Dodaj do ulubionych

Jaka lodówka - hity i buble

28.12.08, 01:30
Szukam bezawaryjnej lodówki. Przejrzałam ceneo, ale opinie są często
wydawane krótko po zakupie. Mnie interesuje bilans 2 - 5 letniej
eksploatacji. Jakie marki sprawdziły się, a jakie okazały się
niewypałem?
Obserwuj wątek
    • kazikowa1 Re: Jaka lodówka - hity i buble 28.12.08, 12:06
      Też to mnie interesuje, bo od pewnego czasu przymierzamy się do kupna lodówki
      (wys. 160 - 180 cm)z dolną zamrażarką. Tyle jest sprzecznych opinii (chyba nawet
      często nieprawdziwych),że nie wiadomo co wybrać na ich podstawie. Prawie każdy
      sklep preferuje inną markę. Gdzie te czasy, gdy nie było wyboru (najlepsze jest
      to, że te starocia do tej pory dzielnie się spisują).Ponadto, prawie co roku
      wprowadzane są nowe modele z różnymi nowinkami technicznymi , o których dopiero
      po dłuższym czasie można ocenić ich przydatność i czy warte były swojej ceny(np.
      system no frost - przez jednych chwalony a przez innych krytykowany). Chcemy
      kupić dobrą lodówkę w kolorze brązowym, ale takich nigdzie nie sprzedają (czy
      pomalowanie jej na dowolny kolor spowoduje utratę gwarancji? - różne znam
      opinie).Oczywiście ma być możliwie tania, cicha, energooszczędna, na długie lata
      bezawaryjna i o odpowiedniej proporcji lodówki i zamrażarki). Może znacie już
      nowości na 2009 r.? A więc do dzieła - wrzucajcie typy (ale z uzasadnieniem).
    • sierpniowska czego nie kupowac 28.12.08, 13:11
      ja poprzednia lodowke mialam 10 lat i byla wspaniala - firma Vestfrost.
      Najlepsze bylo w niej to, ze miala dwa odrebne agregaty do lodowki osobny a do zamrazarki osobny, jak chcialam umyc jedno to nie musialam rozmrazac drugiego a teraz musze polowac zeby w lodowce ogolnie bylo malo i z zamrazarki siup na balkon (w przypadku duzych mrozow) lub do drugiej zamrazarki... i szybciutko szorowac jedno i drugie...

teraz mam Boscha i ogolnie mnie denerwuje, bo to nie tamta lodowka...
      po pierwsze te ladne szklane polki - skrapla sie na nich woda od spodu...
      po drugie ja na chwile otwieram zamrazarke bo cos laduje to lodowka natychmiast zaczyna mocniej chłodzic bo maja systemy sprzezone
      nie mam pojecia jaka jest temperatura w zamrazarce (tamta lodowka miala dwa osobne termometry, to jest naprawde wazne)
      a ta kupilam okazyjnie a jak wiadomo (prawie)darowanemu koniowi w zeby sie nie zaglada a ze taniej bylo i TAKA firma... i teraz sie irytuje...

udanych zakupow
      • jvstys Re: czego nie kupowac 28.12.08, 22:17
        witam ja jestem posiadaczką takowej
        www.allegro.pl/item508488468_chlodz_zam_no_frost_whirlpool_arc_8120ix_f_vat.html
        i od 4 lat nie narzekam na nią nigdy jej nie rozmrażałam myję tylko półki co
        jakiś czas nic w niej nie śmierdzi i ogólnie dla mnie jest super jedyny
        mankament to to że zamrażalnik mógłby być ciut większy pozdrawiam i życzę
        udanych zakupów a no i jak ja ją kupowałam to była o wiele droższa
        • molla7 Re: czego nie kupowac 28.12.08, 23:26
          teściowa oznajmiła nam, ze pod choinkę to mamy sobie wybrać lodowkę do 2 tysi. Zonk, niezły prezent, tylko tu się schody zaczeły, bo szukamy takiej najlepszej na swiecie lodówy od 2 tygodni.
          przewaliłam wiele stron producentów, skąpców, ceneo, i wszelkich sklepów netowych.
          pomyslałam, ze w czasach rosnących cen energii najważniejsze jest by była energooszczędna, niestety w tym pułapie ceowym to może ze dwie A++ się znajda.
          potem grzebałam w tym co jeszcze może mieć taja fajna lodóweczka, w związku z tym powinna chodzic w sytemie no frost,ale niestety wtedy takie urzadzenie żre powyzej 300 kilowacików,
          Poza tym powinna mieć funkcjonalny układ półek i balkoników, składany uchwyt na butelki, w zamrażalniku pojemnik na kostki lodu i balkonik na drzwiach-zadna nie ma tego wszystkiego na raz, no moze jedna, ale jest szeroka na 70 cm, co zmusiłoby nas do wpychania jej do mieszkania przez okno na XI piętro, bo ościeznica drzwi kuchennych ma jedynie 68 cmsmile
          poza tym najlepiej by było zeby nie miała 2 metrow wysokosci, bo musiałabym dostawac się do niej po drabiniesmile
          tesciowa nas pogania, a my stoimy w miejscusmile
          jak się wkurzę kupie sobie ardo, które przynajmniej jest sliczne na zewnątrz:
          www.ceneo.pl/269313
          • koontza2 Re: czego nie kupowac 28.12.08, 23:36
            mam od 6 lat boscha,niezawodna,cicha..tylko żałuje ze nie dwuagregatowa.
            • barbi1 Re: czego nie kupowac 29.12.08, 00:45
              Mam taką od 2,5 roku

www.maxaudio.pl/sklep/artykul/id/8033
              Padła nam dzień przed Wigilią sad
              Wymiana agregatu kosztowała 400 zł.
              • gemini50 Re: czego nie kupowac 30.12.08, 11:51
                Mój brat ma Polar i ja też mam Polar. I on i ja jesteśmy zadowoleni.
                Swoją drogą Polar to Whirpoolwink
                • negra13 Re: czego nie kupowac 30.12.08, 12:03
                  Ja mam LG, ale niestety nie pamietam jaki model, i jestem bardzo
                  zadowolona. Nic się nie skrapla, nigdzie nie zbiera mi się lód,
                  nieważne co miałabym w środku (kiełbasa, wędząonki itp.)nie czuc
                  żadnych zapachów. W zamrażalniku oprócz 3 szuflad jest tacka do
                  mrożenia, bardzo przydatna a wiekszość lodówek tego nie ma.
                  Moi rodzice 2 m-ce temu kupili Indesit. I jest taka sobie. W
                  zamrażalniku grubo od lodu, a w lodówce wiecznie mokro.
                  • kketi Re: czego nie kupowac 02.01.09, 17:50
                    negra13 napisała:

> Ja mam LG, ale niestety nie pamietam jaki model

nieważne jaki masz model bo wszystkie modele LG są bezszronowe, tzw. NO FROST,
                    dlatego nic ci sie nie skrapla itd. Ja mam 8 latniego Siemensa, i też jestem
                    zadowolona. Klientom często doradzałam właśnie LG lub jakieś lodówki NO FROST,
                    ja jak kupowałam 8 lat temu to lodówek z NO Frostem praktycznie nie było, a jak
                    były to bardzo drogie. Pracowałam pare lat w sklepie ze sprzętem agd, teraz nie
                    pracuje więc nie znam nowości. Nie polecam Polara i Whirlpoola (tu jeden
                    producent) bo dużo na nie było reklamacji, około 50% sprzętu było reklamowane,
                    ponoć są bardzo głośne i wogóle klienci niezadowoleni, nikomu ze znajomych nie
                    sprzedałam polara ani whirpoola bo bałam sie żeby nie mieli później do mnie
                    pretensji że bubel poleciłam.
          • at.at Re: czego nie kupowac 04.01.09, 12:58
            Witam!

My kupilismy lodowke na piczatku grudnia: Indesit, klasa A+, kolor inox.
            Sprawuje sie dobrze, jest bardzo cicha i spokojnie ja polecam.Zuzywa 288
            kilowat, ma uchwyt na butelki, miejsce na kostki lodu, wysokosc 180 cm. Acha i
            kosztowala 1400 zloty! Ma numer NBAA 13 V NX, jesli chcialabys ja wyszukac w
            necie. I ta cena to w EURO RTV AGD, nie w najtanszym sklepie w sieci, ale dla
            mnie wazny byl transport az do mieszkania, bo miszekam na 3. pietrze w kamienicy.
    • yachoo17 Re: Jaka lodówka - hity i buble 30.12.08, 13:51
      Moja propozycja
      Indesit!
      teraz uwaga
      obecne lodówki są tzw. jednorazówki, czyli jak coś się uszkodzi w
      środku, jest nie do naprawy, chyba, że element chłodzący nie jest
      wbudowany w obudowe lodówki, czyli w środku mamy taką płyte
      chłodzącą. Nie dotyczy to agregatu, agregat w razie awarii można
      wymienić.
      Warto dodać, że Indesit ma też w środku zamontowany ,,wiatraczek,,
      który równomiernie rozprowadza zimno w środku lodówki. Ma też
      termometry pokazaujące temperature w zamrażarce i w lodówce, jest to
      lodówka energooszczędna.
      Nie ,,stęka,, jak się rozmaraża i zamraża, czyli nie słychać jak by
      coś w lodówce pękało, bardzo cichy agregat.
      Opinie pisze facet, który w domu gotuje objady/ bo umie/ i gotowanie
      sprawia mu przyjemność i z 25 letnim stażem małżeńskim.
      Wybór należy do Was.
      • negra13 Re: Jaka lodówka - hity i buble 30.12.08, 22:56
        Nie była bym taka pewna tego Indesitu, wiatraczek jest i owszem, ja
        wiatraczka w LG nie mam ale i tak temp. jest rozprowadzana po całym
        wnętrzu równomiernie. I tez nie "stęka" i jest energooszczędna, jak
        chyba wiekszość teraz..
      • kketi Re: Jaka lodówka - hity i buble 02.01.09, 18:03
        yachoo17 napisał:

> Moja propozycja
        > Indesit!
        > teraz uwaga
        > obecne lodówki są tzw. jednorazówki, czyli jak coś się uszkodzi w
        > środku, jest nie do naprawy, chyba, że element chłodzący nie jest
        > wbudowany w obudowe lodówki, czyli w środku mamy taką płyte
        > chłodzącą. Nie dotyczy to agregatu, agregat w razie awarii można
        > wymienić.

zgadza się, ale teraz wszystkie lodówki to tzw. jednorazówki, tylko że to co tam
        jest wbudowane jest na tyle dobrze zabezpieczone że ciężko jest to zepsuć. I
        większość lodówek "nie stęka" czy to indesit czy Beko.
        Powiem więcej, dziś sprzętu nie kupimy na 20-30 lat tak jak było kiedyś. Teraz
        czy to będzie lodówka czy TV czy DVD jest on przeznaczony do pracy przez 5-7
        lat, max. 10 lat, później sprzęt pewnie będzie sie psuł, a naprawiać się nie
        opłaca, lepiej kupić nowy.
    • delicja11 Re: Jaka lodówka - hity i buble 31.12.08, 10:21
      Mam lodowke Aristona , z zamrazalnikiem na górze , kolor inox. Ta
      cholera chodzi juz 8 rok i nie chce się zepsuć. Wkurza mnie boo
      wewnątrz ma system Air dzieki ktoremu ,woda spływa po tylnej
      ściance na dno lodówki , a zamrazalnik pomimo iz mowiono , ze
      nietrzeba odmrazac , wciąz jest "zalodzony".
      Produkty z zamrażalnika nie pachną ładnie . Maja
      zapach "lodówkowy" . To samo z wędlinami z lodówki . Wszystko co
      wkladam do niej , w miare szczelnie pakuje. Czekam dnia kiedy będę
      mogła ją "pochowac" i cieszyć się nową ;P
      • molla7 Re: Jaka lodówka - hity i buble 02.01.09, 14:24
        u mnie padło w końcu na Aristona hotpointa BML 2031- w klasie A++ jedyne 212 kwh/rok, przynajmniej w deklaracji producenta. Kupilismy ją w sklepie z fabrycznie przcenionym sprzętem- wadą było brak opakowania i umazane drzwi jakimś smarem, czy klejem-o 1000 zlotych mniej od jedynego sklepu, w którym ją znalazłam. Bo jeśli miałabym dać za tę energooszczędność te 500-1000zł od tych ze zwykłym poborem energii to nie interes. Tak jak wczesniej pisałam nie ma lodówki która ma wszystko, więć u nas odbyło się to kosztem funkcji no rost, zobaczymy jak bardzo będzie szronićsmile
        • molla7 Re: Jaka lodówka - hity i buble 02.01.09, 14:31
          a i jeszcze w sprawie 2 agreagatów, tez takiej szukaliśmy bo tesciowa sponsorująca zakup nakazała szukać własnie takiej-nie ma prawie wcale lodówek 2 agregatowych, tu chyba chodzi o osławione zużycie prądu. za to mam 2 termostaty, to już zapewnia nie zalezność komór
      • maria10344 Re: Jaka lodówka - hity i buble 02.01.09, 15:41
        delicja11 napisała:

> Mam lodowke Aristona , z zamrazalnikiem na górze , kolor inox. Ta
        > cholera chodzi juz 8 rok i nie chce się zepsuć. Wkurza mnie boo
        > wewnątrz ma system Air dzieki ktoremu ,woda spływa po tylnej
        > ściance na dno lodówki , a zamrazalnik pomimo iz mowiono , ze
        > nietrzeba odmrazac , wciąz jest "zalodzony".
        > Produkty z zamrażalnika nie pachną ładnie . Maja
        > zapach "lodówkowy" . To samo z wędlinami z lodówki . Wszystko co
        > wkladam do niej , w miare szczelnie pakuje. Czekam dnia kiedy będę
        > mogła ją "pochowac" i cieszyć się nową ;P
        Nie masz innego wyjścia jak popełnić zbrodnię w afekcie.
        Ja mioałam tak z pralką.Po 20 latach/cholernica dobrze prała,ale była już tak
        szpetna,że strach/,wystawiłam ją pod śmietnik i p-łam "teraz radź sobie sama" i
        uciekłam
      • przytulmysie Re: Jaka lodówka - hity i buble 03.01.09, 23:20
        taaaaaaaaaaa,moja 9 letnia Amica z wewnętrznym zamrażalnikiem(czysty
        idiotyzm,kompletne zaćmienie)też nie chce sie za nic popsuć.Marze o tym bo
        użeram się z tym zamrażalnikiem.no ale skoro chłodzi...to jak tu ją wywalić...eh.
    • joanka-r Re: Jaka lodówka - hity i buble 03.01.09, 20:45
      dla mnie najważniejsze było przy zakupie aby była no frost/bezszronowa i inoxowa, bo musiała pasowac do reszty sprzetu. Marka i to jak wygląda w srodku nie miały dla mnie znaczenia. Uzytkuję ja prawie 3 lata i jestem zadowolona. Firma Samsung. Najpierw poczytałam opinie posiadaczy na innych forach, potem na ceneo, znalazłam w miare najtanszą jeśli chodzi o dany model.Tylko problem był z przywizieniem, bo wysoka i nie do kazdego kurierskiego samochodu wejdzie na stojąco. Trzeba o tym pamiętać, ze lodówek nie mozna przewozić/transportowac w pozycji pochylonej, położonej. Jeśli juz tak sie stanie(bo np. kurier o tym nie wie)to musi odstać 48 godzin , bez podłączania do prądu.
    • mr_smok Re: Jaka lodówka - hity i buble 04.01.09, 02:16
      Jakieś 3 lata temu kupiłem lodówkę LIEBHERR. Nie jest specjalnie designerska,
      taki traktor. Wybrałem tę markę, bo taka sama widniała na zamrażarkach do lodów
      stojących na zewnątrz sklepów w 35 stopniowym upale.

Jak na razie jestem zadowolony. Zamrażalnik odmrażałem tylko raz. Po roku
      zmienili mi licznik energii elektrycznej, bo coś im nie pasowało w statystykach
      zużycia. Rzeczywiście, w porównianiu do poprzedniej lodówki ARDO było znacznie
      niższe (jakieś 30 zł/miesiąc).
      • jola1-7 Re: Jaka lodówka - hity i buble 04.01.09, 08:56
        MR SMOK_Twoja lodówka ile ma szuflad,jaki typ?Szukam lodówki z
        dolnym zamrażalnikiem z dwoma szufladami cichej ,energooszczędnej i
        dobrej.Może ktoś poleci .
        • niezapominajka101 Re: Jaka lodówka - hity i buble 04.01.09, 15:47
          jola1-7 napisała:

> MR SMOK_Twoja lodówka ile ma szuflad,jaki typ?Szukam lodówki z
          > dolnym zamrażalnikiem z dwoma szufladami cichej ,energooszczędnej
          i
          > dobrej.Może ktoś poleci

up

+ z opcja automatycznego odmrazania i odszraniania.
          Tez takiej szukamy. Wysokosc okolo 160 cm. ( brak miejsca w kuchni
          na mikforalówkę)
          • mr_smok Re: Jaka lodówka - hity i buble 05.01.09, 03:23
            Ma właśnie 2 szuflady i 160 cm wysokości. Odszrania się sama. Jednym z kryteriów
            zakupu była lokalizacja mikrowieży na lodówce. Typ nie jest widoczny - jedynie
            napis Comfort.

Była kupiona w polskiej sieci AGD, wybrana z katalogu, sprowadzona po 3 dniach;
            po negocjacjach cenowych droższa o jakieś 400 zł niż najbardziej popularne
            marki. Jak wspomniałem, nie jest designerska, produkt z Austrii, germańska
            solidność i brak polotu. Firma produkuje tylko lodówki, więc nie może pozwolić
            sobie na wpadki.

Występują też chyba wersje bardziej zaawansowane. Widziałem u znajomego
            zabudowanego Liebherra w kuchni za kilkadziesiąt tysięcy.

Po doświadczeniach z Ardo - (własnej i rodziców, która padła tuż po upływie
            okresu gwarancji) - polecam...
            • jola1-7 Re: Jaka lodówka - hity i buble 05.01.09, 10:38
              Dzięki za odpowiedz.W gwarancji czy instrukcji nie ma typu tej
              lodówki.Czy na lodówce jest napisane "made in..."gdzie była
              wyprodukowana.Jak sie zorientować kto jest producentem.
              • mr_smok Re: Jaka lodówka - hity i buble 07.01.09, 02:22
                Wygląda jak ta na linku
                www.agdexpert.pl/chlodziarko-zamrazarki-wolnostojace/liebherr-cup-27210-comfort

Przepraszam, mam bałgan w gwarancjach, a nie chce mi się odsuwać zapełnionej
                lodówki. Made in Austria.

Ta mała półka wewnętrzna to dwie szklane póki, które można położyć na sobie lub
                obok.

Jak widać na zdjęciu - półka w drzwiach jest trochę za płytka. Ten jogurcik może
                spaść.

A poza tym żadnych uwag krytycznych.

Pozdrowienia
    • aleksandra2323 Re: Jaka lodówka - hity i buble 04.01.09, 20:08
      A jaką opinię macie o firmie Ariston - znalazłam fajną lodówkę o szerokości 70 cm.
    • aleksandra2323 Re: Jaka lodówka - hity i buble 04.01.09, 20:13
      kketi, czy Twoje doświadczenia dotyczące lodówek wynikają z kilku ostatnich miesięcy, czy są wcześniejsze - pytam ze względu na coraz nowsze modele i ich coraz bardziej zaawansowane (i co za tym idzie awaryjne) funkcje.
      • kketi Re: Jaka lodówka - hity i buble 04.01.09, 22:22
        wcześniej napisałam że właśnie z przed kilku lat, teraz nie znam już nowości,
        sprzęt sie cały czas zmienia.
        Dziewczyny piszą ile ich lodówki zużywają prądu. Ciekawi mnie jak one te
        policzyły, bo to co podaje producent to fikcja, tzn. ma niewiele wspólnego z
        rzeczywistym zużyciem prądu. Producent mierzy zużycie prądu w pomieszczeniu o
        odpowiedniej temp. powietrza, lodówka nie jest dosunięta do ściany (u mnie w
        domu jest dosunięta do ściany z 2 stron-a to ma wpływ za zużycie prądu) i nikt
        tej lodówki nie otwiera 20 razy dziennie. Każde otwarcie drzwi wpływa na zużycie
        prądu, więc nie wierzmy w to co piszą producenci. Ale faktem jest że dzisiejsze
        lodówki zużywają dużo dużo mniej prądu niż te starsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka