molla7 07.09.08, 15:08 niestety mycie okien nie jest idealnym sposobem na dobrą formę co robicie dla siebie i jak się do tego mobilizujecie, kiedy ustalicie że brak czasu to nie jest dostateczna wymówka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
charm Re: jak WDPD dba o formę? 07.09.08, 15:32 Ja chyba nie jestem WDPD, bo moja forma jest nieco wyżej w hierarchii niż porządki - jestem tancerką z zespole tańca irlandzkiego, i to do treningów dopasowuje inne zajęcia tzn studia, praca + treningi, a potem reszta Odpowiedz Link
molla7 Re: jak WDPD dba o formę? 07.09.08, 16:56 u mnie joga rulez. zamieniłam dotychczasową sobotnią sesję odgruzowywania chałupy na sobotnią przedpołudniową sesję jogi. miałam tylko spróbować, ale juz nie umiem nie ćwiczyć. same dobrodziejstwa. Odpowiedz Link
anais75 Re: jak WDPD dba o formę? 07.09.08, 17:03 Dokładnie! Ruch = więcej energii...do wszystkiego , nie tylko do sprzątania Odkąd chodzę na siłownię 3 X w tygodniu mam nie tylko lepszą formę ale i więcej chęci do czekogoklwiek. Do tego wydzielane endorfiny i czuję się szczęśliwsza Odpowiedz Link
kocia_noga Re: jak WDPD dba o formę? 07.09.08, 21:15 siłownia 2-3 razy w tygodniu (tzw kiklos), basen od czasu do czasu, na zakupy rowerem, a poza tym coraz zdrowsze jedzenie.Własne pieczywo, własna wędlina, dobre tłuszcze, pzryprawy itp.Stale coś nowego odkrywam. Odpowiedz Link
moschinogosia Re: jak WDPD dba o formę? 08.09.08, 09:58 Pilates 2x w tygodniu indywidualnie z rewelacyjną instruktorką, trochę ćwiczę w domu; gdzie mogę, idę pieszo; nie korzystam z windy (chyba, że w górę z zakupami - trzecie piętro); czasem rowerek stacjonarny; piję wodę z b.dużej szklanki, jem z małego talerzyka - zauważyłam różnicę w kondycji - odkurzając sięgam wyżej niż dwa lata temu. Odpowiedz Link
mb_1 Re: jak WDPD dba o formę? 08.09.08, 10:04 2-3 razy w tygodniu aerobik, do pracy chodze,tylko jakos diety nie potrafie przestrzegac i pozwalam sobie na zbyt duza ilosc slodyczy Odpowiedz Link
justysialek Re: jak WDPD dba o formę? 08.09.08, 11:16 No np nawet teraz ruszam palcem u nogi: góra-dół, góra-dół... <lol> ))) Odpowiedz Link
teacherka Re: jak WDPD dba o formę? 08.09.08, 15:19 Zazdroszcze Wam aerobicu trzy razy w tygodniu - macie wielkie szczescie, ze macie na to czas. Wydaje mi sie, ze przy trybie pracy 8-20, albo malych dzieciach trudno znalezc na to czas. Odpowiedz Link
mb_1 Re: jak WDPD dba o formę? 08.09.08, 16:39 > Wydaje mi sie, ze przy trybie pracy 8-20, albo malych dzieciach trudno znalezc na to czas. Ja pracuje do 17, szybki marsz do domu (15 minut) pakuje sie i znow wychodze na 2 godziny Juz sie przyzwyczailam i po 9 godzinach pracy za biurkiem nie wyobrazam sobie siedziec w domu. A z malymi dziecmi tez mozna jakos to pogodzic (tak mi sie zdaje, bo sama jeszcze nie mam). Mozna zastosowac inne cwiczenia np spacer, jogging z maluchem, basen. Sa tez kluby w ktorych sa specjalne zajecia dla mamy z dzieckiem -mama na aerobiku a dziecko na cwiczeniach dla najmlodszych. Odpowiedz Link
czarna.ad Re: jak WDPD dba o formę? 08.09.08, 20:47 Hydrobik - aerobik w basenie - inaczej nie dam rady, 2 razy w tygodniu. Muszę powiedzieć, że w mojej grupie są zarówno 20 latki jak i panie pod 70-tkę. Odpowiedz Link
unaragazza Re: jak WDPD dba o formę? 11.09.08, 20:47 Ale wybacz, jestes szczesciara, ktora pracuje blisko do domu. Dla wielu osob dotarcie do/z domu to okolo godziny (np dla mnie) Dwa, nie wiem jak mozna uprawiac jogging z 5-miesiecznym malenstwem Co do pytania do ojca, zwykle sa bardzo zapracowani, i wracaja do domu 20, 21. Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: jak WDPD dba o formę? 08.09.08, 23:06 Zalozylam aparat na zeby )) Super sprawa jezeli chodzi o zadbanie o linie ))) Odpowiedz Link
justyna3003 Re: jak WDPD dba o formę? 09.09.08, 19:56 kurczę ale macie samozaparcie-janie mam dzieci, praca 8godz dziennie i nie umiem się zmobilizować do jakichkolwiek ćwiczeń, a brzusio rośnie-wałeczków przybywa.Może ktoś zna jakąś dobrą metodę która pomoże się zmobilizować... Odpowiedz Link
mb_1 Re: jak WDPD dba o formę? 10.09.08, 10:18 >Może ktoś zna jakąś dobrą metodę która pomoże się zmobilizować... Najlepiej mieć dobra koleżankę, przyjaciółkę, która ćwiczy. Ja w ten sposób zaczynałam. Po pierwszym miesiącu ćwiczeń zauważyłam pierwsze efekty. Poza tym to dobry relaks. Robisz coś tylko dla siebie, a zmiany widzisz nie tylko Ty. Poza tym czujesz, że masz więcej energii, jesteś sprawniejsza i masz płaski, umięśniony brzuszek. Aha i możesz sobie częściej pozwolić na ulubione lody, czy czekoladki bez obawy o dodatkowe kilogramy Pozdrawiam i mam nadzieję, że zachęciłam Odpowiedz Link
agatha-christie Re: jak WDPD dba o formę? 10.09.08, 10:52 Włśnie, może jakichś rad udzielą te, które utrzymują się w formie mimo pełnoetatowej pracy i równoległego wychowywania dzieci, bo wtedy dopiero stanowi to prawdziwe wyzwanie... Odpowiedz Link
kasia_zielone_wzgorze Re: jak WDPD dba o formę? 10.09.08, 14:20 Podziwiam i zazdroszczę. Brak mi czasu a najbardziej chyba chęci. A bioderka rosną bo praca siedząca. Jedyne co robię dla siebie to rowerkiem do pracy w sezonie jeżdżę (ok. 3 km jedną stronę), ale rower uwielbiam. Jeszcze sporadycznie basen (1 raz w miesiącu?), a i najważniejsze: serfuję po kanałach pilotem leżąc na kanapie z kanapką. Odpowiedz Link
lesia27 Re: jak WDPD dba o formę? 10.09.08, 15:43 Agatha przychylam sie do pytania. Ja z aktywnej panny, najpierw stałam się średnio aktywną żoną a na koniec zostałamn nieaktywną mamą Porażka, główkuję jak to zmienić, trochę nie widzę luk czasowych. Odpowiedz Link
molla7 Re: jak WDPD dba o formę? 10.09.08, 22:04 agatha-christie napisała: > Włśnie, może jakichś rad udzielą te, które utrzymują się w formie > mimo pełnoetatowej pracy i równoległego wychowywania dzieci, bo > wtedy dopiero stanowi to prawdziwe wyzwanie... halo, halo, czy na sali są tylko jakieś samotne mamy? bo we wszystkich takich dyskusjach przewija się temat totalnego obłozenia czasowego przy dzieciach. A gdzie szanowny pan mąż i ojciec owych dzieci? wychodze na sesje zostawiając dziecko jego ojcu. Odpowiedz Link
agatha-christie Re: jak WDPD dba o formę? 11.09.08, 12:02 Ojciec np. wraca do domu ok. 20.00, jeżeli akurat nigdzie nie wyjeżdża. Ale w sumie nie tyle mi chodziło o zapewnienie dozoru (w domu i zagrodzie) pod moją nieobecność z okazji pobytu w fitness klubie, bo dzieci już są większe i mam to z głowy, tylko o mobilizację, bo wierzcie mi, o 21.00 to ja już nie jestem w stanie podejmować żadnego wysiłku fizycznego. Właściwie to o 18-tej też nie mam siły...Ten pomysł z DVD wydaje się fajny. Odpowiedz Link
doti-beauty Re: jak WDPD dba o formę? 10.09.08, 16:56 Zorganizowane zajęcia w fitness klubie mają ten plus, że jak się za nie zapłaci to się zwykle na nie chodzi, a poza tym nie można przerwać w połowie zajęć )) Zabierają jednak dużo czasu bo dodatkowo doliczyć trzeba czas na dojazd(dojście, wyjść wcześniej- żeby się nie spóznić, spokojnie przebrać itd, itd) Więc wymagaja zarezerwowania nie 1 godz ale 2 czy 2,5 a to czasami jest trudne szczególnie przy nadmiarze obowiązków czy dzieciach. W domu polecam serie ćwiczeń na DVD które kiedyś dołączane były do Shape'a prowadzone przez Tami Lee -opracowane tak aby były max efekty w krótkim czasie. Dla mnie rewelacja bo zawsze można wygospodarować 20 min. na pojedynczy zestaw. Polecam! Odpowiedz Link
dorismam Re: jak WDPD dba o formę? 11.09.08, 13:51 Polecam zajęcia z tańca towarzyskiego oczywiście dla dorosłych razem ze swoim M.Uczą utrzymywać postawę , proste plecy, wciągnięty brzuch, poza tym popatrzcie na Taniec z gwiazdami - chudną na potęgę. Sama to przerabiałam. Ale ja nie potrzebuję chudnąć, cały czas wyglądam jak przed pierwszym dzieckiem, ale to chyba geny. A sama 2 x w tyg. ćwiczenia na sali po 1,5 godz., ale zawsze po położeniu dzieci do łóżek około godz. 21, właśnie.A marzy mi się mini siłownia w domku na poddaszu. Odpowiedz Link
barbie4 tez chetnie posłucham rady 11.09.08, 15:55 jak sie zrorganizowac. - małe dziecko - praca 8 godz. + godzina na dojazd - i wiekszosc domowych obowiazków Odpowiedz Link
mjermak Re: tez chetnie posłucham rady 11.09.08, 20:32 Mam podobnie jak ty. Ale od niedawna robie tak, ze klade dziecko spac przed 21:00 i ide na 30 minut na power walking/jogging, zeby sie palilo i walilo. Od 2 miesiecy tak chodze, maz twierdzi ze schudlam (ja na razie nie czuje tego), za to mam zdecydowanie wiecej energii, lepszy humor. Do tej pory dwa razy w tygodniu maz zajmowal sie wieczorem mala a ja mialam wykupione czlonkostwo w klubie sportowym ale z mobilizacja nawet wtedy bylo roznie, pomimo, ze placilam miesiac w miesiac. Czasem tez chodze z dzieckiem na spacer, ona bierze hulajnoge lub rowerek (6 lat) a ja buty do biegania i jak ona jedzie to ja truchatm, na placu zabaw jak ona sie husta czy zjezdza ja truchatm wokolo placu zabaw. najpierw mi ciezko sie bylo zmobilizowac bo niby ze obciach ale byc gruba mama tez obciach, wiekszy nawet chyba. Mysle ze trzeba sobie samej powiedziec, ze to jest wazne tak samo wazne jak praca, jak dbanie o dziecko a wtedy sie znajdzie zcas- ustawic to jako jeden z priorytetow w swojej glowie to znajdzie sie motywacja. Odpowiedz Link
lesia27 Re: tez chetnie posłucham rady 12.09.08, 13:33 No właśnie, ja kończę pracę o 17.00 po odbiorze młodego jestem w domu około 18.00. Międzyczasie mąż robi obiad, przychodze, jem, 18.30, o 19.00 zaczyna sie wieczorny rytuał kładzenia młodego spać, kolacja, mycie, czytanie usypianie, wolne mam o 21.00, znaczy sie mam czas na sprzątanie, pranie, zmywanie prasowanie, rachunki, szukanie nowej pracy, czasem robię coś dla siebie, czasem patrzę na TV albo siedzę na necie. W weekendy czasami basen całą rodziną, obowiązkowo spacerek, Marzę o czasie na areobik ale nie widzę na razie takiej możliwości. Odpowiedz Link
molla7 Re: tez chetnie posłucham rady 12.09.08, 17:10 w tygodniu również mam problem by wyrwać ię z kołowrotka codziennych powinności, ale zarezerwowalam sobie w końcu sobotnie przedpołudnie i trudno zeby się walilo paliło ja idę na swoją jogę. Czasami mąż idzie do pracy w sobote, biorę wtedy młodą ze sobą. Dla niej to frajda, bo matka ją zabiera ze sobą, ale arunkiem jest wtedy przyzwoite zachowanie i ona te 1,5 godziny ćwiczeń całkiem nieźle znosi, reszta uczestników też ostatnio zaczęła sobie budować w kącie zamek z pomocy do ćwiczeń (drewniane klocki i pianki)... Odpowiedz Link