Dodaj do ulubionych

miekkie pranie bez uzywania plynow do plukania

09.04.08, 16:38
witam,
mam dziecko ze sklonnosciami do alergi, wiec nie moge stosowac zadnych plynow
do plukania itp. Lekarka zalecila aby rzeczy po praniu jeszcze raz wyplukac z
dodatkiem 2-3 lyzek stolowych octu. Naprawde dziala! Piore tak reczniki,
rzeczy dziecka i swoja bielizne. Poniewaz ocet zmiekcza wode i nadaje jej
odczyn lekko kwasny nie podraznia skory. A w wirowaniu caly sie wypluje, wiec
nic nie smierdzi. Bylam sceptyczna, ale naprawde polecam. Zwlaszcza mamom
niemowlakow! Rzeczy sa mieciutkie.
Obserwuj wątek
    • budzik11 orzechy do prania 09.04.08, 19:35
      To ja mam dla Ciebie jeszcze lepszy patent - nie tylko bez płynu, ale i bez
      proszku. Dla alergika wspaniała sprawa. Pranie czyste, pachnące, mięciutkie, nie
      uczulające, w dodatku taniej niż proszek, 1kg (podobno) starcza na rok, orzechy
      są "wielorazowe", można stosować 3-4 razy:
      www.kosmetyki-alva.pl/sklep/index.php?p75,b-orzechy-piorace-b-250g-kod-155-nowosc
      • dominikjandomin Re: orzechy do prania 09.04.08, 22:30
        Używałaś ich? Czy tylko podajesz jako ciekawostkę?

Inna sprawa, ze saponiny z roślin krajowych bywają stosowane, ale rzadko (cena
        chyba gra rolę).
        • budzik11 Re: orzechy do prania 10.04.08, 09:44
          Zamówiłam, jeszcze nie używałam, ale znam wiele osób, które używają i są zadowolone.
          • maja8549 Re: orzechy do prania 14.04.08, 06:34
            uzywalam i odradzam!!! ciuchy jakby w samej wodzie byly prane
    • magdalaena1977 Re: miekkie pranie bez uzywania plynow do plukani 10.04.08, 00:01
      tzn wlewasz ocet w przegródkę "płyn do płukania" ?
      płuczesz w ręku ?
      wstawiasz jeszcze jeden krótki cykl prania ?
      • kamkacz Re: miekkie pranie bez uzywania plynow do plukani 10.04.08, 08:46
        najpierw wlaczam normalny cykl prania. Pozniej wlaczam jeszcze raz plukanie+odwirowanie a do przegrodki na plyn do plukania daje ocet. Naprawde ubrania w ogole nie smierdza ( nadal czuc zapach plynu do prania) a sa mieciutkie.
    • pacynka27 Re: miekkie pranie bez uzywania plynow do plukani 10.04.08, 10:25
      Ja też płukam w occie, bo mój synek reaguje alergia skórną na płyn do płukania.
      Wlewam ocet w pojemnik na płyn do płukania (tak ok. pół szklanki). Niestety
      pranie mocno czuć octem ale rzeczywiście jest trochę bardziej miękkie.
      • kamkacz Re: miekkie pranie bez uzywania plynow do plukani 13.04.08, 21:39
        oj to strasznie duzo wlewasz tego octu. Ja daje naprawde tylko 2-3 lyzki i
        ubranka sa miekkie a piore je v loveli.
    • tabita_1 Re: miekkie pranie bez uzywania plynow do plukani 13.04.08, 22:34
      Ubrania niemowlęce można suszyc w suszarce, są supermiękkie bez
      chemikaliów.
    • lampkichoinkowe Re: miekkie pranie bez uzywania plynow do plukani 14.04.08, 00:10
      Są podobno takie kulki z miękkiego tworzywa z wypustkami ("kolcami") i wkłada
      sie je do bebna z praniem przed końcowym wirowaniem... działają podobno czysto
      "mechanicznie" rozmiękczając tkaniny. Nie przetestowałam, ale moze gdzieś
      znajdziesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka