło,ale czy warto? Z dawnych doświadczeń wiem,że rzeczy farbowane na takie mocne kolory farbowały i szybko traciły uzyskany kolor. Odpowiedz Link
jerrykot1 Re: farbowanie ubrań 18.02.08, 13:12 tak mi się też wydawało, ale proszono mnie o radę, więc zapytalam dzięki za odzew. Odpowiedz Link
turzyca Re: farbowanie ubrań 19.02.08, 02:26 Ja bym sie popytala na forach specjalizujacych sie w takich zabawach. Z cala pewnoscia zalezy to od rodzaju barwnikow uzywanych do uzyskania czarnego - jesli posrednim etapem odbarwiania bylby jakis odcien czerwonego to farbowanie nie byloby takie niemozliwe... Odpowiedz Link
budzik11 Re: farbowanie ubrań 19.02.08, 11:11 Niektóre pralnie oferują usługę farbowania, można zapytać w takim punkcie. Odpowiedz Link
babazygmunta To zależy 19.02.08, 11:30 Jerry, to zależy od rodzaju tkaniny i użytych barwników. Niektóre bardzo łatwo oddają farbę i można je wielokrotnie farbować na różne kolory. Inne nie. Z zasady lepiej farbowaniu poddają się włókna naturalne, na wielu taki zabieg (odbarwiania i ponownego barwienia) jest niemożliwy. Odpowiedz Link
babazygmunta Re: To zależy 19.02.08, 11:35 Na wielu synetycznych taki zabieg > (odbarwiania i ponownego barwienia) jest niemożliwy. Powinno być. Przepraszam Odpowiedz Link